hirdetés
cimlapkep.jpg

Álláskeresés: vajon most egyszerűbb a helyzet, mint 10 évvel ezelőtt volt?

Cikkünkben szakértők segítségével vesszük végig, mik a legjelentősebb változások, és hogy kik profitálhatnak ebből leginkább.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. július 20.


hirdetés

Álláskereséssel csaknem mindenki szembenéz az élete során néhányszor. Mivel az aktív évek egyre inkább kitolódnak, a felgyorsult világban pedig egyre több a változás, számítani lehet rá, hogy életünk során több alkalommal is új állás után kell néznünk. De vajon mennyire lehet könnyű dolgunk? Ma jobb a helyzet, vagy 10 évvel ezelőtt volt egyszerűbb?

Régen minden jobb volt?

Nem feltétlen. 10 évvel ezelőtt épp a gazdasági válság negatív hatásai váltak érezhetővé – a munkaerőpiacon is. Sokan lettek hirtelen munkanélküliek, és bár a cégek nagy kínálatból válogathattak volna maguknak új munkatársakat, a fejlesztések megtorpanása miatt nem igazán tudtak új feladatokat kiadni. Időközben 2019-et írunk, a válság elcsendesedett, beindultak fejlesztések, lennének új feladatok – ám nincs elég és főképpen megfelelőn képzett munkaerő.

„Évek óta halljuk, olvassuk, hogy hány tízezer IT szakember hiányzik a magyar piacon. Egyrészt nagyon jó, hogy sok fejlesztési munka akad ma Magyarországon, másrészt csalódások övezik mindkét oldal szempontjából ezt az időszakot” – fejti ki a szakértő, Nagy Barbara HR tanácsadó. – „A munkáltatók nem, vagy nem olyan szinten tudják összeállítani csapataikat, ahogyan az üzleti célok eléréséhez szükséges lenne. A felvételi nyomás miatt nagyon sok ígéret hangzik el egy-egy felvételi folyamatban, amit nem biztos, hogy – a legjobb szándék mellett is – sikerül betartani. Feszültség lehet a szervezeten belül a már régebb óta benn dolgozók és a frissen érkezők közötti jövedelmi különbségek miatt, amit a vállalatnak kell feloldania, ha nem akarja, hogy egyik ajtón be-, a másikon kisétáljanak a kollégái, azaz erősödjön a fluktuáció.”

Te vajon mit érzékelsz a változásokból? Hogyan keresel munkát? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Töltsd ki te is kérdőívünket!

Create your own user feedback survey

Jellemző az is, hogy más időtávokban, szakaszokban gondolkodnak a munkavállalók – teszi hozzá a szakértő:

„Régen 3-5 éves szakasz után néztek körül a munkaerőpiacon új feladatot keresve. Ez most lerövidült, elfogadta mindenki, hogy egy 1-1,5 éves, projekt méretű munka is lehet értékes tapasztalat.

És nem kapnak szívbajt a fejvadászok, de a munkáltatók sem, ha sokkal „eseménydúsabb” egy-egy CV, mint azt mondjuk épp 10 éve megszokhattuk.”

Egyértelmű tehát, hogy fokozottabbá vált a tempó, gyorsabban lép mindenki, és mivel jó szakemberekből nagy a hiány, aki képzett és kellően nagy tapasztalattal rendelkezik, könnyen találhat magának új kihívásokat. Ha az álláskeresők szemszögéből nézzük a változást, akkor ez legalább egy plusz pont a mostani helyzetnek.

Ha a munkaadók szemszögéből, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Videóinterjú, prezentációkészítés, online kvíz – ilyen is lehet egy állásinterjú

A felsorolt változások csak megnehezítik a munkáltatók dolgát, akiknek már így is komoly feladatot jelent bizonyos pozíciók betöltése, pláne a leginkább oda illő ember megtalálása.

„A munkáltatóknak egyre intenzívebb, tudatosabb és folyamatos munkaerőpiaci jelenlétre van szükségük, mivel keresleti piac van, ezért

ma fontosabb, hogy a vállalatok jól láthatók és megkülönböztethetőek legyenek”

– véli Szőke-Oláh Katalin, az OTP Bank HR marketing vezető tanácsadója.

A bank az utóbbi években hangsúlyosabban van jelen a social médiában és az online karrierportálokon, hogy hatékonyabban elérhesse leendő munkatársait. De változtattak az állásra jelentkezők közti válogatás módszerén is: „Bevezettük a videóinterjút, amivel több pályázónak is lehetőséget adunk a kvázi személyes bemutatkozásra. Az egyes dolgozói szegmensekben más-más kiválasztási módszert használunk, a ppt alapú prezentációkészítéstől az assessment centeren át a klasszikus személyes szakmai interjúig, de ide tartoznak az egyetemi együttműködések és az online gamifikált felületek, kvízek is.”

Az új, változatos módszerek azokat is jobb szereplésre ösztönözhetik, akik egy klasszikus interjúszituációban korábban nem teljesítettek jól. Így a toborzás megújulása az álláskeresők számára újabb plusz pontot hoz a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Komoly a verseny a munkáltatók között

Van tehát sokféle betöltésre váró állás, vannak megújult kiválasztási módszerek, és vannak olyan képzett és tehetséges munkavállalók, akik válogathatnak a különböző ajánlatok közül. Ez a helyzet csak kiélezte a versenyt a cégek között, akik arra törekszenek, minél látványosabban, minél jobb színben mutathassák meg magukat, és nem is csak egy álláshirdetésben.

„A munkavállalókért folytatott kiélezett verseny ellenére elmondható, hogy még vannak tartalékok a munkaerőpiacon,

"
de fontos, hogy a munkáltatók képesek legyenek a lehetőséget meglátni a jelöltekben, áldozni a képzésükre és nem „kész termékként” tekinteni rájuk

– mondja Szőke-Oláh Katalin. Az OTP Banknál a folyamatos fejlődési lehetőség a munkáltatói alapértékek egyike. A náluk dolgozók is igénylik, hogy képezhessék magukat, de a bank is felismerte, hogy hosszú távon ez egy befektetés a jövőbe. És hogy miért szeretnek még az OTP-nél dolgozni több ezren? Mert egy stabil hátterű intézmény munkavállalói lehetnek, és munkájuk során hatással lehetnek a piacra és környezetükre.

Nagy Barbara HR szakértő is alátámasztja, hogy a fejlődési lehetőség alapvető igénnyé, fontos munkáltatói értékké vált: „Nagyon jó felmérések, kutatások jelentek meg az elmúlt évek szakirodalmában arról, mik a megtartás legfontosabb eszközei a munkavállalók szerint.

Én úgy látom, hogy a babzsákfoteleken már régen túl vagyunk. Ami fontos, az a rugalmas, és adott feladathoz leginkább alkalmazkodó munkakörülmények megléte, a távolról végzett munka lehetősége, a fejlődés, szakmai épülés lehetősége és támogatása, valamint az élmények.

Nem tárgyak (babzsák, csocsó, csúszda és társaik) hanem az élmények, közösségi események, együtt tanulás, sportolás, játék lehetőségének megteremtése.”

Ha azt nézzük, hogy a cégek között kialakult egy éles verseny, az álláskeresők ismét csak jobb helyzetbe kerültek, mint amilyenben 10 évvel ezelőtt voltak, hiszen válogathatnak is az ajánlatok között. Akár annak megfelelően, hogy kinek mi a fontos: az otthonról dolgozás, a munkahelyi nyelvtanulás, vagy akár a kutyabarát irodai közeg. Ez megint csak egy plusz pont az álláskeresői oldalon.

Mindent összevetve az álláskeresők számára több a pozitívum a 10 év alatt bekövetkezett változásokban, mint amennyi nehézséggel kell szembenézniük a munkáltatóknak.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
roska.png

Roska Botond neurobiológus kapta a legmagasabb állami kitüntetést idén

Roska Botond professzor kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 20.Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak - közölte az államfő.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Szólt arról, Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog.

Áder János utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x