hirdetés
eine-erinnerung-an-strassenbahn-mariahilfer-858777.jpg

Amikor a magyaroknak a Mariahilfer Strasse maga volt a NYUGAT

Milyen nagy szám volt, amikor a szüleink hazahozták a dobozos kólát, a duplakazettás hifit, a videomagnót, vagy azt a sok finom csokit!
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. március 15.


hirdetés

Tíz éve jártam először a Mariahilfer Strassén, addig ez valahogy kimaradt.

Sétáltunk egy kisebb szakaszán, beültünk egy kávéra és sütire, nézegettük a kirakatokat. De őszintén szólva nem volt különösebben izgalmas élmény. Kaptam én is gyermekként csokit, Nesquik kakaót – még a fém dobozost, fém tetővel, amit évekig megtartottunk hajcsatoknak és kis biszbaszoknak -, banánt, kólát, márkás parfümöt a Mariahilfer Strasséról.

De 2007-ben számomra mindössze egy kulturált közép-európai bevásárlóutca képe rémlik,

és nem éreztem azt, amit a nyolcvanas évek végén Bécsbe látogató rokonaim,

akik lelkendezve meséltek a csillogó üzletekről, az árubőségről, az édességboltok és butikok kínálatáról, az áruházak elképesztő választékáról.

hirdetés

Magyarországon alig van olyan család, amelynek legalább egyik tagja ne szabadult volna ki 1988-89-ben Bécsbe bevásárolni, és magába szívni a nyugati levegőt.

VIDEÓ: Győzikének is vannak emlékei a "Máriastimferfrasszéról"

„Még a rendszerváltás előtt, de már 1989-ben jártam kint, 19 évesen” - meséli Tamás. „Abban az időben, amikor az éves meghatározott valutakeret miatt mindenki vitte magával a nagymamát is Bécsbe bevásárolni. A határnál akkor még szigorú ellenőrzés volt, visszafelé mindenki izgult, hogy az autóban ide-oda dugdosott műszaki vagy luxuscikkeket megtalálják-e a vámosok."

Így utaztunk Nyugatra az átkosban

A hetvenes években, egészen 1978-ig még csak háromévente egyszer lehetett külön engedély nélkül utazni nyugati, vagyis kapitalistának nevezett országokba – Ausztriába, Olaszországba, Németországba stb. A szocialista országokhoz piros útlevelet adtak, ez 1984-ben szűnt meg.

Nyugatra 1988-től lehetett szabadon utazni, amikor Grósz Károly bevezettette a világútlevelet, és nem kellett kiutazási engedély kérni. Az 1989-es útlevéltörvény tette teljesen szabaddá az utazást. A fejenként megengedett, külföldre vihető valuta összege is nagyon alacsony volt. Ugyanakkor az ország elhagyásához elegendő valutával kellett rendelkezni, ez 1988-ban fejenként minimum 60 dollár volt.

mhf

Mint ahogyan akkor a legtöbben, Tamás is a leghíresebb bécsi bevásárlóutca, a Mariahilfer Strasse üzleteit járta végig a barátaival. Az út több okból is emlékezetes maradt számára. Az egyik, hogy a Mariahilfer Strassén működő McDonald's-ban sört is lehetett kapni, és a választék is más volt egy kicsit, mint Budapesten.

A másik kevésbé kellemes emlék.

„Sok helyen ki volt írva, hogy 'Magyar, ne lopj'. Rossz érzés volt olvasni. Ugyanakkor a boltokban nem kellett rosszul éreznem magam, a vásárlókkal nem éreztették, hogy kelet-európaiak. Pedig tele volt az utca magyarokkal.”

De mit vett Tamás 1989-ben a Mariahilfer Strassén? Ruhákat – például egy szép inget és egy westerncsizmát –, könyveket (Andy Warholt, művészeti albumokat), zenés videokazettákat (Kisst, Duran Durant, ami akkoriban itthon nagy kincsnek számított). Édességboltban nem jártak, viszont beültek egy kávézóba.

Nagy Feró 1990-ben ezt írta a bevásárlási lázról:

"Te Napló! Tudod, mint gondolkodom? Hát hogy is van ez a rendszerváltás? Én úgy gondoltam, azt a pillanatot észre fogom venni (békés átmenet ide vagy oda). Máshogy nem lehet, különben át vagyunk b…

Tudod, mikor volt itt rendszerváltás? Úgy két éve, amikor a kommunista hatalom bekómázott, elalélt, Mi meg rohantunk a LABANCOKHOZ, HŰTŐSZEKRÉNY, VIDEÓ, DUPLAKAZETTÁS HIFI.

Az extázis az egekig ért, amikor az autókra eltörölték az adót vagy a vámot, vagy a… szóval az ÁLLAM nem túrt bele a zsebünkbe (ANNYIRA)! Milliók mentek, jöttek, micsoda mozgás volt az utakon, GAZDASÁG, KERESKEDELEM. Ez volt maga a FORRADALOM."

Forrás: Magyar irka, Rakéta Kiadás, 1990

14358631_1180009245393557_8140652093792852080_n

Annak idején még reklámok is hívogattak bécsi bevásárlásra. Aki még hallgatta régen a Danubius rádiót, az talán emlékszik az Elektrolakatosra, és arra szlogenre, hogy Hogy csinálja ezt a Niedermeyer? Mindkét elektronikai szaküzlet a Mariahilfer Strassén várta a magyarokat, hogy ott költsék el kevés kis valutájukat, ott vegyenek kétkazettás gyorsmásolós HIFI-tornyot, videomagnót, vagy éppen bóvli, kínai hordozható elektronikai cuccokat.

Sokan úgy emlékeznek vissza erre az időre, hogy a hűtőszekrények és fagyasztóládák korszaka volt.

Pedig, mint azt a Múlt-kor is megírta, inkább videomagnókat hoztunk be Ausztriából. 1988-ban 210 ezer videomagnót hoztak be Magyarországra, közben belföldön alig 14 ezret vásároltak belőlük. Gorenje fagyasztóládából 45 ezret hoztak be, de itthon ennél lényegesen több, 180 ezer fogyott belőle abban az évben.

Az 1988-as kiutazási láz november 7-én tetőzött, a bucsui határátkelőtől például az onnan 12 kilométerre fekvő Szombathelyig állt a kocsisor. Az abszolút rekordot egy másik szocialista főünnepen, 1989. április 4-én állították fel, amikor becslések szerint félmillió magyar járt - a Híradó szerint "kétnapos video- és hűtőláda-fesztiválon" - Ausztriában. A sógorokhoz látogatók és ott 24 óránál rövidebb időt töltők száma az 1987-es 177 ezerről a következő évben megháromszorozódott, és osztrák becslések szerint 50 milliárd forintnyi schillinget költöttek "Nickeldorf és Bécs között", már-már az ország fizetőképességét veszélyeztetve – írja a Múlt-kor.

Mit hoztak a szüleink Bécsből?

"Videót, duplakazettás magnót, walkmant."

"Távirányítós autót."

"Tobleronét, dobozos kólát, kakaót, dezodorokat, illatos szappanokat. És ami kint furcsa volt a felnőtteknek is: nem a pult alól vették a banánt meg a narancsot, és nem keltett sorban állni érte."

"Miután megvették azt a néhány luxuscikket, amit a kevéske valutájukból tudtak, arra már nem volt pénzük, hogy beüljenek valahová enni-inni a Mariahilfer Strassén…"

"Volt, aki Commodore 64-es számítógépért ment ki Bécsbe, hogy a határon átcsempészve itthon a duplájáért eladja."

VIDEÓ: A Mariahilfer Strasse 1990-ben és a múltban


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karora_ck.jpg

Ezekkel a karórákkal menőztek, akik a 70-es években születtek

Az NDK-s mutatós órák mellett természetesen a klasszikus japán és egyéb kvarcórák, amelyek az ébresztéshez különböző zenéket játszottak le.
Forrás: Játékmúzeum blog - szmo.hu
2020. november 16.


hirdetés

Egy virtuális Játékmúzeum azoknak, akik kedvelik a nosztalgiát és érdeklődnek a 60-as, 70-es vagy 80-as évek régi játékai iránt.

Már megszokhattátok, hogy időről-időre olyan nosztalgikus témákkal is igyekszem foglalkozni a blogon, ami nem feltétlenül a játékokkal kapcsolatos, viszont a gyerekkorunkat mindenképpen meghatározta.

Ilyen téma volt a televíziós műsorokkal foglalkozó sorozat, a zenékkel, reklámokkal, újságokkal foglalkozó sorozat is.

A mai téma egy kicsit furcsának tűnhet egy mai fiatal számára, de úgy gondoltam érdemes egy bejegyzést szentelni az órákra is.

Az órákra, amelyek akkoriban nem egyszerű időmérő eszközök voltak számunkra, hanem sokkal inkább vágyott tárgyak, sőt sok esetben státusszimbólumok is.

Aki a 70-es, 80-as években volt gyerek, azok számára ismerős lesz a ma bemutatásra kerülő órák többsége, hiszen egészen biztosan volt valamelyik haverunknak, osztálytársunknak vagy esetleg nekünk is ilyen óránk. Vágjunk is bele a nosztalgiázásba!

hirdetés

1.

Aki a 70-es években született az elsőként a mutatós karórákkal találkozott. Ebből általában a szovjet gyártóknak köszönhetően voltak gyerekeknek készült karórák is. A gyakoribb az egyszerű számokkal ellátott számlappal készült változatok voltak, de természetesen beszerezhetőek voltak különböző rajzokkal díszített változatok is.

Ezek még felhúzósak voltak, így minden reggel vagy este a tulajdonosnak akkurátusan fel kellett azt húznia, hogy ne hagyja cserben az órája.

2.

Még mindig a felhúzós karórák világánál tartunk, amikor a sokkal vagányabb Miki Egeres karórát mutatom meg nektek. Ez már valamivel komolyabbnak számított az én gyerekkoromban mint a szovjet kisórák, de ez nem a véletlen műve volt.

Miki egér kezei voltak a mutatók, amelyek az éppen aktuális időt mutatták. Mindig nagy csodálattal néztük azt, akinek ilyen órája volt, hiszen valószínűleg valami nyugati rokontól kapta. Itthon az ilyesmi akkoriban elérhetetlen kincs volt. Manapság néha feltűnik egy-egy ilyen óra valamelyik aukciós oldalon, de általában elég gyorsan talál új gazdára.

3.

A képen egy NDK-ban gyártott karórát láthattok, ami maga volt akkoriban a megtestesült vagányság. Az órát a Ruhla készítette és kicsit nagyzolósan Ruhla Digital volt a neve. Természetesen ez nem digitális óra volt, hanem még mindig a felhúzós szerkezettel ellátott szokásos karóra.

A különlegességét a számlap jelentette, amin egy mezőben az órát, míg a másik mezőben a percet tudtuk leolvasni. Több színben is gyártották és ilyen bizony még nálunk is volt a családban, mégpedig a bátyámnak.

4.

A kvarcórák forradalma lényegében ezzel a stílussal vette kezdetét. Ezek az órák már valóban kvarcórák voltak és elemmel működtek. Itt már nem kellett vesződnünk a felhúzással, mindössze arra kellett figyelmet fordítani, hogy az elem ne merüljün le.

Az első daraboknál még csak akkor vált láthatóvá a számlap, ha a tulajdonos megnyomott egy gombot, de ekkor tündöklő piros színben láthattuk a számokat. Az elemek ezekben az órákban nem húzták túlságosan sokáig, de ez senkit nem zavart akkoriban, mint ahogy az sem, hogy tűző napsütésben szinte lehetetlen volt leolvasni a pontos időt.

5.

És elérkeztünk ahhoz az órához, amire mindenki nagyon jól emlékszik. Ezek voltak a klasszikus kvarcórák, amelyek az ébresztéshez különböző zenéket játszottak le.

Ilyen órákat a legnagyobb gyártóktól kezdve a legkisebb távol-keleti cégek is készítettek, így találkozhattunk a Casio mellett mondjuk Montana, Piratron, Kessel márkájú órákkal is. Tanáraink gyűlölték ezeket az órákat, amelyek gyakran zavarták meg a tanítást - nem is teljesen véletlenül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
csonka_janos-1.jpg

Hat magyar zseni, aki megváltoztatta az autók történelmét

Henry Ford, Ferdinand Porsche és a Bentley fivérek – az autóipar úttörőinek nevét máig őrzik az általuk alapított gyárak. Kevesebben tudják, hogy az iparág fejlődéséhez magyar származású mérnökök is döntően hozzájárultak.
HISTORY, Fotók: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A HISTORY televíziócsatorna új sorozata – Autók, amelyek megváltoztatták a világot – két rivális német mérnökkel kezdődik. Az autók felemelkedésének első mérföldköve az volt, amikor Karl Benz és Gottlieb Daimler a belső égésű motor megalkotásával lerakta az alapjait az egyéni mobilitás forradalmának.

A következő epizódok elemzik az autózás történelmét meghatározó társadalmi és technológiai folyamatokat. Ebben a történetben magyar származású mérnökök is fontos szerepet játszottak. Noha a HISTORY sorozata nem rájuk koncentrál, érdemes áttekinteni az autóipar legfontosabb magyar pionírjait.

A karburátor születése

Az első benzinmotoroknál még felületi porlasztást alkalmazták, így csak hozzávetőlegesen sikerült jó benzin-levegő keveréket előállítani az égéstérben. Ezt a problémát hidalta a Ganz gyár két munkatársa, Bánki Donát és Csonka János műegyetemi professzor találmánya, a porlasztó, vagyis a karburátor. Ötletét a legenda szerint egy körúti virágáruslány adta, aki kézi vízporlasztóval locsolta a virágokat. Hogy ez igaz-e, nem tudjuk. Mindenesetre a találmánnyal a benzinmotor megbízhatóan működő erőgép lett. A szabadalmi kérelmet 1893-ban adták meg, mintegy fél évvel megelőzve a német Wilhelm Maybachot.

Csonka János

Mint Makó Detroittól

hirdetés

A szegény makói parasztcsaládba született Galamb József már az iskolapadban elhatározta, hogy autókkal akar foglalkozni. Előbb ösztöndíjjal Németországba került, majd összespórolt pénzéből Amerikába utazott, hogy megtekinthesse az 1904-es St. Louis-i világkiállítást. Ezután Detroitban telepedett le, ahol felfigyelt rá Henry Ford. A Fordnál – többek között a szintén magyar Eugene Farkassal – Galamb vetette papírra a T-modell terveit. Az első futószalagon gyártott jármű igazi népautó lett, húsz év alatt 15 milliót adtak el belőle. A tervezés során Galamb több újítást is bevetett, az ő találmánya volt például a bolygóműves sebességváltó.

Galamb József

Az áramvonalak atyja

Az első autók szögletes, lovas kocsira emlékeztető karosszériával készültek. Az aerodinamika tudományát egy monarchiabéli mérnök hozta be az autóiparba. Járay Pál magyar zsidó családban született Bécsben, Prágában tanult, majd a híres Zeppelin gyárban léghajókat tervezett. Az I. világháború után felépítette a világ akkori legnagyobb szélcsatornáját, majd a gépkocsik felé fordult. Svájcban telepedett le, ahol megnyitotta karosszéria-tervező irodáját. Bevezette az „áramvonalas autó” fogalmát, elveit egyre több autógyár kezdte alkalmazni az Auditól a Bugattiig, a Mercedestől a Maybachig. Az igazi sikert a Tatra márka hozta meg számára, amely még a ’60-as években is gyártott Járay-karosszériával autókat.

Járay Pál

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pixa-dohany.jpg

Eltűnt illatok nyomában – a pestisjárvány elleni védekezésre használt illatoktól a dohány illatáig minden „történelmi szagot” össze akarnak gyűjteni

Elmúlt korok európai illatainak enciklopédiáját akarja létrehozni egy nemzetközi kutatócsoport.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 20.


hirdetés

Az Odeuropa elnevezésű nemzetközi projekten brit és más európai tudósok, történészek és mesterségesintelligencia-szakértők dolgoznak. A 2,8 millió euróval támogatott kutatás az egykor ismerős, de mára már eltűnt illatok azonosítását, ha szükséges újrateremtését tűzte ki célul. Az illattárba a 16. századtól a 20. század elejéig gyűjtik az aromákat.

"Amint belemélyedünk az 1500-as évektől Európában megjelent nyomtatott szövegekbe, rengeteg utalást és leírást találunk bennük a különböző szagokról, a vallással kapcsolatos illatokról, például a tömjénről, vagy akár a dohány illatáról"

- mondta el William Tullett, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem tudósa, az Odeuropa kutatócsoport tagja, a 18. századi Anglia illatairól készült könyv szerzője.

A hároméves projekt januárban induló első lépéseként olyan mesterséges intelligenciát akarnak kifejleszteni, amely segít a hét nyelven írt történelmi szövegek áttekintésében, valamint a szagok és azok kontextusának leírásában és a képeken ábrázolt illatokkal kapcsolatos részletek észlelésében.

hirdetés

Az összegyűjtött információkat az európai illatok online enciklopédiájának létrehozásához használják fel. Ebben megtalálhatóak majd bizonyos szagok, de rávilágítanak különleges szagokhoz kapcsolódó érzelmekre és helyszínekre is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sicc-osszes-kalandja.jpg

Sicc: Hogy lett egy amerikai macskából Magyarország kedvence?

Sicc történeteit Kálmán Jenő szedte szellemes rímekbe, és Tankó Béla kedves rajzaival lopta be magát egy ország szívébe. A foglalkoztató Sicc-könyveket pedig Karinthy titkára, a rejtvénykirály Grätzer József találta ki.
Tóth Noémi, Címkép: Régikönyvek - szmo.hu
2020. november 24.


hirdetés

A régi magyar mesekönyvek örökérvényű színfoltját jelentik a Sicc-kötetek. Több generáció nőtt fel a legendás vers-meséken, amelyek szókimondó humorán mindig a felnőttek kacagtak hangosabban. Mindezt Kálmán Jenőnek (1885-1968) köszönhetjük, akiről kevésbé köztudott, hogy előtte a magyar kabaré műfaját alapozta meg hazánkban. Az is eléggé érdekes élettörténeti mérföldkő volt, amikor frontszolgálat után Jenő egy szibériai hadifogolytáborban színitársulatot szervezett, rendszeres fellépésekkel.

Siccet, a fekete-fehér cicát sokan hungarikumnak hiszik, holott eredetileg amerikai, és Felix névre hallgat.

A Bibliotéka Kiadó vásárolta meg a nyugaton befutott képregény jogait a két világháború között, utána kapta a magyar nevet.

Az eredeti jog Pat Sullivan (1887–1933) ausztrál-amerikai karikaturista, úttörő animátor és filmproducer tulajdonában volt, akit a Felix the Cat című néma rajzfilmek gyártása tett világhírűvé. Akkor tört derékba a karrierje, amikor megjelentek a hangos Mickey Mouse rajzfilmek, ő pedig túl sokáig halogatta, hogy hangsávot tegyen Felix alá. Sajnos Sullivan nem volt éppen gyerekbarát figura: kőkemény alkoholista volt, ráadásul börtönben is ült egy 14 éves kislány megerőszakolásáért.

Kálmán Jenő szellemes négysorosaival sokkal nívósabbá vált a magyar változat, mint az eredeti – nem versbe szedett – képregény. Nem beszélve Tankó Béla (1885-1982) bájos, szerethető rajzairól, amelyek már a hazai közízlésnek lettek kitalálva. Megelevenedett színes tollai nyomán a szeleburdi macska nagy ellensége, Róka Rudi, illetve Sniff, a vizsla és Hápi kacsa egyaránt.

Kálmán Jenő (1885–1968)

A mesekönyveknek nagy sikere lett Magyarországon, amely annak is szólt, hogy friss, laza hangnemet ütöttek meg a rímek: nyoma sem volt bennük a megszokott sémáknak. Például a Sicc Meseországban című történetben Sicc nem várja tétlenül, hogy majd holmi csókra felébredjen Hófehérke, hanem megragad egy új divatlapot, hiszen

hirdetés

„…nincs olyan nő, ki föl nem ébred / új divatról hogyha szó van. /- Muti!- Sikolt Hófehérke, / és felül a koporsóban.”

Kálmán Jenő annyira örült a várakozásokat felülmúló sikerének, hogy egész életében sorra gyártotta a Sicc-életművet, illetve diafilmeket és kifestőket is készített belőlük.

A fentiek nem összekeverendők a szintén Sicc névre hallgató – Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok alcímű – könyvekkel, amelyek Grätzer József (1897-1945) munkáját dicsérik. Rengeteg gyermek otthoni szórakozását jelentették ezek a kötetek, hiszen a bennük rejlő feladványokhoz csupa olyan dologra volt szükség, amelyek minden háztartásban fellelhetők voltak.

A szerző fantáziája nyomán egy egész ifjúság tudta, hogy megannyi izgalmas dolgot lehet kezdeni egy bottal, doboz gyufával, pohárral vagy papírral egyaránt.

Grätzer József arról volt ismeretes, hogy szenzációs keresztrejtvényeket készített: majdnem 150 rejtvényújság konkrétan belőle élt. Már amelyik nem csak plagizálta, azaz szó és fizetség nélkül ellopta a munkáit. Erről egy anekdota is fennmaradt: egyszer egy újság feladványában a „Grätzertől lopva” szöveg rajzolódott ki a megfejtéskor, a tanulságos eset után azonban érdekes módon mindig kifizették őt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!