hirdetés
erdfge.jpg

Aki sokat szelfizik, komoly mentális betegségben szenvedhet

Nem biztos, de jó esély van rá, hogy a kutatók által nemrég megnevezett betegségben szenved.
címkép: Instagram - szmo.hu
2017. december 19.


hirdetés

A „selfitis” elnevezésű betegségről az elmúlt hetekben olvashattál először, és mielőtt azt gondolnád, hogy megint valami új őrültségről van szó, olvasd el az alábbi cikket.

Komoly probléma állhat a jelenség hátterében.

Rengeteg sztár tesz közzé magáról akár naponta többször is szelfiket a közösségi média oldalain, gondolj például Kim Kardashianre, akit bizony nem könnyű megsajnálni, hiszen gazdag és sikeres. Ennek ellenére lehet, hogy mégsem árt ezúttal más oldalról megközelíteni túlzott virtuális közlékenységét, amit most brit kutatók is megerősítettek. Szerintük a sok szelfi igazából arra utal, hogy gond van a hírességgel.

A kutatók nevet is adtak a problémának, és aki gyakran és megszállott módjára tesz közzé magáról képeket a világhálón, az bizony lehet hogy a már említett selfitistől szenved. A The Sun című angol napilap szerint a Nottingham Trent Egyetem és az indiai Thiagarajar Üzleti Iskola kutatói részletesebben is megvizsgálták a problémát, és hat motivációs faktort fedeztek fel. Emellett kifejlesztettek egy mérési folyamatot is, amivel meg tudják állapítani, mennyire súlyos is a helyzet.

Azok, akik a selfitistől szenvednek, általában önbizalomhiánnyal küzdenek, figyelemre vágynak, szeretnének javítani hangulatukon, emlékeket készítenek, alkalmazkodni akarnak és van bennük egy adag versenyszellem is.

Az indiai kutatók 200 embert vizsgáltak meg a téma kapcsán, akiket a selfitis-skálán 1-től 100-ig pontoztak. Dr. Janarthanan Balakrishnan, a kutatás egyik vezetője a következőt nyilatkozta a betegségről:

„Úgy tűnik megerősíthető, hogy ez az állapot valóban létezik, így azt reméljük, hogy további kutatások lesznek majd a témában, amelyek segítségével érthetőbbé válik majd a viselkedészavar kialakulásának oka és folyamata, és az is kiderül, mit lehet tenni azok megsegítéséért, akiket leginkább érint ez az egész.”

Teszt:

A The Sun ennek kapcsán közzétett egy kérdőívet is, amivel akár te is meg tudod állapítani magadról, vajon téged érint-e ez a probléma. Válaszolj mindegyik kérdésre 1-5 pontig, ahol az 5 azt jelenti, hogy teljesen egyetértesz, míg az 1 azt, hogy egyáltalán nem értesz egyet. A legmagasabb elérhető pontszám 200, és ha ehhez közelítő számot kapsz, akkor lehet, hogy komolyabban kell venned a problémát.

1. Ha szelfit készítek, attól jobban érzem magam a bőrömben és a környezetemben.

2. Egészséges versengést okoz köztem és barátaim, kollégáim között, ha megosztok egy szelfit.

3. Rengeteg figyelmet kapok, ha megosztok egy szelfit a közösségi oldalaimon.

4. Selfiek készítésével tudom csökkenteni az életemben a stresszt.

5. Magabiztosnak érzem magam, amikor szelfiezek.

6. Jobban elfogadnak a kortársaim, ha szelfit készítek és megosztom a közösségi oldalamon.

7. Könnyebben tudom kifejezni magam a környezetem számára a szelfikkel.

8. A különböző szelfipózok segítségével növelhetem társadalmi státuszomat.

9. Népszerűbbnek érzem magam, ha megosztok egy szelfit.

10. Minél több szelfit készítek, annál jobb a kedvem és boldogabb vagyok.

11. Pozitívabban látom magam, ha készítek egy szelfit.

12. A szelfik közzétételével erősebb tagja leszek a kortárs csoportomnak.

13. A szelfik segítségével több emlékem maradhat egy adott eseményről és élményről.

14. Azért teszek közzé gyakran szelfiket, hogy minél több lájkot és kommentet kapjak.

15. Elvárom, hogy a barátaim megdicsérjenek, ha kiteszek egy szelfit.

16. Azonnal más lesz a kedvem, ha közzéteszek egy szelfit.

17. Több szelfit is készítek mindig, amiket azért nézegetek a telefonom, hogy növeljem az önbizalmam.

18. Ha nem készítek szelfit, elvágva érzem magam a társaimtól.

19. A szelfik számomra trófeák, amikre később emlékezhetek.

20. Képszerkesztőket használok, hogy a szelfiken jobban nézzek ki, mint mások.

Számold össze, hány pontod lett, de azért még ne kezdj el aggódni. Végül is szelfiket készíteni akár csak jó móka is lehet, nem pedig betegség. Persze érdemes kicsit végiggondolni, pontosan miért is csinálsz esetleg sokat, sose lehet tudni…


KÖVESS MINKET:

hirdetés
idokep-cimkep.jpg

Autók süllyedtek el a vízben Szolnokon az esti viharban

Az aluljáró annyira feltelt vízzel, hogy gyakorlatilag csak a tetejük látszott ki. Mutatjuk a képeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 20.Nem szokványos nap volt a szerdai, időjárás szempontjából legalábbis biztosan nem. Az Időkép azt írja, országszerte rengeteg helyen pattantak ki zivatarok. A viharok a Duna-Tisza közén vonalban haladtak északi irányba.

Lassú mozgásukból kifolyólag felhőszakadás, tubák kísérték útjukat. Többfelé 40, helyenként 50-60 milliméternél is több csapadék esett az esti órákig, ami akár egyhavi mennyiségnek is megfelelhet.

Az Időkép olvasói készítették ezt a két fotót is, amin látszik, hogy Szolnoknál elég durva volt a helyzet:

Nagy Nóra/Időkép

Tóth Noémi/Időkép

Mindez a Széchenyi körút kapujában, az aluljárónál történt, ami annyira megtelt vízzel, hogy több autó is elmerült.

Szolnokon egyébként a Bercsényi utcában állt, és magánházakba folyt be a víz. Az egységek átvizsgálták az érintett szakaszt, ahonnan négy embert kimenekítettek. Egy hotel alagsorába is betört az ár.

Korábban mi is megmutattuk, hogyan öntötte el a sáros, özönvízszerű áradat Nagyvisnyót, és azt is, hogy a hirtelen lezúduló eső miatt villámárvíz keletkezett Fonyódon, járhatatlanná téve az utakat.


KÖVESS MINKET:hirdetés
nap.jpg

Pokoli napok jönnek: Európában többfelé 40 fokos hőség lesz a jövő héten

Meglepő, de tőlünk északabbra is tombolni fog a korán érkező kánikula.
MTI - szmo.hu
2019. június 20.A jövő héten néhány napon keresztül nagy forróság várható Nyugat- és Közép-Európa egyes országaiban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Főként Spanyolországot és Franciaországot, valamint Németországot és Lengyelország egyes részeit érintheti a tikkasztó hőség.

Az érintett tájakon többfelé 35 fok fölé vagy akár 40 fok köré is felmelegedhet a levegő napközben. Az előrejelzés szerint a német fővárosban, Berlinben csütörtökön és pénteken van esély 40 fok körüli maximum-hőmérsékletre. A jelenlegi kilátások szerint ekkor tetőzhet a kánikula.

A jövő héten Magyarországon is erősödik a nappali felmelegedés,

de ilyen mértékű hőség azért nem lesz, többnyire 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek.

Összességében viszont - általában 28-34 fokos maximumokkal - meleg, keddtől egyre inkább száraz időre lehet készülni - közölte a meteorológiai szolgálat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
viking-kapitany.jpg

A Viking kapitánya az egyik utassal szelfizhetett, amikor megtörtént a végzetes ütközés

A Magyar Nemzet azt írja, a kapitány észre sem vette, hogy baleset történt, a szállodahajó utasai kezdtek el kiabálni. A telefonjáról adatokat törölt le a baleset után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 20.Újabb bűncselekmény, cserbenhagyás és elsősegélynyújtás elmulasztása ­miatt is nyomoz a Hableány tragédiájának ügyében a különleges nyomozócsoport, írja a Magyar Nemzet. A lapnak több, a nyomozásra kívülről rálátó, névtelenséget kérő forrás megerősítette, hogy

a sétahajóval ütköző Viking Sigyn ugyan visszatolatott a tragédia helyszínére, ám rövid idő után mégis távozott onnan.

Úgy tudják, a szállodahajó utasai közül többen is elmondták még a tragédia éjszakáján, hogy

az ütközést észlelve kiabálni kezdtek, így tudta meg a kapitány a baleset hírét. Jurij C. az utasoktól kérdezgette, hogy mi történt.

Ezután tolattak vissza, majd rövid idő után elhajóztak a Dunán felfelé.

A Magyar Nemzet szerint az is

felmerült, hogy az ukrán kapitány az ütközés pillanatában egy utassal szelfizett - mint írják, ez magyarázat lehet arra a tényre, hogy adatokat törölt le a mobiljáról a baleset után.

A nyomozóhatóság emellett szemészorvos szakértőt is kirendelt a vizsgálat során, akinek Jurij C. látásélességét kell véleményeznie, és azt is ki kell derítenie, hogy a kormányállásból láthatta-e egyáltalán a Hableányt abban az esetben, ha a haladási utat nézte.

Jelenleg továbbra is ő az egyetlen gyanúsítottja a megrázó tragédiának, gondatlan bűnelkövetéssel gyanúsítják.

A rendőrség a nyomozás érdekeit szem előtt tartva nem árul el részleteket, de azt lehet tudni, hogy az eljárásban az Interpol is közreműködik.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szunyogok-tomege.jpg

Horrorfotó jelent meg a gyulai szúnyoginvázióról - csak épp a kép nem ott és nem most készült

Mutatjuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 20.Mi is írtunk arról, hogy hivatalosan is szúnyoginvázió van, több mint 430 településen kezdték meg a gyérítésüket ezen a héten.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy 436 településen és hét budapesti kerületben, összesen százezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés.

Azt is közölték, hogy a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt lehet országos szúnyoginvázióról beszélni.

A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni, ezért a katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezést.

A helyzetet a további esőzések súlyosbítják, és az, hogy

Magyarországon is megjelent a tigrisszúnyog, amelyik legalább 22 féle vírust terjeszthet.

Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis (agyvelőgyulladás) vírusát, továbbá potenciális terjesztője a zika vírusnak is.

Most egy olyan fotó jelent meg a szúnyoginvázióról, amely azt állította, hogy Gyulán kétségbeejtő állapotok uralkodnak. Egy gyulai felhasználó az egyik közösségi oldalon az alábbi bejegyzést tette közzé:

Lapozz a fotóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x