hirdetés
kokardanyito.jpg

Hogyan hordjuk helyesen a kokárdát?

Kívül zöld, vagy kívül piros az igazi? Elmondjuk, mit kell tudni erről, és megmutatjuk a márciusi ifjakét.
Jókai Mór kokárdájáról a PIM-ben készültek a képek - szmo.hu
2016. március 15.


hirdetés

Egy ideje minden márciusban fellángol a vita a Facebookon a kokárdáról. Mindig akad valaki, aki szerint a a kívül zöld, belül vörös a jó, és szerinte több mint 160 éve rosszul hordja mindenki. Aztán erre válaszként érkezik egy másik hozzászólás arról, hogy csak a kívül vörös, belül zöld kokárda a jó.

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv, hogy Katona Tamás történész kutatásai szerint is kívül kellene lennie a zöld színnek.

Mi igaz ebből? Tényleg a kívül zöld kokárda az igazi? Hogyan kell helyesen hordani a kokárdát? Utánajártunk.

tevedes

A legenda szerint Szendrey Júlia és Laborfalvy Róza készítette és tűzte fel az első kokárdákat szerelme - Petőfi Sándor és Jókai Mór - ruhájára.

Egy másik legenda szerint hibásan, kívül vörösen terjedt el a kokárdaviselet, mert Szendrey Júlia elrontotta a színek sorrendjét.

hirdetés

A harmadik legenda meg egyenesen úgy véli, hogy az olasz kokárdát hordjuk.

Ereklye03

Petőfi Sándor kokárdája

kokarda8

Jókai Mór kokárdája a Petőfi Irodalmi Múzeumban

kokarda7

Kitűző 1848-ból

A kívül zöld elmélet hívei egy Katona Tamásnak tulajdonított kutatásra szoktak hivatkozni. A történész egyik előadásából idéznek: "Ugye a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb."

Csakhogy ez a fenti leírás a szalag, azaz a szalaghal hajtogatásáról szól, és nem a kokárdáéról!

Több blog is foglalkozik azzal, hogy bár valójában a kívül zöld kokárda a helyes, így KELL JÓL hordani, attól a legenda még legenda: Szendrey Júlia nem rontotta el el kokárdát, az olaszokkal való egyezés pedig vagy egyszerű azonosság, mivel ők is így hordják, vagy a velük való szolidaritás kifejezése.

Gyakran idézik Kovácsné Ágit is, aki azt írja: "a zászló fölső része kerül a kokárda belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére", mert így helyes. Csakhogy e logika szerint az iráni kokárdának kívül pirosnak, belül zöldnek kellene lennie. Ilyennek:

kokarda5

Történelmi jelentőségű kokárdák a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A zöld-fehér-piros kokárda az irániak kokárdája. Íme, az iráni zászló és az iráni kokárda.

irani2

irani

iran3

Hermann Róbert történész szerint érdemes az eredeti formánál maradni. "Mégiscsak így hordták-hordjuk 162 éve. No és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom" nyilatkozta az UrbanLegendsnek.

Jókai Mór kokárdája, Petőfi és Vasvásri billiárd dákója és néhány pohár a Pilvaxból:

kokarda1

kokarda3

kokarda4

A gyerekek pedig így ábrázolják a kokárdát:

kokarda10

kokarda11

A Petőfi Irodalmi Múzeumban készült képek minősége azért ilyen, mert a történelmi értékeink védelmében nem szabad vakut használni a fotózáshoz.

Tűzzünk március tizenötödikén kokárdát, ezzel fejezzük ki, hogy fontos a hagyomány!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
zente-sma-keresztelo.jpg

Megkeresztelték Zentét – áhitattal hallgatta a koncertet és az istentiszteletet az SMA-s kisfiú

Anyukája a Facebookon számolt be a megható eseményről, sok-sok fotóval.
Címkép: Kurdi József - szmo.hu
2020. augusztus 10.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Zente nemrég kipróbálta a templomi orgonát a lelkész segítségével, sőt a világ legdrágább gyógyszerével kezelt kisfiú még énekelgetett is. Erről Zente anyukája egy videót is megosztott a Facebookon.

Abban is elhangzik, hogy éppen a keresztelőre készülnek. Vasárnap pedig meg is keresztelték Zentét a Kozármislenyi Református Templomban. Az eseményről a kisfiú anyukája fotókat is megosztott a Facebook-oldalukon. Zente édesanyjának beszámolója szerint egy nagyon szép és megható szertertást köszönhetnek Nagy Mariann lelkipásztornak, "akihez rengeteg közös emlék fűzi Zentét és minket, hiszen a kezdetektől tevékenyen állt a gyűjtés és Zentike gyógyulás mellé!"

"Az esemény különlegessége volt Tasi Csaba orgonaművész csodás előadása is, így valóban felejthetetlen pillanatokat éltünk át!

Zente egyébként rendkívül fegyelmezetten, egyetlen hang nélkül, mondhatni áhitattal hallgatta végig szépen nyugodtan a koncertet és az egész istentiszteletet. Nagyon büszkék voltunk rá, bár igazából nem is vártam mást, hiszen tudtam, hogy ha zenét hall akkor más nem is nagyon érdekli. Illetve kiemelném, hogy akkor sem sírt egy pillanatig sem amikor vizes lett a bukisja, pedig véletlenül egész sokat kapott"

hirdetés

- írta le élményeiket Zente anyukája, aki több fotót is megosztott az eseményről.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ajandek.jpg

Összefogás indult az édesanya nélkül maradt budapesti családért

A nőre másfél hete zuhant rá egy férfi, aki kiugrott XI. kerületi panelházukból. Mindketten meghaltak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Összefogás indult az édesanya nélkül maradt budapesti családért. A nőre másfél hete zuhant rá egy férfi, aki kiugrott XI. kerületi panelházukból. Mindketten meghaltak. Férje azóta egyedül próbál helytállni, de rengeteg segítséget kap - hangzott el az RTL Híradójában. Gyerekjátékokat, babakocsit és ruhákat adományoztak nekik. Több tejdajka pedig anyatejet is biztosít az anya nélkül maradt fél éves kislánynak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apuka-segitsegevel-szuletett-meg-a-baba-illusztracio-pixabay.jpg

A hősiesen helytálló apuka segédkezett gyermeke születésénél, amíg a mentők oda nem értek

A 39 hetes kismamánál otthon indult be a szülés. A hős apuka tartotta a frontot, amíg a szakemberek kiértek hozzájuk.
A címkép illusztráció: Pixabay/ThorstenF - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Néhány napja írtunk arról, hogy a családtagok vezették le a szülést egy zuglói kismamánál, mire a mentők kiértek, már megszületett a baba.

Most is az egyik családtag segítette a mentősök munkáját, ugyanis otthon indult be a szülés egy 39. hétben lévő kismamánál.

"A Nyírábrányi Mentőállomás esetkocsiját riasztották ma hajnalban ahhoz a 39. hetes kismamához, akinél otthonában indult be a szülés. A mentésirányító instrukcióit addig a hősiesen helytálló apuka követte, az ő segítségével vált láthatóvá az újszülött hajas fejbőre"

- számolt be az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

hirdetés

A mentők hamar kiértek a helyszínre, a szakemberek átvették a szülés vezetését és végül egészséges kisfiút segíthettek világra.

Időközben ráadásul speciális koraszülött mentőegység is csatlakozott az ellátáshoz. Végül az anyukát és a kis Gáborkát is stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők, a hős apuka kíséretében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
noel2.jpg

Már Budapestre tart Noel és családja, hogy a kisfiú megkaphassa SMA-kezelését

„Ami az elmúlt hónapokban mint egy távoli cél lebegett a szemünk előtt, most lassan valósággá válik” – írja édesanyja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Örömhírről számol be a Facebookon az SMA1-betegségben szenvedő egyéves kisfiú, Noel édesanyja:

már úton vannak romániai otthonukból Budapestre, a Bethesda kórházba, ahol a gyerek augusztus 25-én megkaphatja a rendkívül drága Zolgensma-kezelést.

Az édesanya megírja, hogy nemrégiben Bukarestben jártak, ahol a Noel további kezelését lehetővé tevő előzetes vizsgálatokat végezték el. A román fővárosban lényegében mindent rendben találtak, a kisfiú légzése és a mozgás fejlődését számszerűsítő Chop-Intend teszt is javulást mutatott - írja édesanyja.

Hozzáteszi, hogy így

hirdetés

„ami az elmúlt hónapokban mint egy távoli cél lebegett a szemünk előtt, most lassan valósággá válik. Erre vártunk, ebben reménykedtünk, ezért küzdöttünk és imádkoztunk a diagnózis óta eltelt több mint 9 hónap alatt.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!