hirdetés
kamasz_ck.jpg

Amit minden tinédzsernek meg kellene tanítani

A kamaszok lelke kifürkészhetetlen, de muszáj pár dolgot megtanítani nekik útravalóul az élethez.
Hanula Erika cikke a Csupaszív Magazin oldalon - szmo.hu
2015. május 22.


hirdetés

A Tíz dolog, amit minden fiúgyereknek meg kellene tanítani és a Tíz dolog, amit minden lánygyereknek meg kellene tanítani című cikkek után, most itt a sorban a harmadik, talán a legkényesebb téma: a kamaszok és hogy mit tanítunk nekik.

Az apropót az adta, hogy a minap láttam egy videót, amiben Ashton Kutcher egy díjat vesz át, amit valami tinédzser gálán kapott és hozzá köszönő beszédet mond. Meglepően jó beszédet.

kamasz (4)

Nagyon tudom tisztelni az olyan közéleti embereket, akik a hírnevüket arra használják, hogy valódi értéket közvetítsenek az embereknek. Remélem, Ashton nem bánja, ha most összegezném azt a három pontot amit ő is említett, ill, kiegészíteném még a saját gondolataimmal és plusz hét ponttal.

hirdetés
Mi az a Csupa Szív Magazin?

A gyereknevelés nagyon összetett dolog. Nem az Igazságot akarjuk megmondani, hiszen ahogy nincs két egyforma gyerek, éppúgy nincsen egyetlen tökéletes megoldás sem, hogy hogyan kell gyereket nevelni. Csak szélesíteni szeretnénk a szülők, nevelők látókörét, hogy így is lehet. Máshogy.

Lelkes kis csapatunkkal szívből adjuk nektek/Önöknek a tudásunkat, tapasztalatainkat, jó szándékú gondolatainkat. Csupa Szívből.

1. Kitartó munka

Keményen és élvezettel kell dolgozni, mert minden teendő, minden elvégzett munka egy lépcsőfok a siker felé. Minden lépcsőfokra szükség van, mindenből tanul valamit az ember, ami a következő elsajátítandó dolog alapja.

2. Megfelelő önbizalom

A világon a legszexisebb dolog, ha valakinek megfelelő önbizalma van. A szexisségnek semmi köze a ruhákhoz, sminkhez, mellmérethez, márkákhoz vagy kütyükhöz. Mindezek csak a fogyasztói gépezet fenntartására vannak, csak azt stimulálják, hogy vegyél, vegyél, vegyél. Aki igazán szexi, annak kisugárzása van.

kamasz (5)

Az rendben van önmagával és a világgal, tisztában van az erősségeivel és gyengeségeivel. Tisztában van vele, hogy semmivel sem több vagy kevesebb az embertársainál, egyszerűen csak más, egyedi és megismételhetetlen.

3. Ha nem tetszik a világ, változtasd meg!

Mindent, mindent, ami a körülöttünk való világban létezik olyan emberek alkották meg, akik semmivel sem voltak okosabbak, szebbek vagy jobbak, mint te - legyen az egy luxusautó, a jelenlegi iskolarendszer vagy a kedvenc mozifilmed. Befolyásolhatod az életet, olyan dolgokat hozhatsz létre, amelyeket az emberek majd használni fognak.

kamasz (1)

Igen, álmodj egy jobb világot, majd tegyél meg mindent, hogy olyanná is tudd változtatni. Lehet, hogy te fogod feltalálni azt a fajta közlekedési rendszert, ami nem szennyezi a környezetet. Lehet, hogy a te elképzelésed fogják jelenteni egy új orvoslás alapját. Higgy benne, higgy magadban és dolgozz érte keményen!

4. Vedd emberszámba a felnőtteket!

Sokszor a felnőttek, a szüleid, a tanáraid olyan életet élnek, ami számodra elképzelhetetlen. Talán meg is veted az életstílusokat, te többre, jobbra vágysz. Ehhez jogod van, de a felnőtteknek is ahhoz, hogy a saját életüket a saját döntéseik szerint éljék. Ha te elvárod, hogy a szüleid egyre kevésbé szóljanak bele az életedbe (teljesen jogosan), akkor te se hangoztasd a negatív véleményedet az ő életvitelükkel kapcsolatban.

kamasz (3)

Sőt! Hidd el, ha segítő szándékkal, pozitívan, egyenrangú partnerként (!) próbálsz meg segíteni nekik, pl. rávenni a szüleidet a rendszeres testmozgásra, akkor egyrészt sokkal nyitottabbak lesznek veled, másrészt ők is egyre inkább egyenrangú félként fognak kezelni téged.

5. Mindenki jó valamiben!

Ez biztos. Mélyen meg vagyok győződve róla, hogy megvan az oka, amiért megszületünk a Földre, mindenkinek megvan a maga célja. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire nehéz ezt kamaszként elhinni, amikor azt láttam, hogy körülöttem az emberek egyre-másra találják meg a saját útjukat, én meg még mindig nem tudom, merre menjek.

kamasz (7)

Mindenki jó valamiben. De van, akinél ez elég korán nyilvánvalóvá válik, és van, aki csak sok év elteltével talál rá a saját útjára. Légy türelmes magaddal! Minden mozzanat és minden tapasztalat fontos az életedben, hogy ha megtalálod a saját utadat, azt teljesen meg tudd élni.

Ha szeretnél utat találni a kamaszokhoz, olvasd el a teljes cikket, ahol megtudhatod, mit kell még megtanítani nekik!

Oszd meg a barátaiddal is, ha hasznosak voltak a tanácsok!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
danielle_hoshia_northfoto.jpg

68 kilót fogyott egy amerikai nő, miután rájött, hogy már nem fér bele egy normális székbe

Akár két órán keresztül is reggelizett, a normál adag háromszorosát is elpusztította.
Fotó: Northfoto/Danielle Hoshia/SWNS.COM - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Naponta két órát töltött csak reggelizéssel a 26 éves Danielle Hoshia, aki végül annyira elhízott, hogy már nem fért bele egy átlagos székbe, írja a Daily Mail.

A 26 éves New Jersey-i nő 133 kilót nyomott, amikor úgy döntött, hogy ebből elég. Ráadásul orvosai figyelmeztették, hogy szervezete már a cukorbetegség előtti tüneteket produkálja, és vélhetően az egekben lehetett a koleszterinszintje.

Danielle végül újévkor fogadta meg, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le fogja adni a felesleget. A kórosan elhízott nő kezdésnek letöltött egy applikációt, amivel nyomon követte a napi bevitt kalóriamennyiséget. Sportolni kezdett, azóta már teljesített egy félmaratont is, a súlya pedig jelenleg alig van valamivel 60 kiló felett.

A radikális életmódváltásba még 2015 első napján fogott bele, és már 10 hónap után 52-es helyett csak 32-es lett a ruhamérete.

hirdetés

"Már gyerekkoromtól kezdve elhízott voltam, a főiskola alatt pedig rövid idő alatt rengeteget híztam. Soha nem törődtem a kalóriákkal, akár két órán keresztül is hajlamos voltam reggelizni, miközben egy normál adag háromszorosát fogyasztottam el"

- mondta a lapnak.

Ma ennél jóval tudatosabban étkezik: reggel 8 és este 6 közé szorítja be étkezéseit, melyek közül csak kétszer fogyaszt nagyobb mennyiség kalóriát, a többi esetben kisebb köztes táplálkozásról van szó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kanikula_hoseg_ventillator_unsplash.jpg

7 tipp, hogyan hűtheted le az otthonodat kánikula idején

Ha már nem bírod a meleget bent sem, és nem tudod, mit tegyél, próbáld ki ezeket!
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Ava Sol - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Miközben Nagy-Britanniát 39 fokos rekordmeleg sújtja, Európa többi országát - köztük Magyarországot - sem kíméli a hőhullám. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben enyhülésre számíthatunk, a pokoli hőség még hosszú napokig tarthat, írja a Daily Star.

Egy ilyen helyzetben mindent érdemes bevetni, hogy otthonunk hőmérsékletét elviselhető szinten tartsuk. A lap erre ad 7 tippet, amit ha betartunk, könnyen elkerülhetjük a háziszauna kialakulását.

1. Zárjuk el a fény útját!

A sok szürke nap után nagy kísértést jelent, hogy tágra nyissuk az ablakokat és elhúzzuk a függönyöket. Ebben a helyzetben azonban ez a legrosszabb húzások egyike lehet: a fény mellett beáramló meleg levegő pillanatok alatt izzasztó üvegházzá fűtheti a lakást.

hirdetés

2. Sötétedés után nyissuk ki az ablakokat

Kevés jobb módszer van nyáron a lakás vagy ház lapos lehűtésére egy éjszakai szellőztetésnél. Amikor már teljesen sötét van, nyissunk ki minden ablakot. Ne felejtsük ellenőrizni, hogy házak esetén a tetőablakot okvetlenül csukjuk be a művelet végén, mert másnap kettőzött erővel támadhat a kánikula egy véletlenül nyitva felejtett ablakon keresztül.

3. Hanyagoljuk a sütőt, lehetőség szerint a szabadban főzzünk!

Azon kívül, hogy finom, még a lakás hűtésében is segítségünkre lehet a grillezés. Ha ugyanis nem a konyhában, hanem a szabadban készül az ebéd, nem melegszik fel egy-egy hosszabb ebédkészítésnél a sütő, ami ráadásul még a főzés után is jó ideig árasztja magából a forró levegőt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
no40felett.jpg

5 változás 40 felett, ami várhatott volna még

A 40 múltam és élvezem blog szerzője barátnőjével a saját nyomorukon sírva-röhögve állapították meg, hogy az idő nem kíméli őket sem. Összeszedték, mik azok a változások, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.
Laskai Nelli írása a Negyven múltam... és élvezem blogon, Címkép: Pera Detlic képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Nos, a B oldalról rengeteget olvastam, hallottam. Leginkább akkor, amikor még a negyven előtt ácsorogtam. A negyvenedik szülinapom másnapján felébredtem és megállapítottam, hogy semmi, de az égvilágon semmi nem változott. És ez így ment egy évig. Akkor már a barátnőmön – aki egy évvel fiatalabb nálam – észrevettem, hogy ha mutatok neki valamit a telefonomon, akkor reflexből eltolja a karomat fél méter távolságra az arcától.

Ezen baromi jókat nevettem egészen addig, amíg egyszer azon kaptam magam, hogy leveszem a tévénézős szemüvegemet azért, hogy jobban lássam a mobilteló kijelzőjét… Volt egy sejtésem, hogy mi történik éppen. Jó barátnők vagyunk, így előfordult már, hogy egymáshoz hangolódott a menstruációs ciklusunk is. Ez rendben is van, de azért erre a fordulatra nem számítottam… a barátnőm ráragasztotta a szememre a fókuszálási problémát.

A saját nyomorunkon sírva-röhögve állapítottuk meg, hogy az idő nem kímél bennünket sem. Összeszedtük, hogy melyek azok a változások az életünkben, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.

1.

A már említett látásprobléma.

hirdetés

Van olyan szitu, ahol nincs elég hosszú kar…vagy éppen le kell venni a távolba látó szemüveget, hogy közelről rá tudjunk fókuszálni az apró betűkre.

iha31 képe a Pixabay -en.

2.

Az alkohol kérdéskörében is történtek változások.

Lényegesen kevesebb mennyiséggel is borzasztó másnapot húzunk magunkra. Én azóta fel is hagytam az alkohol fogyasztásával, amióta az esti 2 dl bortól már éjfél előtt beüt a másnaposság. Pedig így negyven felett elég kifinomult ízlésem lett a borokat illetően is, szóval nem a minőség a becsiccsentés és a másnaposság oka.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koverseg_ck.jpg

Elhízás: könnyen lehet, hogy nem is az az oka, amit eddig gondoltál

Kanadai orvosok szerint a diéta és a sport nem elég. A kóros elhízás egy olyan összetett, krónikus állapot, amely egy életen át tartó odafigyelést igényel, és éppen úgy kell kezelni, mint bármely más krónikus betegséget.
Fotó:Photo by form PxHere - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Eddig a kóros elhízás megítélésének alapja mind a közvélekedésben, mind pedig az egészségügyi rendszerekben az illető testsúlya volt, az ehhez köthető előítéletekkel és megbélyegzésekkel együtt. Most a kanadai orvosok szövetségének lapjában közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a súlygyarapodás gyökereit kell keresni, és a páciens egészsége holisztikus vizsgálatot igényel – idézi a BBC.

A Ximena Ramos-Salas vezette kutatók szerint túl kell lépni azon a széles körben elterjedt kulturális beidegződésen, amely szerint a túlsúlyos ember felelőtlen, nincs akaratereje, ezért ő az oka mindennek, és neki kell elviselnie a fizikuma okozta szégyent.

Éppen ezért új irányelveket fektettek le a kóros elhízást diagnosztizáló és kezelő orvosok számára. Számos kutatás ugyanis azt mutatja, hogy maguk az orvosok is gyakran diszkriminatív módon állnak hozzá a túlsúlyos páciensekhez, és ez csak tovább ronthatja általános egészségi állapotukat.

A kóros elhízás Kanadában is egyre komolyabb probléma, a túlsúlyos emberek száma megháromszorozódott az elmúlt három évtizedben. A hivatalos statisztikák szerint ma minden negyedik kanadai elhízott.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!