rizs3
Arzénnal szennyezett rizst és rizspufit árulnak több bioboltban és szupermarketben
33 féle terméket vizsgáltatott meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az eredmény aggasztó.
MTI
2018. április 17.

Arzénnal szennyezett rizst és puffasztott rizst talált a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországon. Az egyesület szupermarketben, illetve bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 féle puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. A szennyezőanyag egyik termékben sem lépte túl az európai uniós határértéket, de egyes termékek megközelítették azt.

A rizs a gluténmentes táplálkozás egyre szélesebb körű elterjedésével egyre nagyobb szerepet kap itthon is, azonban olyan mérgező anyagok lehetnek benne, mint az arzén, a higany, a kadmium vagy az ólom. Ezek a szervezetbe kerülve egészségkárosító hatásúak, mivel nem ürülnek ki, hanem hosszú távon felhalmozódnak. Vese- és hormonrendszer károsító, illetve akár rákkeltő hatásúak is lehetnek.

Az átlagnál magasabb arzénszennyezettség

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, a tengeri sós Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint a Tesco Rice Cakes (Natúr puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és a kadmium szennyezettséget mértek. Ezekben az ételekben a szennyezőanyagok mértéke az EU-s határérték felét érte el.

A vizsgált elemek közül az arzént minden termékben kimutatták, de az Olaszországból származó Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az uniós határértéket.

Az egyesület kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakvéleményét: szerintük a két terméknél még

magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek.

A többi eredmény

Az egyesület vizsgálata a Müller Bio Gourmet basmati rizs, a Müller Alnatura basmati rizs, valamint a Tesco value "B" minőségű hosszúszemű rizs, az S-Budget "B" minőségű rizs, a Tesco basmati "A" minőségű rizs és a Lidl sajátmárkás Golden Sun basmati rizs esetében megállapította, hogy nagyon kicsi a termékek arzénszennyezettsége, nem tartalmaztak higanyt, kadmium és ólom pedig nem vagy csak csekély mértékben volt bennük.

A rizspufiknál a Ham-let és a DmBio terméke végzett a lista élén, mivel mindkettőnél alacsony volt az arzén- és kadmium szennyezettség, higanyt és ólmot pedig egyáltalán nem mutattak ki a vizsgálatok.

A higanyt egyébként a tesztelt termékek többségében nem lehetett kimutatni, ólmot csak a minták negyedében találtak, nagyon kis mértékben, és bár a kadmiumot a legtöbb termékből kimutatták, az egyesület felmérése szerint ennek az anyagnak a koncentrációja sem tekinthető lényeges kockázatnak - olvasható a szervezet közleményében.

A címkép illusztráció. Forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!