hirdetés
neszmelyi-emil-hegymaszo-seven-summits-3-1000x563.jpg

Asztmásan jutott fel a Mount Everestre – 7 kontinens legmagasabb csúcsából már hatot teljesített a magyar extrém sportoló

Neszmélyi Emil civilben ügyvéd. Januárban felment az Antarktiszon a Mount Vinsonra, és már csak egy magaslat megmászása vár rá. Szerinte 20 százaléknyit számít a fizikum, az összes többi a mentális és a biológiai alkalmasságon múlik. Interjú.
Szegedi Éva - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

Asztmás és extrém magasságokba jut fel egy magyar extrém sportoló, Neszmélyi Emil. Feljutott a Mount Everestre, és célul tűzte ki, hogy teljesíti a Seven Summits kihívást, vagyis felmászik mind a hét kontinens legmagasabb csúcsára.

Legutóbb akkor írtunk Neszmélyi Emilről, amikor az Antarktisz legmagasabb hegyére, a 4892 méter magas Mount Vinsonra indult. Január 16-án, magyar idő szerint 21 órakor ért fel.

Civilben ügyvédként dolgozik, a hegycsúcsokra a munkája mellett készül. Előadásokat tart az útjairól, nemrég felkérést kapott arra, hogy lépjen fel a Dumaszínházban. A hegymászásról, a teljesítményről, a kihívásokról beszélgettünk.

- Asztmás, mégis extrém magasságokba mászik. Van, aki 200 métert nem képes futni asztmával. Nem mondták még Önnek, hogy őrült?

hirdetés

- Erőss Zsolt valahogy úgy fogalmazta ezt meg, hogy mindenki kockáztatja az életét valamivel. Van, aki úgy, hogy hegyet mászik, valaki pedig úgy, hogy otthon marad a fotelben.

Én azt gondolom, a legvégén, a végelszámolásnál az élmények fognak számítani. Ezek mentén a határokat már egész jól felállítottam, hogy asztmával mit bírok és mit nem, elég kevés dolgot nem.

Az orvosok annak idején azt mondták, és én azt hittem, hogy kinőttem az asztmát. Azt le kell szögezni, hogy aki egyszer asztmás volt, az is marad, csupán a tünetei enyhülnek. Szerencsére az asztmának azon típusát kell elszenvednem, amelyik tengerszinten sportolásnál nem jelent gondot. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a hörgők ellentétes reakciót mutatnak, 8000 méter alatt kinyílnak, kitágulnak. A gond 8000 méter felett kezdődik, ott bármikor kaphatok hörgőgörcsöt, de ekkora magasságban csak az Everesten tartózkodtam. Azt egyébként érzem magamon, hogy ez így azért már másabb a hegyeken, mintha nem lenne ez az akadály, mert asztmás roham nélkül is nehezebb a légzés.

2017-ben, amikor Alaszkában a Denaliról menekültünk a derékig érő hóban, és majdnem elsodort a lavina, annak ellenére, hogy nem vagyok ijedős típus, és halálosan nyugodt voltam, a testem leadta azt a reakciót. Ott azért kialakult az oxigén-ellátási probléma az asztmával összefüggésben. Nem volt asztmás rohamom, de mégis nehezebben jutottam levegőhöz. Amikor a lavina induló hangját meghallottuk, hiába nem jön a lavina, az egy üzenet volt az agynak, magas volt a stressz szint.

- Volt, aki megpróbálta lebeszélni a hegymászásról, vagy éppen arról, hogy felmenjen az Everestre?

- Soha. Mindig volt egy reális helyzetértékelő képességem, reálisabb, mint annak a szűk körnek, körülbelül 15 embernek, akik egyáltalán tudtak arról, hogy hol vagyok, amikor éppen az Everestet másztam meg a nehezebb, északi oldaláról. Általában én szoktam nekik tanácsot adni, senki nem érezte, hogy tudna olyat mondani, ami abban a helyzetben ért volna valamit, mondjuk hogy valamit nem gondoltam át, vagy nem mérlegeltem a kockázat kapcsán.

A biztosítékom az, hogy hiszek abban, hogy

egy hegycsúcs sem ér meg egyetlen emberi életet sem. Amint észlelhetően nem vagyok abban az állapotban, hogy tovább másszak, visszafordulok.

Vagy ha a körülmények nem engedik meg, visszafordulok. Ebben a nagy tanítómesterem az alaszkai csúcshegy, a Denali, (más néven Mount McKinley) ahonnan már kétszer kellett visszafordulnom, hogy ne történjen baj.

- Egy interjúban azt mondta, alázattal kell közelíteni a hegyhez. Ez pontosan mit jelent?

- Sokan mondják vagy írják le azt, hogy a hegymászó „meghódította a hegyet”, „északról meghódította a csúcsot”. Nyilván azok, akik nem ebben a világban mozognak, próbálják értelmezni, ami történik, és ez nem is gond,

hirdetés

de a hegymászók a meghódítás kifejezést soha nem fogják használni.

A hódítást valahogyan úgy kell elképzelni, hogy Kolumbusz Kristóf a Santa Maria orrában lesi, mikor ér az Indiának hitt kontinensre, majd az új földrészen az ott élők területeit diadalittasan annektálja Spanyolországhoz.

A hegyen azonban, amikor az extrém magasságban gyakorlatilag bármikor agyvérzést, agyi ödémát, tüdővizenyőt kaphatunk, lezuhanhatunk, megbetegedhetünk, és az időjárás is bármikor alakulhat úgy, hogy onnan egy lépést sem mehetünk tovább, úgy vélem, minden túlzás nélkül hihetünk annyira a hely szellemében, hogy akkor mászunk fel, ha arra alkalmas az idő, és a hegy felenged. Ez nem is hasonlíthat a hódításra. Aki más attitűddel mászik, hihetetlen lelki tusákat élhet át, amikor a hegy nem engedi fel.

Másztam az Everesten egy 27 éves triatlonista supermannel, aki folyamatosan iramot ment, de elképesztően megviselte a megfelelő akklimatizáció hiánya. Kifulladt, de diktálta magának az iramot, és bár a fizikuma bírta volna, pszichésen leépítette magát, és ez annyira megviselte, hogy 7000 méterig bírta, ott feladta.

- Önmagában a fizikai teljesítmény nem számít?

- Úgy gondolom,

20 százaléknyit számít a fizikum, az összes többi a mentális és a biológiai alkalmasságon múlik.

Például azon, hogy képes-e valaki alkalmazkodni a magaslatokhoz - van, aki olyan nagy fájdalmakat él át ilyenkor, amelyekkel nem kíván megbirkózni.

Amikor valaki megkérdezi, átlagemberként miért vágtam bele, hiszen ő soha nem tenné, a mondat második felére szoktam reagálni. Neki pont emiatt nem kell felmennie, majd én megteszem, és elmesélem, milyen, mivel el tudom úgy mondani, hogy ő azt érezze "épp ott van velem", miközben a történetet hallgatja. Az előadásaimon a hallgatósággal gyakorlatilag együtt mászunk nagy hegyeket.

- Mentálisan hogyan lehet felkészülni a nagy csúcsok megmászására?

- Szerencsém volt, versenysportoló voltam sokáig. Gyermekkoromtól kezdve napi 1-2-3 edzésen vettem részt, megerősödött a szív-érrendszerem, az olyan versenysportból pedig, mint a kosárlabda, ahol sokszor születik szoros eredmény, rengeteget lehet tanulni a kritikus döntésekről. A mentális fókuszálás a versenysportból érkezett, a speciális mentális fókuszálást pedig mentáltréning technikákkal lehet fejleszteni, én is így tettem.

Például Risztov Éva is alkalmazta az imaginációs technikát, meg is nyert egy olimpiát. Ugyanaz a mentáltrénerünk, dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, akinek a tevékenységéhez számos olimpiai arany fűződik. Fontos, hogy a mentális alkalmasság ne csak kialakuljon, hanem magas szintre fejlődhessen, és a megtanult technikákat alkalmazni kell.

A fókuszáltság miatt előfordul, hogy valaki nemcsak hegymászáshoz, hanem üzleti sikerek eléréshez is tanácsot kér tőlem. Inspiráló számukra, hogy valaki munka mellett készül fel napi 3 óra edzéssel úgy az Everestre három és fél év alatt, hogy még a munkájában is tud csúcsteljesítményt nyújtani. Én pedig szívesen segítek bárkinek, akinek tudok.

- Miért tűzte ki célul a Seven Summits teljesítését?

- Szép ajándéka a sorsnak, ha az ember nem is mássza meg mind a hét hegyet, mind a hét földrészre eljuthat.

Az Everest után el kellett döntenem, hogy mi akarok lenni, és arra jutottam, hogy ha elkezdem mászni a nyolcezreseket, asztma ide, asztma oda, civil foglalkozás ide, civil foglalkozás oda, én az emberek szemében profi hegymászó leszek. Aki sok nyolcezrest mászik, az számukra profi.

Olyan kihívást kellett találnom, amellyel tovább lehet öregbíteni Magyarország hírnevét, de kezelhető azok számára, akik nem csodálni akarnak érte, hanem megérteni és erőt meríteni belőle. Így esett a Seven Summits sorozatra a választásom, ebben csak az Everest a nyolcezer méter feletti hegy.

Az Everest előtt másztam meg az első tesztmászásként, de utólag minősül ez számomra elsőnek, mert én azért másztam fel a Kilimandzsáró után az Everestre következőnek, mert nagyon sokan csak hatot tudnak megmászni.

- Miért?

- Mert az Everestet hagyják utolsónak, és nem tudnak feljutni. Én meg úgy vagyok vele, hogy ha nekem van egy tervem, és lehetőség adódik erre, hamar derüljön ki, hogy fog-e menni, és feleslegesen ne pazaroljuk rá az időt, ha nem.

Úgyhogy a legnehezebb mászás sikerült másodikra, így én a másodikkal kezdtem a hátralévő ötöt, amikor lehetett látni, hogy fizikálisan, mentálisan, a döntésképességemben és a felkészültségemben asztmásként is alkalmas vagyok erre.

És igen, a lélektan nagy tanítómester, a Denalit kétszer nem tudtam megmászni, és nem érdekel, hányadik próbálkozásra sikerül majd. El kell fogadni, hogy a hegymászók 40 százaléka jut fel egy olyan hegyre, amelyik egyébként veszélyes, de mászási szempontból teljesíthető. Nem véletlenül gyakorlatoznak ott az amerikai különleges katonai egységek is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:





hirdetés
snapshot-6.jpg

215 milliót takarított meg és 24 évesen nyugdíjba vonult – elárulta, mi a titka

Nem ütötte meg a lottófőnyereményt, nem örökölt hatalmas vagyont. Állítása szerint csupán „agresszív módon” takarékoskodott az a kanadai fiatalember, aki huszonévei közepén már boldog nyugdíjasnak mondhatja magát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Mike Rosehart, aki korábban informatika-technológiai üzleti elemző volt, még csak 27 éves, de három éve visszavonult, miután sikerült 578.132 fontot (több mint 215 millió forintot) megtakarítania. A férfi a FIRE, a korai nyugdíjba vonulást lehetővé tevő pénzügyi függetlenség (Financial Independence Retire Early) mozgalom híve, és már három tanítványának is átadta tudását. Meggyőződése, hogy ezt bárki elérheti.

A titok: költs keveset, keress többet és maximalizáld a különbséget. És nem utolsósorban a kedvtelések későbbre való halasztása – mondjuk le egy külföldi utazásról, egy új okostelefonról, esetleg még arról is, hogy kávézóba járjunk.

Mike-nak persze voltak tapasztalatai a spórolásról, hiszen anyja egyedül nevelte őt, nem dúskáltak a javakban, felsőfokú tanulmányait is ösztöndíjaknak köszönhette. 2010-ben, amikor még Kanadában, egy üzleti főiskolán tanult, és a boldogság pszichológiájával foglalkozott, amikor találkozott a dán asztrofizikus Jacob Lund könyvével.

hirdetés

Ez arról szólt, hogy egy átlag keresetű ember hogyan válhat öt év alatt anyagilag függetlenné. „Akkor jöttem rá, hogy a boldogság a szabadság, és hogy az ember azt csinálhatja az életben, amit akar” – emlékezett a Metrónak.

Mike és barátnője, azóta felesége, Alyse innentől kezdve visszafogták számos „kis kiadásukat”, mert rájöttek, hogy sok kicsi sokra megy, és ez akadálya lehet hosszú távú terveiknek. Kedvese imádott a Starbucksba járni, de szeretett volna minél előbb gyerekeket. Miután megállapodtak arról, hogy csak a visszavonulás után alapítanak családot, Mike minden alkalommal, hogy Alyse betért kedvenc kávézójába, közölte vele: „Két nappal távolabbra kerültünk a gyerekektől.” Egy év alatt sikerült a lányt „átnevelnie”.

Amikor Rosehart fejébe vette a FIRE-tervet, maga is egy kávézóban dolgozott, a minimálbérnél valamivel magasabb fizetésért. De már ekkor lehetőségeinél alacsonyabb szinten élt, hogy a jövő érdekében takarékoskodjon. Másodévesként 200 fontért bérelt szobát, amibe éppen csak befért egy ágy, aztán már a barátnőjével találtak egy kis lakást, még mindig viszonylag olcsón, havi 346 fontért. A szomszédokkal közös internetet használtak, havi 3 fontért. Mindenhová kerékpárral közlekedett, miután sikerült egy használthoz hozzájutnia egy csereüzleti portálon.

Tizenkilenc éves volt, amikor már letette a 115 ezer fontos foglalót egy házra Ontario államban. Amint az övé lett a ház, egy részét kiadta, és közben félre is tudtak tenni. „Az alagsori lakónk kifizette jelzálog-hitelünket. Mire megszereztük a diplomát, már nem volt adósságunk és pénzünk is volt a bankban.” Esküvőjüket megúszták 2800 fontból, brazíliai nászútjukat pedig a hitelkártyájukkal nyert jutalompontokból fizették. Egy barátjuknál laktak, így a szállásra sem kellett külön költeniük.

A diploma után Mike kezdő fizetése tanácsadóként évi 31,190, Alyse-é grafikusként 20,157 font volt. Ez ugyan egyik sem túl nagy összeg, de mindketten elszánták magukat a további takarékoskodásra. Mike szinte teljes fizetését ingatlanok vételére fordították, amiket aztán mind kiadtak. Közben Alyse fizetésének alig a feléből éltek. Három év alatt 10 házat vettek. Közben 2016-ban megszületett első gyermekük, Emma, 2019-ben pedig a második, Arielle.

2017 februárjában Mike beírta noteszába, hogy eladott 11 házat és 578.132 fontot takarított meg – 25-ször annyit, mint amennyi az éves kiadása volt a FIRE útmutatásai alapján. Kiszámolta, hogy a „nyugdíjba vonuláshoz” 368.925 fontra van szüksége és ennél jóval többel rendelkezett.

Amikor főnökének bejelentette távozását, azt a választ kapta, hogy menjen nyugodtan féléves szabadságra, munkahelyét fenntartják. A főnök azt hitte, hogy Mike életkori válságban van.

Mike „nyugdíjasként” sem unatkozik. Most már rendszeres összejöveteleket tart azoknak, akik szintén követni akarják a FIRE-rendszert és a YouTube-on is hirdeti az igét. Közben pedig továbbra is ügyesen forgatja a pénzt: házakat vesz, felújítja, majd eladja őket.


KÖVESS MINKET:






hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:






hirdetés
forisnorbi0.jpg

Ilyen egy Erasmus-félév vakként Finnországban

A 26 éves Norbi nem ismer lehetetlent: korábban már végigment a Caminón, versenyszerűen sportol, most pedig élete eddigi leghosszabb külföldi kalandját is bevállalta.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Fóris Norbertet három éve ismertem meg, amikor arról tartott élménybeszámolót, milyen volt vakként – egyetlen kísérővel – végigmenni az El Camino zarándokúton. Legközelebb pedig azután írtam róla, hogy lediplomázott a Testnevelési Egyetemen, és különleges gesztusként segítő kutyája is kapott egy oklevelet.

Azóta is minden adandó alkalommal bebizonyítja, hogy nem létezik számára semmiféle akadály: több sportágat űz rendszeresen, két egyetemi szakot végez egyszerre, szabadidejében zenél, és időnként még stand up-olni is szokott.

Augusztus óta pedig a finnországi Tamperében él Erasmus-ösztöndíjasként. Az eddigi élményeiről mesélt.

hirdetés

– Az a benyomásom, hogy simán aktívabb életet élsz, mint a legtöbb látó. Sosem merültek fel benned kétségek, hogy valamire esetleg nem leszel képes?

– Nem igazán szoktak kétségeim lenni ezzel kapcsolatban. Ha kitűzök valamilyen célt, azt így vagy úgy, de mindenképpen igyekszem teljesíteni. Nem azt mondom, hogy egyszer sem jutnak eszembe a lehetséges nehézségek, vagy az, hogy akár kudarcot is vallhatok, de egyáltalán nem ez dominálja a hozzáállásomat. Persze könnyen lehet, hogy van ebben egyfajta bizonyítási vágy is önmagam felé, hogy „csak azért is sikerülni fog...”

– Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért eredményeid közül? A diploma, a sportsikerek, a Camino, esetleg valami más?

– Minden sikeremnek egyformán örülök, de büszke arra vagyok igazán, hogy ahonnan indultam, el sikerült érni az egyetemet, tudok dolgozni, és még esélyem van nagy sportsikerekre. Sohasem adtam fel, bármilyen nehézség jött szembe.

– Találkoztál bármikor az életed során kétkedőkkel, akik azt mondták, neked ezek a dolgok vakként úgyse fognak sikerülni?

– Igen, előfordult, de ezek a megjegyzések nekem még inkább erőt adtak, hogy már csak azért is megcsinálom. Akaraterővel rendesen megáldott az Isten.

– Hogy kerültél Finnországba?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!