hirdetés
griffith-egyetem-kutatok-mehnyakrak-genszerkesztes-1000x667.jpg

Áttörés a méhnyakrák gyógyításában: génszerkesztéssel pusztíthatják el a rákért felelős gént

Az állatkísérleteken 100 százalékos sikert ért el az ausztrál tudósok által alkalmazott technológia, amely rengeteg rákbeteg nőt gyógyíthat meg a jövőben.
Forrás: ABC, címkép: Griffith Egyetem - szmo.hu
2019. október 09.


hirdetés

Fontos eredményeket értek el ausztrál tudósok annak érdekében, hogy a jövőben gyógyítható legyen a méhnyakrák, amely világszerte rengeteg nő életét veszélyezteti.

A Queenslandi Griffith Egyetem kutatói az úgynevezett génszerkesztést alkalmazták, meglehetősen sikeresen - az erről szóló eredményeiket a Molecular Therapy nevű orvosi lapban hozták nyilvánosságra.

A CRISPR-Cas9 néven futó technológia során nanorészecskék formájában olyan anyagot fecskendeznek be a beteg véráramába, amely képes megváltoztatni a sejtek DNS-szekvenciáját, és kiküszöbölni a rákos elváltozásokat.

A tudósok az 5 éves kutatómunkájuk során felfedezték, hogy a nanorészecskékkel meg lehet támadni azt az E7-es gént, amelyet olyan rákos betegek szervezetében lehet megtalálni, akik a humán papillomavírus (HPV) által betegedtek meg. A méhnyakrák kialakulásáért is többnyire a HPV vírus a felelős, amely nemi érintkezés során kerül a beteg szervezetébe.

A kutatók ezt az E7-es gént "szerkesztik" meg úgy, az ne terjedjen tovább. A rák egyik alapeleme ugyanis ez, és ha nem tudja tovább termelni, akkor a betegség is megszűnik a szervezetben.

Animáció arról, hogy működik a génszerkesztés:

via Gfycat

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borkai-nyomozas.png

Borkai Zsolt dubrovniki útját vizsgálja a horvát rendőrség

A Magyar Hang járt utána. A prostitúció Horvátországban illegális.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 14.A Magyar Hang Borkai Zsolttal kapcsolatban érdeklődött a horvát rendőrségnél. A lap annak akart utánajárni, igaz-e, hogy a szexbotrányba keveredett győri polgármester ügyében nyomoznak.

A dubrovniki-neretvai rendőrség közlése szerint nem pontos az információ,

„azonban a médiaközlések alapján, amelyek Borkai úr dubrovniki tartózkodását lehetséges törvénytelenségekkel hozzák kapcsolatba, bűnügyi vizsgálat indult, hogy hitelesek-e az állítások az összes releváns körülménnyel és tényezővel kapcsolatban”

- idézi a lap a választ.

Korábban mi is megírtuk, hogy Borkairól a választások előtt nem sokkal olyan felvételek kerültek ki az internetre, amik kompromittáló helyzetben ábrázolják a politikust. A botrányt egy blog robbantotta ki, egyúttal azt is írják, hogy a győri polgármester tavaly pünkösdi horvátországi útján, a hajón prostituáltak szolgáltatásait vette igénybe vendégeivel együtt - ez azonban Horvátországban illegális. A blog szerint a hajón kábítószert is fogyasztottak, de erre egyelőre nincsenek bizonyítékok.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DBZOL20191013131.jpg

Budapesten teljes fordulat: a kerületi közgyűlésekben is többsége lesz az ellenzéknek

Sőt, a XXII. kerületben a fideszes Karsay Ferencnek öt évig ellenzéki többséggel kell irányítaniai a városrészt.
MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2019. október 14.Teljesen új helyzet állt elő Budapesten, ahol az ellenzék 14 kerületet nyert, és mindössze 7 helyen vezeti majd fideszes polgármester a kerületet, 2-ben pedig független, igaz, az ő bejutásokat a Fidesz támogatta.

Minden olyan kerületben, ahol ellenzéki a polgármester, a közgyűlésben is többséget szereztek.

Így van ez azokban a hagyományosan jobboldali kerületekben is, mint az I. vagy a II. kerület. A XXII. kerületben hiába adja a Fidesz a polgármestert, Karsay Ferencnek ellenzéki többségű testülettel kell majd együtt dolgoznia.

És ugyanez igaz Szabados Ákosra is, aki eredetileg szocialista politikus volt, de idén fideszes támogatással nyert. Vagyis neki is az ellenzéki összefogás jelöltjeivel kell majd egyezkednie, ha többséget akar szerezni például a költségvetés elfogadásához.

A Fővárosi Közgyűlésben is biztos többsége lesz Karácsony Gergelynek, amennyiben egységes marad az ellenzék, 18-15-ös szavazati aránnyal keresztülviheti a terveit.

Azt már tegnap este bejelentette, hogy a lehető leghamarabb elfogadtat egy antikorrupciós csomagot, valamint kihirdeti a klímavészhelyzetet.

Az ellenzék a Budapest körüli települések többségében is nyerni tudott.

Így Budaörs, Pilisvörösvár, Érd, Göd, Százhalombatta, Szentendre, Szigetszentmiklós és Vác élén is ellenzéki polgármester áll majd, ellenzéki többségű testület élén.

Törökbálinton pedig a fideszes polgármester úgy járt, mint Karsay Ferenc, vagyis pártja kisebbségbe került a közgyűlésben.

A kisebb vidéki városokban és a falvakban ugyanakkor betonszilárd a fidesz helyzete.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!