hirdetés
lepusztult_nepliget.jpg

Átok ül a Népligeten, hogy évtizedek óta mindenki hagyja lerohadni?

Budapest legnagyobb és legjobb közparkja. Lehetne. Most viszont nappal sem szívesen sétálunk át rajta egyedül.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. május 27.


hirdetés

Tűz a nap. Kellemes tavaszi péntek délután van. A szabadba vágyunk, levegőre, kertbe, fák közé. De olyan helyre, amelyik nem számít elcsépeltnek, és ahol nincsen tömeg.

Adja magát Budapest közepén a hatalmas park, a Népliget. Olyan jókat szoktunk itt borozni a Szeptemberfeszten. Miért is nem járunk ide gyakrabban? Ez a megérkezésünk után tíz perccel ki is derül.nepliget2

Azért vetődünk erre ritkán, mert a Népliget nehezebben megközelíthető, mint a Károlyi-kert, a Margit-sziget vagy a Városliget. Mert elhanyagolt és lepattant. Mert bizonyos területein olyan, mintha elhagyott temetőben vagy szellemvárosban járnánk. Mert ahogy elindulunk a liget belseje felé, egyre több lézengő ritter bukkan fel a semmiből, azt figyelve, hogy mit csinálunk.

Mert nem lesz jobb kedvünk az idén pont 40 éves Planetárium látványától sem, hiszen tudjuk, hogy júniusban - talán örökre - bezár. Mert a játszótér jellegtelen, fantáziátlan, és persze az is lepukkant. És mert látszik, hogy a Népliget egykor szebb napokat látott, és végtelenül elkeserítő arra gondolni, milyen csodaszép lehetne Budapest egyik mostohagyermeke.legoregebb_fanepliget1

2015-ben egy viharban elpusztult a liget legendás akácfája. A táblája még megvan most is.

hirdetés

A Planetárium még áll - egyelőre.nepliget3nepliget4

A Népliget területét egyébként a 19. század közepén rendezték, előtte művelésre alkalmatlan telek volt. A 19. század elején ez a terület homokbánya volt, azután szeméttelep.

Az 1850-es években kezdték fákkal beültetni, először csak azért, hogy a homokot megkössék. A kiegyezés után fogtak parkosításba. Az első terveket Petz Ármin, az Orczy kert főkertésze készítette, de a megvalósításnak anyagi akadályai voltak. Az 1870-es években fásítás folyt, az 1890-es években dendrológiai gyűjteményt hoztak létre, és sétányokat alakítottak ki.nepliget7nepliget8

A 20. század elején a Népligetben a kis mulatónegyed, a Mutatványos tér volt elképesztően népszerű, szórakozóhelyek működtek itt, de volt mozi, céllövölde, körhinta és hullámvasút is. Az ostrom itt is nagy pusztítást végzett, de a háború után megpróbálták rendbe hozni a területet. A vurstlit azért eltüntették.

Kemény Henrik családjának is itt volt bábszínháza, a Népligetben, azt államosították, de nem bontották le, sőt, 1982-ben védetté nyivánították. Később az épületet bezárták, nem használták. 2011-ben leégett, és a romjait is eltakarították.

De a pusztulásra a Népligetben nem csak a vurstli, a bábszínház vagy régi akácfa hűlt helye emlékeztet. Hanem az egykori Nagyvendéglő szembetűnő, bokrokkal benőtt romos épülete is.nagyvendeglo_cknagyvendeglo_regennepliget_vendeglo_1nepliget_vendeglo_2nepliget_vendeglo_3nepliget_vendeglo_4nepliget_vendeglo_5

Ahogy sétálunk, a gaz közül újabb olyan nyomok bukkannak fel, amelyek azt mutatják, hogy a Népliget egykor sokkal kellemesebb hely volt. Itt vannak például a Centenáriumi park romjai. Táblák, lugasok, szökőkutak voltak itt, és ahogy a növények elrendezésére pillant az ember, látszik, milyen szép lehetett valamikor. És nyilvánvaló, mennyire szép lehetne most, ha rendbe tennék.

A Centenáriumi park

1973-ban alakították ki Buda, Óbuda és Pest egyesítésének 100. évfordulójára.

Magyarország minden megyéje hozzájárult ehhez, és minden megye egy-egy rá jellemző alkotást helyezett el itt.

MInden volt itt, ami csak egy kellemes park sajátja: csobogó, szökőkút, rózsalugas, szobor, kőlapos járda. Az eseményre pedig tábla emlékeztet. Aztán mivel a karbantartásról egy idő már senki sem gondoskodott, a legtöbb építmény tönkrement.

nepcsi1nepcsi2nepcsi3

1973-ban az átadáskor. Fotó: Zöldkalauznepliget14nepliget13nepliget10nepliget18

A Népliget felújítása, rendezése olyan, mint ahogyan annak idején a drum & bass-t jellemezte az egyik ismerősöm: mintha egy ember teljes erőből nekifutna egy falnak, majd amikor lepattan róla, újra nekiszalad, és megint lepattan. Valaki mindig felkarolja, ötletel, nekifut a témának, aztán a park valahogy mégis marad úgy, ahogy.

És néha olyan tervek jelennek meg, amelyek nem a meglévő parkot rendeznék és tennék tömegek számára vonzó hellyé, hanem építkezést, beruházást álmodnak rá.nepliget15nepliget16IMG_0991

Lassan esteledik. Mivel páran tisztes távoból követni kezdenek bennünket, annyira azért nem vagyunk bátrak, hogy begyalolgoljunk a Népliget legsűrűbb részeibe. Inkább úgy döntünk, hazamegyünk.

Aztán még napokig azon rágódunk, miért nem a Népliget Budapest legszebb, legvagányabb közparkja? És mikor lesz végre az?


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkk-Copy.jpg

Nagy vitát váltott ki a BKK szavazása: maradjon-e a gyerekek hangosbemondása a villamoson?

Egész júniusban meghagynák, de a kommentelők közül sokan felháborodtak az ötleten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a BKK gyereknap alkalmából meglepetéssel kedveskedett a családoknak. Az online programok mellett számos fővárosi járaton várták ünnepi hangbemondással nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is. A nagykörúti 4-6-os villamoson gyerekek mondták be a megállókat, és szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszöntötte az utazókat.

Az akció sikeres volt, az utasok szerették a gyereknapi hangokat. Ezen felbuzdulva a BKK szavazást indított a Facebook-oldalán. Ebben azt írták:

"Gyermeknapon mindig hatalmas népszerűségnek örvend, amikor gyerekek mondják be a megállókat. Idén sem volt ez másként. Sokan kértétek, ezért megfontoltuk, a döntést azonban most rátok bízzuk:

szeretnétek, ha június végéig maradna a 4-6-os villamoson a gyerekhangos megállóbemondás? A szavazatokat kedd reggelig várjuk! Hajrá!"

hirdetés

Még te is voksolhatsz ITT

Bár a jelenlegi állás szerint jóval többen szeretnék a gyerekhangokat megtartani (most épp 61-39 százalékban), mégis sokan felháborodtak az ötleten.

A több száz komment között volt, aki azt írta, hogy pár napig még vicces, de utána már inkább irritáló a kicsik hangja, ezért kéri vissza a korábbi, megszokott bemondást. Van, aki szerint eddig is idegesítő volt a gyerekbemondás. Sőt olyan vélemény is volt, hogy "Ezek után akármikor is kell Budapesten villamosoznom, ezt a két villamost ha tudom, elkerülöm vagy csak fejhallgatóban fogok rajtuk utazni. Rettentő módon irritáló a kis gyerek hang főleg mikor selypít meg ki se tudja mondani rendesen a megállót".

"Felőlem maradhat de akkor kérem vissza a bérletem árát mert mióta ez megy inkább gyalog megyek mert ráz a hideg tőle" - írta egy másik hozzászóló. "Nem elég, hogy sokszor visító gyerekek vannak a tömegközlekedési eszközön akik nem képesek viselkedni, még a megállókat is gyerekhang mondja be. Szerintem sokan lesznek, akik inkább leteszik a jogsit. A megálló bemondása igenis fontos, hogy hallja és jól értse az ember hiszen ez az értelme, mindennek meg van a helye. Aki meg gyerekhangokat akar hallgatni, menjen a játszótérre."

Egy ilyen téma is komoly indulatokat tud kavarni. Többen szóvá tették, hogy a véleményekkel nincs baj, de a stílussal igen.

Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik szerették a gyereknapi meglepetést: "Szerintem übercuki, és júniusban egy hónapig szívesen hallgatnám". És volt, aki pár napig kedvelte, de voltak érvei arra, hogy miért ne maradjon: "Pár napig tök aranyos és kedves gesztus, de hónap végéig szerintem felesleges megtartani. Kevésbé érthetőek a megállónevek, és azokra is gondolni kell, akik nem mindennap ezen a vonalon utaznak, nekik fontos, hogy jól érthető legyen".

A BKK számtalan esetben szólt hozzá, vagy válaszolt a kommentelőknek. Többek között: "A gyerekek idegesítők? Nagyon sajnáljuk, ha így érzel irántuk". Volt akinek így válaszolt: "És a 4-6-oson azt hallod, hogy a megállókat neveletlen gyerekek rohangálva sikítozzák be? Szerintünk aranyosan bemondják a megállókat. Kérjük, gondolj vissza a saját gyerekkorodra, és utána általánosíts. Köszönjük!" Arra pedig, hogy miért tartották jó ötletnek, ezt írták: "Például, hogy egy kicsit színesebb, vidámabb és szeretet-teljesebb hely legyen a világ". A legtöbb esetben azt javasolták, hogy a hozzászólok a szavazásnál a megfelelő gombot nyomják meg, így érvényesíthetik a véleményüket.

A stílusról szólva pedig így vélekednek: "nem a kommentelők ellen zajlik hadjárat, hanem az ellen a jelenség ellen, amilyen stílusban megnyilvánulnak, akik általánosítva jószágnak, idegesítőnek nevezik a gyerekeket. Ennek mi nem szeretnénk terepet adni, mert nagyon riasztó jelenség" - írták többek között.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palatinus-strand-nyitas-cimkep.jpg

A rossz idő ellenére is voltak strandolók a Palatinus fürdőben a nyitás első napján

Fotósunk a népszerű budapesti strandon járt, ahol a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.
Fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Jövő héttől a naptár szerint már nyár van, ám az időjárás egyelőre még egyáltalán nem hasonlít az évszakra jellemző napsütésre és melegre.

A strandok és fürdők viszont így is megnyitottak országszerte, miután a kormány engedélyezte ezt egy rendeletben - ez is része volt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások lazításának.

Budapesten a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Csillaghegyi és a Római strand is megnyitott szombaton. Fotósunk a Palatinus fürdőben járt, ahol a hűvösebb időjárás ellenére is akadtak strandolók.

A képek alapján a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.

hirdetés

Még több képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lakas.jpg

Ismét bevezetik a lakásrezsi-támogatást a fővárosban

Karácsony Gergely döntött arról is, hogy közös megegyezéssel megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézményvezető megrázó levélben kérte felmentését.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester. A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a Budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban történő jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

hirdetés

A javaslat szerint a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréséért. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!