Vannak titokzatos helyek a Földön, ahol a gravitáció másképp működik?
És a lejtőn FELFELÉ mennek az autók? Utánajártunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 22.


A misztikus(nak tűnő) dolgokra szakosodott külföldi oldalak előszeretettel mesélnek a titokzatos indiai helyről, a Mágneshegyről.

Állításuk szerint a hegy mágneses ereje olyan nagy, hogy ha az idelátogatók leállítják a motort a kocsiban, akkor a gravitáció törvényei ellenére a kocsi magától elindul, és gurul felfelé a hegy csúcsa felé, mintha csak mágnes vonzaná.

Más cikkek olyan helyekről szólnak, ahol nem működik a Föld gravitációja, ahol másképp működik vagy éppen fordított a gravitáció, és egyesek képesek azt is leírni, hogy a ledobott tárgyak felfelé esnek.

Az indiai Magnetic Hillnek viszonylag nagy forgalma, külföldi turisták is gyakran eljönnek ide, hogy saját maguk tapasztalják meg a hegy mágikus erejét.

Azután egy részük csalódott bejegyzéseket ír a különböző közösségi oldalakra, például azt, hogy az égvilágon semmi, de semmi érdekes nincsen ott.

Mások pedig azt is leírják, hogy ez valami érzéki csalódás, nem csoda, nem a föld gravitációja változik.

És nekik van igazuk.

Tényleg optikai csalódás veri át a látgatók szemét, vagy inkább agyát. Fizikusok GPS mérésekkel is igazolták, hogy a különös hatást a táj által keltett illúziók okzzák. Ebbe beletartoznak a lejtők, a fák helyzete, a horizont stb. és mi

hibásan úgy érzékeljük, hogy lejtőn lefelé mozgó dolgok, például autók vagy labdák lejtőn felfelé mozognak.

A fordított gravitációs vagy mágnesesnek nevezett helyeken egyszerűen másképp érzékeljük mi magunk a lejtőket, mint amilyenek valójában. Egy amerikai fizikus például azt állapította meg egy tanulmányában, hogy bizonyos szögben álló lejtők látványa olyan hatást kelt bennünk,

mintha a tárgyak felfele mennének a hegyen, pedig valójában lefelé mennek, és csak az agyunk kelti azt a benyomást, hogy maguktól felfelé haladnának emelkedőkön.

A pszichológusok szerint ennek az illúziónak az egyik oka az, hogy ha a horizont takarásban van, megváltozik a viszonyítási pontunk. Ha egy lejtőn állunk, és az egész vidék ugyanolyan szögben lejt csak az út kisebb mértékben, akkor az érzéki csalódás miatt úgy tűnik, hogy az út nem a lejtővel megegyező, hanem az ellenkező irányba tart.

Tehát – mint ahogyan egy kommentelő leírta az egyik misztikus, mágneses hely értékelésénél: teljesen felesleges a csodáért odautazni, mert csoda az pont nem fog történni.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x