hirdetés
IMG_0633.jpg

"A diákja a gépkocsi típusától a köbcentiig minden adatát tudta" – autista osztályt indított egy iskola Szegeden

A cél az, hogy minden eszközzel segítsék, hogy a fiatalok képesek legyenek ellátni magukat. Megnéztük az osztályt.
Szöveg és fotó: Kapás Csilla - szmo.hu
2018. szeptember 25.


hirdetés

Ugye a filmek alapján mindenki el tudja képzelni, hogy járt a gyógypedagógus az autista osztályban a jogosítványával, forgalmijával?

Miközben arról beszélt, az okmányok milyen fontosak a hétköznapokban,

négy-öt másodpercre bevillantotta a papírjait. A következő találkozáskor diákja a gépkocsi típusától a köbcentiig minden adatát tudta.

A jelenet a Szegedi SZC József Attila iskolában történt, ahol – amint arról már írtunk – autista osztályt indítottak, amely nem csak Szegeden, de egész Csongrád megyében egyedülálló.

Fokozatosan alakítják ki a tantermet. A képen a Szegedi SZC József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája autista osztályának osztályfőnöke, Szöginé Verba Andrea, Horváthné Szabó Ágnes, Krasznavölgyi Hajnalka gyógypedagógusok

Horváthné Szabó Ágnes gyógypedagógus (középen) álmodta meg az autista osztályt, mosolyogva meséli, hogy a csoportban tanuló mind a hat diákjuk nagyszerű valamiben.

Egy-két osztályban eddig is voltak autista diákok az iskolában, de tudták, hogy autistaspecifikus módszerekkel sokkal hatékonyabban fejleszthetők. Az összevont osztályban az a cél, hogy kihozzák minden autista gyermekből a maximumot.

„Egy ilyen osztályban nemcsak 'elvannak'. Azt szeretnénk, hogy nyissanak a világra, fejlődjenek és legyenek valakik, vagyis képesek legyenek minél jobban ellátni magukat”

- magyarázza a gyógypedagógus.

Mindenki egyemberes

„Meglepetés volt például, hogy mindegyikük igényli a közelséget, az érintést. Tudni kell, hogy ebben az osztályban mindenki egyemberes” – mondja az osztályfőnök, Szöginé Verba Andrea. „Megismerjük őket, igényeik szerint állítunk össze feladatokat, taneszközöket. A feladatokban sok sikerélményük van a fiúknak, dicséretet kapnak.”

A hatfős osztálynak fokozatosan rendezik be a speciális tantermet: amikor a Szeretlek Magyarország ott járt, éppen megérkeztek a tanulóboxok. Falitükör tágítja a teret, a távolság, a hely is biztonságérzetet ad az autistáknak. Folyamatosan gyűlnek, készülnek a színes, egyedi igényekre szabott autistaspecifikus eszközök, a polcok átláthatók, a padok sincsenek zsúfolva.

Kézzel készített, egyedi kártyákkal kommunikálnak. Külön van például porszívózás kártya Peti miatt, aki rettentően szeret takarítani. Peti egyike azoknak, akik már évek óta ebben az iskolában tanulnak. Más gyermekek szülei viszont épp az autista osztály hírére nézték meg nyáron az intézményt. Nyitottságuk erőt adott az osztályban tanítóknak a megvalósításhoz, az előkészületekhez.

A cél: ügyesebb önellátás, önálló munkavégzés

Sétákra, a szabadba is kijárnak, hogy a fiúknak minél több pozitív élményük legyen környezetükről. Az oktatás során pedig megszokják a kötelezettségeket, a munkát. Később, amikor már nem járhatnak az iskolába, mert véget ér a tankötelezettségük, önállóan is tudjanak felügyelet mellett munkát végezni – ez a szüleik és pedagógusaik álma.

A fejlesztésükhöz szükséges bizalmat azzal alapozzák meg, mindig ugyanazok a tanárok vannak az autista osztály tagjaival.

A fiúk tényleg megsimítják, átölelik tanáraikat. Kérdezem, mennyi empátiát, toleranciát igényel ez. Ági és Andi összenéznek, nem értik a kérdést. Ez természetes.

A cél az, hogy minden eszközzel segítsék, hogy a fiatalok képesek legyenek jobban ellátni magukat: hamarosan fonalmentéssel is foglalkoznak majd, ez azt jelenti, hogy használt ruhákat, pólókat felcsíkoznak, majd géppel pödrik, végül ülőpárnákat, kaspókat készítenek belőle. Tervezik a palántanevelő foglalkozás beindítását is. A pedagógusok álma, hogy egyszer valaki megvásárolja tőlük a fűszernövényeket.

„Ha kell, éttermekben fogok házalni, hogy megtudják, mivel foglalkozunk és vegyenek a diákvállalkozástól citromfüvet, bazsalikomot – mondja Ági, a gyógypedagógus.”

Ezek a 15-17 éves fiatalok képi kommunikációval oktathatók, de egy tablet is tud beszélni helyettük. Nagy biztonságot ad nekik, hogy a falon kint van a tanárok fotója, a napirend kártyái:

Ennek az iskolának a küldetése azoknak a fiataloknak a képzése, akik más intézményekben nem tudták befejezni a tanulmányaikat, kimaradtak, vagy nem sikerült szakképesítést szerezniük, esetleg hiányszakmát szeretnének tanulni, ami a munkaerőpiacon keresett. Mindenkinek bizonyítják, hogy értékesek valamiben.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kanari.png

Magyar fiú halt meg tragikus balesetben a Kanári-szigeteken - most gyűjtenek, hogy hazakerüljön a holtteste

A Németországban dolgozó fiatalnak nem volt utasbiztosítása, így Magyarországon élő édesanyjának kellene kifizetnie a hazaszállítás 1,5-2 millió forintos költségét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.Vízbe fulladt egy magyar fiatal, miután megcsúszott egy sziklán, a Kanári-szigetek egyik strandján, számol be az RTL Klub híradója.

A barátai hiába próbáltak segítséget hívni, a térségben pusztító erdőtüzek miatt túlterheltek voltak a vonalak. Az egyre nagyobb hullámok miatt a fiú már nem tudott kijutni a vízből. A testét mentőhelikopterrel emelték ki az óceánból. Ezután 20 percen át próbálták újraéleszteni, de hiába.

A Németországban dolgozó fiatalnak nem volt utasbiztosítása, így Magyarországon élő édesanyjának kellene kifizetnie a hazaszállítás 1,5-2 millió forintos költségét. A fiú a német fizetéséből finanszírozta a nyaralását, itthon élő családja azonban nincs jó anyagi körülmények között, ezért gyűjtést indítottak.


KÖVESS MINKET:hirdetés
baba-donor.png

Felajánlották a Kunmadarason megölt baba szerveit a nagyszülők - 3 gyereket mentettek meg így

A nagypapa annyit üzent a szülőknek: imádkozzanak elhunyt unokájukért, akit a gyanú szerint saját édesanyja vert halálra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19.Felajánlották nagyszülei annak 10 hónapos kislánynak a szerveit, akit a gyanú szerint anyja vert halálra Kunmadarason, számolt be az RTL Klub híradója.

A kicsi agyhalottként érkezett a kórházba, ahol négy nap múlva meg is halt.

A nagyszülők azt nyilatkozták: úgy tudják, három másik gyermek kapta meg unokájuk szerveit.

Az ő szüleikkel nem akartak találkozni, viszont

a nagypapa annyit üzent nekik: imádkozzanak elhunyt unokájukért.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
idos-hazaspar-utolso-talalkozasa-1000x569.jpg

Az idős rákbeteg férfi utolsó kívánsága az volt, hogy láthassa feleségét - videón a megható találkozás

Az idős pár már 60 éve élt házasságban, de betegségeik elválasztották őket egymástól. Egyszerre szívszorító és szívmelengető az a pillanat, amikor fél év után újra láthatták egymást - de lehet, hogy utoljára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Szomorú dolog választott szét egy közel 60 éve boldog házasságban élő walesi párt: az életüket megváltoztató betegség.

Derek Oliver korábban minden egyes nap meglátogatta feleségét, Eirwent, aki demenciában szenved és egy szociális otthonban él. Az idei év elején viszont nála is súlyos betegséget diagnosztizáltak: kiderült, hogy rákos, és valószínűleg már nem is fog kigyógyulni belőle. Ez pedig azt jelentette, hogy nem látogathatta többet a nejét, ami hatalmas szívfájdalom volt számára.

A 84 éves férfi nem is hagyhatta el a dél-walesi Pentre településen lévő otthonát, mert nagyrészt ágyhoz van kötve a betegsége miatt. Emiatt már fél éve nem is láthatta a 85 éves asszonyt, aki szintén csak az otthon falai között éli mindennapjait.

Az idős férjnek az volt a halála előtti utolsó kívánsága, hogy még egyszer, utoljára láthassa azt a nőt, akit már közel 60 éve szeret.

Közös fiúk, David szerette volna teljesíteni ezt a vágyat, ezért mindent megpróbált, hogy idős szüleit valamilyen úton-módon összehozza. Ez azonban nem volt egyszerű, mert egyikük sem tud már egyedül mozogni, édesapjának pedig az állapota miatt szüksége volt megfelelő betegágyra és orvosi kellékekre, berendezésekre a találkozóhoz. A férfi több céget is megkeresett, de sajnos nem tudták biztosítani a kellő feltételeket. Végső próbálkozásként az Egyesült Királyságban működő Ambulance Wish Foundation nevű szervezethez fordult, amely segít valóra váltani a halálos betegek utolsó kívánságait.

Ők Londonból vittek egy speciális mentőautót Pentre-be, amivel a 84 éves férfit el tudták szállítani az otthonban élő feleségéhez. Ott a házaspárt egymás mellé tolták egy-egy székkel, ők pedig rögtön megfogták egymás kezét.

A - talán utolsó - találkozás pillanatáról a BBC készített egy megható videót.

Lapozz a felvételért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
crown-inn-pub-anglia.jpg

Napi száz adag ingyen ételt ajánlott fel a rászoruló gyerekeknek a nyári szünetben egy angliai pub

A vendéglátóhely tulajdonosa azokra az iskolásokra is gondolt, akik a nyári szünetben nem tudnak meleg ebédet enni. Megható kezdeményezés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.Példás gesztust tesz a rászoruló gyerekekért egy angliai pub: ingyen ételt adnak azoknak a diákoknak, akik a nyári szünidő alatt másképp nem tudnának meleg ebédhez jutni.

Angliában csak július végén kezdődött az iskolai nyári vakáció, ami hat hétig tart. Ez ez időszak, csakúgy mint Magyarországon, nehéz lehet a szegényebb körülmények között élő családoknak, ahol a gyerekek lehet, hogy csak a sulis menzán tudnak meleg ételt enni, mivel azt ingyen kaphatják.

A Keynshamben működő Crown Inn nevű vendéglátóhely nekik szeretne segíteni azzal, hogy minden nap 100 adag ingyen ételt ad az éhező gyerekeknek a nyár hátralévő részében, sőt a szüleik is ingyen ehetnek velük. A gyerekek kapnak egy ingyen szendvicset és egy meleg ételt is, amit akár haza is vihetnek és otthon is megehetik melegítés után.

The Crown Inn Keynsham

Sunday Roasts are still flying out! Your choice of Rare Topside of ... Beef Minted Lamb Shank Belly of Pork Butterfly Chicken Breast Chef's Nut Roast Served with roasted & mashed potato,stuffing balls, seasonal vegetables, roasted vegetables, cauliflower & broccoli cheese bake and a yorkshire topped with loads of meaty gravy!

Mindezt azután találta ki a hely tulajdonosa, David Yeomans, hogy múlt hónapban egy ételbanknak adományozott egy csomó ételt. Akkor jutott eszébe, hogy akár a saját pubjában is adhat ingyen ételt a rászorulóknak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x