hirdetés
szobi.png

Angol wc-ért is hiába könyörögnek a szobi bakterek, a vizet is kannákból hordják

A bakterházban már régóta áldatlan állapotok uralkodnak. Az ott dolgozók nemrég összedobták a pénzt egy mobilklímára, amit a vaskályha helyére állítottak, de a vasút helyi ellenőre leszereltette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 11.


hirdetés

Évtizedek óta dolgoznak mosdó, angol WC és normális hűtés-fűtés nélkül a szobi bakterek. Erről beszélt az RTL Klub Híradójának egy volt ottani dolgozó, azután, hogy tegnap a bakterek saját pénzéből vett mobilklímáját leszereltette a vasút helyi ellenőre. A MÁV szóvivője, Bíber Anett szerint a klíma elvétele embertelen és elfogadhatatlan intézkedés volt.

A szobi bakterházban a vizet is kannákban hordják az udvari csapból az emeletre a bakterek, hogy egy rozsdás tálban kezet tudjanak mosni.

Hidegben vaskályhával fűtenek, nyáron pedig klíma nélkül megfőnek.

A híradónak névtelenül nyilatkozó volt dolgozó többek között pont ezért mondott fel. Elmondta:

volt arra is példa, hogy négy-öt napon keresztül nem tudtak szénnel fűteni, olyan füstgáz volt.

"Jobban jártunk, hogyha elzártuk a kályhát."

A klímaberendezés a vaskályha helyén állt, az itt dolgozók gyűjtötték rá össze a pénzt.

Nem bírták a meleget a napi 12 óra mellett.

Miután kiderült a dolog, a vasút itteni intézmény-ellenőre kitépte a falból a mobilklímát.

"A megjelent cikk miatt felsőbb utasításra nem használható" - ezt a feliratot ragasztották a berendezésre.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János szerint nem maradhat következmények nélkül, ami történt. A MÁV vezetősége azt ígérte a szobi baktereknek, hogy holnaptól használhatják a klímájukat, de azt, hogy a munkakörülményeik javulására mikor van kilátás, egyelőre nem tudni.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hohullam.jpg

Pusztító kánikula közelít Európa felé, Párizsban akár 42 fok is lehet

Csütörtökön tetőzik a hőség.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 22.Nyugat-Európában csütörtökön tetőzik a kánikula - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

A következő három-négy napban Spanyolország mellett Franciaországban, a Benelux államokban, valamint Németország nyugati felén is 35 Celsius-fok fölé, egyes tájakon 40 fok körülire melegszik a levegő. Emellett szokatlanul meleg lehet Anglia délkeleti részén is, például Londonban - írták.

A hőség az említett országok nagy részén várhatóan csütörtökön tetőzik majd, utána nyugat felől markáns hidegfront érkezik zivatarok kíséretében, és egyes területeken akár 15 fokot is hűlhet a levegő két nap alatt

- tették hozzá.

"Összességében ez a kánikula kevésbé intenzív, mint a júniusi. Nem lesznek a napi felmelegedésnek 45-46 fokos tetőpontjai, de az északi országrészt ezúttal jobban fogja érinteni (mint júniusban)" - közölte a francia meteorológiai szolgálat, amely hétfőn reggel 21 déli megyére - az ország ötödére - adott ki hőségriasztást.

A többi megyét keddre éri el a hőhullám, s az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön megdőlhetnek a melegrekordok az ország északi részén, így Párizsban is, ahol 1947. július 28-án 40,4 fokot mértek. Csütörtökre viszont 42 fokot jelez előre a Météo France.

A kánikula várhatóan csak Bretagne északi részét fogja megkímélni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
sarud-oriasi-vihar-karok-1000x659.jpg

Autóra zuhant egy ház teteje - brutális vihar tombolt Sarudon

A hatalmas szél óriási károkat okozott, egy háromgyerekes család otthona például lakhatatlanná vált a viharban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.Brutális vihar tombolt vasárnap Sarudon - számolt be az RTL Híradó. A helyiek szerint sötétedés előtt kezdett esni az eső, majd hirtelen leszakadt az ég. Dörgött és villámlott is, majd egyszer csak jött egy hatalmas erejű szél és egy pici jég is.

"Ilyet én amerikai hurrikános filmekben láttam, hogy vízszintesen álltak a fák"

– mesélte egy helyi asszony az RTL Klub Híradójának.

A szél hatalmas károkat okozott: ágakat tört le, villanyoszlopot fordított ki a földből, cserepeket sodort le a házakról, de volt, ahol a kéményt is ledöntötte. Az egyik ház teteje pedig egy autóra zuhant. A kocsiban ketten ültek, de nem sérültek meg. Mire a tűzoltók kiértek, már elmentek a helyszínről.

Egy háromgyerekes családnak ki is kellett költöznie, miután lakhatatlanná vált az otthonuk.Őket egy pár napig szükséglakásban szállásolják el.

Sarudon viszont több hétvégi ház is van, így sokan nem is sejtik, milyen kár érte őket. A polgármester az RTL Híradónak azt mondta, megkezdték a kárfelmérést és, akinek szükséges segítenek.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
microsoft-illusztracio-pixabay-1000x750.jpg

7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft, hogy elsimítsák a magyarországi korrupciós ügyeit

Az anyacégnek és a magyar leányvállalatnak is fizetnie kell. Az ügyben peren kívüli megállapodás született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.25 millió dollár bírságot kell fizetnie a Microsoftnak az Amerikai Egyesült Államokban, mert a cég megszegte a vesztegetés elleni szövetségi törvényt - írja az Euronews. Ebből az összegből 8,75 millió dollárt, vagyis körülbelül 7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft magyarországi leányvállalata peren kívüli megállapodás részeként.

A washingtoni igazságügyi minisztérium azért indított vizsgálatot a cég ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a leányvállalat a kormányzati intézmények részére áron alul értékesítette a szoftvereit.

A nyomozás során kiderült, hogy 2013-tól legalább 2015-ig a cég egy magas rangú vezetője és több alkalmazottja is közvetítőkön keresztül értékesített a kormányzati szféra számára szoftvereket, ezért pedig kedvezményes árat könyveltek el, miközben a valóságban magasabb áron jutotta hozzá az állami szervek - írja a hvg.hu. Az összegek közötti különbséget pedig "korrupt célokra használták fel".

A portál szerint tehát

"a Microsoft vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az ő szoftvereiket használják, amiért aztán az állam papíron kevesebb, valójában magasabb árat fizetett – vagyis a kenőpénz a közvetítőkön keresztül folyt vissza".

Ezen az összegen felül a Microsoft anyacégének még 16,5 millió dollárt, vagyis 4,8 milliárd forintot is be kell fizetnie a magyarországi ügy miatt a tőzsdefelügyeletnek. Ez a kamatokkal együtt annyi, mint amekkora értékű üzletet a korrupciós ügylet hozott a társaságnak, vagyis összesen a 13,78 millió dollár.

A Microsoft Magyarország belső vizsgálatot folytatott az ügyben, melynek során átvizsgálták az összes kormányzati szerződést és azokat a dokumentumokat is, amelyek összefüggésbe hozhatóak az üggyel. A cég ezután négy munkatársától is megvált.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hasznaltruha-turkalo-london-charity-shop-6.jpg

Élő állatokon kívül szinte mindent bevisznek a londoniak a turkálókba

Rengetegen pazarolnak és cserélik le minden szezonban a teljes ruhatárukat. Milliós Chanel táskától a több tízezer forintos nadrágokig sokféle holmit leselejteznek.
Szegedi Éva, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. július 22.Azt hinné az ember, hogy a Brexit hatására az angolok jobban takarékoskodnak és visszafogják a költekezést. Több Londonban élő ismerős is mesélte ugyanis, mekkora kint a pazarlás. Rengetegen cserélik le szezonváltáskor a teljes ruhatárukat, mert a tavalyi, tavalyelőtti nyári ruhát már nem veszik fel.

Bea, aki évek óta Londonban lakik, és egy használt holmikat árusító üzletben dolgozik, azt mondja,

a pazarlás nem szűnt meg a 2016-os Brexit szavazás után sem. Megesik, hogy valaki 8 sporttáskányi vadonatúj ruhát visz be nekik a turiba.

Bea azt mondja, olyan iszonyatos mennyiségű cuccot kapnak, hogy szinte lehetetlen minden egyes darabot feldolgozni, pedig napi 9 órában tartanak nyitva.

Bea munkahelye úgynevezett charity shop.

A charity shopok adományboltok. Nyugat-Európában ezeknek jól kiépült rendszerük van.

Ez az üzlettípus nem egyszerű turkáló vagy használtcikk-kereskedés, hanem egyfajta társadalmi vállalkozás.

A charity shopba bárki beviheti adományként megunt vagy feleslegessé vált ruháit, használati tárgyait, könyveit stb. A bevitt holmit az üzletek olcsón adják tovább, az eladásukból befolyó összeget pedig karitatív célokra fordítják: rákkutatásra, állatmenhelyre, demenciával küzdők ellátására, beteg gyerekekre, mélyszegénységben élő kelet-európai gyerekek iskoláztatására stb.

A bolthálózatok több mint 70 éve jöttek létre, és mára csak Londonban több száz charity shop működik.

A legdrágább holmi, amit bevittek Beáékhoz a charity shopba, egy 4000 fontos, vagyis 1 millió 400 ezer forintba kerülő vintage Chanel táska volt.

Mivel szerintük senki nem fog az utcáról beesve méregdrága Chanel táskát venni, és mert ezeket a típusú holmikat egy szűk réteg keresi, nem címkézte fel az üzlet, hanem E-bayen hirdették meg és adták el.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x