hirdetés
neprajzi-liget.jpg

Aláírásgyűjtés indult a Liget projekt folytatásáért, 27 ezer támogatónál tartanak

Már Orbán Viktor is reagált a petícióra, amit egy nagykanizsai lakos indított.
Látványterv forrása: a Liget Budapest Projekt honlapja - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Az új főpolgármester, Karácsony Gergely egyik fő kampányígérete volt a Liget projekt leállítása, és a győzelme után úgy tűnt, ebben a kormány sem akar feltétlenül keresztbe tenni neki.

Orbán Viktor a választás után a Parlamentben azt mondta, készek együttműködni Budapest felelős vezetőivel, és nem fognak olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak.

"Ha nem akarják, nem lesz sem Liget-projekt, sem kézilabda-eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, sem 2023-as atlétikai világbajnokság" – fogalmazott a miniszterelnök.

hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés pedig el is döntötte, hogy nem kérik azokat az épületeket, például az új Nemzeti Galériát, amelyeknek a kivitelezése még el sem kezdődött.

A peticiok.com oldalon azonban megjelent egy aláírásgyűjtés, amely azt szeretné elérni, hogy a kormány ragaszkodjon az eredeti tervek végrehajtásához. A nagykanizsai Szabó László kezdeményezését szombat délutánig már 27 ezernél is többen írták alá.

A felhívás így szól:

"A most már külföldön is elismert és figyelemmel kísért díjat kapott, sikeres „Liget Budapest Projekt” befejezése veszélybe került. A budapestiek döntése értelmében a városnak új vezetése van, akik a folytatást meg akarják akadályozni. Ez a terv óriási lehetőség, talán száz évben egyszer van ilyen, hogy a kultúra, a művészetek területén ilyen maradandót hozzon létre. Budapesten? Igen, de Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa.

Ezért indítom útjára ezt a felhívást. Miért? Mert itt vidéken ismertem meg igazán, hogy mit jelent az embereknek egy ország fővárosa. Budapesten születtem és ott éltem sokáig.

13 éve élek Nagykanizsán. Itt hallottam először a mi fővárosunk kifejezést, amikor egy vonaton utazva a tanító néni az ott ülő gyerekeknek azt mondta, most pedig indulunk és megnézzük a mi Fővárosunkat. Azóta sokszor hallom ezt a kifejezést vidéken és vallom, Budapest a mi Fővárosunk, Budapest a Nemzet Fővárosa.

Kérjük a kormányt, tegyen meg mindent, használjon fel minden törvényes lehetőséget a Liget Budapest Projekt megmentésére és vigye végbe következetesen eredeti elhatározását. Legyen a Városliget még inkább a kultúra a művészetek, a pihenés gyönyörű központja. Ezt hivatott támogatni ez a felhívás.

Legyen a Liget Projekt büszkesége a Nemzet fővárosának!

Kérek mindenkit, magánembereket, civil szervezeteket, egyesületeket segítsen e nemes cél elérésében, osszátok meg minél többen!"

A kezdeményezésre már Orbán Viktor is reagált, pénteki rádióinterjújában a 24.hu cikke szerint a következőket mondta:

"Tárgyalunk az atlétikai szövetséggel, a főpolgármester úr negatívan áll a dologhoz. Azt mondta, a hónap végéig várjunk ezzel, de addig nem tudunk várni, mert 15-ig dűlőre kell jutnunk. Hátha a közgyűlés álláspontja megváltozik. Sokan mozdultak meg, egy dolog, hogy van kormány és közgyűlés, de itt vannak az emberek, 10-20 ezer értelmiségi írta alá azt a kezdeményezést, hogy a Ligetet valósítsuk meg, és látok egy mozgolódást a sportszeretők körében is."


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
leegett-a-krefeldi-allatkert-majomhaza.jpg

Szörnyű tragédia történt szilveszterkor egy német állatkertben

Kigyulladt és leégett a majomház, az összes állat elpusztult. Az állatvédők szerint egy eltévedt lövedék okozta a tüzet.
MTI, RND - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

Borzalmas hírről számolt be a német sajtó: tragédiába torkollott a szilveszter egy állatkertben.

Mint arról a RedaktionsNetzwerk Deutschland és a Spiegel című lap is beszámolt, tűz ütött ki szilveszter éjjel a németországi Krefeld állatkertjében, a majomházban.

hirdetés

A lángokban több mint harminc állat vesztette életét, köztük csimpánzok, orángutánok és két idősebb gorilla is. Az állatkert közleménye szerint a tűznek nem volt túlélője.

A híroldalak egyelőre arról írnak, hogy a tűz oka ismeretlen, ám egy állatvédő csoportban azt írták, hogy becsapódó lövedék miatt gyulladt ki a majomház.

A közelben lakók nem sokkal hajnali fél egy után riasztották a tűzoltókat, mire azonban a tűzoltók néhány perccel később a helyszínre értek, a majomház már teljes egészében lángokban állt.

Az állatkert vezetésének közleménye szerint a dolgozókat "sokkolta a szörnyű tragédia".

A Düsseldorf és Duisburg között fekvő Rajna menti város állatkertjének évente mintegy 400 ezer látogatója van.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
naptar.jpg

Hat hosszú hétvégénk lesz 2020-ban

Kétszer lesz áthelyezett munkanap.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

A 2020-as évben is lesznek hosszú hétvégék, az ünnepek miatt két munkanapot kell majd dolgozni - többek között ez is kiderült a Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelkezésből.

Eszerint:

Kétszer lesz áthelyezett munkanap:

- augusztus 21., péntek - pihenőnap (helyette augusztus 29., szombat - munkanap)

hirdetés

- december 24., csütörtök - pihenőnap (helyette december 12., szombat - munkanap)

Hat alkalommal lesz hosszú hétvége:

- négynapos lesz Húsvét, Államalapítás Ünnepe, Karácsony

- háromnapos lesz a Munka Ünnepe, Pünkösd, 56-os forradalom ünnepe

A 2020-as munkaszüneti napok és változások:

2020. január 1., szerda - Új Év - pihenőnap

2020. március 15., vasárnap - Nemzeti ünnep - hétvége

2020. április 10., péntek - Nagypéntek - pihenőnap

2020. április 13., hétfő - Húsvét - pihenőnap (4 napos hétvége)

2020. május 1., péntek - Munka Ünnepe - pihenőnap (3 napos hétvége)

2020. június 1., hétfő - Pünkösd - pihenőnap (3 napos hétvége)

2020. augusztus 20., csütörtök - Államalapítás ünnepe - pihenőnap (4 napos hétvége)

2020. augusztus 21., péntek - pihenőnap - pihenőnap

2020. augusztus 29., szombat - munkanap - áthelyezett munkanap

2020. október 23., péntek - 56-os Forradalom Ünnepe - pihenőnap (3 napos hétvége)

2020. november 1., vasárnap - Mindenszentek - hétvége

2020. december 12., szombat - munkanap - áthelyezett munkanap

2020. december 24., csütörtök - Szenteste - pihenőnap

2020. december 25., péntek - Karácsony - pihenőnap

2020. december 26., szombat - Karácsony - pihenőnap (4 napos hétvége)

hirdetés

2021. január 1., péntek - Új Év - pihenőnap (3 napos hétvége)

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Forrás: rsm, fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:


hirdetés
petarda.jpg

Többen is megsérültek a petárdák miatt szilveszterkor

Összesen 3068 esetet láttak el a mentők szilveszterkor, ebből a fővárosi feladatszám 908 volt.
MTI - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

Idén is több baleset történt pirotechnikai eszközök miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közleménye szerint országszerte 14 ilyen esethez riasztották a mentőket, jellemzően kéz és arcsérülések miatt.

Összesen 3068 esetet láttak el a mentők szilveszterkor, ebből a fővárosi feladatszám 908 volt. Budapesten és az ország nagyvárosaiban idén is az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz, a mentőegységek folyamatosan dolgoztak.

hirdetés

Közlekedési balesetek, tűzesetek, verekedések és belgyógyászati rosszullétek mellett több mint 200 embert kellett túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba vinni, mintegy 10 százalékuk kiskorú volt - írta a szóvivő.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
pirotech.jpg

Több mint 50 tüzet okoztak a szilveszteri tűzijátékok, két halálos lakástűz is volt az éjjel

Volt ahol garázs, tető, vagy erkély égett, összesen 10 épületben és 2 autóban keletkezett kár tűzijáték okozta tűz miatt.
MTI - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt írta: 27 helyszínen az avar, a száraz fű, vagy tuják és bokrok égtek, 11 helyen kukák, konténerek gyulladtak ki. Hét esetben a hátrahagyott tűzijáték maradékát kellet a tűzoltóknak eloltaniuk. Volt ahol garázs, tető, vagy erkély égett, összesen 10 épületben és 2 autóban keletkezett kár tűzijáték okozta tűz miatt.

Szilveszter napján összesen 177 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A tűzoltóknak 81 tűzesetnél kellett beavatkozniuk, és 50 műszaki mentést hajtottak végre.

hirdetés

Halásztelken, Leányfalun, Szigetszentmiklóson és Balatonakarattyán is több száz négyzetméteren égett az aljnövényzet a tűzijátékok miatt. Érden egy garázs teteje gyulladt meg, Nemesgörzsönyben egy óvoda melléképülete, míg Nyírábrányban egy nyári konyhában keletkezett tűz, miután odarepült egy-egy tűzijáték. Szegeden és Körmenden erkélyen tárolt tárgyak gyulladtak meg a tűzijátékoktól.

Kőszegen egy általános iskola műanyag sportpályáján égett a műanyag borítás 10 négyzetméteren. Szombathelyen egy családi ház udvarán tujasor égett, a tűzben megsérült egy autó és egy ház teteje is.

Mindszentkállán egy ház oldalán a szigetelést gyújtotta meg egy odarepült pirotechnikai eszköz.

A tűzijátékok okozta tüzek mellett két halálos lakástűz is volt az éjjel. Szerda hajnalban kigyulladt egy lakóház Uraiújfaluban. A tűzoltók kihoztak egy embert az épületből, de a mentők már csak a halálát tudták megállapítani. Pellérden is kigyulladt hajnalban egy családi ház, a tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak - közölte a szóvivő.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!