hirdetés

Annyi jég esett Bódvaszilason, hogy téli fehérségbe borultak az udvarok

Borsod megyében is lecsapott a vihar, vastag jégtakaró borította be a kerteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 06.


hirdetés

A ViharVonal Viharvadász Csapat Facebook-csoportjában osztották meg az alábbi képeket. Többen nem akarták elhinni, hogy ezek a képek most nyáron készültek. Ám a fotókat valóban egy Bódvaszilason élő asszony készítette a kertjében.

A jég mindent elpusztított amit ért - számolt be a fotók készítője.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
116793103_647993606069422_4099215963830520658_n.jpg

Mindenki azt hitte, meggyilkolták, öt év után a bozotósból került elő a litván férfi

Még 2015 szeptemberében tűnt el munka után, most kiderült, hogy rejtőzködve él Angliában.
Fotó: Cambridgeshire Constabulary - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Öt évig hitte azt egy litván férfi családja, hogy a 35 éves Ricardast elrabolták és megölték, a rendőrök most élve találtak rá a férfire, aki rejtőzködő életmódot folytatott - írja a Daily Mail.

Ricardas Puisys még 2015 szeptemberében tűnt el az angliai Chatterisből munkából hazafelé menet. Két hónappal később személyi igazolványát egy parkban találták meg, ekkor indított a rendőrség vizsgálatot: úgy vélték, hogy a férfit elrabolták és meggyilkolták. A keresés azonban nem vezetett eredményre, a család belenyugodott abba, hogy a litván férfi vélhetően sosem jön már többé haza.

A rendőrség azt feltételezte, hogy a férfit emberkereskedők rabolták el, és illegálisan dolgoztatják valahol.

Néhány évvel később azonban nem várt fordulat állt be az ügyben: egyszercsak felbukkant egy Facebook-profil Ricardas nevével és olyan fotókkal, amelyeken a férfira nagyon hasonlító, mégis jócskán megváltoztatott külsejű illető szerepelt. A profillal tudtak kommunikálni a családtagok, és a rendőrség is felvette vele a kapcsolatot, ám a mai napig nem tisztázott, hogy ki állt a felhasználónév mögött.

Ez a nyom végül nem vezetett semerre, ám némi reménysugarat adott a rendőrök és a család számára, hogy mégis kiderülhet, mi történt a férfival. Tovább növelte az ügy megoldásának esélyeit, hogy idén júniusban kaptak egy fülest, miszerint a Wisbech környékén érdemes körülnézni, és a rendőrök nagy döbbenetére a város bozótos részén nagyonis eleven formában találták meg az öt éve eltűnt férfit.

hirdetés

Kiderült, hogy Puisys szándékosan nem adott magáról életjelet, az elmúlt 5 évben teljesen eltüntette maga után a nyomait, és hihetetlenül nehéz körülmények között élt.

Egy ideje nem beszélt senkivel, Wisbech környékén élt a bozótosban, és szándékosan rejtőzködött mindenki elől.

A rendőrök még július elsején találták meg a férfit, ám saját biztonsága érdekében nem jelentették be hivatalosan. Arról, miért bújt el, és mi az ügy megoldása, szintén nem nyilatkoztak, annyit mondtak csupán, hogy

"Ricardas biztonságban van, és nagyon szorosan együtt dolgozunk vele, hogy továbbra is biztonságban legyen"

- nyilatkozta az ügyön dolgozó nyomozó. A rendőrség kizsákmányolás miatt indított vizsgálatot, valószínűsíthető, hogy a férfit valóban kihasználták, és rosszakarói elől bújt el. A rendőrség azt is megerősítette, hogy több nyomuk is van, amin elindulhatnak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus3.jpg

Pszichiátriai tüneteket okozhat a koronavírus a gyógyultaknál

A poszttraumás stressz szindróma tüneteit produkálja betegek egy csoportja.
Orna Wachman/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Vezető kutatóorvosok szerint sokakat poszttraumás stressz szindrómára (PTSD) kell szűrni a koronavíruson átesett betegek közül - írja a BBC.com.

A Covid Trauma Response Working Group, délkelet-angliai szakértők bevonásával arra jutott, hogy az intenzív ápolásban részesülő személyek, közülük is a nők vannak a legnagyobb veszélyben.

A kutatók azt is hozzáteszik, hogy a rendszeres ellenőrzéseknek legalább egy évig kell tartaniuk, hogy pontos eredménnyel szolgálhassanak. Az Egyesült Királyságban több mint százezer embert kezeltek koronavírussal. Közülük több tízezren lehettek olyan súlyos állapotban, hogy fennálljon a PTSD veszélye. A kutatások szerint a gyógyultaknál szorongásos zavarok is depresszió is jellemző.

Egy Tracy néven nyilatkozó beteg azt mondta, olyan volt a kórházban, mintha a pokolban lenne.

„Láttam a haldoklókat, ahogy távozik belőlük az élet. Magányos és ijesztő volt, hogy a minket körülvevőkön maszk volt, és az egész arcukból csak a szemüket lehetett látni”

hirdetés

- nyilatkozta az 59 éves nő, aki áprilisi gyógyulása óta alvászavarral küzd, és gyakran van halálfélelme.

A UCL pszichiáter-professzora, Michael Bloomfield szerint sok páciensénél ijesztő és súlyos pszichiátriai tünetek jelentkeztek, amik az átélt traumákból adódhattak. Szerinte súlyosbíthatta a problémát a járvány egyedülálló jellege, és az, hogy a betegek nem tudhatták pontosan, mi várhat rájuk.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zivatar5.jpg

Délután érkezik a zivatarhullám második felvonása

Az ország egész területén riasztás van érvényben, helyenként özönvízszerű eső és hatalmas szél várható.
MTI / Fotó: Tommy Takacs/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Keddre első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az éjszakai viharok után a nap első felében az ország nagy részén átmeneti szünet várható, majd

délután ismét zivatarokra kell számítani (a legkisebb eséllyel a Tiszántúlon). Ekkor heves zivatarok is lehetnek óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökésekkel, nagyobb szemű jéggel és felhőszakadással. Gócokban 30-50 milliméternyi, néhol esetleg ennél is több eső hullhat.

Zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, míg a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

hirdetés

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 21 Celsius-fok között valószínű. Napközben 22-34 fokig melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz hűvösebb.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tuzbrazilia.png

Biztosítási csalást akart elkövetni, véletlenül felgyújtott 673 hektárnyi esőerdőt egy brazil nyugdíjas

Nagyjából 1,4 millió forintnak megfelelő brazil realt nyert volna az ügyön, így viszont a természet fizeti meg a balul elsült csalás árát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Autóját akarta felgyújtani, és ezzel biztosítási csalást elkövetni az a 66 éves brazil nyugdíjas, akinek köszönhetően végül 673 hektárnyi esőerdő égett porig Brazíliában - írja a Daily Mail.

A magát dörzsöltnek gondoló nyugdíjas komoly fedősztorival állt elő, amikor a rendőrök kihallgatták:

elmondása szerint éppen hazafelé vezetett autójával, amikor egy kihalt útszakaszon két motoros bandita keresztezte útját.

Heli Barroso Martinst fegyverrel kényszerítették arra, hogy adja át értékeit és szálljon ki az autóból, ám miután hiába próbálták meg beindítani a kocsit, felgyújtották azt, és elmenekültek a helyszínről. A férfi életét féltve rohant be az erdőbe, majd csak ezt követően hívta fel egy barátját segítségért - állt a vallomásában.

A rendőröknek azonban gyanús lett a férfi története, ráadásul a tűzszerészek jelentése szerint a kocsit előzetesen benzinnel locsolták végig jó alaposan, és azt követően felgyújtották. De más gyanús jelek is voltak: a férfi azt állította, kirabolták, ám a telefonja nála volt. Mikor bejelentette a rendőrségen a bűntényt, teljesen higgadt volt. A két barátja, akik felvették őt az erdőben, szintén azt állította, hogy a férfi nem volt feldúlt. Ráadásul ruházata is tiszta volt, nem látszódott rajta dulakodás jele.

hirdetés

A rendőrség ezt követően kikérte a környező benzinkutak biztonsági kameráit. Az egyik felvételen jól látszik, hogy a férfi előző nap vett egy kanna benzint, amelyet aztán a kocsijába rakott.

Mikor a rendőrség kérdőre volta, azt válaszolta, hogy csupán egy barátjának vitte, ám a nevét már nem tudta megmondani.

Martinst végül biztosítási csalás elkövetésével és természetvédelmi területen végzett szándékos gyújtogatással vádolták meg. Amennyiben bűnösnek találják, 15 év börtönt is kaphat. Ha sikerült volna a biztosítási csalás, 25 ezer brazil realt, azaz nagyjából 1,4 millió forintot kapott volna a biztosítótól.

Az égő autóról átterjedt a tűz a környező védett esőerdőkre, és olthatatlanul lángolt az erdő három napon át.

Összesen 72 tűzoltó oltotta a lángokat 17 autóval és két helikopterrel. Mire sikerült megfékezni a lángokat, addigra összesen 673 hektárnyi, azaz kb. 1250 focipályányi esőerdő égett le.

Isabela Bernardes, a helyi nemzeti park vezetője elmondta, hogy évtizedek kellenek majd a terület regenerálódásához. Számításaik szerint több száz állat lelhette halálát a tűzben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!