hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Ásó, kapa, abroncsos szoknya – a legjobb menyasszonyos filmek
Nőnap van, menyasszonykodni pedig – többnyire – jó, nézzünk hát esküvős filmeket!
fotó: YouTube - szmo.hu
2019. március 08.


hirdetés

A héten mutatták be a Most van most című magyar vígjátékot, melyben Tompos Kátya szinte a filmidő egészében menyasszonyi ruhában száguldozik egy taxiban országszerte, ezért ennek apropóján elmerengtünk azon, mely manyasszonyos/esküvős filmeket szerettük a legjobban. Van belőle bőven.

Négy esküvő és egy temetés (1994)

Noha ezt a filmet Mike Newell rendezte, ez volt forgatókönyvíróként az első sikere Richard Curtisnek, aki az Igazából szerelemmel lopta be magát a nézői szívekbe világszerte rendezőként. A Négy esküvő és egy temetés igazi sokszornézős mozi, angol humorral, bájos, emberi történetekkel és a bénázó Hugh Granttel, aki ezután még sok filmben aknázta ki az önreflektív, szerencsétlen és szeretnivaló figurában rejlő lehetőségeket. Kedvenc jelenetünk Rowan Atkinsoné papként, aki az oltár előtt egyetlen mondatot sem képes orbitális nyelvbotlás nélkül végigmondani.

Bazi nagy görög lagzi (2002)

Nia Vardalos írta ennek a népszerű mozinak a forgatókönyvét s ő is játssza a főszerepet. Tom Hanks is nagy lehetőséget látott a kis költségvetésű függetlenfilmben, mert producerként ő is beszállt. És jó helyen szagolta a sikert: a mindössze 5 millió dollárból készült vígjáték 368 milliót (!) hozott világszerte, amivel minden idők egyik legsikeresebb mozibevételt produkáló romcomja lett. A sztori igazi rút kiskacsa-történet és önéletrajzi alapokon nyugszik: egy csúnyácska görög lány és egy amerikai fiú szerelmének és házasulásának bájos története.

Muriel esküvője (1994)

Ez volt az a film, ami megajándékozta a világot Toni Collette-tel és az ő színészi zsenijével. És arról se feledkezzünk meg, hogy nemcsak a Mamma Mia!-filmekben bolondoztak nagyon szórakoztatóan az ABBA zenéjére a szereplők, hanem már a Muriel esküvőjében is. A főszereplő egy molett, nagyon nem átlagos lány, Muriel, aki elhatározza, hogy akkor is elindul az álmai - legfőképp álmai esküvője - után, ha minden ez ellen szól. Például a nagyon átlagos többi lány véleménye. Egyébként ausztrál mozi, ilyet sem túl gyakran látunk ebben a műfajban.

Rachel esküvője (2008)

A film főszereplője nem Rachel, a normális és kiegyensúlyozott Rachel - hanem a húga, a kiegyensúlyozatlan és labilis Kym. Anne Hathaway élete alakítását nyújtotta ebben a kevésbé ismert, ám annál ütősebb drámában, ami egyetlen nap alatt játszódik és a középpontjában a rehabról a testvére esküvője ellátogató lány és tragédiával terhelt múltja áll. A kézikamerás felvételek nem annyira jellemezték korábban a rendező Jonathan Demme munkáit, annál inkább a kegyetlen őszinteség. Hogy kicsoda Demme? Legalább két klasszikus főződik a nevéhez: az egyik a Philadelphia, a másik A bárányok hallgatnak.

Koszorúslányok (2011)

A remek komédia forgatókönyvírója egyben a főszereplője is: a nagyszerű Kristen Wiig, aki egy esküvőjére készülő nő frusztrált, munkanélküli barátnőjét játssza. Tökéletes példa arra, hogy egy klisés alapsztoriból is ki lehet hozni nagyon erős végeredményt, a Koszorúslányokban ugyanis egymás után sorjáznak a szupervicces jelenetek és remekbeszabott párbeszédek. Oscarra is jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában, sőt, Melissa McCarthy-t is, a legjobb női mellékszereplőjében.

Álljon meg a nászmenet! (1997)

P.J. Hogan, a Muriel esküvőjének rendezője úgy tűnik, nem tudott megszabadulni az esküvő-tematikától, de nem is baj, mert nagyon szórakoztató ez a Julia Roberts-vígjáték. A kedvenc jelenetünk belőle az, amikor Cameron Diaz irtóztató hamisan kareokézik a vőlegényének, akibe egyébként Roberts karaktere szerelmes reménytelenül, és kiderül, hogy hiába minden kavarás, itt Diaz lesz a nyerő.

Diploma előtt (1967)

Lehet, hogy nem ma készült Mike Nichols filmje, de örök darab: egy önmagát kereső fiatalember (Dustin Hoffman) története, aki egyszerre kerül szerelmi viszonyba egy fiatal nővel és az édesanyjával (Mrs. Robinsonnal, lásd Simon and Garfunkel híres dalát). És aki még nem látta: egy esküvőnek kulcsfontosságú dramaturgiai szerepe van a történetben.

Philadelphiai történet (1940)

Kathrine Hepburnnek elég jó dolga volt ennek a nagyszerű George Cukor-filmnek a forgatásán: egyszerre játszott a kor két legrajongottabb férfibálványával, Cary Granttel és James Stewarttal. Pörgős párbeszédek, szellemes forgatókönyv, imádnivaló színészek - kit érdekel, hogy fekete-fehér. A történet szerint Hepburn figurája, egy dúsgazdag nő necces helyzetbe kerül, amikor épp tervezett következő esküvője előtt felbukkan az exférje.


KÖVESS MINKET:
Magyarul szavalta el a Nemzeti dalt a brit nagykövet
Iain Lindsaynek nagyon tetszik Petőfi verse, ezzel emlékezik március 15-re.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Kedves gesztust tett Iain Lindsay budapesti brit nagykövet a március 15-i ünnep alkalmából: elszavalta a Nemzeti dalt, ráadásul magyarul! Az erről készült videót a közösségi oldalain is megosztotta.

"Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk skótoknak is van egy Petőfink, Robert Burns, de most szóljon ez a vers Petőfi Sándor tiszteletére. Én így emlékezem Veletek március 15-ére"

- fűzte hozzá a brit nagykövet.

Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk skótoknak is van egy Petőfink, Robert Burns, de most szóljon ez a vers Petőfi Sándor tiszteletére. Én így emlékezem Veletek március 15-ére. ????. I love poetry and I am fascinated at how patriotic Nemzeti Dal is. We Scots have our Petőfi, Robert Burns, so let me recite this poem in honour of Sándor Petőfi and 15 March. #mik #hungary #ikozosseg #magyarinsta #ikozosseghungary #instahun #igershungary #magyarig #ig_hungary #budapest #videoftheday #mindekozben #marcius15 #március15 #marcius15?? #nemzetiunnep #nemzetiünnep #nemzetidal #talpramagyar #magyar #petofi #pilvaker

706 Likes, 48 Comments - Lindsay Nagykövet (@ambassadorlindsay) on Instagram: "Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk..."


KÖVESS MINKET:
A Pilvaker visszatért, és megmutatta, mitől az egyik legtrendibb dolog ma Magyarországon
Több mint 12 ezer ember ünnepelte költészettel és zenével március 15-ét az Arénában. Mi is ott voltunk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

Amikor 2012-ben először rendezték meg a Red Bull Pilvakert – még élő zene nélkül, szavalóversenyként hirdetve –, maguk az ötletgazdák is aligha számíthattak rá, hogy ez lesz a következő évek egyik legnagyobb kulturális sikersztorija. A produkció évről évre vált egyre kiforrottabbá, ezzel párhuzamosan pedig rajongóinak számai is meredeken nőtt.

A dolog mondjuk abból a szempontból logikus, hogy csupa olyan zenész és rapper adta a nevét hozzá, akik saját zenekarukkal is hatalmas tömegeket mozgatnak meg.

Elég csak a Wellhellót, a Halott Pénzt és a Punnany Massifot említeni, ők simán megtöltik önálló koncertjeiken is az Arénánál alig kisebb befogadóképességű Budapest Parkot. És még legalább fél tucat szereplőt fel lehetne sorolni, akiknek szintén több ezer fős bázisuk van.

Így talán annyira nem is meglepő, hogy októberben kétórás rekordidő alatt kelt el minden jegy, annak ellenére, hogy ide több mint hatszor annyi ember fért be, mint a korábbi helyszín Erkel Színházba.

A várakozások nem csak emiatt voltak felfokozottak: azzal, hogy a tavalyi évben elmaradt a Pilvaker, a szervezők még magasabbra tették a lécet, hiszen akkori indoklásukban minden addiginál nagyobb show-t és elképesztő látványelemeket ígértek az egy év kihagyásért cserébe.

Fotó: Somay Márk

Fotó: Bertalan Ádám

"Kérjük kedves nézőinket, hogy halkítsák le mobiltelefonjaikat. De semmiképp ne kapcsolják ki, hiszen instázni is kell valamivel!"

– mondták be nem sokkal kezdés előtt, de valószínűleg ennek híján is pontosan ugyanannyi kamerás mobil lendült volna a magasba már az első másodpercekben.

Tulajdonképpen ez a pillanat mutatta meg legjobban, kik a Pilvaker legfőbb célközönsége: azok a tizen-huszonévesek, akik ma már szinte teljes életüket online élik, más csatornákon jóformán lehetetlen elérni őket és utat találni hozzájuk.

És ebből az is látszik, hogy a Pilvaker mögött állók teljesen tudatában vannak annak, hogyan kell megszólítani az említett csoportot, és milyen módszerekkel kell kommunikálni velük ahhoz, hogy teljesen magukénak érezzék a projektet. Pedig az, hogy ez a generáció Petőfi, Ady, Csokonai és Vörösmarty verseiért rajongjon, finoman szólva sem magától értetődő.

Más kontextusban aligha tudnánk elképzelni, hogy olyan fiatalok ezrei énekeljék például a "húzza a zsivány a nótádat, barna legény" sort teljes átéléssel, akik száját egy hétköznapi beszélgetés során szinte biztosan soha nem hagyta még el se a zsivány, se a nóta, se a legény szó. És ez csak egy példa.

Ódivatú nyelvezet ide vagy oda, úgy tűnik, modern zenei köntösbe ágyazva, Fluor, Sub Bass Monster, Fura Csé és a többiek rapbetéteivel kiegészítve ezek a szövegek tökéletesen alkalmasak arra, hogy több százezres – sőt, akár milliós – nézettséget generáljanak.

Fotó: Bertalan Ádám

Fotó: Bertalan Ádám

A fellépők mindegyikén látszott, hogy igazi jutalomjáték számukra ez a két óra: egyszerre tűntek felszabadultnak, ugyanakkor sokan szemlátomást izgultak is. Főleg a verseket szavaló színészekre (pl. Kautzky Armand) volt igaz ez, de ránézésre még a rendszeresen hasonló méretű közönség előtt fellépő zenészek is meg voltak illetődve kicsit.

Ami a showelemeket illeti, arra tényleg nem lehetett panasz, tökéletesen kiaknázták a helyszínben rejlő lehetőségeket.

A hatalmas LED-falakra vetített animációk mellett a Márciusi ifjak alatt pirotechnikát is bevetettek, amitől még átütőbb volt az eleve stadionrock-stílusú dal.

Buli szempontjából ez volt az este csúcspontja, de a lírai részek is emlékezetesre sikerültek: akár a Járai Márk által prezentált és világító telefonok ezreivel feldobott akusztikus blokk, akár a versmondások, illetve a ráadás előtt utolsóként elhangzó Nemzeti dal, amit hozzáírt új sorok nélkül, eredeti formájában adtak elő.

Külön szép pillanat volt, hogy nemcsak az idén 100 éve elhunyt Ady Endrét idézték meg, de megemlékeztek az egyik legnépszerűbb kortárs költőről, Kányádi Sándorról is, akit 89 éves korában tavaly veszítettünk el. Tőle a Valaki jár a fák hegyén című vers hangzott el Sub Bass Monster, Wolfie, Dipa és Meszi feldolgozásában.

Annyi biztos, hogy bőven megérte plusz egy évet várni erre a produkcióra, de jó kérdés, innen merre tudnak majd továbbfejlődni.

Az érdeklődés ugyanis adott – sőt, minden bizonnyal csak egyre tovább nő majd –, ennél nagyobb befogadóképességű zárt koncerthelyszín viszont nem nagyon van Magyarországon.

Jövőre a minimumnak a két előadás tűnik, de igény valószínűleg ennél még többre is lenne – akár egy országos turné formájában. Ami persze logisztikailag is jókora kihívás elé állítaná a szervezőket, de valószínűleg ők maguk is úgy vannak vele, hogy ez legyen a legnagyobb gondjuk az életben.


KÖVESS MINKET:
Máté Bence lenyűgöző természetfotóiból nyílt kiállítás a Bazilikánál
A világhírű természetfotós vezetett körbe minket a tárlaton, sőt kulisszatitkokat is elárult a munkájáról.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Megjelent Máté Bence magyar természetfotós mintegy szabadtéri kiállítása Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A vándortárlat - amely mintegy 600 természetfotót mutat be az elmúlt húsz év képanyagából - célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára. Az alkonyat után belülről megvilágított 15 tablópáron színviláguk és tematikájuk alapján csoportosítva láthatóak a képek.

Mi is megnéztük a kiállítást, ahol a világhírű természetfotós vezetett körbe minket.

Szeretlek Magyarország

ÉLŐ: A világhírű természetfotós, Máté Bence vezet körbe minket kiállításán a Bazilika előtt, a Szent István téren.

Máté Bence több kulisszatitkot is elárult a munkájáról kollégáinknak, miközben bemutatta a képeit. Elmondta, hogy vannak olyan fotók, amikhez nem kellett különösebb előkészület, csak elővette a fényképezőgépet és kattintott, de olyanok is, amikhez többször, akár 42-szer is ki kellett mennie a helyszínre, hogy lekaphassa az állatokat.

Azt is elárulta, például, hogy

saját rekordjának számít az, hogy egyszer 54 napig tartózkodott egy lesen, hogy a megfelelő időpontokban megörökíthesse az állatokat.

Máté Bence azt is mondta, hogy ahogy kedvenc fotója, úgy kedvenc fotóalanya sincs, tehát neki mindegy, éppen milyen állatot kap lencsevégre, mert ő elsősorban "érdekes akciójeleneteket" keres a munkája során.

A természetfotós elmondta, hogy bár sokat utazik (a kiállításon nagyrészt Kenyában készült képei vannak, de akadnak Tanzániában rögzítettek is), de megesik, hogy a saját kertjében is le tud kapni egy madarat, amiből remek természetfotó születik.

És bár rengeteg helyen járt már a világon, a kedvenc helyszíne mégis a Kiskunsági Nemzeti Park, hiszen ott nőtt fel, ott került közel a természethez.

Fotósunk képei a kiállításról:

Máté Bence számtalan nemzetközi természetfotós díj mellett elsőként nyerte el az Év Ifjú Természetfotósa, majd felnőtt kategóriában a szakma Oscar-díjaként is számon tartott Az év természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet. Számos könyve jelent meg, munkásságáról háromrészes filmsorozat is készült.

A tárlat a budapesti kiállítás után országos turnéra indul: Debrecenben április 4. és 28. között, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.


KÖVESS MINKET:

Több lesz a vér, mint bármely horrorfilmben valaha - kicsit elspoilerezték az 'Az' folytatását
Jessica Chastain kottyantotta el a véres valóságot.
Indiewire, fotó: YouTube - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Jessica Chastaint nem zavarta, hogy talán spoilerezik, amikor elment Jimmy Fallon műsorába és egy elég izgalmas részletet árult el az "Az" című horrorfilm sequeljéről, ami idén kerül a mozikba. "Volt egy jelenet a forgatáson, amiről valaki az ott dolgozók közül azt mondta nekem, hogy még soha horrorfilmben nem volt annyi vér egy jelenetben, mint abban" - mesélte a színésznő, majd hozzátette, hogy ez tényleg így lehet, mert még másnap is művért távolított el a szeméből.

Ez azért is érdekes információ, mert már az első, 2017-es "Az" is tartalmazott egy olyan jelenetet, amiben iszonyú sok vér volt: a főszereplő lány kádas hallucinálása volt ez. Talán nem nehéz kitalálni, hogy a vörös hajú Beverley felnőtt verzióját játssza majd Chaistain. Amerikában szeptemberben mutatják majd be a filmet.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x