hirdetés
dejavu_ck.jpg

Amikor megcsal a memóriád – Déjà vu: a jövő előrejelzése?

Még a legracionálisabban gondolkodó ismerősünk is biztosan megtapasztalta: „ez már megtörtént velem!”. A miértekre ad választ a 7köznapi pszichológia blog szerzője.
Vén Betti írása a 7köznapi pszichológia blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Barátaiddal beszélgetsz, vagy egy olyan helyen kirándulsz, ahol még sohasem jártál, amikor hirtelen átfut rajtad az érzés: „ez már megtörtént! Itt már jártam!”.

Ez a fajta ismerősség egy elsöprő érzés, miközben semmi sem indokolja azt. Az érzékelés egyre erősebb lesz, mielőtt eltűnne, majd pillanatok alatt elillan.

Megjósoltad a jövőt? Vajon valóban meg tudjuk mondani, mi fog történni? Mindannyiunkban egy jós(nő) veszett volna el?

Déjà vu-t legtöbbünk már tapasztalt élete során, sokan viszonylag gyakran éljük át (kutatások szerint 15-25 év között a leggyakoribb a jelenség). Lehet ez egy teljes eseménysorozat, vagy csak egy része, de megjelenhet egy illat, egy íz, egy látvány, vagy egy hang formájában is.

A déjà vu francia kifejezés, amely szó szerint azt jelenti, hogy „már látta”. Számos variációja létezik, köztük a már tapasztalt déjà vecu; a már gondolt déjà senti; és a már látott déjà visité.

hirdetés

Mi okozza?

Közel 40 elmélet próbálta már megmagyarázni, hogy mi is az a déjà vu, és mi okozza.

Széles skálán mozognak ezek a memóriafolyamatokra épülő magyarázatok, a reinkarnációtól egészen az organikus elváltozásokig, de a pontos oka még ma is ismeretlen.

Vessünk egy pillantást az itt lévőkre, és próbáljunk eljutni a pszichológiai rejtély mélyére.

A déjà vu kifejezést

leggyakrabban – tévesen – a prekognitív (tudatelőtti) élményekkel azonosítják, olyan élményekkel, amikor valaki előre megérzi, és pontosan tudja, mi fog történni (ami utána meg is történik).

Fontos kihangsúlyozni ezzel kapcsolatosan, hogy a déjà vu egy esemény során tapasztalt érzés, nem pedig az eseményt megelőzően átélt érzés. A prekognitív élmények – ha valóságosak – olyan dolgokat vetítenek előre, amelyek a jövőben megtörténnek, nem olyanokat, amiket már megtapasztaltál korábban.

A betegség, vagy a kábítószer által előidézett hallucinációk néha megnövelik a tudatosságot, és összekeverednek a déjà vu-vel. Például a skizofrénia által okozott hamis emlékek összekeverhetők a déjà vu érzésével. Az igazi déjà vu-től eltérően, amely általában 10-30 másodpercig tart, ezek a hamis emlékek vagy hallucinációk sokkal hosszabb ideig tartanak.

Prekognitív álmok

A prekognitív nézőpont hívei szerint a déjà vu az álmainkban szereplő előfeltevések eredménye.

Alvás közbeni prekognitív álmaink pontosan megjósolják a jövőt, és ennek eredményeként a való életben előforduló szituáció már ismerősnek tűnik. Ez egy - valószínűleg sokak számára - szkeptikus magyarázat, szükség van másikra…

Hamis emlékek – kettős feldolgozási elmélet

A déjà vu másik magyarázata az, hogy

az emlékek tévesen alakulnak ki az agyban - ez az elmélet, amely a pszichológusok körében leginkább elfogadott.

Bár a pontos mechanizmusok, amelyek ilyen hatást váltanak ki, nem teljesen érthetőek, az általános elképzelés az, hogy az agyunk véletlenül "kétszer" hozza létre az emléket, miközben mi úgy érzékeljük az adott eseményt, mintha már megtörtént volna. Mivel az emlékünk az egyetlen tanúnk a velünk történtekről, nincs megbízható magyarázatunk arra, hogy mi történt esetleg másként.

Hasonlóképpen vannak olyan ritka esetek is,

a "krónikus déjà vu"-k,

ahol az ebben szenvedők úgy hiszik, hogy mindaz, amit tapasztalnak, már megtörtént. Az ilyen páciensek gyakran nem néznek híreket, mert úgy érzik, mintha már tudnák, mi fog történni - (persze, amikor tesztelték, nem tudták pontosan megjósolni az eseményeket). Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy a déjà vu tisztán szubjektív élmény, és nem a prekognitív álmok eredménye.

Mobiltelefon-elmélet (Megosztott figyelem elmélete)

Ha vezetés közben telefonálunk, a figyelmünket megosztjuk.

Az elmélet szerint a deja vu-t olyan dolgok indíthatják el, amelyeket szubliminálisan (tudat alatt) láttunk, de nem regisztráltunk tudatos szinten.

Ez azt jelenti, hogy amikor valami eltereli a figyelmünket egy feladatvégzés közben, a körülöttünk lévő történések tudat alatt érnek el hozzánk, igazán nem tudatosodnak bennünk. Amikor pedig képesek vagyunk arra összpontosítani, amivel épp foglalkozunk, olyankor ezek a környezetbeli események már ismerősök lesznek (miközben nem tudatosodtak).

A hologram elmélet

Hermon Sno, holland pszichiáter azt az elképzelést javasolta, hogy

az emlékek olyanok, mint a hologramok, ami azt jelenti, hogy az egész háromdimenziós emlékképet újra létrehozhatjuk az egész töredékéből.

Az emlékek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogyha csak egy töredéket is tapasztalunk, abból egy teljes kép rekonstruálható. Szerinte déjà vu akkor fordul elő, amikor a környezetükben lévő bizonyos részletek (látás, hang, szag stb.) hasonlóak a múlt emlékének egy darabjához, és az agyunk egy teljes jelenetet hoz létre a töredékből.

Például egy régi Trabantba beülve is érezhetünk déjà vu-t, anélkül, hogy konkrét emlékkép eszünkbe jutna gyerekkorunkból, amikor a szüleink vagy a nagyszüleink autójában ültünk. Olyan dolgok, mint a szag, az ülés, vagy a műszerfal olyan képeket hozhat vissza, amelyekre egyébként nem emlékszünk. Ez különösen zavaró lehet, ha a múltbeli eseményünk emléke homályos vagy hiányos, de az agyunk automatikusan "kitölti az üres helyeket". Még ha az emlék valójában nem is a miénk - talán valami, amit gyermekként egy filmben láttunk - az ismerősség érzése és az elfelejtett emlék újraélésének erős érzése késztetheti a deja vu élményét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mutet-1.jpg

Toxikus sokkot kapott a menstruációs kehelytől, mindkét lábfejét amputálni kellett az anyukának

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Egy 3 gyerekes francia édesanya súlyos fertőzést kapott, miután egy néhány órára felhelyezett menstruációs kehely toxikus sokk szindrómát idézett elő a szervezetében – írja a Mirror.

A toxikus sokk szindróma, röviden TSS, a szervezetben egyébként is előforduló baktériumok elszaporodását jelenti, amik különböző méreganyagokat juttatnak a szervezetbe, vérmérgezés jellegű tüneteket produkálva.

A nő először akkor figyelt fel a problémára, amikor szúró fájdalmat érzett a hasi tájékán, de a kiérkező orvos vesekőnek hitte a tüneteket.

De miután az orvos újra kiment hozzá az otthonába, a nőnek már annyira alacsony volt a vérnyomása, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Idővel a bőre is piros színűvé változott, ekkor állapították meg a toxikus sokk szindrómát.

A TSS, bár nem kizárólag köthető a menstruációhoz, az esetek felében menstruáló nőknél jelentkezik. Kockázatát növelik a barrier (gát) típusú fogamzásgátlók, a nem megfelelő méretű tampon használata és a felhelyezéskor szükséges higiéniai óvintézkedések hiánya is (mint például a kézmosás).

hirdetés

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd a végtagjaiban okozott olyan súlyos elváltozásokat, hogy végül mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett.

A TSS súlyos, gyorsan romló fertőzés, ami megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet. Sandrine Graneau 3 hetes felépülési időszaka után most újra járni tanul művégtagok segítségével, és egy alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy lelki segítséget nyújtson más amputált TSS betegeknek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
20-fokban-alszanak-leginkabb-a-magyarok.jpg

A legtöbb magyar 20 fokos hálószobában alszik

Az ennél alacsonyabb hőmérsékletet már nagyon kevesen tartják kényelmesnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Húsz fokos hálószobában alszik legszívesebben a legtöbb magyar és az ennél alacsonyabb hőmérsékletet csak kevesen szeretik Magyarországon.

Ez is kiderült az E.ON megbízásából készült kutatásból, amely szerint

a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6, 18 fokban pedig mindössze 4 százaléka.

A nemzetközi felmérés adatai szerint 20 fokban alszanak legszívesebben a svédek és a csehek is, ők is ezt a hőmérsékletet állítják be leginkább éjszakára.

Meglepően sok magyar alszik viszont még melegebb szobában: a megkérdezettek 11 százaléka 25 fokos vagy még annál is magasabb hőmérsékletet kedveli alvás közben.

hirdetés

Nemzetközi összehasonlításban a legmelegebb hőmérsékletet a törökök választották, náluk 30 százalék szavazott erre a lehetőségre, illetve a románok 15 százaléka is szereti, ha meleg van éjszaka a szobában.

A franciák már szívesebben alszanak egy kicsit hűvösebb hálóban, a legtöbb francia a 19 Celsius fokot adta meg ideális hálószoba-hőmérsékletként. Az olaszok és a németek még hidegebben szeretnek aludni, náluk a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz. Az angolokkal azonban senki nem tudja felvenni a versenyt, ami az hálószoba hidegét illeti: minden ötödik válaszadó azt mondta, a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

A Coca-Cola nem áll le a műanyagpalackokkal

Praktikus okokkal magyarázzák a döntést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Bár a Coca-Cola tett már több környezetkímélő vállalást, az egyelőre biztosnak látszik, hogy nem állnak le a műanyagpalackok gyártásával

- írta meg a BBC.

A cég fenntartható fejlődésért felelős vezetője a lapnak közölte: az emberek szeretik a PET-palackokat, mert könnyűek és visszazárhatóak, így nem hagyják abba a gyártást.

Bea Perez ugyanakkor hozzátette: 2030-ra szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb műanyagpalackot újra tudják hasznosítani - ez azonban leginkább a lakosság hulladékkezelési szokásain múlik.

A üdítőipari óriás minden évben 3 millió tonna műanyag csomagolást gyárt, ami nagyjából kétszázezer palacknak felel meg - percenként.

hirdetés

A jelenleg zajló davosi Világgazdasági fórumon a cég elmondta: egy üzlet nem is üzlet, ha nem alkalmazkodik a vásárlói szokásaihoz. Ha leállnának a műanyagpalackokkal, a vevők elpártolnának tőlük, és óriási profitkieséssel is számolniuk kellene - tette hozzá Bea Perez.

A vállalat 2030-as céljai eléréséhez környezetvédelmi civil szervezetekkel működik együtt. A világfórumon a vállalat képviselője megjegyezte, hogy ha alumíniumba és üvegbe csomagolnák áruikat, akkor megnövekedne a szénlábnyomuk.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Visszaveszi az IKEA a használt bútorait, vidéki átvevőpontok létesülnek

Magyarországon tavasszal indítják azt szolgáltatást, amelynek keretén belül a vásárlóktól visszavásárolják azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük. Ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesítik újra a leértékelt árú termékek részlegében.
MTI, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Az IKEA Magyarország forgalma 20,5 százalékkal, 90,3 milliárd forintra nőtt a vállalat 2018. szeptember 1-től 2019. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évében az előző évihez képest - ismertették a lakberendezési lánc regionális vezetői a cég sajtótájékoztatóján.

Az IKEA három magyarországi áruházába több mint 6,7 millió látogató érkezett ugyanebben az időszakban, közülük 3,5 millióan vásároltak is.

Jelentősen megnőtt az internetes értékesítés iránti igény, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az online vásárlás megkönnyítésére. Január végén elindul az IKEA Magyarország új weboldala, megújult keresőfunkciókkal és tartalmakkal.

Federica Barberis, a vállalat regionális értékesítési vezetője közölte, hogy

ebben az évben külső cégek által üzemeltetett átvételi pontok nyílnak Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Veszprémben. Így a vásárlók megválaszthatják, hol és mikor szeretnék átvenni a megrendeléseiket.

hirdetés

Tervezik az Örs vezér téri áruháznál önkiszolgáló csomagátvételi pont létrehozását az év végéig, a vásárlók akár nagyobb méretű termékeket is kérhetnek majd ide.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!