hirdetés
 
 
P1390863
Amikre nem is gondolnál: a tűztornyokat is érdemes meglátogatni
Hol van a legmagasabb, a ferde, vagy éppen egy házba épített? Most bemutatunk párat, amelyeket mindenképpen megmászásra ajánlunk.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2016. július 31.


hirdetés

Már a neve is mesélő, hiszen azonnal elárulja, hogy valaha régen azért építették ezeket a tornyokat, hogy innen figyelhessék a környéket. Az őrszem dolga volt jelezni, ha valahol tűz ütött ki. Általában egy tűzharang is lakott a toronyban, melyet csak vész esetén kondítottak meg. Funkciója nem szűnt meg, vannak ma is olyan országok, ahol használják a tűztornyokat.

Magyarországon is sok településen építettek tűztornyot. Szerencsére jó pár ma is áll, sőt felújították és a leghíresebbek még látogathatók is. Igaz, hogy ma már az innen nyíló kilátás vonzza az arra járókat. Ha tehetitek, másszátok meg a nem kevés lépcsőfokot, mert a panoráma kárpótolni fog érte.

Most néhány híres magyar tűztornyot ajánlunk, köztük a legmagasabbat, a ferdét és egy házba építettet is:

Soproni tűztorony

A város jelképévé vált a házak fölé magasodó, 58 méter magas tűztorony. A Fő téren található építményt a 13. században emelték. Sok-sok éven át szolgált, majd a Városháza építésekor a 19. században statikai gondok miatt átalakították. 2012-ben adták át a felújított és eredeti állapotban helyreállított tűztornyot.

Eredeti funkciója várostorony volt, de van akik szerint már az Árpád-korban is állt itt egy kaputorony. Az épületet folyamatosan alakították, így gótikus, reneszánsz és barokk elemek is voltak benne. A toronyban harang is lakik, a tetején pedig egy gömbön ülő kétfejű sas a széljelző.

A 16. században éjjel lámpással, nappal zászlóval jelezték a tüzet. Később trombitások vették át a feladatot, zeneszóval adtak hírt arról, ha ellenség vagy vendég, vagy kereskedelmi szállítmány érkezett. Az időt is itt jelezték, negyedóránként trombitaszóval tudatták az idő múlását. A torony órát is kapott, melyet szintén a toronyőr kezelt.

A 17. században 1676-ban a torony leégett, közadakozásból építették újjá.

A tűztorony a hűség jelképe is lett. 1921-ben a város népszavazáson úgy döntött, hogy Magyarországhoz akar tartozni. Ennek emlékére készült el a barokkos kapukeret és a Hungáriát ábrázoló szoborcsoport.

A 200 csigalépcsőt megmászva juthatunk ki az erkélyre, ahol régen a toronyőrök néztek szét. A panoráma valóban csodás innen.

sopron2sopron3

Fotók: Pölcz Klaudia

Szécsényi tűztorony

A barokk stílusú tűztornyot 18. században építették. Először fából készült, majd utódját kőből készítették el az 1820-as években, a torony 1893-ban nyerte el mai formáját. Az átépítések nyomán eltűnt róla az eredeti barokk hagymasisak.

A 2. világháborúban a toronytól 80 méterre robbant fel egy bomba, sokak szerint ekkor ferdült el az épület. Ám a szakértők szerint a talaj agyagrétege csúszott meg, ez okozta a dőlését. Ma a tűzoltás történetét bemutató kiállítás van benne.

P1390995P1390846

Fotók: Söptei Zsuzsanna

Veszprémi tűztorony

A veszprémi Tűztorony, vagy ahogy korábban hívták, a Vigyázótorony Veszprém egyik legrégebbi épülete és egyben jelképe is.

A 48 méter magas építményt a középkorban emelték. Az alapjait képező rész a 13. századból való. Szerencséje volt, mert a török időkben is már tűztoronyként működött az amúgy igen szeles városban, ahol gyorsan terjedt a tűz, így nem bontották el.

A 19. század elején mellé építették a Fecskendőházat is, azaz a tűzoltóságot.

Az 1810-es földrengésben súlyosan megsérült, ezért újjá kellett építeni. A csúcsát Magyarország címere díszíti.

Negyedóránként az óra jelzi az időt, minden órában pedig egy verbunkost játszik le.

A toronyból remek kilátás nyílik Veszprémre.

Veszprem_Tuztorony2veszprem2

Szatmárnémeti tűztorony

A 45 méter magas tornyot 1904-ben adták át és 2005-ben újították fel. Érdemes megmászni, mert nagyon szép kilátásban gyönyörködhetünk.

szatmernemeti_1

Ráckeve tűztorony

A régi városháza épületében található a Tűztorony-kilátó. A 40 méteres magasságból remek a kilátás.

rackeve

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!


KÖVESS MINKET:
Egy visegrádi hotel kapta a legtöbb szavazatot a Budapest környéke régióban
A Hotel Silvánus**** a szavazatok közel felével nyerte meg ezt a fordulót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 29.


hirdetés

AZ ÉV HOTELE Közönségszavazáson 2018.decemberében A HÓNAP HOTELE, vagyis a Budapest környéke régió legjobb szállodája a visegrádi Hotel Silvanus**** lett. A győztes szálloda a voksolók közel fele szerint volt méltó erre a címre. Így megelőzte a szavazatok közel harmadát megszerző ráckevei Duna Relax Event Hotel****-t, amely a második helyen végzett. Harmadik pedig a fenyőharaszti Fenyőharaszt Kastélyszálló**** lett, amely a voksok 16%szerezte meg. A Hotel Silvánus**** ezzel bekerült AZ ÉV HOTELE döntőjébe, és megküzdhet a legjobbnak járó címért a további hat régió győztesével.

A Hotel Silvanus**** a 352 méter magas Fekete hegyen, Visegrád fölött, a Fellegvár romjainak közvetlen szomszédságában található. A hotel ablakaiból lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunakanyarra. A kellemes családias szobák egy része a Dunakanyarra, másik része az erdőre, harmadik része pedig a Fellegvárra néz. A hotelben hat konferenciateremet alakítottak ki, mely alkalmas kisebb-nagyobb családi és céges rendezvények, csapatépítő tréningek megtartására. A szálloda wellness részlegének beltéri és kültéri medencéi tökéletes helyszínként szolgálnak családosok és fiatal párok számára is, akik a csobbanás után a szaunában, a kandallós relax szobában vagy egy masszázságyon pihenhetnek. A hotel éttermében pedig mindig az évszaknak megfelelő menükínálat vár mindenkit, na meg persze az a páratlan panoráma.

Megvan AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás hét döntőse

2018 júniusa és decembere között minden hónapban szavazataitokkal egy-egy magyarországi régió legjobb szállodáját választhattátok meg. Decemberrel megvan a hetedik hotel is, így végleges a döntő, azaz AZ ÉV HOTELE szavazás végső mezőnye.

Januárban megtudjuk, hogy melyik szálloda lesz AZ ÉV HOTELE

AZ ÉV HOTELE megválasztására 2018. január 6-20. között kerül majd sor. Az RTL Klub-on január 6-én újra az első három, majd 13-én további négy régió nyertesét nézhetitek újra. Voksolni ebben a két hétben lehet majd AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán. Arra a hotelre add le a voksodat, amelyik neked a legjobban tetszett. Voksolni érdemes lesz, hiszen ha szerencsés vagy, akkor tiéd lehet a hat döntős által felajánlott wellness hétvége vagy a főnyeremény, ami egy egyhetes pihenés AZ ÉV HOTELE címet elnyert szállodában.

Íme a hotelek, melyek 2018-ban az egyes régiók legjobbjai lettek és így indulnak majd AZ ÉV HOTELE címért:

Alföld: Aquaticum Debrecen Termal & Wellness Hotel****, Debrecen

Kis-Balaton és környéke: Park Inn****, Zalakaros

Északkelet-Magyarország: Hunguest Hotel Palota****, Miskolc-Lillafüred

Észak-Dunántúl: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior, Sárvár

Balaton: Hotel Füred**** Spa & Conference, Balatonfüred

Dél-Dunántúl: Puchner Kastélyszálló****, Bikal

Budapest környéke: Hotel Silvanus****, Visegrád

AZ ÉV HOTELE szavazás végeredményét 2018. január 27-i adásban láthatjátok. Ekkor derül ki tehát, hogy melyik szálloda lesz AZ ÉV HOTELE és hogy a szavazók közül ki nyerte a fődíjat.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

AZ ÉV HOTELE közönségszavazás az RTL Klubon és a Facebookon lehetővé teszi, hogy a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét és végül AZ ÉV HOTELÉT. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon szintén az utazók szemszögéből, személyes élményeken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.

Szavazz és nyerj hetente wellness hétvégét!

A nézők az ÉV HOTELE Facebook oldalon választhatják meg szavazataikkal az egyes hónapok, azaz az egyes régiók legjobb hoteleit. Majd a sorozat végén ezek a hotelek indulnak AZ ÉV HOTELE címért, amire szintén szavazhatnak majd a nézők. Érdemes lesz hetente voksolni, mert minden héten két wellness hétvégét nyerhetnek, akik szavaznak.


KÖVESS MINKET:5 kevésbé ismert, de bakancslistára való magyar kastély
Fedezd fel a rózsakertjéről, a vadászati kiállításáról, a különleges interaktív életképekkel berendezett, vagy a világhírű vendégéről híres kastélyokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 01.


hirdetés

Magyarországon egyre több gyönyörű kastély nyílik meg a látogatók előtt is. A történelem során legtöbbjük megsérült, a berendezésüket széthordták, de folyamatosan nyerik vissza eredeti szépségüket és új funkciót kapva a közönség is megcsodálhatja őket.

Most néhány kevéssé ismert, de kihagyhatatlan kastélyba invitálunk benneteket.

1. Luby-kastély - Nagyar

A Luby-kastély körül található Magyarország legnagyobb tematikus, zenélő rózsakertje. A kastélyt Luby Géza, a Rózsakirály építtette, ma interaktív múzeum működik benne.

A kastélyt a Rózsakirálynak is hívott Luby Géza építtette 1879-ben klasszicista stílusban és gyönyörű parkot létesített, amelyet betelepített rózsákkal és Magyarországon is egyedülálló rózsaligetet alakított ki.

A család viszontagságos úton tudta később visszaszerezni a kastélyt, amit 1946-ban államosítottak, és 1977-ig iskola működött benne. A leromlott, romos kastély 2013-ban nyílt meg újra. Ma kert, pálmaház, kiállítás, étterem várja a látogatókat, és rendezvényeket is tartanak a pompázatos környezetben.

A rózsákból különlegességeket is készítenek, például a rózsás limonádé remek frissítő. De ajándékként is lehet vásárolni sokféle rózsás érdekességet, a porcelántól a szappanig, a rózsavíztől az illatosítóig.

Mit rejtenek a falak, és milyen különlegességek várnak a pálmaházban? Még sok érdekesség a Luby-kastélyról ITT.

2. Almásy-kastély - Gyula

A kastély egyik nevezetessége, hogy itt írta Erkel a Bánk bánt, és itt volt festőinas Munkácsy.

A kastély elődje a régi huszárvár helyén kezdett épülni 1725 körül, de 1795-ben leégett. A mai épületet Wenckheim Ferenc építtette újjá. A kastély utolsó tulajdonos az Almásy-család volt, ők is tovább bővítették az épületet.

A szép kastélyhoz számos fontos esemény is kapcsolódott. 1849-ben itt élt Damjanich János, Anrep tábornok foglyaként, miután ezen az udvaron fegyverezték le a Világosnál kapitulált honvédtiszteket.

Erkel nagyapja kulturális udvarmesterként és házi muzsikusként élt a kastélyban. Erkel Ferenc is sokszor tartózkodott itt az 1850-es évektől. Úgy tartják, hogy itt írta a Bánk bánt és a Brankovics György című operát.

Az ifjú Munkácsy Mihály is dolgozott a kastélyban a földszinti képeket restauráló Szamossy Elek festő mellett festőinasként.

A Wenckheim-család idején járt itt I. Ferenc, I. Ferenc József a feleségével Sisivel is.

Az épület 2016-tól fogadja a látogatókat. A kiállításon kiderül, hogy milyen volt az élete a kastélyban élő személyzetnek, mit hordtak a gazdag hölgyek, vagy mi volt a dolga a kulcsárnőnek.

Még több érdekesség az érdekes interaktív kiállításról és az Almásy-kastély történetéről ITT.

3. Brunszvik-kastély - Martonvásár

A romantikus Brunszvik-kastély parkjában Beethoven is megfordult. A különleges növényekkel teli kert minden fája egy-egy izgalmas történetet rejt.

Martonvásár felvirágzása az 1770-es évektől indult, amikor a Brunszvik-család kezébe került. 1776-ban készült el a római katolikus templom, majd a barokk kastély. A család többször is vendégül láthatta Ludwig van Beethovent, aki a család egyik lányába volt szerelmes.

A 2. világháború után a Brunszvik-birtokot szétosztották, és mezőgazdasági művelésbe fogták a földeket. 1953 óta a Magyar Tudományos Akadémia Kezelésében áll, ez az intézmény a legismertebb és legjelentősebb ilyen kutatási hely Magyarországon.

Az épület körül található újra csodaszép angolkertet Brunszvik Ferenc alakíttatta ki, és sokféle különleges növényt ültettek bele. Bár ma már csak pár ősi fa található benne, az azóta ültetett közel 400 féle fásszárú növényféleség között van éger, mandula, cédrus, mocsári ciprus, platán is. Az egyik leghíresebb fája az a koros ciprus, amely már az 1800-as évek elején itt élhetett.

Még több érdekesség a családról, a kertről és Brunszvik-kastélyról ITT.

4. Hajósi Barokk Kastély - Hajós

A legendákat őrző kastély az Európában egyedülálló pincefalu mellett található.

Az érseki vadászkastély önmagában is igen érdekes és szép, felfedezésre csábító, de a közelében lévő, egyedülálló pincefaluval együtt megér egy egész napos kirándulást.

Az 1739-ben épült barokk érseki kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette. Korábban vadaspark is volt körülötte, és vadászkastélyként, nyári lakként is használták.

2010-ben készült el a felújítása, ekkor nyílt meg benne a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont és több állandó kiállítás.

A kastélyhoz több legenda is kapcsolódik. Egyik szerint Mária Terézia részére építette annak idején a kalocsai érsek. Sőt, mivel a királyné szánon szeretett volna megérkezni, az ide vezető utat sóval szórták fel. A látogatás elmaradt, de a helyi idősek még sokszor Mária Terézia-kastélyként emlegetik.

A másik legenda egy titkos alagútról szól. De erről és a Hajósi Kastély más tudnivalóiról ITT olvashatsz.

5. Grassalkovich-kastély - Hatvan

Titokzatos nyomokat követhetsz, lézerrel vadászhatsz, óriáscsúszdán csúszhatsz, és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban az alföldi erdőktől a hegycsúcsokig juthatsz, miközben megismerheted az élővilágukat.

Hatvan fő nevezetessége a Grassalkovich-kastély, a Szent Adalbert plébániatemplom és a Sörház. Mindegyiket a 18. században Grassalkovich I. Antal anyagi támogatásával építették fel.

A kastély régen uradalmi székhely volt, irodákkal, lakótérrel. A kertet leginkább vadászati célokra alakították ki. A későbbi tulajdonosok is változtattak az épületen és a kerten is, amelybe 35 szobor, 13 faragott kőpad és szökőkút is került.

A II. világháború idején a németek Gestapo-központot rendeztek be az épületben, és a még itt talált értékes tárgyakat elrabolták. Később volt benne iskola és kórház is, végül 2005-ben tudták nagy részében renoválni és ma a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum működik benne. Gyerekes családoknak, természetet, vadászatot kedvelő felnőtteknek is nagyon ajánlott. Vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú kiállítások mellett a névadó gróf Széchenyi Zsigmondot és munkásságát is bemutatják. A kertben lévő Élménytérben kipróbálhatod a nyomkövetést, és vadászhatsz is.

A kiállításokról, a lézeres vadászatról, az óráiscsúszdáról és labirintusról, valamint a Hatvani kastélyról is többet megtudhatsz ITT.


KÖVESS MINKET:

Romjaiban is gyönyörű magyar klasszicista építészet egyik legszebb alkotása, a Cziráky-kastély
Lovasberényben a falak még őrzik egykori méltóságát. Nézzétek meg a képeket!
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2018. december 31.


hirdetés

Lovasberény Székesfehérvártól 20 km-re, a Velencei-hegységnél található község. Híressé a Cziráky-kastély tette, melynek múltja igen régre nyúlik vissza. A ma romosan álló épület valaha szebb napokat látott, de méltóságából, pompájából még így is megőrzött sokat. Manapság már csak turisták sétálnak a falak között, amely arra vár, hogy egyszer újra régi pompájában mutatkozhasson meg.

Az épület legelső része a 15. század végén épült fel, a Buzlay-család birtokán. Ennek nyomai a mai építmény alatt fellelhetőek. A kastély, amely ekkor még inkább egy falusi udvarház volt, 1698-ban gróf Siegbert Heister generálisé lett, aki felújíttatta és megépíttette mellette a ma is látható plébánia templomot. Ekkor még az országút a két épület között vezetett, azt csak később helyezték át.

A Cziráky család 1730-ban szerezte meg a birtokot, a kastéllyal együtt. Gróf Cziráky György kibővíttette, majd fivére – aki örökségként jutott hozzá – tovább alakította az épületet. A 18. század végén készült el a barokk díszudvar.

Később, a 19. század elején gróf Cziráky Antal Mózes klasszicista stílusban alakította át a kastélyt Rieder Jakab tervei alapján.

A bejárata fölött a timpanonban a birtokos és felesége, Illésházy Júlia címerei voltak láthatóak. Az épületet mitológiai jeleneteket ábrázoló domborművek díszítették. A kastélyban külön lakosztálya volt a grófnak és a grófnénak is, volt benne könyvtár, családi levéltár is.

A gróf csináltatta meg az angol tájképi parkot is. A kertben természetes forrásból táplált mesterséges tavat is kialakítottak, amelyben vízesés, sziget és egy kis híd is volt. A kitermelt földből épült meg két domb, amelyek a tulajdonosok után Antal és Rózsa domb nevet kapták. Ekkor készült el a pálmaház, a vadászlak, és egy kis halászkunyhó is. A sétányok mentén különleges növényeket ültettek. A kertbe kőhidakat és szobrokat is elhelyeztek. Ezzel a magyar klasszicista építészet egyik legszebb alkotása jött létre.

Második feleségétől született fia, János a század végén egy udvari szárnnyal toldotta meg a kastélyt és egy sarokpavilont is készíttetett, melyek tervezője Ybl Miklós volt.

Az 1772-ben született Cziráky Antal Mózes császári és királyi kamarás, országbíró, a Magyar Tudományos Akadémia alapító és igazgató tagja volt.

Jogot végzett, és számtalan tisztséget töltött be, többek között volt magyar királyi helytartótanácsnál fogalmazó, titoknok, főispáni helytartó, a magyar királyi udvari kamara alelnöke és belső titkos tanácsosa. Számos elismerést kapott, például a Szent István-rend nagykeresztjét is megkapta. Az Aranygyapjas rend lovagja volt, és a király állami és értekezleti minisztereként is dolgozott. Az MTA-nak igazgatója volt, és a működéshez több ezer forintot adományozott.

Háromszor nősült, és három gyermekéről lehet tudni.

79 éves korában halt meg. A kenyeri Sarlós Boldogasszony templomban nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

A kastélyt 1943-ban az ükunoka, László irányításával rendbe hozták, de az államosítás után állaga romlani kezdett, és a park is tönkrement. A növények, fák nagy részét kivágták, csak a ház előtti két hársfát kímélték meg. A berendezést széthordták, majd 1951-től gépállomás és irodák céljára használták. A kapu melletti két kőoroszlán még megőrzött valamit a korábbi hangulatból.

A kastély – állapota ellenére – látogatható, a gondoknál kell jelentkezni. Az épületben egy kisebb állandó kiállítást rendeztek be, a képeken és leírásokban a kastély és a park történetét lehet megismerni.


KÖVESS MINKET:
8 magyar falu a bakancslistádra: az Alföld legszebb kertjét és a legérdekesebb középkori templomot is felfedezheted
Kastélyt, csónakos kopjafát, tufába vájt lakásokat és művésztelepet, mosolygó szentet is láthatsz, hozzá pedig csodás környezetben élvezheted a vidék nyugalmát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 09.


hirdetés

Az országot járva érdemes letérni a főutakról és csavarogni egyet a kisebb településekre is. A falvak a csend és nyugalom mellett sokféle izgalmas látnivalót rejtenek, így a pihenés mellett felfedezheted a múltat, eljuthatsz hírességek lakóhelyére, vagy megismerhetsz még ma is rejtélyes szokásokat.

Tarts velünk, nézz szét néhány kihagyhatatlan magyar faluban.

1. Cégénydányád

A Cégénydányádon álló Kölcsey-Kende Kastély kertje különleges fákat és virágokat rejt. A kiállításon egy 19. századi szakácskönyvet is átlapozhatsz, és kiderül az is, hogy mire való a sötétszoba.

A Szamos partján fekvő Cégénydányád és környéke ősidők óta lakott volt, monostoráról pedig már 1180-ben írtak. A helyet híressé a Kölcsey és a Kende család tette, hiszen ez az ő birtokuk volt. A Kende-kúriát 1833-ban építtette Kende Zsigmond, klasszicista stílusban, a mai alakját végül a későbbi bővítésekkel nyerte el. A homlokzatán látható verset Kölcsey Ferenc írta, kifejezetten ide. A kastély 1958 óta műemlék.

A leromlott állagú kastélyt a Hortobágyi Nemzeti Park 2003-ban vásárolta meg, és 2015-ben teljesen felújítva nyitották meg, benne pedig egy múzeumot hoztak létre. Az állandó kiállításon a nemesi életet, a gasztronómiát, a környező vidék természeti értékeit mutatják be. Van benne a Kölcsey és a Kende család történetét bemutató rész, sőt a belépőt Kölcsey fogadja, és még szelfizni is lehet vele.

A gasztronómiai kiállításon a nemesi és a paraszti konyhával is megismerkedhetünk, konyhai berendezéseket, bútorokat, edényeket láthatunk. Ráadásnak pedig egy 1867-ből származó szakácskönyvbe is belelapozhatunk a technika segítségével.

A kiállítás egyik izgalmas tere a sötétszoba, ami valami különlegességet rejt.

A 100 holdas parkot Kende Zsigmond báró hozta létre, aki maga is lelkes növénygyűjtő volt. A kertnek különleges az állatvilága is. A kastélyt körülölelő parkot az Alföld legszebb kastélyparkjaként emlegetik. A páratlan értékű növény- és állatvilág megóvása miatt kapott védettséget a hely 1959-ben.

A látnivalókról és programokról bővebben ITT olvashatsz

2. Csaroda

Csarodán áll az egyik legszebb középkori templomunk, a mosolygó szentek temploma. Az épület restaurálásakor bukkantak elő a különös falfestmények.

Meghatóan kedves, mosolygós arcok, békességet sugalló alakok, nagyon is emberi ábrázolások – ők a „mosolygó szentek”. Ez a 13. században épült különleges középkori templomunk a keleti országrészben várja a hívőket és a látogatókat. A késő román stílusban készült épülethez egy körerkélyes, zsindelyes torony is tartozik, a fa harangláb a templom mellett áll.

A csarodai templom a Középkori templomok útjának egyik leghíresebb állomása. A karcsú tornyú épület pedig a Bereg egyik jelképévé vált.

A bizánci freskón többek között Péter, Pál, és János apostolok, Szent Anna és Mária, ölében a kis Jézussal, valamint az orvosszentek, Kozma és Damján láthatók. Az arcukon lévő rejtélyes kis mosolyról kapták a „mosolygó szentek” nevet.

A falakon található mintákról, a szőttesekről, a templom történetéről még többet ITT olvashatsz.

3. Egerszalók

Egerszalóki barlanglakások: egy letűnt kor elevenedik meg, és még a kívánságod is teljesül. A bátrak legyőzhetik Burgonyát, az érdeklődők 3D-s moziban nézhetik meg a múltat, a Sáfránykertben pedig hasznos dolgokat lehet megismerni.

A tufába vájt lakóhelyek – valószínűleg – a 17-18. századtól kezdve készültek itt. Volt köztük lakás, istálló, és pince is. A 19. század közepén 33 barlanglakás volt itt, mára 18 maradt meg épségben. A lakásokat még a 20. században is lakták.

A megmaradt barlanglakásokban most múzeum működik, ahol – a 2. világháborút megelőző időszakot megidézve - korhűen berendezett bútorokkal, eszközökkel mutatják meg a valaha itt élt emberek hétköznapjait.

Egy 3D-s moziban a terület földtörténetét mutatják be a magyar kötődésű dinóktól napjainkig. Gyakran tartanak előadásokat, koncerteket, ilyenkor kemencében sült finomságokat is kínálnak.

A házakba betérve érdemes óvatosan szétnézni, hiszen az egyikben ül Róza néni, és fogadja a vendégeket. A fejkendős asszonyságról azt tartják, hogy a fülébe súgott kívánságot teljesíti.

A tufába vájt lakások történetéről, az itt élők életéről még több érdekességet ITT találsz.

4. Noszvaj

A Bükk egy csodás részén, Noszvajon az elhagyott barlanglakásokból művésztelepet hoztak létre. A szegények helyét a gazdag fantáziájú, kreatív elmék vették birtokba, és egy romantikus, különös hangulatú helyet varázsoltak belőle. Ez lett a Pocem.

A 19. század óta lakták ezeket a barlanglakásokat, melyek még a múlt század második feléig otthonok voltak. Az üressé vált helyet 1997-ben a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület vette birtokba, és a Pécsett végzett szobrászok és képzőművészek megtisztították, átalakították úgy, hogy ma már egy romantikus, érdekes hellyé vált a korábban elkoszosodott, sokszor sötét tér. A belső terek megváltoztatásával egy izgalmas alkotóhely jött létre.

A táborban sokféle művész megfordult már, dolgozott itt szobrász, zenész, festő, iparművész, kézművesek is, és ők mind hozzátettek valamit a térhez.

A hely egyik különlegessége az akusztikus terem, egy különös fülkékkel teli tér, melyekben egészen furcsa élményben lehet része az embernek. A terem szabályosan „zeng”, ha megfelelő hangot adnak ki benne, így speciális hanghatásokat lehet létrehozni és persze élvezni is az éneklés, „morgás”, a különféle magasságú hangok rezgését.

A Pocem-ról, programjaikról, a különösen zengő teremről, vagy a művészeti sokszínűségről ITT olvashatsz.

5. Palóznak

A Balaton-felvidéki hagyományos falusi hangulat sok pihenni vágyót vonz. A régi épületek mellett a borok és a rendezvények is igen népszerűek.

A Veszprém megyei Palóznakot először egy 970-es évekből származó adománylevélben említik. A hangulatos településén manapság pár százan élnek, de óvják, védik régi faluképüket.

A Bakony lábánál fekvő falu borászattal és turizmussal foglalkozik. A hegynek köszönhetően klímája védett, enyhe az időjárása. A gyümölcsök közül a barackok, a füge és a szőlő mellett a mandula az egyik jellemző, és a vidék élővilága is igen gazdag.

A hely fő vonzereje a hagyományos falusi hangulat, a szép környezet, a csend és nyugalom. A régi épületek közül az Árpád-kori katolikus templom gótikus részletei, a református harangláb, a népi építészet hagyományos stílusjegyeit őrző egykori Diószegi-ház, a Pongrácz-kastély is érdekes látnivalót kínál.

A helyiek különféle rendezvényekkel is készülnek, ezekről és a falu érdekességeiről bővebben ITT olvashatsz

6. Szatmárcseke

Rejtélyes csónakos fejfák között áll Kölcsey síremléke a szatmárcsekei temetőben. A nyugatra tekintő fejfák eredetéről sokféle elképzelés kering.

Különös hely a szokatlan csónakos fejfákkal teli temető, melyet 1973-ban műemlékké nyilvánították. Még ma is kerülnek új fejfák a temetőbe, ahol Kölcsey síremléke is áll.

A legrégebbi fejfa 1820-ból való, azt a szentendrei Skanzenben őrzik. A szatmárcsekei temetőben a legrégebbi fejfák az 1880-as években készültek.

A rejtélyes múltú temetőbe még napjainkban is temetnek, és a hely nemzeti zarándokhely is.

A nyugatra tekintő fejfák eredetéről sokféle elképzelés kering. Az egyik szerint a település régen halászfalu volt, innen eredt a csónak forma. A fákat régen kettévágták, az egyik részéből készült a koporsó, a másikból a fejfa.

A fejfák formáját is sokféle módon magyarázták: hátulról csónakot, oldalról fejkendős nénit, elfektetve pedig egy csónakban fekvő embert láttak bele. Bár még mindig vizsgálják a fejfák múltját, pontos magyarázatot eddig nem találtak kialakulásukra.

A temető másik nevezetessége, a legmagasabb helyre épített, oszlopos csarnokban álló Kölcsey Ferenc síremlék, mely egy feliratos, címeres urnát vesz körül. Petőfi 1847-ben látogatott el a faluba, és ekkor kereste fel Kölcsey sírját. Megemlékezésében azt írta, hogy még csak fejfa sem jelezte, hol nyugszik a költő. De mint írta: „nincs is rá szükség mert az odalépő vándornak szívdobogása megmondja, ki van ott eltemetve”.

A Kölcsey síremlékről, a kopjafék készítéséről és történetéről sok érdekességet ITT találsz.

7. Vácrátót

13 000 növényfajt bemutató Vácrátóti Botanikus Kertben a növényeket kedvelők egyben felfedezők is lehetnek. Magyarország legkülönlegesebb botanikus kertjében minden hónapban más-más helyre kalauzolnak el.

Az országban itt található meg a legnagyobb növényrendszertani gyűjtemény. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Ezzel a vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje és egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye.

A kert története csupa kaland, csupa fordulat és sokszor bizony szomorú történet. A kert igazi felvirágzását egy jómódú, hazáját szerető és hitvesét imádó grófnak köszönheti. Vigyázó Sándort ugyanis többek között felesége, Podmaniczky Zsuzsanna betegsége vette rá arra, hogy a kertet megvegye.

Vácrátót igazi családi kikapcsolódás, hétvégenként pedig programokat is szerveznek.

A különleges növényekről, a kert megható történetéről bővebben ITT olvashatsz

8. Vérteskozma

Vérteskozma, a meseszép zsákfalu élő skanzenként működik. A szinte kihalt település mára új életre kelt, az üdülőfalu meseszép fehér házsora, a csend és béke vonzza a kirándulókat, turistákat.

Az egyutcás kis település nevezetessége a 19. századi, hófehér német parasztházak sora, melyekhez szépen ápolt kertek is tartoznak. Elsősorban a pihenni vágyók keresik fel a falut, ami ma természetvédelmi területen fekszik, és élő skanzenként működik.

A környék, a Vértes sokféle utat, élményt kínál. A látványos, hófehér dolomittömbökkel teli déli oldalon szubmediterrán a klíma, az északi felén azonban inkább alhavasi. Változatos domborzata, klímája miatt sok ritkaság él meg. Ősszel pedig még szebb a látvány, mert az itt elterjedt cserszömörce ezer színben pompázik. A környék állatvilága Európa-hírű.

A környékről, a faluról bővebbem ITT olvashatsz


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x