aynasag cover
Anyaság: a dolog, amihez mindenki ért
Mindig mindenkinek van egy tuti tippje - de az igazság egészen máshol van.
R. Fonyó Barbara cikke
2017. március 10.


Öt gyerek édesanyjaként gyakran van az az érzésem, hogy “nem értek semmihez”. Mert ami például az egyik gyerekemnél bevált (akár nevelési elv, akár fektetési-, altatási rituálé, vagy akár étkezést könnyítő praktika), a másiknál tutira nem. Soha nincs semmire bombabiztos megoldásom, folyton változó közegben küzdök az elemekkel. Minden attól függ, melyik gyerekemmel kerülök épp szembe.

Míg én néha-néha elbizonytalanodom egy-egy szituációban, egy másikban meg a pillanat tört része alatt próbálom meg eldönteni az összes befolyásoló tényezőt, na, meg a gyerek személyiségét is figyelembe véve, mi lenne a legcélravezetőbb megoldás, addig mások mindig tudják, mi lenne a dolgom, és ezt nem is rejtik véka alá.

Na, persze, hiszen az anyaság olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá…

Főleg akkor, ha nem a saját gyerekét érintő kérdésekről van szó… Vagy még inkább, ha a kívülállónak még nincs gyereke vagy ha van is, már régen kinőtt a problémás korszakból, és a saját lábára állt. Esetleg rém rossz memóriája van.

Kezdő édesanya koromban velem is megesett, hogy egy-egy püspöklila fejű, hisztiző gyerek láttán kicsúszott valami rém ostoba tanács a számon. Miközben fel sem mértem, mekkora kárt okozok ezzel. Hiszen fogalmam sem volt a helyzet kiváltó okáról, arról, miért reagált így vagy úgy, alkalomadtán meg éppenséggel sehogy a kínos szituációba került szülő. Viselkedésem oka egyszerű volt:

amikor belevágtam az anyaságba elveim voltak, most meg gyerekeim...

mother-15504_1280

Képek: Pixabay

Boldog-boldogtalan tanácsokat osztogat nekem, mint jól láthatóan reményvesztett szülőnek, hogy mit is kéne tenne egy-egy kényes helyzetben. És akkor még azzal is szembesülnöm kell, hogy amint a focipályán az egy-egy szituációt megítélő vélemények (H**** bíró! vs. Béna kapus!), úgy a szülői viselkedést, valamint az adott helyzetben - például a bevásárlóközpont közepén levágott hiszti kapcsán - jónak talált magatartásformát (Atyai pofont a büdös kölöknek! vs. Csak szeretni kéne azt a gyereket!) is mindenki a saját szája ízlése szerint kommentálja. Szülőként meg csak kapkodom a fejem, hogy melyiket is kéne követnem?!

Ja, egyiket se!

Az öt gyerek által biztosított életélménnyel a hátam mögött ugyanis már tudom, nem létezik olyan, hogy általános tanács, amely mindenkinek, minden helyzetben beválik. Mire idáig eljutottam, sok mindenen keresztül mentem... például sok kéretlen javaslaton, tuti tippen.

Az ítélkezésről és a tökéletes tanácsokról akkor szoktam le végleg, amikor lassan, de biztosan elhagytuk az egygyerekes szülői létet és felcsaptunk nagycsaládosnak, majd nagyon nagycsaládosnak.

Az évek során arra is rájöttem, hogy minden anyaság egyedi és megismételhetetlen.

A külvilágnak való megfelelés pedig egy olyan plusz teher, amire nekem nincs szükségem, szóval nem is hajtok már rá.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
Hihetetlenül vicces képekkel van tele egy 90 éves nagyi Instagramja, aki még mindig élvezi az életet
x