hirdetés
neszmelyi-emil-hegymaszo-seven-summits-3-1000x563.jpg

Asztmásan jutott fel a Mount Everestre – 7 kontinens legmagasabb csúcsából már hatot teljesített a magyar extrém sportoló

Szegedi Éva - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

- Mit jelent az Ön számára kitűzni a magyar zászlót egy hegycsúcsra?

- Fontos, hogy számomra ez az egész sport. Olyan sport, amelyben nekünk, magyaroknak egyszerűen nincsen vesztenivalónk. Ha sikerül egy csúcs, az javítja Magyarország és a magyarok megítélését a hegyek világában. Ha pedig nem sikerül, az mégsem olyan, mint amikor egy népszerű sportágban kikap a magyar csapat; a hegymászásban ugyanis nem vereséget szenvedünk, hanem ilyenkor csupán nem most öregbítjük a hazánk hírnevét, de szégyent sem hozunk rá.

Amikor sikerül feljutnom egy hegycsúcsra, úgy érzem, mindezért egy kicsit most tettem is, és újabb lehetőséget adtam arra, hogy bárki, akár egy hétköznapi, irodában dolgozó ember is ezzel a történettel, másként lássa a hétköznapjait. Erősíthetem azt, hogy mi, asztmások és hétköznapi emberek, ha rendszerezetten éljük az életünket, mennyi mindent érhetünk el. Lehet, hogy valaki ezáltal a munkájában ér el nagy eredményt és ott mássza meg a maga "Everestjét", mert elhiszi, hogy lehetséges.

Az általam nagyra tartott hegymászók és köztem az a jelentős különbség, hogy nem a hegyeknek, hanem az extrém magaslatoknak, annak az összhatásnak a szerelmese vagyok, amit ebben a környezetben túl kell élni és ott természetesen létezni. Kihangsúlyozom, hogy mindemellett imádom a hegyeket és nagyon tisztelem őket.

Egy igazi hegymászó az én értékrendemben, tőlem eltérően, ugyanazt a hegyet azonos útvonalon sokszor meg akarja mászni, mert ez újabb élményeket ad neki. Én pedig inkább felfedező vagyok: annyi minden van még a világban, ahova el lehet jutni, ha van ott egy hegy, megnézzük, fel lehet-e jutni a csúcsára, de azonos útvonalon és módon ezt egyszer fogom megtenni.

- Miben nehezebb vagy más az Antarktisz, illetve az Antarktiszon a Mount Vinson megmászása, mint a többi helyszín?

- Képzeljük el csak a pszichés oldaláról: ott egy földrész, ami kétszer akkora, mint Ausztrália, 800 fős az állandó kutatói lakossága, és legfeljebb négyezren fordulnak meg rajta egy évben. A magunkra hagyottság érzése tudattalanul is jelen van. Nagyon nagy hideg. Minden évben előfordul, hogy pár sportoló elveszíti ott az orrát vagy az ujjait. És ehhez mégis annyira változatos is az idő, hogy miközben nagy a hideg, elfordul, hogy túl vagyunk öltözve, annyira izzadunk, hogy rengeteg folyadékot veszít a szervezetünk.

Az Antarktisz olyan földrész, amelyen elég kevés alkalommal fordulnak meg magyarok, de a különböző extrém teljesítmények hatására a teljesen spanyol ajkú személyzet is magyarul köszöntött, amikor ott voltam. És ez nem csak azért történt, mert ebben a szezonban járt ott más magyar is rajtam kívül, hanem utánanéztek, hogy a magyarok mit keresnek ott, és vették a fáradságot, hogy megtanuljanak néhány kifejezést magyarul. Nem lettünk a világ legjobb hegymászói sem extrém sportolói, nem lettünk a sarkvidék legnagyobb meghódítói, de már számolnak velünk, tisztelnek bennünket.

- Az Antarktiszra is külön készülnie kellett?

- Folyamatosan edzésben vagyok, oda az elegendő volt. Ha sorba állítom nehézségi fokok szerint, a hegycsúcsokat, az Everest a legnehezebb, főleg az északi oldallal, a Denali pedig a második legnehezebb. Harmadik helyen áll számomra a dél-amerikai Aconcagua és az antarktiszi Vinson.

- Igaz, hogy sok mindent meg lehet tudni az emberekről és a barátainkról, ha elmegyünk velük hegyet mászni, felvisszük őket valamilyen magas helyre?

- Fontos, hogy barátainkkal extrém magaslatba ne másszunk fel. Olyanokkal másszunk közösen magas hegyet, akikkel mászás közben barátkoztunk össze. Módosult tudatállapotban ismerjük meg az illetőt, tehát az ő módosult tudatállapotában, így el tudjuk dönteni, hogy arra kíváncsiak vagyunk-e máskor is. Akik tengerszinten barátok, erre rámehet a barátságuk a hegyen egy közös mászáson.

Extrém magaslaton, amikor baj van, a helyes priorizálást negatívan befolyásolhatják az érzelmek. Baj esetén, mentési helyzetben legobjektívebb gondolkodásra van szükség. Majdnem minden mászásom alkalmával kellette menteni valaki mást, ilyenkor rendszerint én vagyok a leghiggadtabb, de nem vagyok biztos benne, hogy ha jó barátom, hozzátartozóim volnának ott, akkor is ilyen higgadt tudnék maradni.

Ezért ismétlődő mászásaimon olyanokkal megyek, akikkel már másztam valahol, vagy akikről tudom, hogy extrém magaslati tapasztalatokkal rendelkeznek.

VIDEÓ: Vinson Expedíció zenés klip - 7 Summits

- Munka mellett hogyan lehet felkészülni a hegymászásra?

- A kulcs a rendszeresség, és az, ha az ember a konkrét cél érdekében nem adja fel az edzéstervét. Amikor az Everestre készültem bő három és fél éven át, akkor reggel másfél órát edzettem, utána ügyvédi feladatok következtek, majd este ismét másfél óra edzés zárta a napot.

Ha valaki ragaszkodik az edzéstervéhez, mert az Everestre készül, ahol a túlélés a cél, akkor döbben rá olyan csodálatos dolgokra, hogy az a munka-feladat, ami este váratlanul csúszik be, és amiről korábban azt hitte, hogy akkor lehet megcsinálni, az másnap reggel is elvégezhető, és nem kell emiatt kihagyni az aznapi edzést. Megnéztem az ügylezárási statisztikáimat, semmivel nem csúsztam el az Everestre való felkészülés idején az edzések mellett. Amikor másoknak segítek üzleti tanácsokkal, vagy tanítom őket helyesen priorizálni, akkor például ilyen pontokra tudok rámutatni a gyakorlati tapasztalatomból.

- Mi a legnehezebb a hegymászásban?

- Az állandó várakozás állapotában vagyunk az időjárás miatt. Az biztos, hogy fent hideg lesz, a kérdés az, hogy lesz-e hozzá a vihar. Onnantól ugyanis lehet, hogy 15 napot kell várni arra, hogy valaki felfelé vagy lefelé indulhasson, mondjuk 5200 méteren a Denalin. Közben pedig fogy az élelme, a havat sem tudja mivel olvassza egy idő után, mert ekkora magasságban sokat fogyaszt a berendezés, hogy vize legyen. Ez mind olyan, ami nehézséget okozhat.

A démonaimmal, azokkal mindig szembenézek.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
roska.png

Roska Botond neurobiológus kapta a legmagasabb állami kitüntetést idén

Roska Botond professzor kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 20.Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak - közölte az államfő.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Szólt arról, Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog.

Áder János utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x