hirdetés
"A diákja a gépkocsi típusától a köbcentiig minden adatát tudta" – autista osztályt indított egy iskola Szegeden
A cél az, hogy minden eszközzel segítsék, hogy a fiatalok képesek legyenek ellátni magukat. Megnéztük az osztályt.
Szöveg és fotó: Kapás Csilla - szmo.hu
2018. szeptember 25.


hirdetés

Ugye a filmek alapján mindenki el tudja képzelni, hogy járt a gyógypedagógus az autista osztályban a jogosítványával, forgalmijával?

Miközben arról beszélt, az okmányok milyen fontosak a hétköznapokban,

négy-öt másodpercre bevillantotta a papírjait. A következő találkozáskor diákja a gépkocsi típusától a köbcentiig minden adatát tudta.

A jelenet a Szegedi SZC József Attila iskolában történt, ahol – amint arról már írtunk – autista osztályt indítottak, amely nem csak Szegeden, de egész Csongrád megyében egyedülálló.

Fokozatosan alakítják ki a tantermet. A képen a Szegedi SZC József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája autista osztályának osztályfőnöke, Szöginé Verba Andrea, Horváthné Szabó Ágnes, Krasznavölgyi Hajnalka gyógypedagógusok

Horváthné Szabó Ágnes gyógypedagógus (középen) álmodta meg az autista osztályt, mosolyogva meséli, hogy a csoportban tanuló mind a hat diákjuk nagyszerű valamiben.

Egy-két osztályban eddig is voltak autista diákok az iskolában, de tudták, hogy autistaspecifikus módszerekkel sokkal hatékonyabban fejleszthetők. Az összevont osztályban az a cél, hogy kihozzák minden autista gyermekből a maximumot.

„Egy ilyen osztályban nemcsak 'elvannak'. Azt szeretnénk, hogy nyissanak a világra, fejlődjenek és legyenek valakik, vagyis képesek legyenek minél jobban ellátni magukat”

- magyarázza a gyógypedagógus.

Mindenki egyemberes

„Meglepetés volt például, hogy mindegyikük igényli a közelséget, az érintést. Tudni kell, hogy ebben az osztályban mindenki egyemberes” – mondja az osztályfőnök, Szöginé Verba Andrea. „Megismerjük őket, igényeik szerint állítunk össze feladatokat, taneszközöket. A feladatokban sok sikerélményük van a fiúknak, dicséretet kapnak.”

A hatfős osztálynak fokozatosan rendezik be a speciális tantermet: amikor a Szeretlek Magyarország ott járt, éppen megérkeztek a tanulóboxok. Falitükör tágítja a teret, a távolság, a hely is biztonságérzetet ad az autistáknak. Folyamatosan gyűlnek, készülnek a színes, egyedi igényekre szabott autistaspecifikus eszközök, a polcok átláthatók, a padok sincsenek zsúfolva.

Kézzel készített, egyedi kártyákkal kommunikálnak. Külön van például porszívózás kártya Peti miatt, aki rettentően szeret takarítani. Peti egyike azoknak, akik már évek óta ebben az iskolában tanulnak. Más gyermekek szülei viszont épp az autista osztály hírére nézték meg nyáron az intézményt. Nyitottságuk erőt adott az osztályban tanítóknak a megvalósításhoz, az előkészületekhez.

A cél: ügyesebb önellátás, önálló munkavégzés

Sétákra, a szabadba is kijárnak, hogy a fiúknak minél több pozitív élményük legyen környezetükről. Az oktatás során pedig megszokják a kötelezettségeket, a munkát. Később, amikor már nem járhatnak az iskolába, mert véget ér a tankötelezettségük, önállóan is tudjanak felügyelet mellett munkát végezni – ez a szüleik és pedagógusaik álma.

A fejlesztésükhöz szükséges bizalmat azzal alapozzák meg, mindig ugyanazok a tanárok vannak az autista osztály tagjaival.

A fiúk tényleg megsimítják, átölelik tanáraikat. Kérdezem, mennyi empátiát, toleranciát igényel ez. Ági és Andi összenéznek, nem értik a kérdést. Ez természetes.

A cél az, hogy minden eszközzel segítsék, hogy a fiatalok képesek legyenek jobban ellátni magukat: hamarosan fonalmentéssel is foglalkoznak majd, ez azt jelenti, hogy használt ruhákat, pólókat felcsíkoznak, majd géppel pödrik, végül ülőpárnákat, kaspókat készítenek belőle. Tervezik a palántanevelő foglalkozás beindítását is. A pedagógusok álma, hogy egyszer valaki megvásárolja tőlük a fűszernövényeket.

„Ha kell, éttermekben fogok házalni, hogy megtudják, mivel foglalkozunk és vegyenek a diákvállalkozástól citromfüvet, bazsalikomot – mondja Ági, a gyógypedagógus.”

Ezek a 15-17 éves fiatalok képi kommunikációval oktathatók, de egy tablet is tud beszélni helyettük. Nagy biztonságot ad nekik, hogy a falon kint van a tanárok fotója, a napirend kártyái:

Ennek az iskolának a küldetése azoknak a fiataloknak a képzése, akik más intézményekben nem tudták befejezni a tanulmányaikat, kimaradtak, vagy nem sikerült szakképesítést szerezniük, esetleg hiányszakmát szeretnének tanulni, ami a munkaerőpiacon keresett. Mindenkinek bizonyítják, hogy értékesek valamiben.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
Sikerült: megvették a házat a 9 gyermekes családnak, akiket a kilakoltatás fenyegetett
Az anya a Facebookon köszönte meg a támogatást, el sem hiszi, hogy velük történt meg ez a csoda.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.



Mint azt mi is megírtuk, gyűjtés indult a kilakoltatásra váró 9 gyerekes család megsegítésére, akiknek Orbán Viktor minden jót kívánt. Szalai Kriszta színésznő a civilek összefogására alapozva kezdett gyűjtésbe a családért.

A pénz pedig összejött, a családnak sikerült venni egy házat, így végre lesz hol lakniuk. Szalai Kriszta a Facebookon írta meg a jó hírt, hogy megvehettek egy lakást a családnak.

Az édesanya a Facebookon osztotta meg, hogy csoda történt velük.

"Mérhetetlen hálát érzek minden segítő szándékú ember felé! Egyszerűen el sem hiszi senki, hogy ez megtörténhet! DE MEGTÖRTÉNT! Köszönöm, hogy rengetegen NEM pálcát törtek felettem. A gyerekek fel sem tudjak fogni"

Nagyon sokan segítettek nekik, hogy a család együtt tudjon maradni. Az anya megírta, hogy bár sokan bántották, és sokszor sírt is miattuk, de rájött, milyen sok jó ember van.

Az anyuka leírta azt is, hogy ők is szoktak segíteni: "Segítünk sok embernek mi is, hol így hol úgy.

Nagyon jó érzés adni, most megtapasztaltam, úgy igazából milyen jó érzés kapni!"

Őszig befejezik a felújítást, de addig is segítenek egy másik családnak - ígérte.


KÖVESS MINKET:



hirdetés
Minden nap az osztályterem előtt várja a hűséges kutya a tanárt, akit már el is temettek
Filmre is vették a szomorú ebet.
fotók: Facebook - szmo.hu
2019. május 22.



A Metro írta meg a annak a négylábúnak a szívszaggató történetét, aki kétségbeesetten várja, hogy visszatérjen az osztályteremhez az a tanár, aki gondozta, és aki egykor ott tanított. Az 58 éves Carmelito Marcelo pár hete stroke-ot kapott, majd május 18-án elhunyt. Ám Buboy, a kutyus, aki naponta kétszer kedvesen üdvözölte két éven át a Fülöp-szigeteki Mabalacat City Főiskolán, továbbra is abban reménykedik, hogy még viszontlátja jóbarátját.

Buboy, the dog who waited for his owner who passed away

WATCH: This dog broke the hearts of netizens after he was seen standing by the door of a room in Mabalacat City College while waiting for his owner, Professor Carmelito Marcelo, who passed away on Saturday.

“Ang hirap makita na hinihintay niya ang amo niya na lumabas ng faculty room, pero hindi nya alam na wala na amo niya,” uploader Mark Christian Arceo said.

This morning, the students of Mr. Marcelo brought the dog to the wake of his beloved owner. (Videos and photos courtesy of Mark Christian Arceo)

Közzétette: Philippine Star – 2019. május 20., hétfő

A megható felvételen, melyet a főiskola hallgatói készítették, látható, hogy a kutyus állhatatosan kaparássza a professzor ajtaját. A diákok annyira megsajnálták az állatot, hogy úgy döntöttek, elviszik a helyi templomba, ahol Carmelitót felravatalozták. A kutyus szomorúan nyüszíteni kezdett, amikor megmutatták neki öreg barátja testét.

Buboy ezután lefeküdt a földre, s ott is maradt, a koporsó mellett. Mark Christian Arceo, az a hallgató, aki ekkor videózott és fényképezett, ezzel az idézettel posztolta ki közösségi oldalára a felvételeket: "A kutya az egyetlen lény a földön, aki jobban szeret téged, mint önmagát - Josh Billings".

Buboy hamarosan új otthonra találhat, a főiskolai dolgozók már keresik új gazdiját. Addig is gondoskodnak róla: a tanárok és a diákok szeretgetik, etetik minden nap a hűséges négylábút.


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Megható és vicces üzenettel búcsúztatta Király Gábor kapust egykori klubja, a Hertha
A melegítője is szerepet kapott a bejegyzésben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 23.



Mint arról mi is beszámoltunk korábban, véget ér egy focilegenda pályafutása.

Király Gábor kapus visszavonul: szögre akasztotta híressé vált szürke melegítőnadrágját is.

A hírt ő maga jelentette be a honlapján

Többek közt azt írta, hogy

43 évesen, 26 év és 882 mérkőzést követően búcsúzik a profi foci világától,

és most, a reflektorfény után inkább azt szeretné megnézni, milyen az élet a színfalak mögött.

"Új és izgalmas kihívások várnak rám, továbbra is becsületes és alázatos munkával állok minden feladat elé"

A hírről külföldi oldalak is beszámoltak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Diákok élesztettek újra egy idős tanárt a Szegedi Tudományegyetemen
A diákoknak kötelező tantárgy az elsősegélynyújtás, a megszerzett tudásnak pedig most nagy hasznát vették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 22.



Hallgatók mentették meg egy egyetemi tanár életét a Szegedi Tudományegyetemen. Éppen öregfiúk meccset játszottak az oktatók, amikor az egyik idősebb férfi összeesett. Kollégái és a vizsgázó testnevelés szakos diákok rögtön a segítségére siettek.

Az egyik hallgató, Dina Dániel az RTL Híradónak azt mondta,

azonnal megkezdte a szívmasszázst, ami társai segítségével elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a tanár tüdeje levegőhöz jusson. Ezzel megmentették az életét, hiszen a mentők csak hosszú percek múlva értek ki. A szakemberek folytatták az újraélesztés, majd kórházba szállították az idős férfit. A fiatal megmentője szerint már jobban van.

Dina Dániel elmondta, hogy ösztönösen cselekedett, tudta, hogy segítenie kell. Szerencsére éppen fél éve tanulta az újraélesztést. A hallgatóknak ugyanis kötelező tantárgy az elsősegélynyújtás.


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x