arany_cimkep
Mit keres egy hatalmas Arany-portré egy fővárosi iskola falán?
Ma már nem elég versekkel vagy kéziratokkal emlékezni egy évfordulón, a PIM főigazgatója szerint olyan vagány formákra van szükség, amelyekkel a fiatalokat is meg lehet szólítani.
MTI - szmo.hu
2018. március 29.


Arany János portréja került a XII. kerületi BGSzC Budai Középiskola tűzfalára. Az Arany-emlékévhez kapcsolódó alkotást szerdán adták át. Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az átadón azt mondta: ma már nem elég pusztán verssorokkal, gyönyörű kéziratokkal vagy az alkotó bemutatásával emlékezni egy évfordulón.

Szerinte szükség van arra is, hogy a legkülönbözőbb "vagány formákban" is megmutatkozzanak azok a klasszikus értékek, amelyek például Arany Jánoshoz kacsolódnak.

Többek közt azért, mert a fiatalokat ezeken keresztül lehet ma megszólítani. Így hirdették meg a különböző versenyeket is, legyen az egy-egy vers slam poetryben való átköltése vagy okostelefonnal készített filmfelvétel, esetleg ballada-interpretáció. Ebbe a sorba illeszkedik a nagy múltú iskola tűzfalára készült Arany-portré is.

3
8

Fotók forrása: Arany200

A falfestés mellett az iskola más módon is kapcsolódott a pályázathoz. Tavaly kiállítással emlékeztek meg a költő születésének 200. évfordulójáról, a diákok saját balladafeldolgozással indultak a PIM pályázatán. Ezen túl a tanulók elkészítették a költő Facebook-oldalát is, amelyet számos más iskolában is felhasználtak a tanórák keretében.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x