hirdetés
lakasok-1000x667.jpg

Beindult a nyár végi albérletvadászat - ennyiért lehet most lakást és szobát bérelni Budapesten

A fővárosban több mint 8000 kiadó lakás várja a fiatalokat. Mutatjuk, mennyibe kerülnek most a szobák, a garzonok és a többszobás lakások, illetve mely kerületekben lehet a legolcsóbban és a legdrágábban albérlethez jutni.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. augusztus 03.


hirdetés

Beköszöntött az augusztus, és vele együtt megkezdődött az albérletkeresés legkiélezettebb időszaka is. Miután július végén minden felvételiző értesült arról, hogy hol tanul tovább, eljött az ideje, hogy szálláshelyet is találjanak maguknak. Ugyan a felkészültebbek már nyár elején elkezdtek keresgélni, de jellemzően augusztus elejétől indul be igazán az albérletvadászat.

A kínálatra nem lehet panasz, Budapesten több mint 8300 kiadó lakóingatlan közül válogathatnak a fiatalok

az ingatlan.com friss elemzése szerint. A július második felében felkínált albérletek száma 12 százalékkal több, mint egy éve, de a kínálatbővülés ellenére Budapest egyes kerületeiben az albérletárak is emelkedtek néhány százalékkal.

A július végén kiadott elemzés szerint

a fővárosban a bérleti díjak jelenleg átlagosan 150 ezer forint körül mozognak

hirdetés

- ehhez kell még hozzászámolni a rezsit, a közös és egyéb fizetendő költségeket (például szemétkezelés, lépcsőháztakarítás, ha ezek nincsenek benne a közös költségbe), valamint beköltözéskor a kauciót, amit a legtöbb esetben kérnek a főbérlők.

Egy albérlet ára azonban nagyban függ az alapterületétől, az állapotától és az elhelyezkedésétől is. A budapesti egyszobás lakások havi bérleti díja átlagosan 95-100 ezer forintról indul. Az ingatlan.com adatai szerint

a 120 négyzetméternél kisebb panellakásoknál az átlagos bérleti díj 130 ezer, a téglaépítésű lakásoknál pedig átlagosan 150 ezer forint.

A 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésű garzonokért már 120 ezret is elkérnek, de a hasonló méretű panellakásokért is 110 ezer forintot kell fizetni.

Akik nagyobb lakást szeretnének, vagy lakótársakkal való közös bérlésen gondolkoznak, azoknak a 2-3 szobás lakásoknál átlagosan havi 144 és 253 ezer forint közötti bérleti díjjal kell számolni. Ha valaki csak egy szobát szeretne kivenni, az a fővárosban sem ússza meg 50-60 ezer forint alatt a havi díjat.

Kilenc év alatt nagyon megugrottak az árak

Az elmúlt években jelentősen megnőttek az albérletárak: míg 2009-ben a VI. kerületben átlagosan 1798 forintot kértek el négyzetméterenként a bérlőktől az Otthon Centrum adatai szerint, addig 2018. első félévében ez 3139 forint volt. Azaz 2009-ben egy 40 négyzetméteres ingatlan bérlése ebben a kerületben 71 920 forintba került átlagosan, addig idén már 125 560 forintot kellett fizetnie annak, aki Terézvárosban szeretne egy garzont bérelni. Az árak minden kerületben jelentősen emelkedtek.

Elhelyezkedés szempontjából az egyetemisták elsősorban főleg az iskolájukhoz viszonylag közel eső lakásokat keresik, ahonnan könnyen és gyorsan megközelíthetik a kampuszokat. Ezért különösen a belvároshoz közeli városrészek népszerűek a fiatalok körében, leginkább a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerületbe költöznének. Ezekben a városrészekben jellemzően könnyebb olcsóbb lakást találni, és a kínálat is bővebb.

A legolcsóbb kerületeknek egyébként a XXIII. és a XVII. számít, mert itt 105, illetve 110 ezer forint az átlagár.

Ha valaki viszont ragaszkodik a belvárosi albérlethez, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a főváros legdrágább kerületében, az V.-ben a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokat átlagosan 248 ezer forintért lehet kibérelni.

Hogy megkönnyítsük az albérlethajhászásban lévő fiatalokat, körülnéztünk néhány kiadó lakást/szobát kínáló honlapon, illetve a Facebookon fellelhető csoportokban is, hogy feltérképezzük, mire számíthat az, aki most áll neki megtalálni jövőbeli otthonát.

A példa kedvéért most egy átlagos fizetési képességgel bíró egyetemista szempontjait vettük figyelembe, aki egy szobát keres magának viszonylag közel a nagy egyetemekhez, jó közlekedéssel, megfizethető áron.

A lehetőségek elég változóak: az egyértelműnek tűnik, hogy

40, de inkább 50 ezer forintnál olcsóbb árban nem is érdemes gondolkodni,

de például a külső kerületekben találtunk 30-35 ezerért is megfelelőnek tűnő szobát.

Az ennél olcsóbb árakat kínáló hirdetések szinte mind többszobás albérletre vonatkoznak, és általában egy nagyon kicsi szobát lehet kapni érte, vagy osztozkodni kell rajta valakivel (nappali helyiség esetén akár 2-3 emberrel is).

Rezsivel és egyéb költségekkel együtt átlagosan 70-80 ezer forinttal kell számolni,

illetve 10-ből 9 esetben kauciót is kell fizetni. Legtöbbször csak egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeget kell fizetni, de sok esetben ezen kívül még egyhavi vagy félhavi lakbért is kérnek beköltözéskor.

A hirdetések alapján főként az egyetemista lányok, a nemdohányzók és a kisállat nélküliek találnak legkönnyebben albérletet maguknak.

Ha kíváncsi vagy, hogyan találhatsz magadnak olcsó és mégis jó albérletet, ebben a cikkünkben találsz pár hasznos tippet.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bringasav.jpg

Már fel is festették a legújabb biciklisávot Budapesten

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Új kerékpáros sávot festettek fel Budapesten, a jelek szerda reggelre készültek el. A BKK a közösségi oldalán osztotta meg a hírt:

"Aki reggel végigtekert vagy végighajtott a Ferenc körúton, már biztosan látta, aki pedig nem, annak mutatjuk: a Budapest Közút munkatársai az éjjel nem pihentek, hanem felfestették a körút Üllői út felé vezető oldalán is az új bringasávot.

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz. A Ferenc körúton nem csökkent az autók számára biztosított 2 x 2 sáv. A parkolóhelyek egy része is megmarad, a megszűnő várakozóhelyek pótlására pedig a Közraktár utcában létesítenek új parkolósávot".

A honlapjukon a fejlesztésről azt írják: "Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton még április végén létesült ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon. A nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő – a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt – Múzeum körúti biciklisáv forgalmát. A friss adatok szerint naponta legalább négyezerszer haladnak rajta kerékpárral, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.

A biciklisáv mostani meghosszabbításával még többen választhatják ezen az útvonalon autó helyett a kerékpárt, így az autóval közlekedők is jobban tudnak haladni, a nagykörút belső szakaszai pedig csendesebbé, élhetőbbé válhatnak az ott lakók, az üzletekben vásárlók és a vendéglátóhelyek számára".

hirdetés

Még több információ a Ferenc körúti bringasávról ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!