hirdetés
kad.jpg

Arra riadt fel az anya, hogy egy idegen fürdeti a kisfiát

Közben egy ismeretlen kutya állt a nappalijukban, és a láncát rázta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 22.


hirdetés

Fura eset történt október közepén az ohiói Columbusban, ahol egy 22 éves fiatal nőt tartoztattak le magánlaksértés vádjával.

Elizabeth Hixon egy idegen család házába ment be egy nyitva felejtett ajtón keresztül - írta a USA Today.

A házban lakó Areica Hill és barátja kora reggel arra ébredtek, hogy egy fekete-fehér foltos kutya van a nappalijukban, és a nyakán lévő láncot rázza. A nő nagyon megijedt tőle, de aztán szinte megdermedt, mikor meglátta, hogy kétéves kisfia a fürdőkádban ül, és egy ismeretlen nő hajol éppen fölé.

A betolakodó bíróság elé kerül.

Édesanyja azt nyilatkozta, hogy biztos abban, hogy a lányának nem voltak rossz szándékai.

hirdetés

Fotó: illusztráció


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
priscilla-du-preez-3YcoLbyfDSw-unsplash-2.jpg

3+1 szuper őszi étel, melyet imádni fogsz

Mutatjuk a recepteket.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, a narancssárga sütőtök, a lilás-kékes szilva lesz az új trend. A kímélő könnyű finomságok helyett vitamindús, energiát adó ételekre van szüksége a szervezetünknek, melyek segítenek, hogy az őszi nyirkosabb időben is megőrizzük vitalitásunkat és egészségünket. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Fokhagymakrémleves

Egy forró krémleves felmelegít a hideg őszi napokon is. A fokhagyma immunerősítő és baktériumölő hatású, így a megfázásos időben különösen imádni fogod a fokhagymakrémlevest. Ráadásul ez a leves fillérekből kihozható, nagyon finom, és kenyérkockákkal fogyasztva nagyon laktató is.

Hozzávalók (6 személyre):

10 gerezd fokhagyma

hirdetés

2 evőkanál liszt

4 evőkanál vaj

450 g tejföl

1 csomó petrezselyemzöld

1,8 l víz vagy erőleves vagy csontlé

őrölt fehérbors

6 db pirítós kenyér

sajt ízlés szerint

Elkészítés:

1. A felolvasztott vajból liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel vagy csontlével.

2. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet.

Egyszer fel kell forrnia, utána adjuk hozzá hőkiegyenlítéssel a tejfölt. Ha másodszorra is felforrt, akkor van kész a leves.

A krémesebb állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest.

Tálaláskor szórjunk bele reszelt sajtot, és kínáljunk hozzá pirítóst. Nagyon mutatós, ha cipóban tálaljuk.

2. Sütőtökkrémleves

Ha eddig még nem kedvelted a sütőtököt, akkor biztos, hogy ettől a levestől megváltozik a véleményed. Ha az édeskés sütőtökhöz erőteljes fűszereket (chili, rozmaring) adunk, akkor egy olyan levest kapunk, mely a testet és a lelket is egyaránt felmelegíti. Pofon egyszerű elkészíteni és igencsak pénztárcabarát. Az édeskömény helyett, ízlés szerint süthetünk hozzá néhány ropogós szalonnacsíkot is.

Hozzávalók (3-4 személyre):

½ sütőtök (kb. 300 g)

frissen őrölt tengeri só

2 rozmaringág

1 tk. őrölt chili por

1 ek. olívaolaj

2 ek. tökmagolaj

½ vöröshagyma

zöldségalaplé

80 g édesköménygumó

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk. A kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, őrölt chili port szórunk rá, és tökmagolajjal meglocsoljuk. Rátesszük a rozmaringágat és az egészet alaposan átkeverjük. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezalatt a sütőtök krémes állagú lesz és egy kicsit meg is pirul.

2. Egy lábosban kevés olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megsütött tököt és egy kevés tökmagolajjal együtt rövid ideig pirítjuk.

3. Felöntjük forró zöldségalaplével és kb. 10 percig főzzük. Ezután turmixgépben turmixszoljuk.

4. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy tálba kiöntjük. Félretesszük. A serpenyőben kevés olívaolajt öntünk és beletesszük a felszeletelt édesköményt. Sózzuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

Forrón tálaljuk az édesköménnyel, tökmaggal megszórva és tökmagolajjal meglocsolva.

3. Őszi csirkecomb almával, zsályával, sütőtökkel

Ez a recept nemcsak a tányérodra varázsol őszi hangulatot, hanem a lelkedbe is. Élvezd, ahogy a sült tök és alma édes illata keveredik az illatos zsályával!

Hozzávalók (4 személyre):

4 db csirke felső comb

őrölt fekete bors

őrölt chili

1 ek. vaj

6-7 db friss zsályalevél

3 db alma

2 db sárgarépa

500 g orange sütőtök

1 dl félszáraz fehér bor

Elkészítés:

1. A csirkét megtisztítjuk, a csontnál kissé bevágjuk, hogy jól átsüljön, majd sózzuk és borsozzuk. 10 percig hagyjuk állni.

2. A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát is megpucoljuk és felkarikázzuk. Az alma magházát kiszedjük és felkockázzuk. A sütőtököt külön tálba tesszük. Az almát és a répát egy nagy tálban összeforgatjuk.

3. Egy serpenyőben vajat teszünk. Ezen sütjük elő a csirkecombokat úgy, hogy előbb a bőrével lefelé fordítjuk, hogy kisüljön a zsírja. Pár perc alatt kérget sütünk, majd kivesszük a serpenyőből.

4. A serpenyőben maradt fűszeres, olvasztott vajat felöntjük a borral. Magas hőfokon hevítjük, hozzáadjuk a felaprított zsálya leveleket és felére besűrítjük.

5. Beleöntjük a sütőtököt és sóval, kevés chilivel átforgatjuk. Rövid ideig főzzük, majd hozzáadjuk a répát és az almát is. Ezzel már csak pár percig főzzük, majd az egészet egy hőálló tálba vagy tepsibe öntjük és elterítjük. Itt is megszórhatjuk még sóval és őrölt chilivel.

6. Ráhelyezzük az elősütött csirkecombokat és előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Rizibizivel vagy párolt rizzsel tálaljuk.

4. Őszi császármorzsa

Egy finom ráérős reggeliként vagy délutáni desszertként ajánljuk ezt a fahéjas-szilvás császármorzsát. Borongós napokon garantáltan jobb kedvre derít, ráadásul villámgyorsan elkészül.

Hozzávalók (4 személyre):

120 g búzafinomliszt

200 ml tej

1 ek. főzőtejszín

4 db tojás

60 g kristálycukor

1 csipet só

40 g vaj a sütéshez

3 db szilva

2 csipet őrölt fahéj

porcukor a szóráshoz

szilvalekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk. 1 csipet sót adunk hozzá és 60 g cukrot.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Őrölt fahéjjal és porcukorral megszórjuk.

3. A tejet összekeverjük a tejszínnel és a tojások sárgájával, majd hozzáöntjük a liszthez és alaposan elkeverjük.

4. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk a masszába.

5. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és beleöntjük a tésztát. Pár percig sütjük az alját, (anélkül hogy kevergetnénk, vagy rázogatnánk), majd megfordítjuk és fakanállal darabokra tépkedjük a megsült tésztát. Hozzáadjuk a kockázott fahéjas-cukros szilvát és átforrósítjuk.

Szilvalekvárral és porcukorhintéssel tálaljuk melegen.

Földi Rita receptjei

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
neszmely-ut-szakadek.jpg

Döbbenetes videó: óriási szakadékhoz vezet egy út Neszmélynél, és semmi sem figyelmeztet rá

Se tábla, se szalag, se szalagkorlát nem jelzi, hogy ott vége az útnak, utána pedig egy jókora szakadék következik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 29.


hirdetés

Elképesztő dolgot fedezett fel egy autós Neszmélynél, amiről videót is készített, és megosztotta a Facebookon.

A férfi másodmagával ment kirándulni autóval a környékre, egy aszfaltos úton haladtak a szőlészet mellett, amikor

egyszercsak szó szerint elfogyott az út előttük. Amikor kiszálltak a kocsiból, és megnézték, miért nem tudnak tovább menni, elképedtek: egy óriási, a felvétel készítője szerint kb. 10 méteres szakadék tátong az út végén.

A férfi szerint nagyon veszélyes erre közlekedni, mert se tábla, se szalag, se szalagkorlát nem jelzi, hogy ott vége az útnak, utána pedig egy jókora szakadék következik.

Ahogy a felvételen is látható, a szakadék tele van szeméttel, és már a gaz is jócskán benőtte, így messziről azt lehetne hinni, hogy csak egy erdős területre érkezett az ember.

hirdetés

A férfi és társa egy nagyobb faágat húztak az útra, hogy legyen legalább valami figyelmeztető jel azoknak, akik hozzájuk hasonlóan erre járnak.

A videót a Facebookon is megosztotta, hogy figyelmeztesse az embereket a veszélyre.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
orban-tippmix.jpg

Orbán Viktor 2000 forintot tett fel Tippmixen a Fradi győzelmére

Ő maga mutatta meg egy Facebook-videóban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 29.


hirdetés

Orbán Viktor Facebook-oldalára kedden este került fel egy nagyjából félperces videó, amiben részletesen bemutatják, hogyan kell fogadni a Tippmixen az esti Ferencváros-Molde BL-selejtezőre.

A miniszterelnök saját elmondása szerint így is tett: a videó tanulsága szerint 2000 forintot kockáztatott.

Én a Fradira tettem. Hajrá Fradi!

– mondja a miniszterelnök a videó végén, amiben egyébként nem említik meg, hogy termékelhelyezést tartalmaz.

Security Check Required

null

hirdetés

A meccs 21 órakor kezdődik, ha a Ferencváros nyer, 25 év után ismét a Bajnokok Ligája főtáblájára jut. Az első mérkőzés eredménye 3-3 lett.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
finnmenza_ck.jpg

Tanulságos fotók: ezt eszik a gyerekek a finn iskolákban

Vajon tényleg olyan jó a finn menza, mint a finn iskola? Győződj meg róla a saját szemeddel.
Pente Bernadett cikke a Finn konyha blogon - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Bernadett több mint 20 éve, nyelvtanulási célból ment Finnországba, de az élet útjai kifürkészhetetlenek, s miután több ezer kilométerre hazámtól megismerte magyar párját, ott alapítottak családot. Magyar nyelvet tanít, mellette a finn gasztronómia szerelmese lett, amit a Finn konyha blogon is bemutat.

Nem, igazán nem azért írom ezt a posztot, hogy mindenki irigykedjen... Inkább azért, hogy legyen miből tanulni. A finn iskola ingyenes, itt jóval kevesebb a magániskola, mint Magyarországon, többségében állami iskolákba járnak a diákok.

Finnország jóléti állam, ezért minden finn óvodás, általános iskolás és középiskolás jogosult ingyenes étkezésre, már 1948-tól.

A főiskolákon és az egyetemeken az étkezés már nem ingyenes, de jelentősen támogatott.

Az iskolai étkezés célja, hogy egészséges ételekkel hozzájáruljanak a diákok teljesítményéhez, koncentrálási hatékonyságához a tanórákon, az étkezés során pedig a helyes viselkedést is elsajátíthatják. A társakkal való közös étkezések jó alkalmak arra, hogy a gyerekek kialakítsák és fejlesszék az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteiket és szokásaikat.

Az iskolai étkezés mindenkinek jár. Kép: op.fi

hirdetés

Általában az iskola 8-kor vagy 9-kor kezdődik, az ebédszünetnek - ami 30 perces - 11-13 óra közé kell kerülnie.

A legkisebbek esznek először, ők már 11 órától ebédelnek, de a legnagyobbak is 12 óra körül esznek, a legtöbb helyen pedig már 13 órakor véget ér is ér az ebédidő. Rövid tehát az idő az iskolába érkezés és az ebéd között, éppen ezért külön tízórai nincs. A reggelit a gyerekek általában otthon fogyasztják el, de pl. a sportgimnáziumban a korai edzésre jövő diákoknak reggelit, a délutáni órákban pedig uzsonnát is kínálnak. Étel- és italautomata az iskolákban nincs, a büfében többnyire egészséges harapnivalókat árulnak.

Nézzük mit is esznek ebédre a finn diákok.

A menza önkiszolgáló, mindenki, még a legkisebb gyerekek is az általános iskolában, annyit szednek, amennyit szeretnének.

Ezzel is az önállóságra szoktatják a diákokat. A menüsor változatos, többkomponensű, az ételek egészségesek. Naponta egy tál meleg ételt kínálnak, vagy tartalmas levest, vagy főételt. A friss zöldségek, mint a saláta, reszelt káposzta vagy sárgarépa, paradicsom hozzátartozik a főétkezéshez. Az egyedi igények sem okoznak problémát, figyelnek a különböző ételallergiákra, így a vegetáriánusoknak vagy a gluténérzékenyeknek külön ételeket kínálnak.

"Hogy néz ki a tányérod az iskolában?" (Kép: maistuvakoulu.fi)

A menüsorokat a finn Állami Táplálkozási Tanácsadó Testület táplálkozási ajánlása alapján alapján építik fel, és a tányérmodellre épül. Az okostányér vagy a tányérmodell azt jelenti, hogy a tányér 1/4-ére főtt krumpli/rizs/tészta (55% szénhidrát) kerül, másik negyede hús/hal (15% fehérje, 30% zsír), a tányér másik felét pedig friss vagy főtt zöldségekkel kell megtölteni. A sót és az állati fehérjét korlátozni, a rostokat pedig előnybe kell részesíteni. Az ebédet tejjel/kefirrel/vízzel fejezik be. Desszert nincs, ritkán előfordul gyümölcszselé vagy gyümölcs.

A diákok véleménye a finn menzáról általában pozitiv, nagyon kevés diák az, aki nem veszi igénybe ezt a jóléti szolgáltatást. Gyakran visszatérő kérdés azonban, esznek-e eleget a diákok, ugyanis főként a lányok hajlamosak keveset szedni az ételből.

Az étkezés során arra is ügyelnek, ne maradjon sok maradék, ezért az iskolák versengenek egymással, mennyi maradék maradt az egyes napokon, és ezeket feltüntetik. Éppen ezért szinte íratlan szabály, hogy amennyi ételt elvettél, annyit meg is kell enni.

Ezt még a legkisebb gyerekek is tudják (otthon tanulták) éppen ezért kevés maradékot hagynak.

Főétel, saláta, vajas kenyér és ital jár az ebédhez (Kép: peda.fi)

A legkedveltebb ételek a rakott tészta, húsgombóc krumplipürével, a spenótos palacsinta és a halrudacskák. Sok iskolában a menü tervezésekor bevonják a diákokat is, és figyelembe veszik az ő véleményüket is.

Személyes tapasztalataim alapján is sokat javult a finn közétkeztetés minősége a 2000-es évek eleje óta. 2010 óta a közétkeztetés fókuszában az ökológiai ételek - bio alapanyagok - állnak, növelték ezek felhasználását az intézményekben, és a fenntarthatóság érdekében növelik a helyben termelt élelmiszerek felhasználását is.

Nagy szerepe van a tudatos étkezés és táplálkozás kialakításában a finn iskolákban oktatott háztartástan és egészségtan tantárgyaknak. Míg az előbbi gyakorlati konyhai, ételkészítési ismeretekkel vértezi fel a fiatalokat, addig az egészségtan már az általános iskolától kezdve a megfelelő, egészséges életvitelhez biztosít étkezési, táplálkozástudományi információkat.

VIDEÓ: és még főzni is tanunak a suliban

Ha érdekel a gasztronómia és a különleges receptek, keresd a Finn konyha blogot!

hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!