hirdetés
Palibácsijó.jpg

Akinél puskát kell írni dolgozat előtt – Pali bácsi módszereiért 40 éve rajonganak a diákok

2018. év szupertanára a diákok és a szülők szavazatai alapján a pilisvörösvári Krizsán Pál lett. QR-kódos kincsvadászat, fordított órák, tabletes szavazóprogram. Pali bácsi óráin csupa mosolygós, felszabadult gyerek ül.
Faragóné Kovács Patrícia írása - szmo.hu
2018. szeptember 18.


hirdetés

„A mai civilizációnak van egy abnormális vonása, mégpedig az, hogy egyfajta taposómalomban élünk: dolgozunk, hogy ehessünk, eszünk, hogy dolgozhassunk. De látjuk-e értelmét annak, amit csinálunk? És van-e benne örömünk? Az ember ugyanis akkor motivált, ha értelmet és célt lát a cselekvésében, és/vagy ha az örömet, élvezetet okoz neki. Ha igazán bele tud vonódni, feledkezni.” /Csíkszentmihályi Mihály/

A Dívány és a Lidl országos pályázatot hirdetett, hogy megtalálja a 2018. év szupertanárát.

aki a leginkább egyedi, érdekes, újszerű, ámde annál hatékonyabb módszerekkel éri el, hogy a diákok szeressék és egyúttal el is sajátítsák az adott tantárgyat. Hozzáértő szakemberekből álló zsűri pontozta a pályázó tanerőket, és az idén csak történelemtanárok kerültek a döntőbe.

A legkompetensebb szavazóközönség mégis a diákokból és szüleikből álló közösség volt, akik a legtöbb voksot a pilisvörösvári Krizsán Pálra.

adták, aki negyven éve tekinti szívügyének a gyerekek történelmi ismereteinek gyarapítását. Pali bácsi a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában tanít történelmet, ahol magas színvonalú német és angol nyelvoktatás folyik.

hirdetés

Megkérdeztük Pali bácsit, mik azok a forradalmi módszerek, amiknek köszönhetően ennyien rajonganak az óráiért.

Mert mi tagadás, a diákok már-már rajongással beszélnek a formabontó, kincsvadász, puskaírást „favorizáló” pedagógusról.

- Micsoda?! Hogy egy tanár bácsi puskázásra buzdít?! Hogy is van ez? Megtenné, hogy velünk is megosztja ezt a titkot? Hátha néhány kollégája kedvet kap hozzá.

- Természetesen, mint minden tantárgyból, történelem órán is van dolgozatírás. Nálam ez egy kicsit másként zajlik. Azért, hogy a gyerekek számára érdekesebb legyen a felkészülés, az összefoglaló óra végén szorgalmi feladatot adok nekik. Az a feladat, hogy készítsenek a dolgozatra az adott témából egy „puskát”, amelyet a dolgozat megírását követően be is mutathatnak s „pozitívusokat” (pluszokat) kaphatnak érte. Biztos lehetek abban, aki elkészíti a „puskáját” az át is nézi legalább egyszer a tananyagot.

A 7–8. évfolyamon szoktam csinálni, mikorra már tudják a gyerekek, hogy milyen típusú kérdésekből, feladatokból áll egy témazáró dolgozat, hogy állítsanak össze maguknak egy feladatsort, s küldjék el nekem e-mailben egy előre megadott határidőig. Átnézem a tesztet, válaszomban jelzem az esetleges kifogásaimat, vagy jóváhagyom a gyerek munkáját. A jóváhagyást követő e-mail után aztán a tanuló a következő órán megírhatja a saját maga által összeállított témazárót.

- Úgy hallottuk, a gyerekek előszeretettel emlegetik a töriórás kincsvadászatot. Ez valami speciális ismeretszerzési módszer, amit kifejezetten Ön vezetett be?

- Magát a módszert nem én találtam ki, egy nyári továbbképzésen találkoztam vele először. Fantáziát láttam a dologban, ezért elsőként bevezettem, kipróbáltam az iskolámban. Mit mondjak, nagyon élvezik a gyerekek a „kincsvadászatot”. A vadászat előtt, a szünetben elhelyezek az iskola folyosóin, udvarán QR-kódokat. A kódok mögött egy – egy kérdés, feladat áll. A gyerekeknek meg kell találni az összes kódot, majd beolvasni, s megválaszolni a mögötte rejlő kérdést. A feladatok megoldásakor természetesen használhatják a saját mobiljukat, vagy az általam kiosztott iskolai tableteket. Úgy állítom össze a kérdéseket, hogy megválaszolásuk lefedje az elsajátítandó tananyagot. A tanulóknak két dolog miatt tetszik ez a játék. Elővehetik órán a mobiljukat, netezhetnek és nem kell a padjaikban ülniük.

- Fordított órák az én iskolámban is voltak anno, Pápán. De itt nyilván nem csupán egy április elsejei bolondozásról van szó. Önnél mit jelentenek, miként zajlanak le ezek a különleges órák?

- A nagyobbak körében nagy sikere van az úgynevezett „fordított óráknak”. Ilyenkor a gyerekeknek az adott óra előtt egy – két nappal e-mailben elküldök egy, esetleg két linket, mely mögött egy film, egy szemelvény, vagy egy prezi található. A küldött anyaghoz olykor kapcsolódhat még egy forrásszemelvény is. Az e-mail természetesen tartalmazza az anyag feldolgozását segítő feladatokat, szempontokat is. Órán aztán a tanulók elmondják, ki, hogyan dolgozott otthon. Egymás válaszát hallgatva - ha szükséges kijavítják egymást, ha szükséges saját megoldásaikat indokolják, - így tanulják, tanítják meg az anyagot. Azt tapasztalom, a gyerekek nagyon élvezik ezt a fajta „kistanár” szerepet.

- Ha jól tudom, alkalmanként még szavazókártyákat is használnak történelem órákon, az anyag még jobb megértéséhez. Ehhez speciális számítógépes programmal dolgozik. Kifejtené ezt kicsit bővebben?

- Ha csak arra vagyok kíváncsi, hogyan sikerült megérteni az óra anyagát, akkor használom a „Plickers” szavazóprogramot. Egy projektor segítségével kivetítek néhány, az anyaghoz kapcsolódó feleletválasztós kérdést, s a gyerekeknek egy előre kiosztott négyzet alakú szavazókártyával kell válaszolniuk. A válaszadáskor a tanulóknak a négyzet úgy kell felmutatniuk, hogy az „A”, „B”, „C”, vagy „D” oldala legyen felül a vélt helyes válasznak megfelelően. A felmutatást követően aztán a saját tabletemen található alkalmazás segítségével beolvasom, lefényképezem a gyerekek válaszait. A program alkalmas arra, hogy kérdésenként összesítse a helyes válaszok százalékát, melyet aztán ki is szoktam vetíteni.

Az egyértelműen kiderült, hogy Pali bácsi óráin csupa mosolygós, felszabadult kölyök ül, akik – nem mellesleg – még a töri anyagra is emlékeznek.

Nem jobb ez, mint körmöt rágva, kezet tördelve, gombóccá gyűrődött gyomorral izgulni, mikor lapoznak át a naplóban a neveden? Azt pedig, hogy miben rejlik a szupertanárság titka, a leghitelesebb forrásból kérdeztük meg.

Következzenek a gyerekszájak:

- Pali bácsi komoly, vannak követelményei, de mindent viccesen ad elő, és sosem érzem úgy magam az órákon, hogy valamitől félnem vagy izgulnom kéne. A puskaírás viszont nagyon izgi, és egy csomó dolgot már közben megjegyzek.

- Én azért tartom Pali bácsit ’szupertanárnak’, mert nem tart unalmas órákat, próbál törekedni arra, hogy mindenki megértse az anyagot, és mindent megtesz, hogy érdekessé tegye a témát, legyen az tabletek, projektor, különféle programok. És a legjobb, hogy mindenféle őrültségben is benne van az osztályával.

- Pali bácsi azért szupertanár, mert mindent meg lehet vele beszélni, és ez nagyon jólesik. Szeretem a humorát, és akkor is humoros tud maradni, mikor nincs túl jó kedve. Szeretem, hogy nem emeli fel a hangját, mert tudja, hogy minket nem a hang felemelése nevel. Ő a legjobb tanár.

Ki mást idézhetnék az interjú zárásaként, mint Vekerdy Tamást, aki 2017-ben megjelent, Belső szabadság – Elég jó szülő – Elég jó gyerek című könyvében fogalmazza meg a következőket:

„Nem lenne szabad fetisizálni az ’anyagot’, ahogy itthon tesszük. A magyar iskolák szorongó tanárokat gyártanak, ezek szorongó gyerekeket nevelnek, a szorongó gyerekekből szorongó felnőttek lesznek, a szorongás pedig azt is megakadályozza, hogy képességeink maximális fokán teljesítsünk.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ZZ_4980-1-2.jpg

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a test már az első perctől fogva tiltakozik – interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnokkal

Ő az egyetlen ember a világon, aki két alkalommal is teljesítette a 20-szoros Ironmant. 43 éves volt, amikor 2008-ban elkezdett sportolni, ma az egyik legismertebb magyar triatlonista, nevét Mexikótól Svájcon át az USA-ig mindenhol ismerik, Racemachine a beceneve.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Csak az extrém kihívások érdeklik, saját magát edzi és motiválja. Szőnyi Ferenc minden versenyén a teljesítőképességének határait súrolja és úgy tűnik, 56 évesen is megállíthatatlan.

Egy hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetéseken vesz részt, legtöbbünknek egynapi edzésprogramja is bőven megerőltető lenne.

Eddigi pályafutása során 173 Ironmant teljesített, csak a tavalyi versenyein 2000 km-t futott. Edzésprogramja körülbelül ötször annyi, mit a versenyeken megtett távok.

Ugyan a vírushelyzet miatt idén le kellett mondania a versenyekről, Szőnyi Ferenc minden nap a jövőbeli új kihívásokra készül. A BioTechUSA által támogatott triatlonista kemény és következetes edzésekkel, tudatos étkezéssel és étrendkiegészítőkkel készül a jövő évi versenyszezonra.

43 évesen kezdtem el sportolni és ez az egész életemet megváltoztatta, életformámmá vált. A sport rengeteget adott mentálisan és fizikálisan is, általa lettem igazi életszerető ember: erős, kitartó, fegyelmezett, szorgalmas és progresszív – avatott be minket Szőnyi életformájával kapcsolatos gondolataiba. A hétköznapokban nem követ speciális diétát, ám testét folyamatosan karban tartja és az edzések között figyel a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre is, emellett pedig rendszeresen szed étrend-kiegészítőket.

hirdetés

Egész évben a BioTechUSA étrend-kiegészítőit használom, ezek végigkísérnek a versenyek előtti felkészülési időszakban és a megmérettetések közben is. Zab shake-kel indul a napjaim többsége, aztán pedig további termékekkel folytatódik. C-vitamin, multivitamin, koenzim, L-karnitin és végül Arthro Guard italpor kerül a poharamba reggelente. 2500-3000 kalóriát viszek be egy nap, igyekszem minőségi, tápanyagokban gazdag, de szénhidrátokban szegény ételeket fogyasztani. Kerülöm a vöröshúsokat és zsírokat, törekszem rá, hogy magas fehérjetartalmú ételeket válasszak, amiket szezonális, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel egészítek ki.

A vírushelyzet Szőnyi 2020-as versenyterveit is befolyásolta, az egész szezont újra kellett terveznie, de nem csügged. Mindig van újabb nagyszabású terve és számára a versenyek továbbra is ugyanarról szólnak: rájönni, hogy hol van a teljesítőképességének a határa vagy létezik-e egyáltalán.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
126374129_225970835542216_2668453187451552070_n-1000x750.jpg

Ildikót vonzzák a nagy gépek – Amazonként járja Európát

A 24 éves lány sosem félt vezetni, bármit szívesen, minél nagyobbat, annál jobb. Szeret nő lenni, de ettől még kedvelheti a férfiasnak mondott szakmáját, a kamionozást. Hiszen, mint mondja, egy férfi is élvezheti a konyhát.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

Gáspár Ildikó előtt nem zárták le a határokat. Ő ugyanúgy utazik most is Európában, mint korábban. A kamionosok nélkül megállna az élet.

„Áruszállítókra a koronajárvány alatt is szükség van, ez az első hullámban kiderült, úgyhogy mi megyünk folyamatosan” – meséli, miközben épp Ausztriában utazik.

Két éve úton van hétfőtől péntekig, ilyenkor mindössze két négyzetméter az otthona.

„A kamionban élek, de én ezt nagyon szeretem, mindenem megvan, ami kell.

Amikor új helyen kezdek, olyan autót kérek, amiben nem cigiztek, alaposan kitakarítom és berendezem. Két ágy van, egy felül, egy alul, alatta hűtő és két szekrény. A tető alatt van még 3 fiók is papíroknak, ruháknak és a mosakodó felszerelésnek. Már tudom, hol a legjobb zuhanyozni. Ott állok meg, ahol akarok, ez a szabadság.”

hirdetés

Ilyen szép helyeken öröm vezetni

A legújabb otthona egy DAF lett. Ez más mint, a korábbi volt.

„Nagyobb, barátibb a fülkéje, de lassúbb, lomhább. A réginek olyan váltója volt, hogy sosem kérdezett vissza. Volt már ilyenem, meg kell szokni.”

Körülbelül egy hónapja dolgozik egy ausztriai székhelyű magyar cégnél, eddigi legjobb fizetése mellett az is pozitívum, hogy önkihordós a kocsija, így a vezetésen kívül kevesebbet kell dolgoznia.

„Ennek csak a tetejéről kell eltekerni a ponyvát, a korábbiaknál az oldaláról is. Negyedannyi munka ez nekem, bár a korábbit is megoldottam.”

A hétvégéket mindig otthon tölti. A zalaegerszegi lány az anyukájánál él Körmenden. A családot sokszor munka közben sem kell nélkülöznie, mindkét öccse és szüleik is utaztak már vele kísérőként. A tíz éves testvérének még kicsit hosszú az 5 nap, ő pihenőt kért a következő útig, a 15 éves csak iskolaszünetre vár, hogy elkísérje nővérét. Apjára két évig várt, míg elvihette magával.

„Anyunak időre van szüksége, de, amikor van, akkor jön velem. Nem csoda, ő is kamionos akart lenni, csak annak idején jöttem én és így lemondott a tervéről.”

Anya és lánya másban is hasonlítanak. Mindketten imádnak motorozni. Ildikó azonban ezt is csak akkor tudta meg, amikor kiderült, hogy ő is nagymotorra ült.

Anyukája nem azt válaszolta, hogy inkább ne, mert féltelek, megmondta, hogy neki is van motoros jogosítványa.

Bő húsz évig nem használta, amíg nem ment túrázni a lányáékkal.

Elvált édesapja már kevésbé boldog a motorozástól, ő a robogót tartja biztonságosnak. A kamionozással neki sincs gondja, úgy látja, az munka.

„Szerintem inkább hobbi. Sosem fogsz dolgozni, ha azt csinálod, amit szeretsz. Én így vagyok.”

Az első barátja vezette a motorok és a kamionok felé. Odaadta a sajátját, és Ildikó nem ijedt meg.

"Nem volt bennem semmilyen félelem. Nekem ez nem nehéz, egyszerűen élvezem.”

Kevés ilyen ember van, de amit kap, azt elvezeti.

A kamionos vizsgán nem volt több lány, csak ő. Vele bátorították a többieket, az oktató azt mondta, ha ő betolat mindenhova, akkor mindenkinek be kell. Negyvenen indultak, de csak a fele kapott jogosítványt és csak öten dolgoznak teherfuvarozóként.

Édesanyja is kedveli a motort és kamionokat

Ő rögtön munkába állt. Több cégnél dolgozott már. Volt, amit azért hagyott ott, mert nem kapott kamiont, a felettese félt, hogy összetöri. Olyan hely is akadt, ahol a defektet is levonták a fizetéséből.

Bár a mostani fizetése közeledik ahhoz, amit nagyon szeretne, de nem is 8 órát dolgozik.

"Napi 13-15 óra a munka hétfőtől péntekig, a fennmaradó időben pedig többnyire a kocsiban pihenek, filmet nézek, telefonálok. Nagy barangolásokra nem megyek idegen helyeken egyedül, a legnagyobb biztonságban az autóban vagyok”

- magyarázza, milyen az élete az európai utakon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fociorom.jpg

Hatalmas futballsiker: a magyar válogatott feljutott a Nemzetek Ligája élvonalába

A törökök elleni kétgólos győzelemmel sikerült a bravúr.
MTI, SZMO; Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. november 18.


hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban, és feljutott az élvonalba, mivel szerdán az utolsó, hatodik fordulóban 2-0-s győzelmet aratott a török csapat felett, míg az eddig éllovas oroszok kikaptak Szerbiában.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata Sigér Dávid találatával szerzett vezetést az 57. percben, a végeredményt pedig a csereként beálló Varga Kevin állította be a hosszabbításban. Mindkét gólszerzőnek ez volt az első találata a címeres mezben.

A jövő évi Európa-bajnokságra kijutott magyarok, akik immár hat találkozó óta veretlenek, a csoportelsőséggel feljutottak a Nemzetek Ligája élvonalába, egyúttal akár világbajnoki pótselejtezős helyhez is juthatnak, de ez csak a vb-selejtezők jövő novemberi zárásakor derül ki.

Bár a csapatok üres lelátók előtt vonultak a játéktérre, az egyik kapu mögötti szektor tetejére - ugyanúgy, ahogy az előző két mérkőzésen - két magyar zászló közé a Szózat első két sorát feszítették ki a Puskás Arénában, amely kívülről a magyar nemzeti színekben pompázott a fényfestéstől.

A törökök agresszív letámadással kezdték a mérkőzést, de Dibusznak csak egy távoli szabadrúgást kellett hárítania, majd hamar kiegyenlítetté vált a játék. A magyaroknak volt néhány tetszetős akciója, ám a befejezések nem sikerültek. A 25. perctől feljebb tolták a védekezésüket a vendégek, ez pedig nem ízlett a magyar válogatottnak, amely ekkor nem tudta hosszabb ideig megtartani a labdát. A védelem viszont stabil volt, Dibusznak így csak egyszer kellett nagyot védenie a szünetig, igaz, egy ízben Tufan ziccerben nem találta el a labdát egy bal oldali beadást követően.

hirdetés

A csoport másik mérkőzésén már a szünetben négygólos hátrányban voltak az oroszok, így a magyaroknak a döntetlen is elég volt a csoportelsőséghez, a szünetben végrehajtott kettős csere pedig jót tett a hazai csapatnak, amely első komoly helyzetét gólra váltotta. A magyar vezetés megtörte a törökök lendületét, így a védelemnek nem kellett nagy rohamokat átvészelnie, biztosan tartotta a meccs lefújásáig a minimális előnyt. A hosszabbításban a teljesen kitámadó törököket még Varga Kevin büntette meg, végleg eldöntve az összecsapást.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szoboszlai-dominik-legszebb-gol.jpg

Szoboszlai Dominiké az Eb-pótselejtezők legszebb gólja

A Salzburg középpályása a 92. percben egy távoli lapos lövéssel döntötte el az Izland elleni, 2-1-es magyar győzelmet hozó mérkőzést a Puskás Arénában.
MTI, Címkép: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

A szurkolók Szoboszlai Dominik Európa-bajnoki kijutást érő gólját választották meg a legszebbnek a múlt csütörtöki labdarúgó pótselejtezőn esett találatok közül.

A Salzburg középpályása a 92. percben egy távoli lapos lövéssel döntötte el az Izland elleni, 2-1-es magyar győzelmet hozó mérkőzést a Puskás Arénában.

Az európai szövetség közösségi oldala szerint a voksoláson még Goran Pandev (Észak-Macedónia), Michal Duris (Szlovákia) és Ryan Christie (Skócia) találataira lehetett szavazni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!