hirdetés
arcticcim.jpg

Sártengerben búcsúztatta a Szigetet az Arctic Monkeys – de valami hiányzott

A világ egyik legmenőbb rockzenekara tűpontosan eljátszotta slágereit, mégsem hagyott mély nyomot bennünk. Szubjektív beszámoló.
Láng Dávid; fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. augusztus 15.


hirdetés

Évek óta tartó hagyomány szakadt meg idén azzal, hogy a Nagyszínpad utolsó fellépője nem egy világhírű DJ-volt, akinek a szettjét látványos vizuális körítéssel dobták fel.

Bár engem ez mindig hidegen hagyott, ettől függetlenül nagy sikere volt, éppen ezért bátor döntés a szervezőktől, hogy mertek újítani és egy váratlan húzással újra esélyt adtak az utóbbi időben kissé mostohán kezelt gitárzenének.

Nem is akárkit hívtak meg: az Arctic Monkeys széleskörű vélemények szerint a legnagyobb név ma a világot végigturnézó rockzenekarok mezőnyében, akik népszerűségét az EDM szárnyalása se tudta kikezdeni.

Eddig egyszer jártak Magyarországon, a 2014-es VOLT Fesztiválon külön napot szenteltek nekik a szervezők. Az a koncert végül erősen megosztotta a rajongókat: bár hatalmas tömeg volt kíváncsi rájuk, a zenekar sokak szerint lélek nélkül, rutinból játszott, gyenge haknit csinálva az egészből.

A szigetes buli még el sem kezdődött, az alaphangot máris megadta a fesztiválra lecsapó hatalmas vihar. Az erős szélben először a por elől kellett menekülni, majd 6 óra után nem sokkal az eső is megérkezett. Bár este 9 óra környékére megszűnt a csapadék, ekkorra már minden sártengerré változott, ebben bukdácsolva kellett közlekedniük az embereknek.

hirdetés

A zenekar 10 perces csúszással kezdte el a bulit, pár hónapja megjelent új lemezük egyik legerősebb számával, a Four Out of Five-val. Utána pedig sorra jöttek a dalok vegyesen az összes eddigi albumról. A setlistet jó érzékkel állították össze, tényleg a csapat egész repertoárjának keresztmetszetét adta.

Valami nekem mégse volt oké.

Nem vagyok kimondottan a rajongójuk, de máskor is volt már, hogy szinte teljesen ismeretlenül mentem oda egy zenekar koncertjére, mégis azonnal beszippantott a flow. Itt viszont inkább azért kellett küzdenem, hogy ébren maradjak, és ennek csak részben volt oka a kialvatlanság.

Egy patikamérlegen kimért, steril koncertet kapott a közönség bármifajta különleges showelem, vagy anélkül, hogy akár minimálisan is megpróbálták volna bevonni őket.

A számokat pontosan és szépen eljátszották, ugyanúgy, ahogy fel lettek véve a lemezen. De ez minden: interakció a közönséggel szinte egyáltalán nem volt, se bármi más, ami pluszt adott volna ahhoz képest, mintha egyszerűen betettek volna egy CD-t ugyanezzel a műsorral.

Oké, ez azért túlzás, hiszen nyilván adott pluszt, hogy ott volt a színpadon a zenekar, az elől álló rajongók szinte testközelből láthatták bálványaikat. De annak a sodrásnak a töredékét sem éreztem, amit mondjuk a Gorillaz, vagy aznap délután a Gogol Bordello lenyomott ugyanezen a színpadon.

Hozzám személy szerint még így is sokkal közelebb állt ez a koncert, mint bármelyik pendrive-os DJ bulija, lézershow-val és tűzijátékkal együtt. De ezzel együtt is tény, hogy a megelőző évek End Show-ihoz képest sokkal lagymatagabb volt most a hangulat.

Végül negyed órával túlcsúsztak a játékidőn, de szerencsére nem lőtték le a bulit, így a háromszámos ráadást sem kellett kihagyniuk. Az utolsó dal pedig mi más is lehetett volna, mint a legnagyobb slágernek számító R U Mine.

Nem ez volt életem bulija – még az elmúlt egy hétben se férne be a top5-be –, de azt se mondom, hogy nem érte meg végignézni. Mégiscsak a 2000-es évek legfontosabb rockbandájáról van szó, akiket a csúcskorszakukban láthattam élőben. Ráadásul még csak ki se kellett mozdulnom hozzá Budapestről.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meghalt-kelly-preston.jpg

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Szervezete feladta a rákkal vívott küzdelmet. 57 éves volt.
Fotó: Youtube/képernyőfotó - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Az amerikai színésznő 57 éves volt - közölte szóvivője a People magazinnal.

Kelly Preston a mellrákkal vívott kétéves harc után vasárnap hunyt el.

A színésznő legutóbb férje mellett szerepelt a Gotti című maffiafilmben, ahol a főnök feleségét játszotta.

1962. október 13-án született. 16 éves volt, amikor felfedezte egy divatfotós, így indult a modellkarrierje. Érettségi után Los Angelesbe költözött és színjátszást tanult.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
000001.jpg

Palkovics: lefújhatják azokat a fesztiválokat is, amelyek augusztus 15. után engedélyt kaptak, ha jön a második hullám

Veszélybe kerülhet az augusztus 20-i tűzijáték, és a nyár végi fesztiválok. Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami maga után vonja azt is, hogy újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Egyelőre úgy tűnik, az augusztus 20-i tűzijátékot meg lehet tartani, azonban a legtöbb nagyhírű nyári fesztivált nem. Az már biztos, hogy elmarad a turisták tömegét vonzó Sziget, a Volt, és a Balaton Sound is.

A kisebb fesztiválok még megkísérelték áttenni augusztus utolsó két hétvégéjére az eseményeiket, így tett például az EFOTT, a Strand, a B. My Lake, a Fishing On Orfű, a Kolorádót, és a Szegedi Ifjúsági Napok is.

Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné. Ez alól nem kivétel a Budapest Park sem, amely a tömeges jegyvisszaváltástok miatt a tavaszi koncertek egy részét nyárra tette át. Az újabb korlátozások okozta pénzkiesés természetesen a zenészeken kívül érintené a szervezőket, a háttérmunkásokat, a pultosokat és mindenkit, aki közreműködik a nagyszabású rendezvények lebonyolításában.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tankcsapda-ochomacho-magnacumlaude-hooligans-majka.jpg

„Ne legyen kettős mérce!” - Egyre több zenész kéri, hogy ne lehetetlenítsék el a koncertek megtartását

A Tankcsapda, az Ocho Macho és a Magna Cum Laude is Majka kezdeményezése mellé állt, Facebookon üzentek a döntéshozóknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Palkovics László miniszter interjút adott a Világgazdaságnak. Ebben azt mondta, véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami miatt újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Erre reagált Majka Facebookon egy videóban. Többek közt azt nehezményezte, hogy meccsre, ahol sokan vannak, el lehet menni, 500 fő alatti rendezvényt, ahol heringként zsúfolódnak össze az emberek, meg lehet tartani, de a szabadtéri koncertek például veszélyben vannak.

hirdetés

Elmondta, úgy gondolja, az egyéni felelősségnek és a karanténnak óriási szerepe volt abban, hogy meggátolják a vírus terjedését.

"Az viszont, hogy a könnyűzenei iparág ilyen mértékben van megszívatva, az megér egy misét" - mondta.

"Már mindenki csinálhat mindent" Majka szerint, de a könnyűzenei ipar ki van véreztetve. Azt kérte: "Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is!"

Majka poszjának és felhívásának nagy visszhangja lett, egyre több zenész reagál hasonlóan a problémára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
carrie_fisher_harrison_ford_starwars.jpg

23 év után újra A birodalom visszavág vezeti a mozis bevételi listát

Akár félmillió dollárt is termelhet a második Star Wars-film vasárnap estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Legutóbb 1997 februárjában vezette a mozis bevételi listákat A birodalom visszavág, amikor az eredeti film digitális felújított változatát mutatták be a mozik - írja a Variety.

Mivel a koronavírus-járvány miatt továbbra sincsenek mozipremierek, ezért korábbi sikerfilmeket adnak a már nyitva tartó mozik. Néhány hete a Jurassic Park, most pedig a második Star Wars-film állt a bevételi lista csúcsán.

A birodalom visszavág 175 ezer dolláros (közel 56 millió forint) bevétellel kezdte a hétvégét, becslések szerint vasárnap estig 4-500 ezer dollárt is termelhet az eredetileg 40 éve bemutatott film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!