hirdetés
NMI_3793.jpg

Annyira hozzászoktunk a képernyőkhöz, hogy emlékeztetni kell magunkat: létezik más is – Tiffany Shlain a Brain Baron

Ő ma az egyik legbefolyásosabb nő az Egyesült Államokban. Az internet szakértője, volt Hillary Clinton tanácsadója és a nemek egyensúlyának egyik élharcosa.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. június 05.


hirdetés

Tiffany Shlain előadását az Oscar-díjas Deák Kristóf és az ő rövidfilmje, A legjobb játék vezette be, amelyben egy videójátékfüggő biztonsági őr kerül szenvedélye révén szürreális helyzetbe. Éppen ezért beszélgetésünket az internet-addikció elleni védekezéssel kezdtük.

-Ön valamikor az internet lelkes híve volt. Most pedig új könyvében, a 24/6-ban arra biztatja olvasóit, hogy legalább heti egy napra szakadjanak el a digitális világtól.

-Az internet nagyon sok szép élményt, erőt, tudást ad az embereknek az egész bolygón, de úgy érzem, hogy már túl nagy teret foglal el az életünkben.

hirdetés

Éppen azért szükségünk van arra, hogy néha megálljunk, körülnézzünk a magunk valós világában, hogy jól élünk-e, min lehetne javítani, és hogy ehhez fel tudjuk tenni a szükséges kérdéseket.

Láthatjuk, hogy mennyi problémát okoz egyénileg és társadalmi szinten is a hét minden napján a 24 órás csatlakozás.

-Az Ön családja példát mutat azzal is, hogy immár tíz éve bevezették a „technológiai sábbátot”, amikor nem nyúlnak a digitális eszközökhöz. Mit tanultak ezekből a „csendes napokból”?

-Mindenekelőtt azt, hogy mennyi fontosak a mély emberi kapcsolatok, a két lábbal való földön járás. Jobban figyelünk azóta egymásra, együtt gondolkodunk és nagyon jókat szórakozunk ezeken a napokon.

VIDEÓ: Vodafone x Brain Bar - Tiffany Shlain

-Ijesztő volt számomra, amikor egyetemi tanítványaim közül többen is azt mondták, hogy legfeljebb 12 órát bírnának ki internet, vagy az okostelefonjuk nélkül.

-Annyira hozzászoktunk a képernyőkhöz, hogy emlékeztetni kell magunkat: léteznek más élmények is. Ugyanolyan függőség ez, mint a dohányzás. Húszas éveimben nagyon erős dohányos voltam, de aztán megváltozott körülöttem e téren a közösségi környezet. Először csak a kutatások erősítették meg, hogy a dohányzás káros, aztán jöttek a korlátozások. Ma már gyakorlatilag szinte senki sem dohányzik Amerikában. Mivel az ember társas lény, nem mehet tovább egyedül a maga útján. Ezért lenne jó, ha minél többen próbálnának „kikapcsolni”.

-Ez a függőség azért is veszélyes, mert brutális módon megváltoztatja az emberi értékeket. Mindenki influencer akar lenni.

-Ez az influencerség valóban nagyon furcsa dolog. Jellemző arra a világra, amely országunk elnökével kezdődik. El sem tudja képzelni, mit érzek iránta…Eleve torz ihletet ad, hogy az a fontos, aki a legtöbb lájkot gyűjti be és a valódi értékek, üzenetek elvesznek. Ezért is van az, hogy amikor a barátaimmal beszélgetek, azt kérem tőlük, hogy tegyék el a telefonjukat. Egyébként én már a „felhasználó” (user) kifejezést sem szeretem, mert az is a függőségre utal.

-Ön támogatja a Wait Until 8th (Várj a nyolcadikig) mozgalmat, amely azért harcol, hogy a kisgyerekek ne kapjanak a kezükbe okostelefonokat.

-Nagyon jó gondolatnak tartom, hogy segítsék a szülőket e döntésükben, és hogy a gyerekek helyes irányba fejlődjenek. Néhány évvel ezelőtt a Közép-Nyugaton indult el, és most már egész Amerikában vannak hívei.

-Fenyeget-e mentális zavarokkal, ha egy kisgyerek túl korán jut hozzá a digitális eszközökhöz?

-Úgy gondolom, hogy a modern technológia sok mindenben hasznos a gyermekeknek, például a tanulásban, csak arra kell vigyázni, hogy ne lógjon állandóan rajta és ne férjen hozzá mindenhez. Különben úgy jár, mintha állandóan cukorral tömnék. A családunkban félévenként megbeszéljük, hogy kinek mire van szüksége. Mint szülő, próbálom a gyermekeimet irányítani, hogy koruknak megfelelően jussanak hozzá fokozatosan a modern technológiához, tudják használni, és ne féljenek tőle.

-Ön készített egy filmet 50/50 címmel a nemek egyensúlyáról. Megdöbbentő az eleje: megkérdezi az utca emberétől, hogy hány női vezető van a világban, és lefeljebb 3-5-ről tudnak. Már ez önmagában sokat elárul az uralkodó szemléletről.

-Igen, ez egy nagyon kemény küzdelem. Láttuk legutóbb, hogy hazámban milyen abortusz-törvénnyel próbálkoznak…Manapság nemcsak nagy technológiai fejlődésnek vagyunk tanúi, hanem a nemek közötti hatalom újrafelosztásáért vívott harcnak is. Érvényre kell juttatnunk a nők értékeit, vezetői képességeiket a társadalomban, hogy minél többen kerüljenek be a kormányokba, a különböző nagyvállalatok élére.

Napjaink döntéseihez szükség van azokra a másféle nézőpontokra is, amelyeket a nők képviselnek.

Tiffany Shlain szerint van remény arra, hogy az ember túltegye magát a digitális függőségen, mert fejlődőképes és talán többségbe kerülnek azok, akik a technológiát jó célokra használják fel. A Föld jövőjéért azonban aggódik, mert – miként előadásán nagyon plasztikusan bemutatta – nemcsak azok hajlamosak strucc módjára a homokba dugni a fejüket, akik éjjel-nappal virtuális világban élnek, hanem azok is, akik nem vesznek tudomást a bennünket fenyegető környezeti katasztrófáról.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
telefon_ferfi.jpg

Már halálunk után is küldhetünk hangüzenetet szeretteinknek egy alkalmazás segítségével

A Ghost App segítségével akár 50 évre előre is időzíthetünk hívásokat. Ezt pedig egy ráktúlélőnek köszönhetjük.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

50 százalék esélye volt Malachi Duffieldnek, hogy túlélje a bőrrákot, ekkor kezdett el üzeneteket rögzíteni a családjának arra az esetre, ha meghalna. A most 34 éves férfi végül meggyógyult, ám a furcsa ötletre egy startupot épített, írja a Mirror. A Ghost Appban akár halálunk után 50 évre előre is tudunk üzenetet időzíteni szeretteinknek.

Aki olvasta vagy látta a PS I Love You-t, annak ismerős lehet az alapötlet. Innen jutott eszébe Duffieldnek is, hogy hangüzeneteket rögzítsen betegsége idején feleségének és fiának. Majd az egyik ismerősét kérte meg, hogy halála után játssza le ezeket a felvételeket a családjának.

A férfi végül felgyógyult, és bár a felesége kérte, azóta sem mutatta meg neki a felvételeket. Az ötletet inkább továbbfejlesztette, ebből lett a Ghost App (Szellem App), aminek már a szlogenje is hátborzongató: Digital life goes on (A digitális élet folytatódik).

hirdetés

Az applikáció a Facetime-hoz és a Skype-hoz hasonló videókat rögzít, de egyszerű hangüzeneteket is felvehetnek vele a felhasználók. Ezeket pedig tetszőleges időpontra, akár 50 évre előre is időzíthetik.

Az előre beállított időpontban egy hívás érkezik a megjelölt személy telefonjára, és ha felveszi, akkor meghallgathatja az üzenetet.

Egyszerre akár több embernek is el lehet küldeni egy üzenetet, amiket tetszőleges alkalommal lehet módosítani az appon belül.

A Ghost App nem mindenkinél aratott osztatlan sikert. Akadnak olyan vallási csoportok, akik egyenesen ízléstelennek nevezték a szolgáltatást. Malachi Duffieldet ez egyáltalán nem zavarja, az első pillanattól kezdve tudta, hogy az ötlet megosztó lesz.

"A legtöbb visszajelzés szerencsére pozitív. Sokan szeretnék még azelőtt használni, hogy elmennek, mert így egy kicsit kapcsolatban tudnak maradni szeretteikkel"

- mondta a ötletgazda.

A Ghost App elérhető iOS-en és Androidon is.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!