hirdetés
szivatultetett-ferfi-donor-anya-kapcsolat-1000x583.jpg

Álmában látta azt, akinek a szívét megkapta – azóta a férfi anyjával elválaszthatatlanok lettek

Az angol nő először nem akarta felajánlani elhunyt fia szerveit, de ma már szinte saját gyerekeként szereti a férfit, akiben tovább él a fia szíve. Elmesélték, milyen volt az első, nagyon meghatóra sikerült találkozásuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 06.


hirdetés

Szinte anya-fia kapcsolat alakult ki egy angol asszony és egy angol férfi között, pedig nem is rokonok. Az egyetlen dolog, ami összeköti őket, az az a szív, ami a férfit életben tartja, és ami korábban az asszony fiáé volt.

Freda Cartert hatalmas tragédia érte, amikor fia, John 33 évesen agydaganatban meghalt 2008-ban. A betegség alig négy hét alatt vitte el a férfit, aki festőként dolgozott, és négy éve házas volt.

Az anyát természetesen nagyon megviselte fia elvesztése, és először nem is akarta felajánlani John szerveit. A lánya, Julie azonban meggyőzte őt, amikor azt mondta neki: "Mi lett volna, ha valaki így segített volna a mi Johnunknak?" Freda akkor beismerte: "Könyörögtem volna neki, hogy mentse meg a fiamat."

A család végül úgy döntött, felajánlják John máját, veséjét és a szívét is azoknak, akiknek ezzel megmenthetik az életét. Azoktól, akik a férfi máját és veséjét kapták meg, több levelet is kaptak, de Freda azt akarta igazán tudni, kiben dobog tovább fia szíve. Akkor még csak annyit tudtak róla, hogy Scottnak hívják és 15 éves.

Scott Rutherford

feel free to share*** Give it a read, my friends. One person can... save nine people's lives, who wouldn't wanna do that? Get signed up, have the conversation with your loved ones. Transplants save lives, just like mine. Here's to the opt-out system!

hirdetés

A most 26 éves Scott Rutherford egy olyan szívrendellenességgel született, amely miatt a szíve a deoxigenizált vért visszapumpálta a testébe. Már 9 órával a születése után átesett az első szívműtétjén, majd még következett több száz beavatkozás, köztük négy nyitott szívműtét. Egész gyerekkorában szenvedett ettől a problémától: soha nem biciklizhetett és sportolhatott.

Tizennégy évesen már olyan súlyos lett az állapota, hogy a kezei és az ajkai folyton elkékültek, és már a mindennapi dolgok is nehezek voltak számára. Minden este, amikor lefeküdt aludni, attól félt, hogy sosem ébred már fel.

Scott már akkor a transzplantációs listán volt, amikor Jonh Carternél még csak diagnosztizálták az agytumort. Végül ő kaphatta meg a férfi szívét, miután az meghalt. Addigra viszont már az akkor 15 éves fiú annyira gyenge volt, hogy attól félt, nem fogja túlélni a 7 órás átültetést. Szerencséjére azonban minden gond nélkül ment, és amikor felébredt az altatásból, egy semmihez sem fogható érzés fogta el.

Ezután egy ijesztő, de érdekes dolog történt vele. Nem tudta, ki volt a donora, álmában azonban megjelent John Carter, akiről akkor még semmit sem tudott. Egy bárban találkozott vele, mint idegen.

"Azt mondta, nemrég házasodott meg. Festékfoltos overált viselt, és amikor odament az ajtóhoz, azt mondta: 'John vagyok', majd elment."

- emlékezett vissza a férfi a Mirrornak mesélve.

Ezután egy transzplantációs koordinátor megkérdezte tőle, hogy akarja-e tudni, kitől kapta az új szívét. Amikor Scott megkérdezte, hogy Johnnak hívják-e a férfit, a koordinátor elfehéredett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
autos_uldozes_szekesfehervar.jpg

Autós üldözésbe fulladt egy dudálás Székesfehérváron

Pörgött-forgott az úton a BMW-s, majd üldözni kezdte a dudálni merészelő autóst, akit végül hatperces hajsza után megállásra kényszerített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 02.


hirdetés

Rossz helyen kanyarodott be egy BMW-s Székesfehérváron, majd szinte azonnal megfordult a záróvonalon. A mögötte haladó autós figyelmeztetésként röviden megnyomta a dudát, majd elszabadult a pokol.

A következő hat percben a teljesen bepörgött sofőr szabályosan üldözőbe vette a dudáló autóst, hol szorosan mellé hajtott, máskor megelőzte, végül egy büntetőfékezéssel megállásra kényszerítette. A BMW-s ekkor kipattant a kocsiból, az sem zavarta, hogy ezzel a szemből érkezőket akadályozza a haladásban.

A dudáló autóshoz érve alaposan kiosztotta és meg is fenyegette a vétlen sofőrt, majd mikor kiderült, hogy az egész jelenetet rögzítette a fedélzeti kamera, még azt is megpróbálta kitépni a másik autójából.

A július 30-án kora délután történt incidensben valószínűleg a kánikula mehetett az emberkedő sofőr agyára, más magyarázat egyszerűen nincs arra, ami a Bp-i Autósok Közösségének Youtube-csatornájára felkerült videóban látható:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bogdan_laszlo.jpg

Megható nekrológban méltatja Bogdán Lászlót az Economist

Nem győzi dicsérni a tekintélyes brit lap Cserdi tragikusan elhunyt polgármesterét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

"Mese egy faluról" címmel jelentetett meg nekrológot Bogdán Lászlóról, Cserdi július 14-én elhunyt polgármesteréről a The Economist, amit a Magyar Narancs szúrt ki.

A lapban méltatják Bogdánt, akit egyszerűen csak a "cserdi csoda" letéteményesének tartanak. Polgármestersége alatt a 350 lelkes faluban az omladozó házak és a bűnözés helyét egyre inkább a rendezett élet vette át. A falu lakói dolgoznak, a településen pedig több parkot is kialakítottak 2006 óta.

Kitérnek Bogdán hátterére is, aki szegény családból származott. A férfi gyerekkori meghatározó élményének az állandó éhséget tartotta, sokáig még cipője sem volt. Bogdán azonban ahelyett, hogy áldozatként tüntette volna fel magát, inkább minden munkát elvállalt. Arra jutott, hogy a cigányok egyetlen kiútja a nyomorból, a munka lehet. Később polgármesterként is odafigyelt mindenkire.

Kitérnek arra is, hogy Cserdi polgármesterének óhatatlanul voltak ellenségei is, akik nem nézték jó szemmel, hogy Bogdán mindent megtesz a cigányság beilleszkedéséért. A férfit országos politizálásra is alkalmasnak vélték, jó roma vezető lehetett volna belőle, bár ő nem akart celeb lenni. Ezért sem érti senki, miért vetett véget az életének július közepén.

hirdetés

A The Economist egy viccel fejezi be a nekrológot: miközben két cigány egy lóra alkudozik, az nekimegy fejjel a falnak. A vevő azt mondja: látod, vak az állat. A másik erre úgy válaszol: nem vak az, hanem bátor!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
backstage.jpg

„Március óta nem tudom ebből eltartani a családom” – zeneipari háttérmunkások indítottak figyelemfelhívó akciót

A zenészek mellett ők a koronavírus láthatatlan, ám annál fontosabb áldozatai. Most #coVideo hashtaggel mesélik el a helyzetüket.
Fotó: F. Muhammad/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Március óta rendkívül nehéz helyzetben vannak a zeneiparban dolgozó együttesek, énekesek - egy idő óta rengeteget hallunk erről, ahogy azt is láthatjuk, hogy a nagyobb rendezvények tiltásának fenntartásával egyelőre továbbra is kilátástalan a helyzetük.

Kevesebb szó esik ugyanakkor a háttérmunkásokról, roadokról, hangtechnikusokról, "fényesekről". Pedig nélkülük ugyanúgy nem lenne nagykoncert, mint Majka, Fluor Tomi vagy Lovasi András nélkül.

Most #coVideo hastag alatt néhányan közülük megmutatták magukat, és elmesélték, hogyan élték meg az utóbbi bő öt hónapot. A videókban arra panaszkodnak, hogy semmi munkájuk nem volt az elmúlt időszakban, sokan komoly anyagi gondokkal küzdenek. Ezen kívül kamerájuk teljes elsötétítésével mondandójuk végén általában azt is megmutatják, mit érzékelnénk egy koncertből az ő háttérmunkájuk nélkül.

Nemcsak ők szólalnak meg a rövid kisfilmekben, hanem zenészek, énekesek állnak ki mellettük. Péter Szabó Szilvia például egy fekete alapon fehér #covideo felirattal áll ki háttérmunkásai mellett, amit sokan közülük profilképként is használnak.

hirdetés

Az alábbiakban a hashtagre nyilvánosan elérhető posztokból válogatunk.

Security Check Required

null

Security Check Required

null

Security Check Required

null

Security Check Required

null

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyurcsany-ferenc-bodocs-tibor-parodia.jpg

„Elment. Csendben. Hosszan.” – megható posztban emlékezik édesanyjára Gyurcsány Ferenc

Eredetileg nem akart írni gyászáról, de úgy gondolta, talán jobb így.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Ahogy hétfőn mi is megírtuk, két hónappal ezelőtt meghalt Gyurcsány Ferenc édesanyja, Varga Katalin.

A politikus először nem akart nyilvánosan beszélni édesanyja betegségéről és saját gyászáról, de mint új posztjában írja: „talán így a jobb”.

A posztban a Demokratikus Koalíció elnöke felidézi életük nehéz szakaszait is:

„Amikor apám eltűnt, és sokszor eltűnt, ő maradt. És simogatóan vigyázott ránk. Évára és rám. Tudott nevetni. Kacagni. Mosni teknőben. Lisztestercet csinálni. Pocsék kaja. De olcsó. Hajnalban keltett. Messze volt a gyár és az óvoda. Mentünk gyalog. Fogta a kezemet. Aztán még sokáig.”

hirdetés

A volt miniszterelnök édesanyja évek óta Alzheimer-kórral küzdött.

„Sokat kibírt. Nagyon sokat. Sokkal többet, mint amennyit érdemelt. De nem panaszkodott. Időnként csendesen sírt. Csodálatos anyám volt. Isten nyugosztalja”

- zárja posztját Gyurcsány Ferenc.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!