hirdetés
cimlapkep.jpg

Álláskeresés: vajon most egyszerűbb a helyzet, mint 10 évvel ezelőtt volt?

Cikkünkben szakértők segítségével vesszük végig, mik a legjelentősebb változások, és hogy kik profitálhatnak ebből leginkább.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. július 20.


hirdetés

Álláskereséssel csaknem mindenki szembenéz az élete során néhányszor. Mivel az aktív évek egyre inkább kitolódnak, a felgyorsult világban pedig egyre több a változás, számítani lehet rá, hogy életünk során több alkalommal is új állás után kell néznünk. De vajon mennyire lehet könnyű dolgunk? Ma jobb a helyzet, vagy 10 évvel ezelőtt volt egyszerűbb?

Régen minden jobb volt?

Nem feltétlen. 10 évvel ezelőtt épp a gazdasági válság negatív hatásai váltak érezhetővé – a munkaerőpiacon is. Sokan lettek hirtelen munkanélküliek, és bár a cégek nagy kínálatból válogathattak volna maguknak új munkatársakat, a fejlesztések megtorpanása miatt nem igazán tudtak új feladatokat kiadni. Időközben 2019-et írunk, a válság elcsendesedett, beindultak fejlesztések, lennének új feladatok – ám nincs elég és főképpen megfelelőn képzett munkaerő.

hirdetés

„Évek óta halljuk, olvassuk, hogy hány tízezer IT szakember hiányzik a magyar piacon. Egyrészt nagyon jó, hogy sok fejlesztési munka akad ma Magyarországon, másrészt csalódások övezik mindkét oldal szempontjából ezt az időszakot” – fejti ki a szakértő, Nagy Barbara HR tanácsadó. – „A munkáltatók nem, vagy nem olyan szinten tudják összeállítani csapataikat, ahogyan az üzleti célok eléréséhez szükséges lenne. A felvételi nyomás miatt nagyon sok ígéret hangzik el egy-egy felvételi folyamatban, amit nem biztos, hogy – a legjobb szándék mellett is – sikerül betartani. Feszültség lehet a szervezeten belül a már régebb óta benn dolgozók és a frissen érkezők közötti jövedelmi különbségek miatt, amit a vállalatnak kell feloldania, ha nem akarja, hogy egyik ajtón be-, a másikon kisétáljanak a kollégái, azaz erősödjön a fluktuáció.”

Te vajon mit érzékelsz a változásokból? Hogyan keresel munkát? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Töltsd ki te is kérdőívünket!

Create your own user feedback survey

Jellemző az is, hogy más időtávokban, szakaszokban gondolkodnak a munkavállalók – teszi hozzá a szakértő:

„Régen 3-5 éves szakasz után néztek körül a munkaerőpiacon új feladatot keresve. Ez most lerövidült, elfogadta mindenki, hogy egy 1-1,5 éves, projekt méretű munka is lehet értékes tapasztalat.

És nem kapnak szívbajt a fejvadászok, de a munkáltatók sem, ha sokkal „eseménydúsabb” egy-egy CV, mint azt mondjuk épp 10 éve megszokhattuk.”

Egyértelmű tehát, hogy fokozottabbá vált a tempó, gyorsabban lép mindenki, és mivel jó szakemberekből nagy a hiány, aki képzett és kellően nagy tapasztalattal rendelkezik, könnyen találhat magának új kihívásokat. Ha az álláskeresők szemszögéből nézzük a változást, akkor ez legalább egy plusz pont a mostani helyzetnek.

Ha a munkaadók szemszögéből, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Videóinterjú, prezentációkészítés, online kvíz – ilyen is lehet egy állásinterjú

A felsorolt változások csak megnehezítik a munkáltatók dolgát, akiknek már így is komoly feladatot jelent bizonyos pozíciók betöltése, pláne a leginkább oda illő ember megtalálása.

„A munkáltatóknak egyre intenzívebb, tudatosabb és folyamatos munkaerőpiaci jelenlétre van szükségük, mivel keresleti piac van, ezért

ma fontosabb, hogy a vállalatok jól láthatók és megkülönböztethetőek legyenek”

– véli Szőke-Oláh Katalin, az OTP Bank HR marketing vezető tanácsadója.

A bank az utóbbi években hangsúlyosabban van jelen a social médiában és az online karrierportálokon, hogy hatékonyabban elérhesse leendő munkatársait. De változtattak az állásra jelentkezők közti válogatás módszerén is: „Bevezettük a videóinterjút, amivel több pályázónak is lehetőséget adunk a kvázi személyes bemutatkozásra. Az egyes dolgozói szegmensekben más-más kiválasztási módszert használunk, a ppt alapú prezentációkészítéstől az assessment centeren át a klasszikus személyes szakmai interjúig, de ide tartoznak az egyetemi együttműködések és az online gamifikált felületek, kvízek is.”

Az új, változatos módszerek azokat is jobb szereplésre ösztönözhetik, akik egy klasszikus interjúszituációban korábban nem teljesítettek jól. Így a toborzás megújulása az álláskeresők számára újabb plusz pontot hoz a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Komoly a verseny a munkáltatók között

Van tehát sokféle betöltésre váró állás, vannak megújult kiválasztási módszerek, és vannak olyan képzett és tehetséges munkavállalók, akik válogathatnak a különböző ajánlatok közül. Ez a helyzet csak kiélezte a versenyt a cégek között, akik arra törekszenek, minél látványosabban, minél jobb színben mutathassák meg magukat, és nem is csak egy álláshirdetésben.

„A munkavállalókért folytatott kiélezett verseny ellenére elmondható, hogy még vannak tartalékok a munkaerőpiacon,

"
de fontos, hogy a munkáltatók képesek legyenek a lehetőséget meglátni a jelöltekben, áldozni a képzésükre és nem „kész termékként” tekinteni rájuk

– mondja Szőke-Oláh Katalin. Az OTP Banknál a folyamatos fejlődési lehetőség a munkáltatói alapértékek egyike. A náluk dolgozók is igénylik, hogy képezhessék magukat, de a bank is felismerte, hogy hosszú távon ez egy befektetés a jövőbe. És hogy miért szeretnek még az OTP-nél dolgozni több ezren? Mert egy stabil hátterű intézmény munkavállalói lehetnek, és munkájuk során hatással lehetnek a piacra és környezetükre.

Nagy Barbara HR szakértő is alátámasztja, hogy a fejlődési lehetőség alapvető igénnyé, fontos munkáltatói értékké vált: „Nagyon jó felmérések, kutatások jelentek meg az elmúlt évek szakirodalmában arról, mik a megtartás legfontosabb eszközei a munkavállalók szerint.

Én úgy látom, hogy a babzsákfoteleken már régen túl vagyunk. Ami fontos, az a rugalmas, és adott feladathoz leginkább alkalmazkodó munkakörülmények megléte, a távolról végzett munka lehetősége, a fejlődés, szakmai épülés lehetősége és támogatása, valamint az élmények.

Nem tárgyak (babzsák, csocsó, csúszda és társaik) hanem az élmények, közösségi események, együtt tanulás, sportolás, játék lehetőségének megteremtése.”

Ha azt nézzük, hogy a cégek között kialakult egy éles verseny, az álláskeresők ismét csak jobb helyzetbe kerültek, mint amilyenben 10 évvel ezelőtt voltak, hiszen válogathatnak is az ajánlatok között. Akár annak megfelelően, hogy kinek mi a fontos: az otthonról dolgozás, a munkahelyi nyelvtanulás, vagy akár a kutyabarát irodai közeg. Ez megint csak egy plusz pont az álláskeresői oldalon.

Mindent összevetve az álláskeresők számára több a pozitívum a 10 év alatt bekövetkezett változásokban, mint amennyi nehézséggel kell szembenézniük a munkáltatóknak.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
izsakrita4.jpg

Cigány származása miatt rúgták ki első munkahelyéről, ma az ENSZ-ben küzd a kisebbségek jogaiért

Izsák-Ndiaye Rita szinte az egész világot beutazta az elmúlt 15 évben. Öt éve Szenegálban él muszlim vallású férjével és két kislányukkal, az ebből fakadó kulturális kihívásokról is mesélt.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Ritával Dakarban, Szenegál fővárosában találkoztunk, és ha nem tudtam volna róla, hogy magyar, aligha találom ki magamtól: bőrszíne és hajviselete is simán „eladja” őt afrikainak.

Valódi gyökerei viszont sokkal különlegesebbek: édesapja Felvidékről áttelepített magyar, édesanyja pedig cigány származású.

Már kisiskolásként megtapasztalta az előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést, húszas évei elején pedig kapott egy ennél is nagyobb pofont. Ez azonban csak még elkötelezettebbé tette abban, hogy bizonyítson.

hirdetés

– A családi hátteredet alapul véve hogy kerültél az ENSZ és a nemzetközi diplomácia közelébe?

– Szekszárdról származom, és amikor anyukám bement a szülői értekezletre általános iskola nyolcadikban, azt mondták neki, hogy a kislánya menjen csak egy szakmunkásképzőbe vagy szakközépbe, maximum egy gyengébb gimnáziumra, de komoly továbbtanulásról ne is álmodjak. Enyhén szólva nem jósoltak nekem nagy jövőt. Anyukám elmondása szerint ezen én annyira feldühödtem, hogy direkt megnéztem a középiskolák listáját, kiválasztottam a legerősebbet – ez a pécsi Nagy Lajos Gimnázium volt –, és oda jelentkeztem.

Fel is vettek, szóval elkerültem Pécsre, érettségi után pedig a Pázmány jogi karára Budapestre. Ezalatt végig elkísért a külső szkepticizmus, tehát hogy hozzám hasonló háttérrel képes lehet-e valaki erre. Édesanyám vezetékneve Orsós, ami minden naplóban és a személyes iratban is szerepelt, így akaratomon kívül is eleve definiált engem. Ugyanakkor az ebből fakadó bizonyítási vágy is nagyon erős volt bennem.

Sokáig nem tudtam, mihez kezdjek magammal, a fordulópont azután jött el, hogy még az első Orbán-kormány idején bekerültem az Országimázs Központhoz. Szerződésben állt velük egy cég, akik a mi egyetemünkről toboroztak önkéntes segítőket állami ünnepekre. Főleg külföldi vendégeket kellett kísérgetnünk és információkat adni nekik, szórólapokat osztogatni, ilyesmi.

Én egészen addig csináltam, amíg az egyik főnököm ki nem rúgott: a titkárnőjén keresztül tudtam meg, hogy nem tudja felvállalni a származásomat ilyen magas politikai körökben. Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy emberi jogokkal és kisebbségvédelemmel kell foglalkoznom.

– A cigány származásod, a szokások és hagyományok egyébként mennyire határozták meg a mindennapjaidat?

– Nem igazán, mert édesanyám intézetben nőtt fel, emiatt megvolt benne az, hogy eleve szakítani akart az egész kultúrával, hiszen csak rossz emlékei fűződtek hozzá. Már az is rengeteg időbe telt, hogy a felvidéki magyar származású édesapám családja elfogadja őt. A szüleimé volt egyébként az egyik első cigány-magyar vegyesházasság Szekszárdon, sőt talán az országban is. Akkoriban, a ’70-es években ez még messze nem volt megszokott, nagy port is vert fel helyben.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy anyu nem szívesen mesélt nekem a gyökereinkről. Leginkább csak a szokásos sztereotípiákat tudtam, például azt, hogy tehetséges vagyok a zenében, táncban, éneklésben. Viszont mivel ez csupa pozitív dolog, még nagyobb pofonként éltem meg 21 évesen, hogy a parlamentben viszont nem dolgozhattam.

– Mihez kezdtél ezután a pofon után?

– Jelentkeztem az Európai Roma Jogok Központjába (angol rövidítéssel ERRC) Budapesten, négy évet töltöttem el itt. Majd 26 éves koromban úgy gondoltam, hogy a roma jogvédelem területén megszerzett tapasztalataimat más kisebbségek érdekében is kamatoztathatnám. Nagy szerencsémre azonnal bekerültem az ENSZ-be: először egy háromhetes gyakornoki ösztöndíjat nyertem el, és a jelek szerint elégedett volt velem a főnökség, mert visszahívtak szerződéssel. Genfben kezdtem el dolgozni, de úgy éreztem, hogy a kényelmes irodámban buborékban élek, ezért szerettem volna inkább terepen kipróbálni magam.

Először Szomáliába mentem ki egy alapítvánnyal, itt másfél évet töltöttem ifjúsági segítőként egy helyi civil szervezetben egyetlen külföldiként, mellette az egyik helyi egyetemen is tanítottam.

Innen jelentkeztem a bosznia-hercegovinai Szrebrenicába, a népirtás helyszínére, mert meg akartam érteni a bosnyák-szerb-horvát ellenségeskedés hátterét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
eszkoz-1.jpg

Forradalmi találmány szedi össze a folyókban hagyott műanyagszemetet

Ráadásul napenergiával működik, és egy alig 25 éves holland fiatalnak köszönhetjük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 28.


hirdetés

A rotterdami kikötőben mutatta be új fejlesztését Boyan Slat, aki ezúttal a folyókban szemetet szedő hajót fejlesztett - írja az EcoWatch.

A 25 éves holland feltaláló The Interceptor nevű találmánya a vízen haladva szedi össze a műanyagszemetet a folyókból. A holland fiatal azt mondja: akkor szentelte az életét a vizek kitakarításának, amikor Görögországban búvárkodva több műanyagzacskót látott, mint halat.

Így:

hirdetés

És így:

A napenergiával működő hajó napi 50 ezer kiló szemetet képes összegyűjteni íves alakú felfogó berendezésével még az előtt, hogy azok a tengerekbe és óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére is növelhető, mondta Slat.

A feltaláló azt is hozzátette, hogy mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés csaknem 80 százalékáért, ezért az a célja, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladékok eltávolítását.

"El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig"

– mondta.

Három ilyen folyami hulladékgyűjtő hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban, a negyediket a Dominikai Köztársaságban fogják használni. A hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de a költségek csökkenni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük. A rotterdami bemutatón egy malajziai képviselő elmondta: másfél hónapja működik egy hajó az egyik folyón, és nagyon jó szolgálatot tesz.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!