hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Akkor is veszélyben lehet a magánszférád, ha nem vagy fent a Facebookon
Nyugtalanító eredményre jutott egy kutatás: hiába törlöd magad, ez nem sok mindenen változtat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 23.


hirdetés

Lassan bele kell nyugodnunk abba, hogy a magánszféra elvesztette a csatáját a közösségi médiában. Egy amerikai-ausztrál közös tanulmány szerint

nemcsak azokat fenyegeti a veszély, hogy mindent tudnak róluk, akik aktívak ezeken a fórumokon, hanem azok is, akik már megszüntették saját oldalukat. A korábbi barátok, ismerősök posztjaiból ugyanis „95%-os pontossággal” lehet következtetni az ő tevékenységükre is

– írja a a Science Daily.

A vermonti és az adelaide-i egyetem kutatói 13.905 Twitter-felhasználó több mint 30 millió nyilvános üzenetét elemezték. Megállapították, hogy egy tweetből, amennyiben a posztoló 8-9 kapcsolatának oldalán megjelenik, ugyanolyan biztonsággal ki lehet találni, hogy milyen üzenetek várhatók tőle a jövőben az adott témában, mintha az ő oldalát követnénk.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy

ha valaki kilép az oldalról, akkor is nyomon követhető, mert az online barátok nagyon sok mindent elárulnak róla.

Mint James Bagrow, a Nature Human Behaviour című szaklapban megjelent kutatás vezetője hangsúlyozta, amikor feliratkozunk a Facebook-ra vagy más közösségi médiumra, nemcsak a rólunk szóló információk bizalmasságáról mondunk le, hanem azokról is, amelyek ismerőseinkről szólnak.

A kutatás mélyreható kérdéseket tesz fel a magánszféra természetéről, valamint arról, hogy egy ilyen kapcsolatrendszerrel magas szinten behálózott társadalomban mennyire kötődnek a világhálóhoz egy ember választásai és nem utolsósorban identitása.

A tanulmány azt sugallja, hogy – legalábbis elméletben – egy cég, egy kormány vagy bárki más pontos képet kaphat bárkiről, annak politikai vagy vallási nézeteiről, de akárcsak vásárlási étkezési szokásairól a barátainak egyszerű megfigyelésével.

„A közösségi hálón nincsen egyetlen hely sem, ahol el lehetne rejtőzni”

– hangsúlyozza Lewis Mitchell, az adelaide-i egyetem docense, a tanulmány társszerzője. Igaz, hogy egyfelől az olyan oldalak, mint a Facebook és Twitter, komoly tényezővé váltak társadalmi mozgalmakban, tüntetésekben, országos választásokban, sőt, még a pénzvilágban is, másfelől azonban a rajtuk jelenlévők információk tömkelegét árulják el magukról és barátaikról.


KÖVESS MINKET:
Sosem létezett emberek arcát alkothatja meg egy mesterséges intelligencia
Hihetetlen, de ezeket a képeket nem egy fotós készítette...
Mashable, fotók: https://thispersondoesnotexist.com/ - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

Nem igazán csodálkozunk rá, hogy mostanában milyen brutális gyorsasággal fejlődik a mesterséges intelligencia - viszont még mindig van, ami meglepetést tud okozni.

Egy weboldal ugyanis nem létező emberek arcait hozza létre, és egy pillanatra sem gondolnánk a fotók alapján, hogy nem valódiak.

Az oldal neve thispersondoesnotexist.com, és egy algoritmust használva kidob egy-egy emberi arcot, melyek mindegyike ijesztően igazinak tűnik.

Ha felmegyünk az oldalra és újratöltjük, mindig egy újabb arc jelenik meg. A website a softwerfejlesztő Phillip Wang munkája, s egy új algoritmust használ - ennek neve StyleGAN -, amit kutatók fejlesztettek ki a Nvidiánál (a NVIDIA Corporation egy kaliforniai székhelyű, elsősorban korszerű grafikus processzorai révén ismert számítástechnikai vállalat).

A GAN, az a Generative Adversarial Networks olyan koncepció mentén működik, amelynek célja olyan képek létrehozása, amik összetéveszthetetlenek a valódiaktól. A GANeknek megtaníthatjuk, hogy emberi arcokra emlékezzenek, de akár másra is: hálószobákra, autókra, macskákra - és természetesen maguktól is generálhatnak ilyeneket.

Wang egyébként azt mondta a Mashable-nek, hogy azért hozta létre az oldalt, mert fel akarta hívni a figyelmet az algoritmusra, és épp az ilyen típusú képekre a legérzékenyebb az emberi agy. Ráadásul a barátai sem akarták elhinni ezt az AI-jelenséget, és ő meg akarta győzni őket róla.

A hatás sokkoló volt: az oldal vírusként kezdett terjedni.

A fejlesztő szerint nagyon előremutató a találmánya, ugyanis egy megfelelően nagy adatkészlet segítségével bármiféle realisztikus kép elkészíthető lesz. És itt olvad össze a valóság és a fikció.


KÖVESS MINKET:
Kifejlesztették az intelligens szövetet, ami a testünk igényei szerint viselkedik
Nemcsak egy technológiai eszköz, hanem immár egy szövetanyag is képes lehet erre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Kínai találmányról beszélhetünk, ugyanis a hsziameni egyetem kutatói dolgozták ki a marylandi egyetemen dolgozó honfitársaikkal közösen. (Mellesleg a hsziameni az első olyan kínai egyetem, amelyet külföldön élő kínaiak alapítottak). Ez a szövet érzékeli a bőr állapotát, és hűvösebb lesz, ha melegünk van, ellenben hőszigetelőként működik, ha fázunk. A hőmérsékletet az anyag infravörösre érzékeny szálai mérik be, és kitágulnak, vagy összehúzódnak a bőr állapotának megfelelően. Az eljárás, amelyet a ScienceNews ismertetett, alapja lehet olyan ruhadarabok készítésének, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a test hőmérséklet-változásaihoz.

A ruhaanyagok többsége azért melegít, mert infravörös sugárzás formájában összegyűjti a test által gyűjtött hőt, de eddig még egyetlen sem volt képes a hűtésre. A titok a rostokban van, amelyeket egyfelől olyan anyagból készítettek, amely beszívja a nedvességet, másfelől pedig olyanból, amely szétszórja. A rostokat pedig az infravörös sugarakra érzékeny karbon-nanocsövekkel vonták be.

A kutatók szerint a technológiát még tökéletesíteni kell, mielőtt az „intelligens” szövet kereskedelmi forgalomba kerülhet, de azt máris tudják, hogy ezeket a rostokat a már rendelkezésre álló ipari eljárásokkal lehet szőni és festeni.


KÖVESS MINKET:

Depressziós felnőtt válhat abból, aki kamaszként füvezik, állítják a tudósok
Újabb széleskörű tanulmány figyelmeztet a marihuána korai fogyasztásának kockázataira.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Ezúttal az oxfordi és a nem kevésbé rangos montreali McGill egyetem kutatói állapították meg, hogy ez a drog oly módon károsítja a tizenévesek agyát, hogy az súlyos mentális zavarokat okozhat számukra felnőtt korukban.

Hajlamosabbak lesznek a szorongásra, a depresszióra, és erősödhet bennük az öngyilkossági hajlam is.

A kutatás kimutatta, hogy sok brit és észak-amerikai felnőtt megúszhatta volna az ilyen problémákat, ha tinédzserként tartózkodik a füvezéstől.

A depresszió és a kamaszok marihuána-fogyasztása közötti összefüggést részben annak alapján állapították meg, hogy az ezredforduló óta sokkal nagyobb mennyiségben lehet hozzájutni ehhez a kábítószerhez, különösen az Egyesült Államokban, ahol több államban legalizálták a fogyasztását – idézte a Daily Mail.

De nincs ez másként Kanadában sem – itt tavaly fogadták el a teljes legalizálásról szóló törvényt - a tanulmány szerint a 18 és 30 év közötti fiataloknál diagnosztizált depressziós esetek 7%-a kannabisz-fogyasztáshoz köthető. Ez Kanadában mintegy 25 ezer főt jelent, ez a szám Nagy-Britanniában 60 ezerre tehető, míg az Egyesült Államokban meghaladja a 400 ezret is.

A kutatás eredményei 11 tanulmány elemzése után születtek meg, amelyekben több mint 23 ezer pácienst vontak be. Ugyanakkor nem tettek különbséget a hatásvizsgálatban a fogyasztás gyakorisága szerint.

Bár a kutatás egyik vezetője, Andrea Cipriani oxfordi professzor hangsúlyozta, hogy a kannabisz káros hatásai egyénenként változóak lehetnek a kamaszok esetében is, nagyon fontos feladata a közegészségügynek a droggal kapcsolatos felvilágosítás. Annál is inkább, mert, mint azt már korábbi felmérések kimutatták, a marihuánával élő tizenévesek gyengébbek az iskolai eredményeik, gyakoribbak az idegrendszeri és légzési problémáik, nem is beszélve a drogos állapotban elszenvedett autó- és motorbalesetekről. Ugyanakkor Nagy-Britanniában számos tapasztalat utal arra, hogy az iskolai felvilágosítás éppen a kívánt hatás ellenkezőjét váltja ki, mert a tizenévesekben inkább felkelti az érdeklődést a füvezés iránt, mintsem hogy elriassza őket.


KÖVESS MINKET:

Megható képpel és összeállításokkal búcsúznak az Opportunity marsjárótól - Obama is üzent
A sikertelen kapcsolatfelvétel után a NASA bejelentette, hogy véget ért a robot küldetése.
MTI - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Véget ért az Opportunity marsjáró robot küldetése - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán sajtóértekezleten, Washingtonban. A különleges eszköztől a NASA után Obama is elbúcsúzott.

A NASA az "egyik legsikeresebb és legtartósabb bolygóközi kutatásnak" minősítette az Opportunity küldetését, kiemelve, hogy csaknem 15 éven keresztül kutatta a Mars felszínét és alapvető fontosságú munkát végezve hozzájárult ahhoz, hogy a hivatal "visszatérhessen a vörös bolyóra".

"Az Opportunityéhoz hasonló úttörő küldetéseknek köszönhetően jön majd el egyszer az a nap, amikor kiváló űrhajósaink a Marson lépkedhetnek majd"

- fogalmazott a sajtókonferencián Jim Bridenstine, a NASA vezetője. Hozzátette, hogy ezekben az első lépésekben majd az Opportunityt megalkotó nők és férfiak munkája is benne lesz. A marsjáró robot hét hónappal a felbocsátása után, 2004 januárjában landolt a vörös bolygón, és értékes információkat küldött a földi központba: például arról, hogy a Marson valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.

A szerkezet hematitot, a víz kialakulásához szükséges ásványt talált, és a vörös bolygó egyik kráterében arra utaló nyomokra lelt, amelyek szerint a földi tavakhoz hasonló, ivóvizet tartalmazó kis tó is lehetett ott. Küldött a Földre 217 ezer fotót, köztük színes panorámaképeket és közelről megmutatta a Mars 57 szikláját, amelynek nyomán a kutatók új ásványi felszíneket azonosíthattak be.

Tavaly júniusban azonban a 174 kilogrammos, hatkerekű marsjáró erős porviharba került, és mivel a vihar megakadályozta a robot napenergiával működő elemeinek feltöltődését, a szerkezet elnémult. Az űrjáró a vihar után sem küldött jeleket, és a NASA szerdára virradó még egy utolsó kísérletet tett a kapcsolatfelvételre.

John Callas, az expedíciók projektvezetője a sajtóértekezleten elmondta, hogy

"minden ésszerű mérnöki erőfeszítést" megtettek, hogy újra kapcsolatba léphessenek a robottal, de végül úgy döntöttek, a túlságosan csekély esély miatt végleg felhagynak a próbálkozással. Ezzel "halottnak" nyilvánították az Opportunityt.

A sajtóértekezleten kiemelték azt is, hogy a Mars kutatása nem zárul le, a NASA InSight nevű űrszondája 2018. november 2-án szállt le a bolygón.

A döntést követően a NASA így búcsúzott el a híres marsjárótól:

"Nehéz búcsút inteni. Mindössze 90 napnyi működésre és 1100 yard megtételére tervezték, az Opportunity Mars-rover mégis 15 éven keresztül vizsgálta a vörös bolygó felszínét, és sorra döntötte a rekordokat."

It's so hard to say goodbye! ? Designed to last just 90 Martian days and travel 1,100 yards, our Mars Opportunity rover explored the surface of the Red Planet and broke records during its 15-year mission. It vastly surpassed all expectations in its endurance, scientific value and longevity. In addition to exceeding its life expectancy by 60 times, the rover traveled more than 28 miles by the time it reached its most appropriate final resting spot on Mars - Perseverance Valley. Today, we bid farewell to the rover that stopped communicating with Earth when a severe Mars-wide dust storm blanketed its location in June 2018. In this image from 2010, Opportunity used its navigation camera for this northward view of tracks the rover left on a drive from one energy-favorable position on a sand ripple to another. The tracks that Opportunity left on the Martian soil will pave the way for future robotic and human exploration of the Red Planet. Credit: NASA/@nasajpl #nasa #space #mars #redplanet #thanksoppy #opportunityrover #planets #solarsystem

685.2k Likes, 6,025 Comments - NASA (@nasa) on Instagram: "It's so hard to say goodbye! ? Designed to last just 90 Martian days and travel 1,100 yards, our..."

Barack Obama is megosztotta a hírt, és pár gondolatot írt hozzá:

"Ne szomorkodjunk, hogy vége, inkább legyünk büszkék, arra, hogy olyan sokat tanított nekünk." Majd gratulált a programban résztvevőknek, amely minden várakozást felülmúlt.

Don't be sad it's over, be proud it taught us so much. Congrats to all the men and women of @NASA on a Mars rover mission that beat all expectations, inspired a new generation of Americans, and demands we keep investing in science that pushes the boundaries of human knowledge.

829.5k Likes, 5,922 Comments - Barack Obama (@barackobama) on Instagram: "Don't be sad it's over, be proud it taught us so much. Congrats to all the men and women of @NASA..."

A közösségi médiában több érdekes összeállítás is megjelent:

Opportunity, also known as MER-B or MER-1, is a robotic rover active on Mars since 2004. Launched on July 7, 2003 as part of NASA's Mars Exploration Rover program, it landed in Meridiani Planum on January 25, 2004, three weeks after its twin Spirit (MER-A) touched down on the other side of the planet. Credit: @nasajpl Repost: @adamesgraphics | @space_insider @marsexpo2022 #spaceinsider #marsexpo2022 #opportunity #opportunityrover #mars #marsrover #jpl #nasa #space #opportunitydown

889 Likes, 13 Comments - Space Insider (@space_insider) on Instagram: "Opportunity, also known as MER-B or MER-1, is a robotic rover active on Mars since 2004. Launched..."

15 years, 200,000+ images, 28 miles. #ThanksOppy! - #CuriosityStream #MarsRover #Mars #RedPlanet #Oppy #OpportunityRover #SpiritRover #rover #Opportunity #Spirit #NASA #space #lifeonmars #water #SolarSystem #Universe #science #history #documentary #documentaries #edtech #astronomy #planets #StayCurious

1,316 Likes, 26 Comments - CuriosityStream (@curiositystream) on Instagram: "15 years, 200,000+ images, 28 miles. #ThanksOppy! - #CuriosityStream #MarsRover #Mars #RedPlanet..."


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x