hirdetés
spagetti.jpg

"Akkor sikerül jól egy torta, ha elbizonytalanítom vele az embereket"

Sabján Adrienn spagettit, pörköltet, pizzát vagy rántott húst formázó tortáiról rendszerint azt hiszik az emberek, hogy az ebédjét posztolta.
Szegedi Éva, Fotó: Egy szelet tortát? - szmo.hu
2017. november 19.


hirdetés

Macska, villanyszerelő doboza szerszámokkal, focilabda, Minion, narancsos kacsa, hamburger sült krumplival – biztosan te is láttál már ilyen elképesztő formájú és teljesen élethű tortákat. Például az „Egy szelet tortát?” Facebook-oldalról megosztva.

Ezeket a színes, valóságosnak tűnő darabokat Sabján Adrienn készíti, hobbiból. Mióta foglalkozik ezzel? Honnan tanulta meg, hogyan lehet ezeket a mulandó műalkotásokat létrehozni? Mi a legnehezebb számára? Erről is beszélgettünk.

- Hogyan indult a különleges alakú és témájú torták készítése? Miért fogtál bele?

- 7 éve kezdtem, amikor a fiam harmadik szülinapjára szerettem volna rendelni egy Villám McQueen tortát. Neten rákerestem, és akkor láttam, hogy vannak olyan bloggerek, akik otthon is tudnak ilyen tortákat készíteni.

Rengeteg leírást és receptet találtam. Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom vele. Így az első darab a fiam harmadik születésnapjára készült torta lett.

hirdetés

- Neked milyen ízesítésű a kedvenc tortád?

Hogy őszinte legyek, az elmúlt években annyi tortát készítettem már, hogy nem gyakran eszem őket. A kedvencem talán mindig az aktuálisan kikísérletezett saját receptem.

Névjegy: Sabján Adrienn

"15 éves korom óta pénzügy-számvitel vonalon vagyok, körülbelül 10-15 évig dolgoztam telekommunikációs cégeknél pénzügyi osztályon, illetve marketing kontrollerként. Jelenleg egy amerikai cégnél végzek folyamatfejlesztési, projektmenedzsment munkát, illetve riportok felgyorsításán, automatizálásán dolgozom.

Ma már nem szívesen vállalok mindennapos, üzemeltetési feladatokat, hanem szinte kizárólag projekt alapon dolgozom, és lehetőség szerint egy-másfél évente munkakört, illetve munkahelyet is váltok."20171115_192430

20171115_184031

- Milyen eszközök kellettek a speciális torták megalkotásához?

- Nem használtam az elején különleges eszközöket, mivel az interneten olvasott anyagok alapján kiderült, hogy ezek valójában egyszerűen megoldható feladatok. Csak a receptekkel kellett kísérletezni.

Ami fontos, hogy ezeknek a tortáknak bizonyos szempontból tartósabbnak, erősebbnek kell lenniük, mint egy klasszikus süteménynek, hogy lehessen őket alakítani, faragni, emellett viszont fontos számomra, hogy ne a külföldön megszokott tömör piskóta, vékony vajkrémet kapja az ünnepelt. Valamennyi torta tejszínes krémmel készül, még akkor is, ha épp egy Trabant, vagy a Harry Potter féle Teszlek süveg formáját veszi fel a végén.

- Az első igazán élethű ételt ábrázoló tortád melyik volt?

- Az Alma együttes énekese számára készült csirkepörkölt torta. Elég furcsa volt számomra a felkérés, meglepett, hogy valaki ilyen tortát akar rendelni.

Az elején sokat aggódtam amiatt, hogy egyáltalán hogyan készítsem el.

Akkor ugyanis még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi technikáim, nem volt meg az a tudás, hogy mely alapanyagokkal milyen hatást lehet elérni. Ekkor kísérleteztem ki például, hogy a pörköltszaftot sárgabaracklekvárral lehet helyettesíteni.

A tortákat festékszóróval szoktam színezni, és ennél fordult elő először, hogy úgy kellett használni a különböző árnyalatokat, hogy valóságosnak tűnjön a végeredmény.

Követtem utána, hogy mi lett a torta sorsa, az Alma együttes kiposztolta az oldalára a fotóját. Miután a rajongóik végre elhitték, hogy a csirkepörkölt maga a torta, még mindig sokan azt gondolták, hogy a lábos viszont valódi, és akkor vajon hogyan fogja kiszedni az énekes belőle a tortát?P1060157

Sabján Adrienn blogbejegyzése az Alma együttes énekesének, Buda Gábornak készült tortáról

Imádom a realisztikus tortákat. Mivel általában éjszakára tolódik a tortadíszítés művelete, a fáradtság miatt már nagyon tudok szenvedni egy-egy torta esetében. Kivéve ha ilyen kéréssel találkozom.

Bevallom, először csak bámultam a képernyőt, amikor elolvastam a kérést. Fogalmam nem volt, hogyan lehetne kivitelezni, megnéztem pár képet, aztán rájöttem, egyszerűen csak be kell vésni a naptáramba az időpontot, aztán majd csak lesz valami.

Fantasztikus élmény volt ez a torta, és ismét megerősödött bennem az, amit az életről tortakészítésből tanultam: bármilyen lehetetlennek tűnő helyzetbe kerülünk, a lényeg, hogy lássuk a célt, és utána már csak az a fontos, hogy apró lépésekkel haladjunk előre. Ha akarjuk, elérjük. Az életben minden olyan, mint egy puzzle, egyszer csak összeáll a kép. Kérdés, hogy megijedünk-e a többdarabos, nagyobb kihívásoktól. :)

A teljes blogbejegyzést itt olvashatjátok el.

- A torták minden része ehető?

- Természetesen, de ha mondjuk magasabb a torta, akkor kell bele merevítés. Erre rendszerint vastagabb szívószálat szoktam használni. De például egy kajatorta mellett fekvő szalvéta és az evőeszköz is ehető.

- Milyen reakciókat szoktál kapni az elkészült munkákra?

- Mostanában nagyon ráálltam a valósághű kajatortákra, ezek a kedvenceim. Amióta ezeket készítem, és úgy érzem, egyre jobb minőségben, azóta nagyon sok visszajelzés érkezik rá Instagramon és Facebookon is, a saját oldalamon. Gyakran megtévesztik az embereket ezek a torták.

- Tényleg előfordult, hogy első pillantásra nem hitték el, hogy ezek sütemények?

- Például a rántott húst formázó tortáról is az gondolták, hogy valóban az az étel látható a képen. Amikor pedig egy pár perc után belátták, hogy jó, a rántott hús tényleg torta, jött a kérdés, hogy na de az uborkasalátával mi van, az ugye igazi?

Személyes kedvencem a bolognai spagettis, amit nemrég készítettem el.

Most már a fényképezéssel is próbálok trükközni, és igyekszem olyan hátteret választani a torták mögé, ami ezt erősíti – a bolognais volt a legelső, amelyik tényleg teljesen olyan, mintha szimpla kaja lenne. Több ismerősöm is azonnal írt, hogy azt hitte, és is elkezdtem az ebédemet posztolni Instagramra, mint sokan mások.20171115_18494620171115_184549

P1060814P1060638P1060734

- Eddig mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

- Nem tudom igazán miben mérni a sikereket. De ahogy a munkámban, úgy a tortáknál is fontos a kihívás, és hogy olyan dolgokat csináljak, ami kezdetben lehetetlennek tűnnek. Igazság szerint minden torta után, amit befejezek, először nem hiszem el, hogy megcsináltam, és csak a visszajelzések alapján hiszem el, hogy tényleg jól sikerültek.

Az is öröm számomra, amikor a gyerekeimtől érkezik visszajelzés, jó érzés, hogy büszkék arra, amit csinálok.

De tényleg nem úgy mérem a sikert, mint mások, inkább azt mondom, hogy akkor sikerül jól egy torta, hogyha minél inkább meghökkentem az embereket.

Sok visszajelzést kapok a munkáimra, és előfordult, hogy elsírta magát az ünnepelt, mert örök emlék lesz számára, hogy ilyen tortát kapott. Volt, hogy nem is akarták felvágni a tortát, és több napig tárolták a hűtőben, hogy gyönyörködhessenek benne.

- Kívülállóként úgy tűnik, hogy egy Halálcsillag vagy egy LEGO torony elkészítése lehet a legmacerásabb. Számodra milyen torta elkészítése a legnehezebb?

- Normál esetben azt gondolná az ember, hogy ezeknek az elkészítése a nehéz. Én azonban az életben sem szeretem a sablonos, ismétlődő dolgokat, emiatt nagyon tudok szenvedni egy teljesen átlagos tortánál. A hagyományos darabokat ugyan szívesen megcsinálom az ismerősöknek vagy a gyerekeiknek, mert tudom, hogy örülni fognak neki, de mivel inkább mással foglalkoznék helyette, ezek elkészítése számomra dupla annyi idő, mint a különleges figuráké.

- Az újdonság, a kihívás izgat?

- Persze, mivel kicsit úgy vagyok mindennel, hogy amire más azt mondja, hogy lehetetlen, azt én meg akarom csinálni. Viszont attól kezdve, hogy elkészült, már nem érdekel úgy, nem jelent kihívást. A munkám során is fontos számomra, hogy ha egy folyamat nem működik, akkor én azt megjavítsam, de amint jól működik, úgy vagyok vele, hogy onnantól csinálja más.

Amikor tehát többen is megkerestek azzal, hogy váltsak, indítsak vállalkozást, legyen a tortakészítés a hivatásom, akkor mindig eszembe jut, hogy ha csak ezzel foglalkoznék, és egy-egy tortából vagy bizonyos típusból többet is kellene készítenem, biztosan elveszíteném a motivációt, már nem érdekelne.

Rendszeresen billen nálam a mérleg hol az egyik, hol a másik oldalra, de azután győz az, hogy megtartom az eredeti munkámat, de azt is úgy végzem, hogy mindig új dolgokba foghassak, emellett pedig továbbra is alkotok tortákat, de úgy, hogy a klasszikus formáktól elvigyem az formabontóbb, emlékezetesebb darabok felé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
visszapassz-cim.jpg

Saját középiskolájukba visszajárva tanítják meg a gyerekeknek, hogyan legyenek sikeresek az életben

A Visszapassz mozgalom alapítói hetente tartanak rendhagyó órákat egykori gimnáziumukban, ahol elmesélik, mi kell az övékhez hasonló karrier eléréséhez.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Szakonyi Gábor, Szóga Tamás és Tőrös Balázs középiskolás koruk óta ismerik egymást: mindhárman a budapesti Szinyei gimnáziumba jártak, itt kezdődött a barátságuk, ami már több mint 25 éve tart.

Gábor és Tamás osztálytársak voltak, Balázs pedig három évfolyammal alattuk, de vele is hamar jóban lettek. A kosárlabda volt a közös pont, ami összekötötte őket, nézőként és játékosként egyaránt kitöltötte a szabadidejüket.

Már az érettségi után, 1997-ben alapították meg saját csapatukat, az iskolától függetlenül működő Szinyei KC-t, amiben kisebb-nagyobb kihagyásokkal azóta is mindhárman játszanak. A péntek a szokásos meccsnap, erre még úgy is mindig igyekeznek szabaddá tenni magukat, hogy időközben mindannyian komoly karriert építettek.

Balázs online marketinggel foglalkozik, egy reklámügynökség kreatív igazgatója, Gábor több “kulimeló” után (például éjszakai kisboltban és karácsonyi vásárban is volt eladó) ma egy nagy fogászati vállalkozást vezet, Tamás pedig gyógyszer-kereskedelemmel foglalkozik és jelenleg egy gyógyszermulti kereskedelmi igazgatója, korábban 10 évet lehúzott Írországban és hármat Londonban is.

Szakonyi Gábor

hirdetés

Egymástól függetlenül mindhármuk életében megjelent néhány éve a tenni akarás, illetve az igény arra, hogy valami társadalmilag hasznosat is csináljanak. Maga a Visszapassz (aminek nevében persze nem véletlen a kosárlabdás hasonlat) eredetileg Gábor ötlete volt.

“Öt-hatezer embert interjúztattam, amióta a pályán vagyok, és az a tapasztalatom, hogy akik kijönnek egy egyetemről vagy főiskoláról, legtöbbször halvány fogalmuk sincs arról, hogyan kell mondjuk önéletrajzot írni, vagy viselkedni egy állásinterjún”

– idézi fel. Sokat gondolkozott rajta, hogyan lehetne ezt a tudást még idejében átadni a fiataloknak, és végül tavaly nyáron arra jutott, hogy a középiskolában kell megfogni őket. Az ötletet elmesélte Tamásnak, aki gondolkodás nélkül azt mondta, hogy csatlakozna hozzá.

Balázsnak szintén megtetszett a kezdeményezés, ráadásul ő a reklámügynökség mellett egy ideje elkezdett kosárlabda-kommentátorkodni és vlogolni is. Ebben a minőségében már korábban is tartott előadást gyerekeknek, tehát nem volt újdonság neki, hogy nagyobb közönség előtt beszéljen.

Mindhármuk számára egyértelmű volt, hogy saját egykori gimnáziumukba mennek vissza, hiszen így tudnak a leghitelesebbek lenni.

Tőrös Balázs

Gábor felvette a kapcsolatot egykori osztályfőnökével, aki pozitívan fogadta az ötletet. Szeptemberre kialakultak a hivatalos keretek: osztályfőnöki órákra járnak be a 11. évfolyam minden osztályába, hetente egyszer, “vetésforgóban”. Vagyis mindig három osztálynál vannak egy időben, mindegyikük máshol, zsinórban öt-hat alkalom után pedig cserélnek.

A Gábor által kitalált eredeti koncepciót – vagyis hogy az önéletrajzírásról, felvételizésről, céges életről mesél a gyerekeknek – még kerekebbé tette, hogy két barátja is csatlakozott.

“Balázstól azt tudhatják meg, hogyan találják meg önmagukat és a hivatásukat, tőlem azt, hogy ha ez sikerült, hogyan kerülhetnek be egy munkahelyre, maradhatnak ott tartósan és válhatnak vezetővé, Tamás pedig abban segít, hogy ha már van pénzük, hogyan fektessék be jól, kiemelt tekintettel az öngondoskodásra.”

Így a három részterületet összeadva egy egészen nagy képet kapnak a résztvevők, amitől rendszerben is tudnak majd gondolkodni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szanto-eva-cukraszmuvesz-ezustermes-cimkep.jpeg

Ezüstérmet nyert Szántó Éva székesfehérvári cukrászművész a szakácsolimpián

Szántó Éva 70 centiméteres, hindu instenséget ábrázoló kompozíciójával lett ezüstérmes. A versenyen a cukrászművészeti kategóriában több magyar siker is született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Több magyar siker is született a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián (más néven szakácsolimpián). A székesfehévári Szántó Éva cukrászművészeti kategóriában, 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával ezüstérmet nyert.

A február 14—19. között Stuttgartban megrendezett versenyen nemzeti és regionális csapatok, továbbás egyéni versenyzők álltak rajthoz, a világ minden tájáról. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt.

Szántó Éva egyéni indulóként vett részt a szakácsolimpián, cukrászművészeti kategóriában.

A kategóriába benevezett alkotásoknak ehető anyagokból kellett készülniük és a lehető legkevesebb merevítést tartalmazhatták. Éva puffasztott rizst, pillecukrot, csokoládét, cukormasszát, a szempillákhoz ehető ostyapapírt, az ékszerekhez isomalt nevű édesítőszert használt – végül pedig kézi festés tette teljessé a kompozíciót. A zsűri az alkotásokat innováció, ötlet, kompozíció-összkép, professzionális technikák, szaktudás, és a mű prezentálása szempontjából értékelte.

Szántó Éva ezüstérmes műve Ganésát, az elefántfejű, embertestű, négykezű hindu istent, a Kezdetek és az Akadályok Urát ábrázolta.

hirdetés

„Tavaly december közepén kezdtem el dolgozni a kompozíción munka mellett mindennap, sokszor éjszakába nyúlóan. Csak és kizárólag erre koncentráltam. Nagyon sok mindent újra kellett készítenem, mert össze- vagy letört, vagy csak egyszerűen nem tetszett. Ennyi újratervezésre talán egyik versenyfelkészülés alatt sem volt szükség. Az utolsó napokban leszakadt az ormány, ekkor a legjobb barátnőm olyan merevítést talált ki, ami aztán végig stabilan tartott. Ha nincs mellettem a párom, és nem hisz bennem, akkor még a versenyre sem jutok el. Nagyon sokszor kerültem mélypontra, volt olyan pillanat, amikor fel akartam adni, de végül szerencsére nem tettem” – nyilatkozta Szántó Éva.

A korábban a CulinaryOlympicson induló tehetséges cukrász ismerőse inspirálására nevezett be a négyévente megrendezett szakácsolimpiára, és a munkáját ezüstéremmel díjazták.

A versenyen a cukrászművészeti kategóriában több magyar siker (arany- ezüst- és bronzérem) is született.

„Nehéz szavakba önteni, mit éreztem az egész verseny alatt. Ahogy a magyar nemzeti válogatottal, a katonai válogatottal, az egyéni indulókkal, illetve a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselőivel bevonulhattam a megnyitó ünnepségen, az örökre bevésődött. Még most is kiráz a hideg, ha megnézem a videót. Óriási élmény volt, hogy ennyi tehetséges ember munkáját láthattam. Az ezüstérmet pedig még mindig nem hiszem el. Azt gondolom a legfontosabb, hogy kellő alázattal álljunk hozzá a feladathoz, és sose szégyelljünk tanulni és kísérletezni. Semmi sem hullik az ölünkbe magától, mindenért keményen meg kell dolgozni, ami nagyon sok lemondással jár – viszont sikereket is hozhat” – egészítette ki az ezüstérmes versenyző.

Szántó Éva 11 éve EU-s forrásokból megvalósuló projektek menedzsereként dolgozik. A cukrászattal nyolc évvel ezelőtt kezdett foglalkozni, ekkor párja születésnapjára készített egy nagyméretű, Balaton-formájú tortát. Ezután egyre több torta készült baráti körben, Évát pedig már a szakmai háttér is érdekelte, ezért 2017-ben elvégezte a cukrászképzést. Már nemcsak a formatorták készítésével foglalkozott, elmerült a desszertek világában, az új technikákban, és a cukrászati művészetben is.

Az első versenyén, 2017-ben egy bulldog fej formájú tortával indult, és ezüstérmes lett, ez lendületet adott az újabb versenyekhez, amelyek újabb érmeket hoztak. Az első nagyobb megmérettetése a CakeDesigner világbajnokság itthoni selejtezője volt, ahol egy 4 emeletes design tortával indult, ami az ismert magyar meséket mutatta be cukorfigurákkal.

2019-ben pedig elindult az országos gasztronómiai bajnokságon, a Tatai Farsang Kupán két kategóriában: cukrász, cukrászművészet. A cukrászművészetben ezüstérmet, míg a cukrász kategóriában bronzérmet szerezett. Szintén 2019-ben a minden évben Szolnokon megrendezésre kerülő gasztronómiai kiállításon és versenyen, a Pelikán Kupán aranyérmet kapott egy indián táncost ábrázoló szoborért.

2019 végén elindult az I. Royal Cake elnevezésű versenyen, amelyre barokk-rokokó stílusú alkotásokkal lehetett nevezni. A fiatal Mozartot ábrázoló munkájával bronzérmet szerzett.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tk3s_swns_jen_atkin_14.jpg

Elhagyta a vőlegénye, mert túl kövér volt, majd leadott 50 kilót és a hétvégén brit szépségkirálynő lett

Jen Atkin 108 kilóról szépségkirálynőre fogyott két év alatt.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Gyorsételeken élt és semmit nem mozgott, így hízott 108 kilóra Jen Atkin, aki végül már annyira kövér volt, hogy a vőlegénye is elhagyta, írja a Daily Mail. Ekkor döntött a teljes életmódváltás mellett a légiközlekedésben dolgozó most 26 éves nő.

Jen Atkinnek nincs nagy titka: a junkfoodról áttért az egészséges táplálkozásra, és hetente több alkalommal is edzésre jár. A fiatal nő végül több mint 50 kilót fogyott, vagyis kiindulási testsúlya közel felét leadta.

A nagy fogyás után előbb megnyerte a schunthorpe-i szépségversenyt, majd 2018-ban a Miss England szépségkirálynő-választáson az első udvarhölgy lett. A csúcsra azonban néhány napja ért fel: február 21-én őt választották meg 2020-ban a legszebb brit nőnek.

Jen Atkin ezzel a 75. Miss Nagy-Britannia lett a sorban, megkoronázása után is az elmúlt éveire utalt, és azt mondta:

"A kemény munka végül kifizetődik."

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
farkasanna.jpg

Magyar grafikus nyerte meg a tipográfia Oscar-díját

Farkas Anna a Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának arculatáért és az egy. magazinnak tervezett animált logóért kapta az elismerést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 16.


hirdetés

Egy magyar grafikus nyerte a tipográfia Oscar-díjának tartott elismerést.

Farkas Anna Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának arculatával és az egy. magazinnak tervezett animált logóval érdemelte ki az amerikai, Type Directors Club „Certificate of Typographic Excellence” címet.

Az elmúlt hetven évben eddig két másik magyar kapta meg ezt a kitüntetést.

A pályázaton 55 országból több mint 1800 pályázat érkezett, ezen vett részt Farkas Anna is, a pavilon arculatát férjével, Batisz Miklóssal közösen készítették, míg az egy. című logó az ő munkája.

„Mindig az a cél, hogy betűkkel tudjam megmutatni, az adott megrendelő mit gondol a világról, mit szeretne mondani. Ezt sűrítem egy képbe, egy logóba, egyetlen megjelenésbe”

hirdetés

– mondta el Farkas Anna.

Az animált (mozgó) logotípia idehaza még kevéssé használt, és külföldön is ritkaságnak számít. De egyre fontosabb a mozgásos, videós megjelenés, ahogy az egy. esetében is a karakter azonos, de a látvány változó.

Farkas Anna grafikus munkáit külföldön is ismerik és elismerik, több nemzetközi díjait is kapott, a TDC mellett két Red Dot-díjjal és egy Ferenczy Noémi-díjjal is büszkélkedhet.

A Type Directors Club a pályamunkákat egy könyvben is bemutatja, valamint egy kiállítást is készítenek, melyet a világ számos pontjára elvisznek - írta a egy.hu.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!