hirdetés
aperol_negroni-1.jpg

Aperol Spritz vagy Negroni? A mixer ajánlásával

Honnan ered ez a két különleges ital, hogyan kell őket jól elkészíteni, és melyiket mikor igyuk?
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. október 03.


hirdetés

Az Aperol Spritz mostanra szinte az egész világot meghódította, Magyarországot is beleértve, a Negroni pedig a mai napig az egyik legnépszerűbb koktél. Honnan ered ez a két különleges ital, hogyan kell őket jól elkészíteni, és melyiket mikor igyuk?

Aperol Spritz - jég, narancs és varázslat

Az Aperol Spritz Észak-Olaszországból ered, Itáliában már a második világháború óta népszerű. Nem túl meglepő módon az alapja a szintén itáliai, egész pontosan padovai, Aperol névre hallgató keserűlikőr.

Az Aperol története

hirdetés

Az Aperol neve az olasz aperitivo - magyarul: aperitif - szóból ered, tulajdonképpen egy szlengszó. Az olaszok nagyon jók ebben a műfajban, gondoljunk csak a Martinire vagy a Camparira. Az Aperolt 1919-ben alkották meg a Barbieri testvérek, az összetétele - mondhatni, magától értetődően - titkos. Az ital hivatalos honlapja szerint a likőr “keserű és édes narancsok keveréke”. Más források szerint egyebek mellett van még benne tárnics, rebarbara és kínafa is. A többi összetevő, illetve az arányok viszont tényleg titkosak.

A Camparihoz képest az Aperolban feleannyi (11%) alkohol van, viszont a cukortartalmuk megegyezik. Az Aperol ugyanakkor kevésbé kesernyés, és jóval világosabb színű, mint a Campari.

Az Aperol Spritz

Barbieri Luighi és Silvio az apjuktól, Giuseppétől örökölték a lepárlóüzemet, és állítólag hét éven át kísérleteztek, míg szó szerint kifőzték a most ismert Aperolt. Az Aperol Spritz néhány évtizeddel később hódította meg Olaszországot, az 50-es években már népszerű koktélnak számított. A világot pedig a 2000-es évek második felétől hódította meg igazán, amikor a Campari Group megszerezte az Aperolt, és intenzív reklámkampányba kezdett.

Az Aperol Spritz elkészítése

A tökéletes Aperol Spritz hozzávalói:

- 9 cl prosecco

- 6 cl Aperol

- 3 cl szóda

- jégkocka

- narancsszelet vagy -karika és/vagy olajbogyó

Elkészítése:

Koktéljéggel teli borospohárba töltjük az Aperolt és a proseccót, majd a szódát. Leggyakrabban narancsszelettel egészítik ki ezt a koktélt, de Olaszországban gyakori, hogy olajbogyóval kínálják, és azzal is meglepően finom. Ha spriccelünk rá egy kis narancshéjolajat, vagy narancshéjjal dörzsöljük be a pohár szélét, akkor tényleg semmi nem hiányzik egy tökéletes Aperol Spritzhez. Az italt finoman keverjük össze, hogy minél több szénsav maradjon benne. A narancsot pedig alaposan mossuk meg szivaccsal, forró vízben a héján lévő vegyi anyagok eltávolítása érdekében (kivéve, ha bio narancsot használunk). A végeredmény - túlzás nélkül - egy olyan koktél, ami szinte mindenkit elvarázsol.

hirdetés

Negroni - egy olasz gróf keserédes álma

A Negroni alapja ugyancsak egy emblematikus olasz, keserű narancsot tartalmazó keserűlikőr, a Campari, és népszerűségét tekintve is ugyanabban a ligában játszik, mint az Aperol.

A Campari története

Az ital névadója a olasz Guiseppe Campari, aki 1860-ban alkotta meg a róla elnevezett likőrt. A Caffé Camparit 1867-ben nyitotta meg Milánóban, a Dóm téren. Nem ez volt az egyetlen saját készítésű ital, amit a vendégeknek kínált, erre azonban azonnal felfigyeltek. A kesernyés ízű, piros színű aperitif hamar népszerű lett, és a tulajdonos-feltalálóról rajta maradt a Campari Bitter név.

Az összetételéről még kevesebbet tudni, mint az Aperol esetében, annyira őrzik receptjének a titkát. Annyi biztos, hogy van benne keserű narancs és kínafakéreg, valamint hogy gyógynövények és gyümölcsök kivonatából készítik. Több benne az alkohol, mint az Aperolban, érdekesség, hogy alkoholtartalmát 20,5%-tól 28%-ig célországtól függően állítják be (Magyarországon 25%).

A Negroni

A Campari a kezdetektől fogva kedvelt koktélalapanyag, gondoljunk csak a Campari szódára vagy az Americano koktélra. A legenda szerint ez utóbbi, vermutból és Campariból készülő ital volt Camillo Negroni gróf kedvence is. Egy alkalommal, a szájhagyomány szerint 1919-ben, amikor a gróf besétált törzshelyére, a firenzei Caffé Cassoniba, ugyancsak Americanóra vágyott, de megkérte az ott dolgozó Fosco Scarsellit, hogy ezúttal a koktél legyen kicsit erősebb a szokásosnál. Scarselli pedig a szódát ginnel helyettesítette - így született meg a Negroni koktél.

A hagyomány szerint a koktél annyira ízlett a grófnak, hogy attól kezdve nem ivott Americanót, csakis Negronit, akár napi 20-at is. A Negroni igazán a második világháborút követően indult hódító útjára világszerte, mára pedig az egyik legnépszerűbb koktélként tartják számon.

A Negroni elkészítése

- 3 cl Campari

- 3 cl rosso vermut (édes)

- 3 cl gin

- narancshéj

- jég

Az összetevőket a narancs kivételével előhűtött keverőpohárba töltjük, majd addig keverjük egy bárkanállal, míg eléri a megfelelő hígítottságot. Ehhez időnként meg kell kóstolnunk a készülő koktélt. Hűtött old fashioned pohárba szűrjük jégkockákra, majd egy vékony narancshéjjal díszítjük. Egy kevés narancshéjolaj ezen a koktélon is elfér.

Az Aperol és a Negroni az Instagramon

Azt, hogy ez a két koktél ilyen népszerű, több tényezőnek köszönhető. Mindkettő különleges, frissítő és kimondottan finom ital. Ráadásul a jégkockák csörömpölése és a narancs tovább fokozzák az élményt. Nem utolsó sorban pedig mindkét koktél gyönyörű, narancssárga színű, ami a fotókon is nagyon jól mutat. Ennek is köszönhető, hogy az Instagramon szívesen szelfiznek ezekkel az emberek. Az #aperolspritz hashtagre például csaknem 1.300.000 találatot kapunk, de a #negroni-ra is több mint 550 ezer fotó az eredmény (2019 szeptember közepén).

Melyiket válasszuk?

Mindkét koktél minőségi alapanyagokból készül, kellemes ízű és frissítő, főleg a nyári melegben abszolút itatja magát. Az Aperol Spritz könnyedebb, gyümölcsösebb, és mivel az Aperol maga is gyengébb, mint a Campari, valamint a gin is hiányzik belőle, kevésbé alkoholos koktél, mint a Negroni. Így többet meg lehet belőle inni anélkül, hogy nagyon megártana - de azért ezzel is érdemes vigyázni, mert becsapós lehet.

Végső soron mindkét koktél jó választás, azt pedig hogy kinek melyik ízlik jobban, csak egyféleképpen lehet eldönteni: meg kell őket kóstolni.

Bestmixer - egy suli, ahol mindent megtudhatsz a koktélokról és a kávékról

Ha azonban ennél többet akarsz tudni a koktélokról vagy a kávékról, és profi bartenderektől, baristáktól tanulnád meg a szakma elméleti tudásanyagát és gyakorlati fortélyait, jelentkezz a Best Mixer iskola mixer tanfolyamaira. Képzéseik nem csak Budapesten, hanem az ország több nagyvárosában is elérhetőek. További információért nézd meg a honlapjukat.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tetovalas_lany.jpg

Másodpercek alatt tünteti el a tetoválást egy új „csodaszer”

A videóban úgy néz ki, mintha egyszerűen lemosná magáról a tetoválásokat a modell. Pedig...
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

Közel hárommillióan nézték meg eddig azt a videót a Twitteren, amiben néhány gyors kézmozdulattal egyszerűen lemossa magáról a tetoválásait egy nő. A vágatlan videó végére az eredetileg rommá tetovált kéz úgy néz ki, mintha soha nem érte volna tinta. A "csodaszer" csak félig az, aminek látszik: egy kozmetikai cég új alapozójáról van szó, írja a Daily Star.

A rövid videó elején csak a kézfejről, majd utána az egész alkarról villámgyorsan eltűnnek a tetoválások, ahogy a nő felviszi bőrére az alapozót. A mozdulatsor úgy néz ki, mintha egyszerűen csak kezet mosna a modell.

hirdetés

A tweet alatt többen is hitetlenkednek. Néhány felvetették, hogy nem is igazi tetoválásokról van szó, de olyan is akad, aki csalódott, hogy nem a tetkókat véglegesen eltávolító szert fedeztek fel.

A megtévesztően bőrhatású alapozó a következő év elejétől lesz kapható. A cég szerint sokaknak segíthet majd, akiknek átmenetileg szüksége van a tetoválások elfedésére.

A valóban roppant hatásos videót itt lehet megnézni:

A tetoválásoktól azonban nem ilyen egyszerű végleg megszabadulni, de nem is lehetetlen. Megoldás lehet az eltávolításra a lézeres beavatkozás, amiről itt írtunk korábban:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
jekkel-gabriella-csendes-gyilkos-1.jpg

A csendes gyilkos, ami nem a testet, hanem a lelket öli meg

Felkavaró, egyben felemelő könyv született a nőket érintő betegségről, az endometriózisról. Szerzője, Dr. Jekkel Gabriella az érintettek egyike.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csupán néhány éve hallottam először betegségről, ami a nőket sújtja. Az endometriózisról, ami számtalan gondot okoz, és ami nők ezreinek életét keseríti meg.

Az endometriózis nőgyógyászati kórkép, melyben a normális esetben csak a méh felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget, és beborítja a kismedencei szerveket. Az endometriózisban érintetteknél különféle összenövések alakulhatnak ki, ami többek között igen fájdalmas menstruációval jár – ez az egyik tipikus tünete.

Erről a betegségről írt könyvet Csendes gyilkos címmel Dr. Jekkel Gabriella, aki az érintettek egyike a saját élményei és tapasztalatai alapján. A főszereplő Szofi, egy kislány, aki számára a várva várt nővé válás gyötrelmekkel teli út. Dr. Jekkel Gabriellával a könyvről és a betegségről beszélgettünk.

- Nem volt túlságosan fájdalmas olyan problémáról írni, amiben személyesen érintett?

hirdetés

- Szinte az egész életemet végigkísérte a nőgyógyászati betegség. Orvostól orvosig jártam, már szinte az első havi ciklusom megjelenésétől.

Mivel ez még a 90-es évek elején volt az orvosok nem ismerték ezt a betegséget, inkább csak kísérleteztek rajtam,

és próbálták kideríteni vajon mi okozhatja a problémáimat, amelyek szó szerint megkeserítették az életemet, mind kislányként, mind pedig már felnőttként.

17 éves voltam, amikor kimondták, hogy meddő vagyok

– ezt is elég érdekes módon, ami kiderül a könyvből –, de ez a tény akkor még nem zavart, hiszen kamaszként terveim voltak. Nem is nagyon gondoltam abba bele, hogy egyszer nekem családom vagy gyermekem lesz. Az orvosok mondatai akkor köszöntek vissza, amikor már babát szerettem volna, és persze nem lehetett.

Mivel a csoda folytán mégis született egy gyermekem – a hozzá vezető fájdalmas útról testi és lelki oldaláról szól a könyv –, a születésnapján mindig előtörnek az emlékek, hogy mennyi szenvedés árán lehet ő most velem.

Néhány éve a férjem kérdezett rá arra, hogy nem írom-e meg mindezt, hiszen másoknak talán reményt adhatok vele, hogy nem szabad feladni.

- Mi volt a legnehezebb a Csendes gyilkos című könyv megírásában?

- Igazából nem volt nehéz megírni a könyvet. Gyerekkorom óta írok cikkeket, könyveket. Rendszerint csak leírom a gondolataimat, és a mondatok kikerekednek a „papíron”. Ez most sem volt másképp. Talán egy kicsit az időbeli sorrend elhelyezésén kellett elgondolkodnom.

hirdetés

- Teljesen a saját tapasztalataira támaszkodott, vagy sorstársak történeteit, élményeit is beleszőtte?

- A könyv kizárólag a saját tapasztalataimat írja le. Nem vettem bele más nők történeteit, ígyis talán túl sok minden történt velem az elmúlt huszonegynéhány év alatt. Ráadásul a könyv története 9 évvel ezelőtt véget ért, amikor megszületett a fiam.

Azóta azonban újabb és újabb „élményekkel” gazdagodtam. Megtaláltam a férjem, akivel kistestvért szeretnénk a fiam mellé. Ezért már több mint 5 éve küzdünk. Az endometriózisom ez idő alatt még jobban elhatalmasodott a testemben, most már a petesejtjeim nagy részében is ez van. Az elmúlt években átestem több inszemináción és lombikon is, tehát a könyv folytatása is tervben van.

- Miért fontos ez a téma? Miért kell erről a betegségről beszélni?

- Az endometriózis egyre több nőnél okoz problémát.

A könyv címe is jelzi, hogy egy csendes gyilkos, ami nem öli meg a testet- hiszen nem halálos betegség- de a lelket igen, mivel nagy százalékban meddőséget okoz.

Legtöbbször pedig éppen a babára vágyó nőknél derül ki a betegség. Valószínűleg azért, mert nem jön a baba, és vizsgálatokra mennek a nők, ahol kiderül az endometriózis.

- A könyv miben segíthet másoknak?

- Reményt nyújthat azoknak, akik évek óta babára vágynak, hogy csodák igenis léteznek. Hiszen engem is meddőnek nyilvánítottak, mégis van egy egészséges kisfiam. A könyvből pedig kiderül, hogy valóban csoda, hiszen a babára törekvésemben nem volt partnerem a párom, ráadásul én versenyt futottam az idővel, mert a sok-sok műtét után már az orvosaim azt mondták, hogy ha még egyszer operációra kerül sor, akkor kiveszik a méhemet és a petefészkeimet is.

- Tartja-e a kapcsolatot más érintettekkel, és tudják-e segíteni egymást?

- Több, a betegséggel foglalkozó oldalnak vagyok a tagja, és ha tudok segítek. Akár a történetemmel, akár a tapasztalatommal.

- Mennyien lehetnek azok a nők, akiket érinthet ez a probléma?

-Akár a nők 20 százalékánál is előfordulhat. Ezek a számok azonban a már felismert betegek ismeretében alakultak ki.

Nagyon sok nő nem is tud arról, hogy endometriózisban szenved. Sokan pedig nem mernek beszélni a tüneteikről.

Ami a nagyon erős és fájdalmas vérzéssel, és a fájdalmas együttlétekkel is járhat. Sokan elfogadják a tényt, hogy ez a normális. Míg mások inkább saját magukat hibáztatják, a nőiességüket, hogy valami nem jó velük. Beszélni azonban nem beszélnek róla, hiszen sokaknál tabutéma vagy éppen szégyellik a tüneteiket. A könyvet ezért is írtam, szerintem sok nő helyett is kimondtam dolgokat.

- Milyen problémákért felelős az endometriózis?

- Az endometriózis elsődlegesen a meddőségért felel, illetve a nehezebb fogantatásért, de attól függően hol található a szervezetben, nagyon sok más problémát is okozhat. A leggyakrabban a női szerveken jelenik meg, ezután a bélrendszeren – ahol összenövéseket okozhat – de megjelenhet akár az agyban is.

- Létezik enyhébb és súlyosabb megjelenési formája?

- Igen, létezik, de ezt csak szövettan és műtéti úton lehet megállapítani. Ma már a legtöbb operációt laparoszkópiával végzik – bár nálam ezt sem tették sajnos, minden alkalommal felvágtak – ám ettől még műtéten esik át a nő, ami testi-lelki nehézséget okoz.

- Mi vár azokra, akikről kiderül, hogy ebben a betegségben érintettek?

- Ez változó, annak függvényében, mennyire súlyos az endometriózis. Előfordulhat, hogy akár diétával is visszaszorítható, de lehet, hogy többszörös műtéttel is újra meg újra megjelenik a szervezetben.

- Hogyan lehet kezelni vagy gyógyítani az endometriózist?

- Gyógymód nincs rá, mivel nem tudják, mi okozza. Sokszor javasolják a ciklus szüneteltetését mesterséges úton, de ez a mesterséges klimax, annak minden negatívumával, ami egy fiatal nőnél nem túl szerencsés. Ráadásul az sem biztos, hogy a szüneteltetés után normálisan visszaáll a nő ciklusa.

Az endometriózis ellensége, ha nincs ciklus – tehát a terhesség is megfelelő ellenszere lehet, ám a betegség éppen a teherbeesést gátolja meg. Viszont azzal, hogy megszüntetik a ciklust, a betegség nem tűnik el. Sok esetben ilyenkor egy műtéttel eltávolítják az „endós” gócokat és szöveteket, de amint visszaáll a ciklus, újra fejlődni kezdenek – főleg, ha súlyos endometriózisról van szó. Az orvosok jelenleg nem ismerik a miérteket és a megoldásokat sem. Egy nő pedig, aki babát szeretne, nem azt akarja hallani az orvosától, hogy hónapokra, akár évekre állítsák le a ciklusát.

- Mit tehetnek azok, akik gyermeket szeretnének, de nem jön össze az első próbálkozások alkalmával?

- Érdemes teljes kivizsgálást végeztetni. Sőt, ha felmerül a betegség gyanúja, akkor érdemes átesni egy műtéten, hogy biztosan megállapítsák a jelenlétét. És ha a pár babát szeretne, akkor nem kell túl sokat várni, ma már az inszemináció és a lombik révén is „könnyebb” az esély a kisbabára- de persze ehhez kell a partner is.

- Milyen életmódváltoztatással lehet esetleg csökkenteni a tüneteket vagy enyhíteni azokat?

- Enyhíteni lehetséges, de azt nem tudom, mennyire lehet csökkenteni. Én most egy éve vágtam bele egy „teszt” diétába, amit kifejezetten az endometriózis csökkentésére kutattam ki.

Mivel még egy lombikot tervezünk a jövő év folyamán, hogy legyen a fiunknak kistestvére, az ottani vizsgálatokon majd kiderül mennyire volt hatékony a módszer.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
child-4293382_1920.jpg

Csak háromszor fürdeti egy héten gyerekeit egy anya, ezzel spórol időt

A hatgyerekes anyuka még azt is hagyja, hogy kézzel egyenek, így nem kell annyit mosogatnia, és sok időt megspórol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Constance Hall, a hatgyerekes anyuka beismerte, mióta nagyobb a családja, muszáj volt lecsípnie innen-onnan egy kis időt.

A The Sunnak mesélte el, hogy milyen kis apró trükköket alkalmaz az idő megtakarítására.

Szerinte a mosogatnivaló a legrosszabb része az egész vacsorának. Ennek kiküszöbölésére találta ki a kézzel fogyasztásos trükköt.

hirdetés

„Általában az asztal közepére teszek egy nagy adag zöldséget, néhány szelet húst, vagy bármit, ami épp eszembe jut”

– utána a gyerekeknek már csak el kell venni és megenni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
hirdetés

 

constanceandtribe (@mrsconstancehall) által megosztott bejegyzés,

Constance azt is elmesélte, hogy nem fürdeti minden nap a gyerekeket, és bármilyen meglepő, de ez nem „öli meg” őket.

Úgy gondolja, nem szükséges fürödni vagy zuhanyozni minden nap, sokszor kimarad ez a napi rutinjukból.

„Szép és büdös, most pedig menj iskolába, és undoríts el mindenkit” – jegyezte meg viccesen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

constanceandtribe (@mrsconstancehall) által megosztott bejegyzés,

De nem csak a fürdéshez áll így hozzá, a gyerekekre való mosáshoz is tudott jó tanácsot adni, amit neki is úgy mondtak.

Nem árt venni egy különböző színű lavórkészletet, amit a gyerekek neveivel fel kell címkézni, így mindig megfelelő helyre lehet rakni a ruhákat. Továbbá ezzel a trükkel a gyerekek is bevonhatóak a munkába, mert ők is tudni fogják, hova kell rakni a ruhákat.

Constance szerint minden szülőnek kell egy kis „én idő”, az övé 19:30-tól jön el. Ezt követően, ha gyerekeknek bármire szükségük van, nekik kell megoldaniuk.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
Post_Malone_Stavernfestivalen_2018_202245-895x760.jpg

Megszigorítanák, ki viselhet arctetoválást – a fiatalokat féltik a brit tetoválók

Azt szeretnék elérni, hogy 21 év alatt senki ne vállalkozhasson rá.
Wikipedia - szmo.hu
2019. november 19.


hirdetés

Az utóbbi időben kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a nyakon, kézfejen és az arcon található tetoválások, amelyeket - főleg az utóbbit - meglehetősen nehéz elrejteni. Az sem segít ebben, hogy egyre több sztár varratja szét az arcát - britek körében ilyen az énekesnő, Kehlani, de elég csak Justin Bieberre vagy Post Malone-ra gondolni -, a fiatalok pedig követendő divatos példát látnak ebben.

Azt viszont elfelejtik, hogy a felsorolt sztároknak valószínűleg soha nem kell állásinterjúra menniük, míg nekik igen, és

hirdetés

a munkaadók sokszor még mindig ferdén néznek arra, akinek tetoválása van, főleg, ha az arcán találhatóak azok.

Mindezt nem csak a konzervatívabb rokonok gondolják így, hanem maguk a tetoválóművészek is. A British Tattoo Artist Federation (BTAF) például amellett kampányol, törvényileg is szabályozzák ezt. Jelenleg 18 éves kort betöltve bárki szabadon tetováltathat az egész teste területére, a tetoválók szövetsége azonban azt szeretné elérni, hogy

az arc esetében emeljék 21 évre ezt a korhatárt.

Álláspontjuk szerint a középiskolából kikerülve, ám még a munkaerőpiacra nem bekerülve sokan nem gondolják végig, milyen hatással lesz karrierjükre, hogy tinédzserfejjel kivarratják az arcukat, így mindenképpen hasznos lenne felemelni a korhatárt. A Daily Mail által idézett, és a The Telegraph által megszólaltatott egyik tetoválóművész szerint nem múlik el olyan hét, hogy ne jöjjön be egy tinédzser azzal a kéréssel, hogy az arcára szeretne varratni valamit. A szövetség többi tagja szerint is pont ezzel van a baj: az arcukra újabban főleg a tinédzserek tetováltatnak, akiknek nagy része valószínűleg évekkel később megbánja tettét.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!