hirdetés
spagetti.jpg

"Akkor sikerül jól egy torta, ha elbizonytalanítom vele az embereket"

Sabján Adrienn spagettit, pörköltet, pizzát vagy rántott húst formázó tortáiról rendszerint azt hiszik az emberek, hogy az ebédjét posztolta.
Szegedi Éva, Fotó: Egy szelet tortát? - szmo.hu
2017. november 19.


hirdetés

Macska, villanyszerelő doboza szerszámokkal, focilabda, Minion, narancsos kacsa, hamburger sült krumplival – biztosan te is láttál már ilyen elképesztő formájú és teljesen élethű tortákat. Például az „Egy szelet tortát?” Facebook-oldalról megosztva.

Ezeket a színes, valóságosnak tűnő darabokat Sabján Adrienn készíti, hobbiból. Mióta foglalkozik ezzel? Honnan tanulta meg, hogyan lehet ezeket a mulandó műalkotásokat létrehozni? Mi a legnehezebb számára? Erről is beszélgettünk.

- Hogyan indult a különleges alakú és témájú torták készítése? Miért fogtál bele?

- 7 éve kezdtem, amikor a fiam harmadik szülinapjára szerettem volna rendelni egy Villám McQueen tortát. Neten rákerestem, és akkor láttam, hogy vannak olyan bloggerek, akik otthon is tudnak ilyen tortákat készíteni.

Rengeteg leírást és receptet találtam. Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom vele. Így az első darab a fiam harmadik születésnapjára készült torta lett.

hirdetés

- Neked milyen ízesítésű a kedvenc tortád?

Hogy őszinte legyek, az elmúlt években annyi tortát készítettem már, hogy nem gyakran eszem őket. A kedvencem talán mindig az aktuálisan kikísérletezett saját receptem.

Névjegy: Sabján Adrienn

"15 éves korom óta pénzügy-számvitel vonalon vagyok, körülbelül 10-15 évig dolgoztam telekommunikációs cégeknél pénzügyi osztályon, illetve marketing kontrollerként. Jelenleg egy amerikai cégnél végzek folyamatfejlesztési, projektmenedzsment munkát, illetve riportok felgyorsításán, automatizálásán dolgozom.

Ma már nem szívesen vállalok mindennapos, üzemeltetési feladatokat, hanem szinte kizárólag projekt alapon dolgozom, és lehetőség szerint egy-másfél évente munkakört, illetve munkahelyet is váltok."20171115_192430

20171115_184031

- Milyen eszközök kellettek a speciális torták megalkotásához?

- Nem használtam az elején különleges eszközöket, mivel az interneten olvasott anyagok alapján kiderült, hogy ezek valójában egyszerűen megoldható feladatok. Csak a receptekkel kellett kísérletezni.

Ami fontos, hogy ezeknek a tortáknak bizonyos szempontból tartósabbnak, erősebbnek kell lenniük, mint egy klasszikus süteménynek, hogy lehessen őket alakítani, faragni, emellett viszont fontos számomra, hogy ne a külföldön megszokott tömör piskóta, vékony vajkrémet kapja az ünnepelt. Valamennyi torta tejszínes krémmel készül, még akkor is, ha épp egy Trabant, vagy a Harry Potter féle Teszlek süveg formáját veszi fel a végén.

- Az első igazán élethű ételt ábrázoló tortád melyik volt?

- Az Alma együttes énekese számára készült csirkepörkölt torta. Elég furcsa volt számomra a felkérés, meglepett, hogy valaki ilyen tortát akar rendelni.

Az elején sokat aggódtam amiatt, hogy egyáltalán hogyan készítsem el.

Akkor ugyanis még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi technikáim, nem volt meg az a tudás, hogy mely alapanyagokkal milyen hatást lehet elérni. Ekkor kísérleteztem ki például, hogy a pörköltszaftot sárgabaracklekvárral lehet helyettesíteni.

A tortákat festékszóróval szoktam színezni, és ennél fordult elő először, hogy úgy kellett használni a különböző árnyalatokat, hogy valóságosnak tűnjön a végeredmény.

Követtem utána, hogy mi lett a torta sorsa, az Alma együttes kiposztolta az oldalára a fotóját. Miután a rajongóik végre elhitték, hogy a csirkepörkölt maga a torta, még mindig sokan azt gondolták, hogy a lábos viszont valódi, és akkor vajon hogyan fogja kiszedni az énekes belőle a tortát?P1060157

Sabján Adrienn blogbejegyzése az Alma együttes énekesének, Buda Gábornak készült tortáról

Imádom a realisztikus tortákat. Mivel általában éjszakára tolódik a tortadíszítés művelete, a fáradtság miatt már nagyon tudok szenvedni egy-egy torta esetében. Kivéve ha ilyen kéréssel találkozom.

Bevallom, először csak bámultam a képernyőt, amikor elolvastam a kérést. Fogalmam nem volt, hogyan lehetne kivitelezni, megnéztem pár képet, aztán rájöttem, egyszerűen csak be kell vésni a naptáramba az időpontot, aztán majd csak lesz valami.

Fantasztikus élmény volt ez a torta, és ismét megerősödött bennem az, amit az életről tortakészítésből tanultam: bármilyen lehetetlennek tűnő helyzetbe kerülünk, a lényeg, hogy lássuk a célt, és utána már csak az a fontos, hogy apró lépésekkel haladjunk előre. Ha akarjuk, elérjük. Az életben minden olyan, mint egy puzzle, egyszer csak összeáll a kép. Kérdés, hogy megijedünk-e a többdarabos, nagyobb kihívásoktól. :)

A teljes blogbejegyzést itt olvashatjátok el.

- A torták minden része ehető?

- Természetesen, de ha mondjuk magasabb a torta, akkor kell bele merevítés. Erre rendszerint vastagabb szívószálat szoktam használni. De például egy kajatorta mellett fekvő szalvéta és az evőeszköz is ehető.

- Milyen reakciókat szoktál kapni az elkészült munkákra?

- Mostanában nagyon ráálltam a valósághű kajatortákra, ezek a kedvenceim. Amióta ezeket készítem, és úgy érzem, egyre jobb minőségben, azóta nagyon sok visszajelzés érkezik rá Instagramon és Facebookon is, a saját oldalamon. Gyakran megtévesztik az embereket ezek a torták.

- Tényleg előfordult, hogy első pillantásra nem hitték el, hogy ezek sütemények?

- Például a rántott húst formázó tortáról is az gondolták, hogy valóban az az étel látható a képen. Amikor pedig egy pár perc után belátták, hogy jó, a rántott hús tényleg torta, jött a kérdés, hogy na de az uborkasalátával mi van, az ugye igazi?

Személyes kedvencem a bolognai spagettis, amit nemrég készítettem el.

Most már a fényképezéssel is próbálok trükközni, és igyekszem olyan hátteret választani a torták mögé, ami ezt erősíti – a bolognais volt a legelső, amelyik tényleg teljesen olyan, mintha szimpla kaja lenne. Több ismerősöm is azonnal írt, hogy azt hitte, és is elkezdtem az ebédemet posztolni Instagramra, mint sokan mások.20171115_18494620171115_184549

P1060814P1060638P1060734

- Eddig mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

- Nem tudom igazán miben mérni a sikereket. De ahogy a munkámban, úgy a tortáknál is fontos a kihívás, és hogy olyan dolgokat csináljak, ami kezdetben lehetetlennek tűnnek. Igazság szerint minden torta után, amit befejezek, először nem hiszem el, hogy megcsináltam, és csak a visszajelzések alapján hiszem el, hogy tényleg jól sikerültek.

Az is öröm számomra, amikor a gyerekeimtől érkezik visszajelzés, jó érzés, hogy büszkék arra, amit csinálok.

De tényleg nem úgy mérem a sikert, mint mások, inkább azt mondom, hogy akkor sikerül jól egy torta, hogyha minél inkább meghökkentem az embereket.

Sok visszajelzést kapok a munkáimra, és előfordult, hogy elsírta magát az ünnepelt, mert örök emlék lesz számára, hogy ilyen tortát kapott. Volt, hogy nem is akarták felvágni a tortát, és több napig tárolták a hűtőben, hogy gyönyörködhessenek benne.

- Kívülállóként úgy tűnik, hogy egy Halálcsillag vagy egy LEGO torony elkészítése lehet a legmacerásabb. Számodra milyen torta elkészítése a legnehezebb?

- Normál esetben azt gondolná az ember, hogy ezeknek az elkészítése a nehéz. Én azonban az életben sem szeretem a sablonos, ismétlődő dolgokat, emiatt nagyon tudok szenvedni egy teljesen átlagos tortánál. A hagyományos darabokat ugyan szívesen megcsinálom az ismerősöknek vagy a gyerekeiknek, mert tudom, hogy örülni fognak neki, de mivel inkább mással foglalkoznék helyette, ezek elkészítése számomra dupla annyi idő, mint a különleges figuráké.

- Az újdonság, a kihívás izgat?

- Persze, mivel kicsit úgy vagyok mindennel, hogy amire más azt mondja, hogy lehetetlen, azt én meg akarom csinálni. Viszont attól kezdve, hogy elkészült, már nem érdekel úgy, nem jelent kihívást. A munkám során is fontos számomra, hogy ha egy folyamat nem működik, akkor én azt megjavítsam, de amint jól működik, úgy vagyok vele, hogy onnantól csinálja más.

Amikor tehát többen is megkerestek azzal, hogy váltsak, indítsak vállalkozást, legyen a tortakészítés a hivatásom, akkor mindig eszembe jut, hogy ha csak ezzel foglalkoznék, és egy-egy tortából vagy bizonyos típusból többet is kellene készítenem, biztosan elveszíteném a motivációt, már nem érdekelne.

Rendszeresen billen nálam a mérleg hol az egyik, hol a másik oldalra, de azután győz az, hogy megtartom az eredeti munkámat, de azt is úgy végzem, hogy mindig új dolgokba foghassak, emellett pedig továbbra is alkotok tortákat, de úgy, hogy a klasszikus formáktól elvigyem az formabontóbb, emlékezetesebb darabok felé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eroemelo-lany.jpg

22 éves magyar lány Európa legerősebb nője

Sőt bizonyos kategóriákban világcsúcsot is tart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

A százhatvanegy centi magas nő kétszáznegyven kilót képes mozgatni és abszolút elégedett nyolcvannégy kilós testsúlyával - mesélte el az erős nő az RTL Klub Fókusz című műsorában.

Szandi először díjugrató volt, majd átnyergelt a testépítés világába, hogy aztán meg se álljon az erőemelő címig.

Erőemelésben egy felhúzási világrekorddal kezdte nemzetközi sikersztoriját, majd 2019-ben a tiszakécskei Európa-bajokságon már két fogásnemben is a rekordot állított fel.

Ezzel korosztályában és abszolút női kategóriában is bajnoki címet nyert. Most közel 240 kilogrammot képes megmozgatni, és tervei szerint Amerikában, a US Open versenyen ismét megdönti saját legjobbját.

A Fókusz beszámolója a magyar erőemelő lányról:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bridger-walker-boksz-vilagbajnoki-ov.jpg

Tiszteletbeli világbajnoki címmel tüntették ki a kisfiút, aki életét kockáztatva mentette meg kishúgát

Bridger Walker szinte az egész világ tiszteletét és csodálatát kivívta magának azzal, hogy szembeszállt a húgára támadó kutyával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Tiszteletbeli világbajnoki címmel ajándékozta meg a Boksz Világtanács azt az amerikai kisfiút, aki az egész világot, köztük rengeteg hírességet is lenyűgözött azzal, hogy saját életét kockáztatva mentette meg a kishúgát egy rátámadó kutyától.

Bridger Walker hőstettéről korábban mi is beszámoltunk. Az eset július 9-én történt, amikor a hatéves kisfiú észrevette, hogy egy egyéves németjuhász keverék támadóan közelít a testvére felé. Hogy megvédje őt, elé állt, de a kutyát ez sajnos nem rémisztette el.

Az állat ráugrott a fiúra, és többször is megharapta a fején és az arcán. Bridgernek még ezek után is volt annyi lélekjelenléte, hogy megfogja a húga kezét, és elfussanak.

A kutya olyan súlyos sérüléseket okozott neki, hogy 90 öltéssel sikerült összevarrni a sebeit egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

hirdetés

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje, Nikki Walker számolt be egy Instagram-posztban. Arra kérte az embereket, hogy osszák meg Bridger hősies tettét, mert szeretné, ha eljutna azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. A nő elérte a célját, ugyanis rengeteg embert meghatott Bridger története. Olyan hírességek gratuláltak a kisfiúnak, mint Mark Ruffalo, Chris Evans, Anne Hathaway vagy Gordon Ramsey.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nigeria.png

Ösztöndíjat ajánlott egy New York-i tánciskola az esőben mezítláb balettozó nigériai kisfiúnak

Az óceán túlsó felére is elért az elszántan balettozó kisfiú tánca.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Egy patinás New York-i tánciskolához is eljutott a videó, amelyben egy fekete kisfiú táncol a szakadó esőben, és egyből ösztöndíjat ajánlottak neki - írja a Good News Network.

Néhány hete terjedt el a világhálón szélsebesen az a felvétel, amelyen Anthony Madu, egy tizenegy éves nigériai kisfiú, szülővárosa, Badagry egyik utcáján balettozik mezítláb a szakadó esőben. A videót az egyik helyi tánciskola, a Leap of Dance Academy töltötte fel, amelyet még 2017-ben alapított Daniel Ajala Owoseni Lagoszban.

Jelenleg 12 növendékük van - Anthony az egyetlen fiú -, ám nincs akkora helyiségük, ahol mind elférnek, így gyakran az utcán gyakorolnak, ahogy a kisfiú is tette.

A poszt aztán nagyon gyorsan elterjed, az Oscar-díjas színésznő, Viola Davies is megosztotta, így jutott el a hír New Yorkba, az American Ballet Theatre Jacqueline Kennedy Onassis School of Dance nevű tánciskolához, akik azonnal Nigériába küldték egyik tanárukat, hogy találja meg a kisfiút.

Anthony sikeresen megkerült, a tanár pedig átadta az iskola ajánlatát: ösztöndíjat kínáltak fel neki, amit a kisfiú hálásan el is fogadott.

hirdetés

Emellett elintézték, hogy bevezessék a házukba az internetet, így online is vehet leckéket a patinás amerikai egyetem oktatóitól a nyár folyamán. Anthony-nek - aki korábban pap akart lenni, egyetlen álma van: professzionális táncos lehessen, és egész életében táncolhasson.

Nemcsak őt, de a tanárát is megjutalmazták: Daniel Ajala Owoseni szintén bekerült az iskola oktatókat képző programjába.

"Ha egy gyermek ilyen nagy elhivatottságot tanúsít valami iránt, akkor egyszerűen segítenünk kell neki. Ha bármit is tanított nekünk ez a világ, az az, hogy mindenféle embert inspirálnunk kell, és rengeteget tanulhatunk egymástól. Lehetőséget biztosítani Daniel és Anthony számára a helyes döntés"

- nyilatkozta a New York-i iskola művészeti vezetője, Cynthia Harvey a Cincinnati Enquirernek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

As a dance school in Africa, and Nigeria to be precise our academy stands to educate our audience that ballet is here to stay; "It's for both boys and girls'' said Anthony Mmmesoma Madu. (When ballet was created 400 years ago, it was created for men. Men were the first dancers. a @collagedance ) Special shoutout to all parents who have have allowed their boys to dance. Speaking from the Nigerian perspective most children are enrolled in school to have a white collar job but never to become a dancer. We hope supportive and inspirational mom like Anthony's mom has given us a reason for early child talent discovery. We are the Nigerian ballet school. A heartfelt thank you to our partners @blacksinballet @ingridsilva @jmentzos @fabiocmariano @m.s.t_dance_center @ruangaldino @travelingtutusinc @fernandomontan0 @thalemawilliamsstudiosusvi @grishkoworld @nikolayworld @bbcnews @graceekpu @balletnoire @abtschool @hurkmanslinda @katwildish #boys #blackboydancetoo #boyswillbeboys ##boyscan #blackboysrock #blackdancers #goboy #dancer #blacklivesmatter #qualityaboveall #nigerianballetschool #nigeria #leapofdanceacademy #vocationaltraining #boys #dancingintherain #viralvideo #vocationalballetschool #goon #bbc #bbcafrica #bbcnews #2020

Leap of Dance Academy (@leapofdanceacademy) által megosztott bejegyzés,


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
forisnorbi-gyomber.jpg

Második diplomáját szerezte Norbi, vakvezető kutyája is kapott oklevelet

Gyömbér minden órán ott volt vele, az oktatók és a többi diák is nagyon megszerette.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Fóris Norbiról utoljára annak kapcsán írtunk, hogy a tavaly őszi félévet Tamperében töltötte Erasmus-ösztöndíjasként. De a születése óta vak srác már előtte is számos alkalommal bebizonyította, hogy nem ismer lehetetlent.

Néhány éve egyetlen kísérővel végigment az El Camino zarándokúton, nem sokkal később pedig lediplomázott a Testnevelési Egyetemen, és különleges gesztusként akkori segítő kutyája, Luna is kapott egy oklevelet.

Norbi azóta is folyamatosan tanul, az előző tanévben egyszerre két szakot végzett: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen közigazgatásszervező alapszakot, mellette levelezőn pedig az ELTE közösségi és civil tanulmányok mesterszakát is.

Az előbbit nyár elején sikeresen befejezte, nemrég megvolt a diplomaosztója, az NKE pedig hasonló gesztussal ismerte el mostani kutyája, Gyömbér teljesítményét, mint a Testnevelési Egyetem annak idején Lunáét.

hirdetés

"A kutyus mindvégig, minden órára jött velem, és végigaludta az előadásokat. A oktatók kivétel nélkül nagyon szerették, nem volt ez másként a hallgatótársaim körében sem. Tudott velem jönni az edzésekre is, ott is szívesen látták"

– meséli Norbi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!