hirdetés
spagetti.jpg

"Akkor sikerül jól egy torta, ha elbizonytalanítom vele az embereket"

Sabján Adrienn spagettit, pörköltet, pizzát vagy rántott húst formázó tortáiról rendszerint azt hiszik az emberek, hogy az ebédjét posztolta.
Szegedi Éva, Fotó: Egy szelet tortát? - szmo.hu
2017. november 19.


hirdetés

Macska, villanyszerelő doboza szerszámokkal, focilabda, Minion, narancsos kacsa, hamburger sült krumplival – biztosan te is láttál már ilyen elképesztő formájú és teljesen élethű tortákat. Például az „Egy szelet tortát?” Facebook-oldalról megosztva.

Ezeket a színes, valóságosnak tűnő darabokat Sabján Adrienn készíti, hobbiból. Mióta foglalkozik ezzel? Honnan tanulta meg, hogyan lehet ezeket a mulandó műalkotásokat létrehozni? Mi a legnehezebb számára? Erről is beszélgettünk.

- Hogyan indult a különleges alakú és témájú torták készítése? Miért fogtál bele?

- 7 éve kezdtem, amikor a fiam harmadik szülinapjára szerettem volna rendelni egy Villám McQueen tortát. Neten rákerestem, és akkor láttam, hogy vannak olyan bloggerek, akik otthon is tudnak ilyen tortákat készíteni.

Rengeteg leírást és receptet találtam. Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom vele. Így az első darab a fiam harmadik születésnapjára készült torta lett.

hirdetés

- Neked milyen ízesítésű a kedvenc tortád?

Hogy őszinte legyek, az elmúlt években annyi tortát készítettem már, hogy nem gyakran eszem őket. A kedvencem talán mindig az aktuálisan kikísérletezett saját receptem.

Névjegy: Sabján Adrienn

"15 éves korom óta pénzügy-számvitel vonalon vagyok, körülbelül 10-15 évig dolgoztam telekommunikációs cégeknél pénzügyi osztályon, illetve marketing kontrollerként. Jelenleg egy amerikai cégnél végzek folyamatfejlesztési, projektmenedzsment munkát, illetve riportok felgyorsításán, automatizálásán dolgozom.

Ma már nem szívesen vállalok mindennapos, üzemeltetési feladatokat, hanem szinte kizárólag projekt alapon dolgozom, és lehetőség szerint egy-másfél évente munkakört, illetve munkahelyet is váltok."20171115_192430

20171115_184031

- Milyen eszközök kellettek a speciális torták megalkotásához?

- Nem használtam az elején különleges eszközöket, mivel az interneten olvasott anyagok alapján kiderült, hogy ezek valójában egyszerűen megoldható feladatok. Csak a receptekkel kellett kísérletezni.

Ami fontos, hogy ezeknek a tortáknak bizonyos szempontból tartósabbnak, erősebbnek kell lenniük, mint egy klasszikus süteménynek, hogy lehessen őket alakítani, faragni, emellett viszont fontos számomra, hogy ne a külföldön megszokott tömör piskóta, vékony vajkrémet kapja az ünnepelt. Valamennyi torta tejszínes krémmel készül, még akkor is, ha épp egy Trabant, vagy a Harry Potter féle Teszlek süveg formáját veszi fel a végén.

- Az első igazán élethű ételt ábrázoló tortád melyik volt?

- Az Alma együttes énekese számára készült csirkepörkölt torta. Elég furcsa volt számomra a felkérés, meglepett, hogy valaki ilyen tortát akar rendelni.

Az elején sokat aggódtam amiatt, hogy egyáltalán hogyan készítsem el.

Akkor ugyanis még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi technikáim, nem volt meg az a tudás, hogy mely alapanyagokkal milyen hatást lehet elérni. Ekkor kísérleteztem ki például, hogy a pörköltszaftot sárgabaracklekvárral lehet helyettesíteni.

A tortákat festékszóróval szoktam színezni, és ennél fordult elő először, hogy úgy kellett használni a különböző árnyalatokat, hogy valóságosnak tűnjön a végeredmény.

Követtem utána, hogy mi lett a torta sorsa, az Alma együttes kiposztolta az oldalára a fotóját. Miután a rajongóik végre elhitték, hogy a csirkepörkölt maga a torta, még mindig sokan azt gondolták, hogy a lábos viszont valódi, és akkor vajon hogyan fogja kiszedni az énekes belőle a tortát?P1060157

Sabján Adrienn blogbejegyzése az Alma együttes énekesének, Buda Gábornak készült tortáról

Imádom a realisztikus tortákat. Mivel általában éjszakára tolódik a tortadíszítés művelete, a fáradtság miatt már nagyon tudok szenvedni egy-egy torta esetében. Kivéve ha ilyen kéréssel találkozom.

Bevallom, először csak bámultam a képernyőt, amikor elolvastam a kérést. Fogalmam nem volt, hogyan lehetne kivitelezni, megnéztem pár képet, aztán rájöttem, egyszerűen csak be kell vésni a naptáramba az időpontot, aztán majd csak lesz valami.

Fantasztikus élmény volt ez a torta, és ismét megerősödött bennem az, amit az életről tortakészítésből tanultam: bármilyen lehetetlennek tűnő helyzetbe kerülünk, a lényeg, hogy lássuk a célt, és utána már csak az a fontos, hogy apró lépésekkel haladjunk előre. Ha akarjuk, elérjük. Az életben minden olyan, mint egy puzzle, egyszer csak összeáll a kép. Kérdés, hogy megijedünk-e a többdarabos, nagyobb kihívásoktól. :)

A teljes blogbejegyzést itt olvashatjátok el.

- A torták minden része ehető?

- Természetesen, de ha mondjuk magasabb a torta, akkor kell bele merevítés. Erre rendszerint vastagabb szívószálat szoktam használni. De például egy kajatorta mellett fekvő szalvéta és az evőeszköz is ehető.

- Milyen reakciókat szoktál kapni az elkészült munkákra?

- Mostanában nagyon ráálltam a valósághű kajatortákra, ezek a kedvenceim. Amióta ezeket készítem, és úgy érzem, egyre jobb minőségben, azóta nagyon sok visszajelzés érkezik rá Instagramon és Facebookon is, a saját oldalamon. Gyakran megtévesztik az embereket ezek a torták.

- Tényleg előfordult, hogy első pillantásra nem hitték el, hogy ezek sütemények?

- Például a rántott húst formázó tortáról is az gondolták, hogy valóban az az étel látható a képen. Amikor pedig egy pár perc után belátták, hogy jó, a rántott hús tényleg torta, jött a kérdés, hogy na de az uborkasalátával mi van, az ugye igazi?

Személyes kedvencem a bolognai spagettis, amit nemrég készítettem el.

Most már a fényképezéssel is próbálok trükközni, és igyekszem olyan hátteret választani a torták mögé, ami ezt erősíti – a bolognais volt a legelső, amelyik tényleg teljesen olyan, mintha szimpla kaja lenne. Több ismerősöm is azonnal írt, hogy azt hitte, és is elkezdtem az ebédemet posztolni Instagramra, mint sokan mások.20171115_18494620171115_184549

P1060814P1060638P1060734

- Eddig mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

- Nem tudom igazán miben mérni a sikereket. De ahogy a munkámban, úgy a tortáknál is fontos a kihívás, és hogy olyan dolgokat csináljak, ami kezdetben lehetetlennek tűnnek. Igazság szerint minden torta után, amit befejezek, először nem hiszem el, hogy megcsináltam, és csak a visszajelzések alapján hiszem el, hogy tényleg jól sikerültek.

Az is öröm számomra, amikor a gyerekeimtől érkezik visszajelzés, jó érzés, hogy büszkék arra, amit csinálok.

De tényleg nem úgy mérem a sikert, mint mások, inkább azt mondom, hogy akkor sikerül jól egy torta, hogyha minél inkább meghökkentem az embereket.

Sok visszajelzést kapok a munkáimra, és előfordult, hogy elsírta magát az ünnepelt, mert örök emlék lesz számára, hogy ilyen tortát kapott. Volt, hogy nem is akarták felvágni a tortát, és több napig tárolták a hűtőben, hogy gyönyörködhessenek benne.

- Kívülállóként úgy tűnik, hogy egy Halálcsillag vagy egy LEGO torony elkészítése lehet a legmacerásabb. Számodra milyen torta elkészítése a legnehezebb?

- Normál esetben azt gondolná az ember, hogy ezeknek az elkészítése a nehéz. Én azonban az életben sem szeretem a sablonos, ismétlődő dolgokat, emiatt nagyon tudok szenvedni egy teljesen átlagos tortánál. A hagyományos darabokat ugyan szívesen megcsinálom az ismerősöknek vagy a gyerekeiknek, mert tudom, hogy örülni fognak neki, de mivel inkább mással foglalkoznék helyette, ezek elkészítése számomra dupla annyi idő, mint a különleges figuráké.

- Az újdonság, a kihívás izgat?

- Persze, mivel kicsit úgy vagyok mindennel, hogy amire más azt mondja, hogy lehetetlen, azt én meg akarom csinálni. Viszont attól kezdve, hogy elkészült, már nem érdekel úgy, nem jelent kihívást. A munkám során is fontos számomra, hogy ha egy folyamat nem működik, akkor én azt megjavítsam, de amint jól működik, úgy vagyok vele, hogy onnantól csinálja más.

Amikor tehát többen is megkerestek azzal, hogy váltsak, indítsak vállalkozást, legyen a tortakészítés a hivatásom, akkor mindig eszembe jut, hogy ha csak ezzel foglalkoznék, és egy-egy tortából vagy bizonyos típusból többet is kellene készítenem, biztosan elveszíteném a motivációt, már nem érdekelne.

Rendszeresen billen nálam a mérleg hol az egyik, hol a másik oldalra, de azután győz az, hogy megtartom az eredeti munkámat, de azt is úgy végzem, hogy mindig új dolgokba foghassak, emellett pedig továbbra is alkotok tortákat, de úgy, hogy a klasszikus formáktól elvigyem az formabontóbb, emlékezetesebb darabok felé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
126374129_225970835542216_2668453187451552070_n-1000x750.jpg

Ildikót vonzzák a nagy gépek – Amazonként járja Európát

A 24 éves lány sosem félt vezetni, bármit szívesen, minél nagyobbat, annál jobb. Szeret nő lenni, de ettől még kedvelheti a férfiasnak mondott szakmáját, a kamionozást. Hiszen, mint mondja, egy férfi is élvezheti a konyhát.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

Gáspár Ildikó előtt nem zárták le a határokat. Ő ugyanúgy utazik most is Európában, mint korábban. A kamionosok nélkül megállna az élet.

„Áruszállítókra a koronajárvány alatt is szükség van, ez az első hullámban kiderült, úgyhogy mi megyünk folyamatosan” – meséli, miközben épp Ausztriában utazik.

Két éve úton van hétfőtől péntekig, ilyenkor mindössze két négyzetméter az otthona.

„A kamionban élek, de én ezt nagyon szeretem, mindenem megvan, ami kell.

Amikor új helyen kezdek, olyan autót kérek, amiben nem cigiztek, alaposan kitakarítom és berendezem. Két ágy van, egy felül, egy alul, alatta hűtő és két szekrény. A tető alatt van még 3 fiók is papíroknak, ruháknak és a mosakodó felszerelésnek. Már tudom, hol a legjobb zuhanyozni. Ott állok meg, ahol akarok, ez a szabadság.”

hirdetés

Ilyen szép helyeken öröm vezetni

A legújabb otthona egy DAF lett. Ez más mint, a korábbi volt.

„Nagyobb, barátibb a fülkéje, de lassúbb, lomhább. A réginek olyan váltója volt, hogy sosem kérdezett vissza. Volt már ilyenem, meg kell szokni.”

Körülbelül egy hónapja dolgozik egy ausztriai székhelyű magyar cégnél, eddigi legjobb fizetése mellett az is pozitívum, hogy önkihordós a kocsija, így a vezetésen kívül kevesebbet kell dolgoznia.

„Ennek csak a tetejéről kell eltekerni a ponyvát, a korábbiaknál az oldaláról is. Negyedannyi munka ez nekem, bár a korábbit is megoldottam.”

A hétvégéket mindig otthon tölti. A zalaegerszegi lány az anyukájánál él Körmenden. A családot sokszor munka közben sem kell nélkülöznie, mindkét öccse és szüleik is utaztak már vele kísérőként. A tíz éves testvérének még kicsit hosszú az 5 nap, ő pihenőt kért a következő útig, a 15 éves csak iskolaszünetre vár, hogy elkísérje nővérét. Apjára két évig várt, míg elvihette magával.

„Anyunak időre van szüksége, de, amikor van, akkor jön velem. Nem csoda, ő is kamionos akart lenni, csak annak idején jöttem én és így lemondott a tervéről.”

Anya és lánya másban is hasonlítanak. Mindketten imádnak motorozni. Ildikó azonban ezt is csak akkor tudta meg, amikor kiderült, hogy ő is nagymotorra ült.

Anyukája nem azt válaszolta, hogy inkább ne, mert féltelek, megmondta, hogy neki is van motoros jogosítványa.

Bő húsz évig nem használta, amíg nem ment túrázni a lányáékkal.

Elvált édesapja már kevésbé boldog a motorozástól, ő a robogót tartja biztonságosnak. A kamionozással neki sincs gondja, úgy látja, az munka.

„Szerintem inkább hobbi. Sosem fogsz dolgozni, ha azt csinálod, amit szeretsz. Én így vagyok.”

Az első barátja vezette a motorok és a kamionok felé. Odaadta a sajátját, és Ildikó nem ijedt meg.

"Nem volt bennem semmilyen félelem. Nekem ez nem nehéz, egyszerűen élvezem.”

Kevés ilyen ember van, de amit kap, azt elvezeti.

A kamionos vizsgán nem volt több lány, csak ő. Vele bátorították a többieket, az oktató azt mondta, ha ő betolat mindenhova, akkor mindenkinek be kell. Negyvenen indultak, de csak a fele kapott jogosítványt és csak öten dolgoznak teherfuvarozóként.

Édesanyja is kedveli a motort és kamionokat

Ő rögtön munkába állt. Több cégnél dolgozott már. Volt, amit azért hagyott ott, mert nem kapott kamiont, a felettese félt, hogy összetöri. Olyan hely is akadt, ahol a defektet is levonták a fizetéséből.

Bár a mostani fizetése közeledik ahhoz, amit nagyon szeretne, de nem is 8 órát dolgozik.

"Napi 13-15 óra a munka hétfőtől péntekig, a fennmaradó időben pedig többnyire a kocsiban pihenek, filmet nézek, telefonálok. Nagy barangolásokra nem megyek idegen helyeken egyedül, a legnagyobb biztonságban az autóban vagyok”

- magyarázza, milyen az élete az európai utakon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ZZ_4980-1-2.jpg

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a test már az első perctől fogva tiltakozik – interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnokkal

Ő az egyetlen ember a világon, aki két alkalommal is teljesítette a 20-szoros Ironmant. 43 éves volt, amikor 2008-ban elkezdett sportolni, ma az egyik legismertebb magyar triatlonista, nevét Mexikótól Svájcon át az USA-ig mindenhol ismerik, Racemachine a beceneve.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Csak az extrém kihívások érdeklik, saját magát edzi és motiválja. Szőnyi Ferenc minden versenyén a teljesítőképességének határait súrolja és úgy tűnik, 56 évesen is megállíthatatlan.

Egy hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetéseken vesz részt, legtöbbünknek egynapi edzésprogramja is bőven megerőltető lenne.

Eddigi pályafutása során 173 Ironmant teljesített, csak a tavalyi versenyein 2000 km-t futott. Edzésprogramja körülbelül ötször annyi, mit a versenyeken megtett távok.

Ugyan a vírushelyzet miatt idén le kellett mondania a versenyekről, Szőnyi Ferenc minden nap a jövőbeli új kihívásokra készül. A BioTechUSA által támogatott triatlonista kemény és következetes edzésekkel, tudatos étkezéssel és étrendkiegészítőkkel készül a jövő évi versenyszezonra.

43 évesen kezdtem el sportolni és ez az egész életemet megváltoztatta, életformámmá vált. A sport rengeteget adott mentálisan és fizikálisan is, általa lettem igazi életszerető ember: erős, kitartó, fegyelmezett, szorgalmas és progresszív – avatott be minket Szőnyi életformájával kapcsolatos gondolataiba. A hétköznapokban nem követ speciális diétát, ám testét folyamatosan karban tartja és az edzések között figyel a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre is, emellett pedig rendszeresen szed étrend-kiegészítőket.

hirdetés

Egész évben a BioTechUSA étrend-kiegészítőit használom, ezek végigkísérnek a versenyek előtti felkészülési időszakban és a megmérettetések közben is. Zab shake-kel indul a napjaim többsége, aztán pedig további termékekkel folytatódik. C-vitamin, multivitamin, koenzim, L-karnitin és végül Arthro Guard italpor kerül a poharamba reggelente. 2500-3000 kalóriát viszek be egy nap, igyekszem minőségi, tápanyagokban gazdag, de szénhidrátokban szegény ételeket fogyasztani. Kerülöm a vöröshúsokat és zsírokat, törekszem rá, hogy magas fehérjetartalmú ételeket válasszak, amiket szezonális, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel egészítek ki.

A vírushelyzet Szőnyi 2020-as versenyterveit is befolyásolta, az egész szezont újra kellett terveznie, de nem csügged. Mindig van újabb nagyszabású terve és számára a versenyek továbbra is ugyanarról szólnak: rájönni, hogy hol van a teljesítőképességének a határa vagy létezik-e egyáltalán.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
127523571_227572235391137_3306329364857433171_n.jpg

Nemzetközi innovációs versenyt nyert a magyar gimnazisták közösségépítő társasjátéka

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban minden tanulónak van egy különleges projekt éve, amikor diákvállalkozásokat hozhatnak létre, hogy így találkozzanak az alkalmazott közgazdaságtannal. Pólya Emese és osztálytársai egy kommunikációs társasjátékot alkottak, ami olyan sikeres lett, hogy már több díjat is bezsebelt.
Báthory-Beck Nóra, fotók: metamorf - szmo.hu
2020. november 28.


hirdetés

A projektről, a sikerekről és a Metamorf társasjátékról Pólya Emesével beszélgettünk.

Ki segített nektek felépíteni a Metamorf vállalkozást?

A Junior Achievement programon keresztül kaptunk profi mentorokat, akik segítettek kidolgozni a vállalkozást. Ők a versenyszférából jövő üzletemberek, akik a szabadidejükben foglalkoztak velünk és a projektjeinkkel. A mi mentorunk Balog Gyöngyvér volt, ő egy digitális kommunikációval foglalkozó szakember, aki korábban a Sziget Kft-nél, majd az ENSZ-nél dolgozott.

Hányan álltatok össze erre a projektre?

Mi nyolcan voltunk lányok, mindannyian egy osztályból.

hirdetés

Mi volt a célotok ezzel a vállalkozással? Gondolom, nem tudtátok rögtön, hogy társasjátékot szeretnétek készíteni.

Hát nem. Hetente egyszer ültünk össze ötletelni, és körülbelül egy hónap után döntöttük el, hogy egy társasjátékot szeretnénk megalkotni. Először kicsi színes papírokon ragasztottuk a táblára, hogy egyáltalán mik a céljaink, mi az, ami motiválna bennünket, hová szeretnénk eljuttatni ezt a vállalkozást.

Végül kiderült, hogy mindannyian valamilyen társadalmi célt szeretnénk szolgálni, és valahogyan közösséget építeni. Abban is egyetértettünk, hogy jó lenne erre valamilyen eszköz. Ez lett a Metamorf.

Elmondod, milyen játék ez? Hogyan kell játszani?

Ez egy közösségépítő társasjáték, aminek a segédeszközei kérdéseket, interaktív feladatokat tartalmazó kártyalapok. Jelenleg három pakli van, ami elérhető hozzá. Az alapszett, amit először készítettünk el a Sárga Pakli. Ez egy kicsit általánosabb és ezáltal tágabb körben használható játék. Tökéletes családi, baráti összejövetelekre vagy csapatépítőkre. Akár tízen-húszan is játszhatják egyszerre. Ezt már 12 éves kortól ajánljuk.

A Piros Pakli főleg társadalmi témákat feszeget, és van még a Zöld Pakli, ami angol nyelvű. Itt nyilván meghatározó, hogy milyen szinten beszél valaki angolul.

A kártyákon kis piktogramokkal jeleztük, hogy milyen típusú kérdéskártyák, merthogy különböző interaktív feladatokat raktunk bele, így a játékosok nem ragadnak le ott, hogy kérdésekre kell válaszolniuk, hanem van lehetőségük a szabad asszociációra, a tartalmas vitára és a mozgásra is. Elsődleges célunk volt, hogy mindenki kifejthesse a véleményét és megnyílhasson a saját tempójának megfelelően.

Azért, hogy a kicsit zárkózottabb játékosok is végig benne tudjanak maradni ebben az alapvetően nyitottságot igénylő játékban, minden játékosnak van egy küldetése is. Például, hogy figyelje a játékostársak jellemvonásait.

És ki nyer?

Természetesen ez egy olyan játék, ahol a közös élmény, egymás megismerése a nyeremény. Nem hirdetünk győztest vagy vesztest.

Azt jól tudom, hogy már tavaly karácsonykor kész volt a Metamorf társasjáték és el is kezdtétek árulni?

Először az iskolai vásáron árultuk, ez egy fontos mérföldköve ezeknek a vállalkozásoknak, mert egy szakmai zsűri dönt arról, hogy melyek azok, amelyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek, és akár később is életképesek maradhatnak. A Metamorfnak nagy sikere volt, később meg is nyertük az AKG versenyét.

De nem ez volt az egyetlen verseny, amit megnyert a társasotok.

Idén augusztusban bejutottunk a Social Impact Award finalistái közé - ez egy mentorprogrammal egybekötött, nemzetközi vállalkozói verseny - ahol az országos döntőn elnyertük a szakmai zsűri 1000 eurós díját, így most már a prágai zárófesztiválra készülünk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szoboszlai-dominik-legszebb-gol.jpg

Szoboszlai Dominiké az Eb-pótselejtezők legszebb gólja

A Salzburg középpályása a 92. percben egy távoli lapos lövéssel döntötte el az Izland elleni, 2-1-es magyar győzelmet hozó mérkőzést a Puskás Arénában.
MTI, Címkép: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

A szurkolók Szoboszlai Dominik Európa-bajnoki kijutást érő gólját választották meg a legszebbnek a múlt csütörtöki labdarúgó pótselejtezőn esett találatok közül.

A Salzburg középpályása a 92. percben egy távoli lapos lövéssel döntötte el az Izland elleni, 2-1-es magyar győzelmet hozó mérkőzést a Puskás Arénában.

Az európai szövetség közösségi oldala szerint a voksoláson még Goran Pandev (Észak-Macedónia), Michal Duris (Szlovákia) és Ryan Christie (Skócia) találataira lehetett szavazni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!