hirdetés
ellenzek-frakcio.jpg

Átírná a frakcióalapítási szabályokat a Fidesz-KDNP, nagyon rosszul járhat az ellenzék

Több ponton is változtatnának a jelenlegi törvényen.
Címkép: MTI, Soós Lajos - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

A Fidesz-KDNP benyújtott egy olyan módosítást, ami alaposan megnehezítheti az ellenzéki összefogást, ugyanis átírnák a frakcióalakítási szabályokat, írja az Index. Jövő héten szavaz is róla a parlament.

A három változás a következő lenne:

1. Aki függetlenként nyert, nem csatlakozhat frakcióhoz

hirdetés

Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy az Országgyűlésben mandátumot szerző képviselő megbízatását annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássa el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerte. Ugyanígy egy függetlenné váló képviselő a későbbiekben nem csatlakozhat frakcióhoz. Az Index azt írja, a Fidesz ezzel megakadályozhatják, hogy az ellenzékiek tömegesen függetlenként indulhassanak, majd utána, mandátumot nyerve megalakíthassák a parlamenti frakciójukat.

2. Nem lehet átnevezni a frakciókat

A javaslat szerint csak olyan néven alakulhat frakció, amely a választáson is indult. Az indokolás szerint "a választói akarat megjelenítése érdekében szerepel annak előírása, hogy a képviselőcsoport csak a jelölő szervezettel megegyező elnevezéssel alakulhat meg", idézi a portál.

3. Nem válhatnak szét a frakciók

"A szabad mandátumgyakorlás garantálása mellett biztosítani szükséges, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok összetétele az elérhető legteljesebb mértékben leképezze a választásokon jelölő szervezetként indult pártok szerkezetét, erőviszonyait, és így – a képviselőcsoportok egymáshoz viszonyított arányával – tükrözze az Országgyűlésben a választópolgárok választásokon kifejezett akaratát", szerepel az indoklásban.

Vagyis ha például közös listája van a Momentumnak, a DK-nak és a Jobbiknak, akkor muszáj közös frakcióban politizálniuk.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
malajzia-halal.jpg

Magyar doktornő halt meg Malajziában, vízbe fulladhatott

B. Ilona Bélmegyeren praktizált háziorvosként, 61 éves volt.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

A Blikk azt írja, meghalt egy 61 éves magyar nő Malajziában, mindössze pár órával azután, hogy megérkezett. Dr. B. Ilona Bélmegyeren praktizált háziorvosként, a helyiek tisztelték és szerették, ezért nagyon megrázó volt számukra a halálhíre.

Ilona szinte rögtön az érkezése után, helyi idő szerint szerda délután egyedül ment úszni a Pantai Tengah üdülőhely melletti partszakaszon. Mint kiderült, Thaiföldről érkezett Malajziába 37 magyar turistával együtt. A helyi lapok azt feltételezik, vízbe fulladás okozta a halálát. Bár gyorsan érkezett a segítség, végül nem sikerült megmenteni az életét.

A doktornő holttestét a közeli kórházba szállították, egyelőre vizsgálják, pontosan hogyan halhatott meg. Nyomozás is indult az ügyben.

hirdetés

"Nagyon kedves és segítőkész doktor volt, természetesen szörnyen érintette az egész települést halálának híre. Mélyen együttérzünk a családjával, reméljük, békére lelt"

– nyilatkozta a Blikknek egy bélmegyeri lakos, aki ismerte az asszonyt.

Ilona férje ugyancsak háziorvosként dolgozik, a lap megkeresésére annyit mondott: egyelőre még

felfoghatatlan a tragédia, ami történt a családjukkal.

Még ők maguk sem tudjuk pontosan, mi történt, várják a rendőrség tájékoztatását.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
racz-zsofia-22-eves-helyettes-allamtitkar-kinevezese.jpg

Kiderült, hogy mentesítenék a 22 éves helyettes államtitkárt a hatályos törvények alól

Megjelent az országgyűlés honlapján a törvényalkotási bizottság javaslata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy Novák Katalin Facebook-bejegyzésben tette közzé: a távozó Illés Boglárka utódja a helyettes államtitkári poszton Rácz Zsófia lesz.

A 22 éves joghallgató korábban Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte volt, de dolgozott politikai elemzőként is.

hirdetés

24.hu később a hírre reagálva, kormányzati körökből származó információjára hivatkozva azt írta, hogy a 22 éves joghallgató, Rácz Zsófia kinevezése érdekében módosítják az államtitkárok kinevezésének szabályait.

Erre azért van szükség szerintük, mert az új helyettes államtitkárnak nincsen még diplomája.

Közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki

jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel

vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel

vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.

A hvg.hu most azt írja, hogy pénteki keltezéssel megjelent az országgyűlés honlapján a törvényalkotási bizottság javaslata, hogy hogyan lehessen diploma nélkül helyettes államtitkár a joghallgató.

A javaslat a következő: "a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifjúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása."

Via: hvg.hu


KÖVESS MINKET:


hirdetés
sziami.jpg

Újra megműtötték a bangladesi sziámi ikreket

A több órás műtétet a magyar orvosok vezetésével hajtották végre december 3-án és 4-én.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 05.


hirdetés

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából - írta meg a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Az egyiknek koponya implantátumot ültettek be, hogy pótolják az augusztusi szétválasztó műtét miatt hiányzó csontokat. A másik pedig szövettágítókat kapott a fejébe.

A műtétsorozat várhatóan januárban folytatódik.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Mint arról beszámoltunk, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztották a bangladesi sziámi ikreket.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve az ismét a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentették Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Most újabb műtétre volt szükség.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
735px-Schmidt-Brin-Page-20080520_cropped.jpg

„Tedd, ami helyes” – visszavonulnak a Google legendás alapítói

21 évvel azután, hogy Larry Page és Sergey Brin a kaliforniai Menlo Park egyik romos garázsában létrehozták a Google-t, visszavonulnak az óriáscég vezetésétől. Vagyonukat 62,7, illetve 60,9 milliárd dollárra becsülik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 05.


hirdetés

A bejelentés szerint az alapítók mostantól kezdve csupán „büszke szülők” lesznek, tanácsaikkal látják el a Google és annak ernyővállalatát, az Alphabetet, de a napi igazgatásban nem vesznek a továbbiakban részt. Az irányítást régi munkatársuk és „alvezérük”, a 47 éves Sundar Pichai veszi át, aki 2004 óta dolgozik a cégnél. A nála egy évvel fiatalabb két „atya” az igazgató tanács tagja marad, és továbbra is ők a Google fő részvényesei. Pichai a részvényeknek mindössze 0,1%-ával rendelkezik.

A Bloomberg Billionaires listája szerint Page a világ 7., Brin pedig a 10. leggazdagabb embere, vagyonukat 62,7, illetve 60,9 milliárd dollárra becsülik.

Page és Brin visszavonulása a legnagyobb csúcsváltozás egy nagy amerikai technológiai cégnél azóta, hogy Steve Jobs nem sokkal 2011-ben bekövetkezett halála előtt lemondott az Apple ügyvezető igazgatói posztjáról. Bill Gates, a Microsoft alapítója már 2000-ben felállt ugyanebből a székből. Jelenleg már csak Jeff Bezos, az Amazon főnöke az egyetlen, aki még alapítóként kormányozza birodalmát.

A Google mottója kezdetben így hangzott: „Ne légy gonosz” (Don’t be evil). 2015-ben, amikor az Alphabetet létrehozták, így változott: „Tedd, ami helyes” (Do The Right Thing).

hirdetés

Az elmúlt időkben számos támadás érte a Google-t politikusoktól, civilektől és saját dolgozóitól egyaránt.

Tavaly Page-et beidézte az amerikai szenátus hírszerzési bizottság, amely külföldi hatalmak beavatkozását vizsgálta az amerikai választásokon, de nem jelent meg. A múlt héten nagy feltűnést keltett, hogy felmondtak több dolgozónak adatbiztonsági rendszabályaik megsértése címén. Voltak olyan alkalmazottak, akik azzal vádolták a céget, hogy megpróbálják elnémítani a kritikus hangokat.

Szintén tavaly történt, hogy több ezer alkalmazott tüntetett világszerte a Google-kirendeltségek előtt amiatt, mert 90 milliós kártérítést fizettek a volt Android-főnök Andy Rubinnak, annak ellenére, hogy az ellene felhozott szexuális zaklatási állítások valósnak bizonyultak. Ugyancsak tiltakoztak az amerikai védelmi minisztériummal kötött megállapodás miatt, amelyet mesterséges intelligenciákkal kapcsolatos munkákra kötöttek. 2019-ben az Európai Bizottság büntette meg a Google-t 1,5 milliárd dollárra, mert az AdSense oldalán megakadályozta, hogy riválisai, a Microsoft és a Yahoo reklámokat adjanak el a Google kereső oldalaira – emlékeztet a Guardian


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!