hirdetés
spagetti.jpg

"Akkor sikerül jól egy torta, ha elbizonytalanítom vele az embereket"

Sabján Adrienn spagettit, pörköltet, pizzát vagy rántott húst formázó tortáiról rendszerint azt hiszik az emberek, hogy az ebédjét posztolta.
Szegedi Éva, Fotó: Egy szelet tortát? - szmo.hu
2017. november 19.


hirdetés

Macska, villanyszerelő doboza szerszámokkal, focilabda, Minion, narancsos kacsa, hamburger sült krumplival – biztosan te is láttál már ilyen elképesztő formájú és teljesen élethű tortákat. Például az „Egy szelet tortát?” Facebook-oldalról megosztva.

Ezeket a színes, valóságosnak tűnő darabokat Sabján Adrienn készíti, hobbiból. Mióta foglalkozik ezzel? Honnan tanulta meg, hogyan lehet ezeket a mulandó műalkotásokat létrehozni? Mi a legnehezebb számára? Erről is beszélgettünk.

- Hogyan indult a különleges alakú és témájú torták készítése? Miért fogtál bele?

- 7 éve kezdtem, amikor a fiam harmadik szülinapjára szerettem volna rendelni egy Villám McQueen tortát. Neten rákerestem, és akkor láttam, hogy vannak olyan bloggerek, akik otthon is tudnak ilyen tortákat készíteni.

Rengeteg leírást és receptet találtam. Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom vele. Így az első darab a fiam harmadik születésnapjára készült torta lett.

hirdetés

- Neked milyen ízesítésű a kedvenc tortád?

Hogy őszinte legyek, az elmúlt években annyi tortát készítettem már, hogy nem gyakran eszem őket. A kedvencem talán mindig az aktuálisan kikísérletezett saját receptem.

Névjegy: Sabján Adrienn

"15 éves korom óta pénzügy-számvitel vonalon vagyok, körülbelül 10-15 évig dolgoztam telekommunikációs cégeknél pénzügyi osztályon, illetve marketing kontrollerként. Jelenleg egy amerikai cégnél végzek folyamatfejlesztési, projektmenedzsment munkát, illetve riportok felgyorsításán, automatizálásán dolgozom.

Ma már nem szívesen vállalok mindennapos, üzemeltetési feladatokat, hanem szinte kizárólag projekt alapon dolgozom, és lehetőség szerint egy-másfél évente munkakört, illetve munkahelyet is váltok."20171115_192430

20171115_184031

- Milyen eszközök kellettek a speciális torták megalkotásához?

- Nem használtam az elején különleges eszközöket, mivel az interneten olvasott anyagok alapján kiderült, hogy ezek valójában egyszerűen megoldható feladatok. Csak a receptekkel kellett kísérletezni.

Ami fontos, hogy ezeknek a tortáknak bizonyos szempontból tartósabbnak, erősebbnek kell lenniük, mint egy klasszikus süteménynek, hogy lehessen őket alakítani, faragni, emellett viszont fontos számomra, hogy ne a külföldön megszokott tömör piskóta, vékony vajkrémet kapja az ünnepelt. Valamennyi torta tejszínes krémmel készül, még akkor is, ha épp egy Trabant, vagy a Harry Potter féle Teszlek süveg formáját veszi fel a végén.

- Az első igazán élethű ételt ábrázoló tortád melyik volt?

- Az Alma együttes énekese számára készült csirkepörkölt torta. Elég furcsa volt számomra a felkérés, meglepett, hogy valaki ilyen tortát akar rendelni.

Az elején sokat aggódtam amiatt, hogy egyáltalán hogyan készítsem el.

Akkor ugyanis még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi technikáim, nem volt meg az a tudás, hogy mely alapanyagokkal milyen hatást lehet elérni. Ekkor kísérleteztem ki például, hogy a pörköltszaftot sárgabaracklekvárral lehet helyettesíteni.

A tortákat festékszóróval szoktam színezni, és ennél fordult elő először, hogy úgy kellett használni a különböző árnyalatokat, hogy valóságosnak tűnjön a végeredmény.

Követtem utána, hogy mi lett a torta sorsa, az Alma együttes kiposztolta az oldalára a fotóját. Miután a rajongóik végre elhitték, hogy a csirkepörkölt maga a torta, még mindig sokan azt gondolták, hogy a lábos viszont valódi, és akkor vajon hogyan fogja kiszedni az énekes belőle a tortát?P1060157

Sabján Adrienn blogbejegyzése az Alma együttes énekesének, Buda Gábornak készült tortáról

Imádom a realisztikus tortákat. Mivel általában éjszakára tolódik a tortadíszítés művelete, a fáradtság miatt már nagyon tudok szenvedni egy-egy torta esetében. Kivéve ha ilyen kéréssel találkozom.

Bevallom, először csak bámultam a képernyőt, amikor elolvastam a kérést. Fogalmam nem volt, hogyan lehetne kivitelezni, megnéztem pár képet, aztán rájöttem, egyszerűen csak be kell vésni a naptáramba az időpontot, aztán majd csak lesz valami.

Fantasztikus élmény volt ez a torta, és ismét megerősödött bennem az, amit az életről tortakészítésből tanultam: bármilyen lehetetlennek tűnő helyzetbe kerülünk, a lényeg, hogy lássuk a célt, és utána már csak az a fontos, hogy apró lépésekkel haladjunk előre. Ha akarjuk, elérjük. Az életben minden olyan, mint egy puzzle, egyszer csak összeáll a kép. Kérdés, hogy megijedünk-e a többdarabos, nagyobb kihívásoktól. :)

A teljes blogbejegyzést itt olvashatjátok el.

- A torták minden része ehető?

- Természetesen, de ha mondjuk magasabb a torta, akkor kell bele merevítés. Erre rendszerint vastagabb szívószálat szoktam használni. De például egy kajatorta mellett fekvő szalvéta és az evőeszköz is ehető.

- Milyen reakciókat szoktál kapni az elkészült munkákra?

- Mostanában nagyon ráálltam a valósághű kajatortákra, ezek a kedvenceim. Amióta ezeket készítem, és úgy érzem, egyre jobb minőségben, azóta nagyon sok visszajelzés érkezik rá Instagramon és Facebookon is, a saját oldalamon. Gyakran megtévesztik az embereket ezek a torták.

- Tényleg előfordult, hogy első pillantásra nem hitték el, hogy ezek sütemények?

- Például a rántott húst formázó tortáról is az gondolták, hogy valóban az az étel látható a képen. Amikor pedig egy pár perc után belátták, hogy jó, a rántott hús tényleg torta, jött a kérdés, hogy na de az uborkasalátával mi van, az ugye igazi?

Személyes kedvencem a bolognai spagettis, amit nemrég készítettem el.

Most már a fényképezéssel is próbálok trükközni, és igyekszem olyan hátteret választani a torták mögé, ami ezt erősíti – a bolognais volt a legelső, amelyik tényleg teljesen olyan, mintha szimpla kaja lenne. Több ismerősöm is azonnal írt, hogy azt hitte, és is elkezdtem az ebédemet posztolni Instagramra, mint sokan mások.20171115_18494620171115_184549

P1060814P1060638P1060734

- Eddig mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

- Nem tudom igazán miben mérni a sikereket. De ahogy a munkámban, úgy a tortáknál is fontos a kihívás, és hogy olyan dolgokat csináljak, ami kezdetben lehetetlennek tűnnek. Igazság szerint minden torta után, amit befejezek, először nem hiszem el, hogy megcsináltam, és csak a visszajelzések alapján hiszem el, hogy tényleg jól sikerültek.

Az is öröm számomra, amikor a gyerekeimtől érkezik visszajelzés, jó érzés, hogy büszkék arra, amit csinálok.

De tényleg nem úgy mérem a sikert, mint mások, inkább azt mondom, hogy akkor sikerül jól egy torta, hogyha minél inkább meghökkentem az embereket.

Sok visszajelzést kapok a munkáimra, és előfordult, hogy elsírta magát az ünnepelt, mert örök emlék lesz számára, hogy ilyen tortát kapott. Volt, hogy nem is akarták felvágni a tortát, és több napig tárolták a hűtőben, hogy gyönyörködhessenek benne.

- Kívülállóként úgy tűnik, hogy egy Halálcsillag vagy egy LEGO torony elkészítése lehet a legmacerásabb. Számodra milyen torta elkészítése a legnehezebb?

- Normál esetben azt gondolná az ember, hogy ezeknek az elkészítése a nehéz. Én azonban az életben sem szeretem a sablonos, ismétlődő dolgokat, emiatt nagyon tudok szenvedni egy teljesen átlagos tortánál. A hagyományos darabokat ugyan szívesen megcsinálom az ismerősöknek vagy a gyerekeiknek, mert tudom, hogy örülni fognak neki, de mivel inkább mással foglalkoznék helyette, ezek elkészítése számomra dupla annyi idő, mint a különleges figuráké.

- Az újdonság, a kihívás izgat?

- Persze, mivel kicsit úgy vagyok mindennel, hogy amire más azt mondja, hogy lehetetlen, azt én meg akarom csinálni. Viszont attól kezdve, hogy elkészült, már nem érdekel úgy, nem jelent kihívást. A munkám során is fontos számomra, hogy ha egy folyamat nem működik, akkor én azt megjavítsam, de amint jól működik, úgy vagyok vele, hogy onnantól csinálja más.

Amikor tehát többen is megkerestek azzal, hogy váltsak, indítsak vállalkozást, legyen a tortakészítés a hivatásom, akkor mindig eszembe jut, hogy ha csak ezzel foglalkoznék, és egy-egy tortából vagy bizonyos típusból többet is kellene készítenem, biztosan elveszíteném a motivációt, már nem érdekelne.

Rendszeresen billen nálam a mérleg hol az egyik, hol a másik oldalra, de azután győz az, hogy megtartom az eredeti munkámat, de azt is úgy végzem, hogy mindig új dolgokba foghassak, emellett pedig továbbra is alkotok tortákat, de úgy, hogy a klasszikus formáktól elvigyem az formabontóbb, emlékezetesebb darabok felé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
padthai1-scaled.jpg

„Beleborzongok, amikor látom, hogy sorban állnak az éttermeinkben” – a padthai wokbar sikersztorija

Az egyik legmenőbb étteremlánc társtulajdonosa, Kanóczky Máté mesélt a márka felfutásáról és jövőbeni terveikről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 12.


hirdetés

Kanóczky Máté még csak 29 éves, de már közel egy évtizede dolgozik cégvezetőként: három társával 2011-ben alapította meg a padthai wokbart, ami azóta az egyik leggyorsabban növekvő étteremlánccá nőtte ki magát.

Következő éttermüket a tervek szerint áprilisban nyitják meg, és már a külföldi terjeszkedés is folyamatban van.

Ennek kapcsán adott interjút.

– Nagyon fiatalon, végzős egyetemistaként csöppentél bele a cég megalapításába. Mennyire érezted ezt akkor mélyvíznek?

– A kezdetekből hittem a sikerben, így kihívásokon is könnyedén túllendültem. Természetesen sokat segített a közgazdász végzettségem, illetve az is, hogy a tulajdonostársak közül mindenki vállalkozó volt. Fokozatosan tanultam bele, az első években reggeltől estig az étteremben voltam.

hirdetés

– Mik voltak a padthai (külföldi, vagy akár hazai) előképei, honnan inspirálódtatok?

– Az inspiráció egyértelműen Horváth Ági által, egyenesen Thaiföldről érkezett. A streetfood és az utcán étkezés ott a kultúra része, és ezt dolgoztuk át Európában is könnyen fogyasztható koncepcióvá. Abban az időben a "fast casual" stílusú éttermek még gyerekcipőben jártak, Magyarországon szinte csak a Vapiano létezett ebben a szegmensben. A cél az volt, hogy melléjük pozicionáljuk a padthait is.

– Itthon mennyire volt elterjedt akkoriban a thai konyha? Miben volt hiánypótló a ti koncepciótok?

– Voltak már thai, ázsiai éttermek, viszont ezek mind hagyományos étlapos, pincéres felállásban mentek.

Mi tudtuk, hogy nem szeretnénk beállni a sorba, hiszen pont abban éreztünk hiányt itthon, hogy a rohanó hétköznapokban gyorsan, egészséges ételeket nagyon nehéz találni.

Arról nem is beszélve, hogy különböző életmód/ételallergia igényeket egyáltalán nem elégítették ki. A wok technológia és a padthai wokbar menürendszere pont ezt az űrt kívánta pótolni.

– Mik voltak az építkezés fázisai? Milyen akadályokat kellett leküzdenetek még az első étterem megnyitása előtt?

– Négy tulajdonostársam közül mindenki olyan háttértudással érkezett, amivel tökéletesen kiegészítettük egymást már a kezdetekben is. Horváth Ági és Lovas Gusztáv is az építőiparban dolgozott, Simon Gergelynek pedig a vendéglátás területén volt tapasztalata. Az én feladatom az üzleti terv elkészítése és a pénzügyi rendszer kialakítása volt.

Sokszor gondolkodtunk rajta, de nem tudunk akadályokat feleleveníteni, mert az egész egy álom megvalósulása volt.

– Mikor éreztétek először, hogy tömeges igény van a padthaira, és egész étteremlánccá is fejlődhettek?

– Titkon vagy nem is annyira titkon a kezdetektől ez volt a terv, hogy egy több egységből álló étteremláncot szeretnénk létrehozni. Már a márka alapokat és a koncepciót is így terveztük meg, hogy könnyedén átültethető legyen. Az első egység már a nyitás napjától túlszárnyalta minden elvárásunk, így nem volt kérdés, hogy nem állunk meg.

– Hogyan vonzotok be újabb és újabb vendégeket, mi szerinted a jó marketing titka?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
craftunique.jpg

Egy magyar cég 3D nyomtatott termékei is segítenek a koronavírus elleni küzdelemben

Arcvédő maszkokkal és kilincsre szerelhető ajtónyitókkal is segíti a járvány elleni harcot a CraftUnique Kft.
Fotó: CraftUnique/Facebook - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

Több száz arcvédő pajzsot nyomtatott ki és adományozott kórházaknak és önkormányzatoknak a 3D nyomtatókat gyártó CraftUnique.

A körülbelül egy óra alatt kinyomtatható pajzs nagy segítség lehet a szemüveges orvosoknak, akik nehezebben tudnak védőszemüveget húzni, de az önkormányzatoknál dolgozó szociális munkásoknak is hasznos, akik például az időseknek segítenek. Ezen kívül közterületeseknek, patikusoknak és idősek otthonában dolgozóknak is jól jöhet.

A CraftBot által gyártott arcvédő pajzsok

Az ellenálló, áttetsző PETG műanyagból készült tartozékot, vagyis magát a védőburkolatot a Makerspace Budapest és a fóti székhelyű Acryl World Kft. ajánlotta fel a pajzsokhoz.

A CraftUnique egy speciális, kilincsre szerelhető ajtónyitó eszközt is kinyomtatott, hogy a tenyerünk használata nélkül, alkarral ki lehessen nyitni az ajtókat, és még kisebb legyen a veszélye a kórokozók terjedésének.

A mintegy 350 pajzsból a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet, a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítvány, valamint a szentgotthárdi, répcelaki, tamási és a kőbányai önkormányzatok kaptak.

hirdetés

Forrás: Index

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas.png

A Puskás Aréna nyerte az Év stadionja címet

A világ 107 országából 30.632 voks érkezett, ezek majdnem felét, közel 14.955 ezer szavazatot a budapesti stadion kapta.
MTI - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

A tavaly novemberben átadott Puskás Aréna nyerte a 2019-es Év stadionja címről döntő szavazást.

A futballarénákkal foglalkozó stadiumdb.com honlap által meghirdetett verseny kiírása alapján 19 ország létesítményei közül választhatták ki az öt legjobbat a szavazók.

A portál beszámolója alapján

a világ 107 országából 30.632 voks érkezett, ezek majdnem felét, közel 14.955 ezer szavazatot a budapesti stadion kapta.

A közlemény szerint a november 15-én felavatott létesítményre a világ minden tájáról, így a többi között Indonéziából, Argentínából, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és a Fülöp-szigetekről is érkeztek voksok.

hirdetés

A legjobbnak ítélt stadionra öt, a másodikra négy, a harmadikra három, a negyedikre kettő, az ötödikre pedig egy csillagot kellett adniuk a voksolóknak és a szavazatok összesítése, valamint szakértő építészek véleménye alapján ítélték oda az Év stadionja díjat.

A listára csak a tavaly átadott és legalább 10 ezer néző befogadására alkalmas arénák kerülhettek fel, a Puskás Aréna mellett a dunaszerdahelyi MOL Aréna is versenyben volt. Szavazni március 15-ig lehetett a weboldalon.

A honlap emlékeztetett: tavaly a szakmai zsűri a DVTK arénáját választotta az év legszebbjének.

A díjnyertes Puskás Aréna lesz az egyik helyszíne a koronavírus-járvány miatt idény nyárról a jövő évre halasztott labdarúgó Európa-bajnokságnak. A 2021. június 11-től július 11-ig tartó kontinensviadalon három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek a stadionban, amely 2022 májusában otthont az Európa-liga fináléjának is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szarvas-ferenc-1.jpg

Így lesz valakiből elsőkönyves író a 90. születésnapján

Szarvas Ferenc 87 évesen kezdett el írni, azóta sorra nyeri a díjakat megható és tanulságos történeteivel. Nemrég még a „Szárnypróbálgatók” című antológiába is bekerült.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. március 04.


hirdetés

„Ezeket a történeteket már évtizedekkel ezelőtt megírhattam volna, nagy részük megvolt a fejemben. De nem úgy nézett ki, hogy abból meg tudtam volna élni, felnevelni két gyereket, lakást vásárolni, hétvégi házat építeni, és még a testvéreimet is támogatni.”

A fenti szavakkal fogad monori házában Szarvas Ferenc, aki decemberben ünnepelte 92. születésnapját, de ránézésre legalább 10-15 évet nyugodtan letagadhatna.

Szellemi frissessége pedig egészen lenyűgöző: mindenre tisztán emlékszik, még a legapróbb részletekre is, amelyek kisgyerekként történtek vele.

Kékcsén, egy kis Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban született, ahol hatalmas szegénységben éltek. Nyolcan voltak testvérek, de a felnőttkort csak hatan érték meg közülük. Szülei szintén hamar meghaltak, így már egészen fiatalon rá is szükség lett családfenntartóként.

Ez, mármint a családja iránt érzett felelősség az egész életét végigkísérte. 16 évesen került Budapestre, de ezután is az volt a legfontosabb számára, hogy őket biztonságban tudja. Amint megtehette, minden testvérét a fővárosba költöztette, még egy lakást is vett nekik.

hirdetés

Ma már csak egyetlen öccse él, aki 10 évvel fiatalabb nála, de vele azóta is ugyanolyan szoros a kapcsolata: gyakran találkoznak, telefonon pedig szinte mindennap beszélnek.

„80 évvel ezelőtt hogyan korcsolyáztak a vidéki gyerekek

A tél egyik nagy eseménye a befagyott tavon, folyón való korcsolyázás volt. A téli sportban az ember hősnek érzi magát, mert száguld motor segítsége nélkül. Bátorságát, ügyességét, erejét összegyűjtve szépen, látványosan siklik.

A korcsolyázáshoz megfelelő cipő kell, amire rögzítik a korcsolyát. A vidéki gyerekeknek 80 évvel ezelőtt nem volt egyik sem. Minden gyerek a lába méretéhez megfelelő akácfából faragott talpat. A talp aljára vastag drótot hajtottunk, amelynek két végét visszahajtottuk a talp felületére. Hogy a drót el ne mozduljon, két darab U szöggel rögzítettük a visszahajtásnál. A drót alját homokba dörzsöléssel kifényesítettük, hogy jól csússzon a jégen.

Felkötni az utcai cipőre nem lehetett, a talppal tartottuk egyenesen, így a jégen állva két széles bottal löktük magunkat. Nagyon könnyen kicsúszott a lábunk alól a barkácsolt korcsolya, és nagyokat estünk. A körülményeket figyelembe véve, ugyanolyan örömet találtunk a magad csinálta korcsolyával a csúszkálásban, mint aki a sok pénzért megvásárolt korcsolyával száguldott.”

Budapest, 2015. július 15.

Rövid történeteiben, amiket öt évvel ezelőtt kezdett el lejegyezni, elsősorban saját élményeit idézi fel, gyerekkorától egészen a közelmúltig. Megjeleníti a család és a falu életét, gyakran egy kisfiú szemén keresztül láttatva.

A néhány oldalas novellák olyan hétköznapi jeleneteket mesélnek el, mint amikor a hatéves Ferike eldöntötte, hogy ő bizony világgá megy, mert édesapja az ígérete ellenére nem vitte el őt a vásárba a születésnapján. Egy másik történet arról szól, amikor szarka lopta el a testvére lakáskulcsát, megint egy másik arról, amikor nagyapja kioperálta a talpába ment és a lábfején kijött fadarabot.

Ezek a kis színes sztorik azért érdekesek a nagyközönségnek is, mert az olvasó a lehető leghitelesebb forrásból ismerheti meg, hogyan éltek és küzdöttek a múltban a falusi emberek, hogyan keresték és találták meg örömüket, boldogságukat a nehéz körülmények között is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!