hirdetés
papp-zoltan-buvar-hableany-mentes-fokusz-1000x562.jpg

„Akárki lement, az életével játszott” - elmondta egy búvár, miért volt pokoli nehéz a merülés

Papp Zoltán részletesen elmondta, miért volt nehéz már az is, hogy lemerüljön a folyó vizébe, és mit élt át, amikor az 'iszonyúan erős' sodrás ellen kellett küzdenie.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.


hirdetés

Apa és fia együtt dolgoztak a Hableány hajó roncsának kiemelésén. Papp Zoltán és édesapja mindketten ipari búvárok, ők is részt vettek keddi akcióban. Papp Zoltán már 12 éves kora óta búvárkodik, nagyapjától és apjától tanult, akik szintén sokat merültek.

Arról már mi is többször beszámoltunk, hogy milyen elképesztő teljesítményt nyújtottak a búvárok a dunai hajóbaleset áldozatainak felkutatása, a roncs vizsgálata, majd kiemelése során. Most azonban Papp Zoltán részletesen elmondta a Fókusznak, milyen rettenetesen nehéz volt a merülés minden egyes alkalommal.

Már az is nagy erőfeszítésébe került, hogy a létráról belemerüljön a vízbe. Mint mondta, olyan, mintha az ember négykézláb mászna, mert az erős sodrás teljesen a létrához szorítja az embert.

Még veszélyesebb a lemerülés akkor, ha egy oldalirányú örvény érkezik a búvár háta mögül.

Mint mondta, a búvároknak a tömlőjük az egyetlen támpontuk, mert ezen keresztül kapják a levegőt, kommunikálnak és ennek segítségével tájékozódnak is a vízben.

Az erejük 70 százalékát arra használják, hogy egyáltalán egy helyben tudjanak maradni, mert különben a sodrás elviszi őket. Lábbal-körömmel kellett kapaszkodniuk, hogy ez ne történjen meg.

A roncsnál szintén a sodrás nehezítette a munkájukat, hiszen folyamatosan változott a víz iránya, ahogy nekicsapódott a hajótestnek. Ráadásul a Hableány is egyfolytában csúszkált a sóderágyban, így körülötte "bújkálni" nagyon veszélyes volt.

Papp Zoltán azt mondta,

attól tartottak a legjobban - főleg a koreai szakemberek -, hogy a Hableány testéből kikerülnek az áldozatok holtteste, mert ha a sodrás elviszi őket, sokkal nehezebb lesz megtalálni később. Erre pedig nagy volt az esély. A búvároknak viszont megtiltották, hogy beússzanak a hajóroncsba, mivel ott életveszélyesek voltak a körülmények.

A munka során így is számos veszélyes szituációval kellett szembenézniük. Ők is érezték a nyomást, de tudták, hogy valakinek ezt meg kell tenni. Mint mondta, szerencsére sikerült megoldaniuk mindent, bár ő meglepődött azon, hogy senkinek semmi baja nem esett.

"Akárki ide lement, az életével játszott. Ez tényleg egy olyan helyzet, hogy nem lehet hibázni. Ha hibázol, akkor nagyon nagy baj van"

- mondta Papp Zoltán.

A búvár azt is elárulta, mit látott a Duna mélyén: a meder tele van szeméttel, a régi hídpillérektől kezdve a hajóköteleken át a hídról leesett zászlótartó rudakon át minden ott hever. Szerinte olyan az egész, mint egy nagy szemétdomb.

A Fókusz riportja:

A Fókusz interjúja Papp Zoltánnal:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ursula.jpg

Bemutatta az uniós biztosjelöltek végleges névsorát Ursula von der Leyen

A Brüsszelben kiadott lista megerősítette, hogy a magyar jelölt Trócsányi László. A tárcák elosztása még nem történt meg.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 09.Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hétfőn bemutatta a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére azonban még egy napot várni kell.

Ezen hivatalos brüsszeli tájékoztatás szerint von der Leyen az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltekkel.

A lista nem tartalmaz meglepetéseket, mivel a nevek különböző forrásokból már korábban ismertté váltak, szakértők szerint a tárcák elosztása lesz igazán érdekes.

A volt német védelmi miniszter a nemek egyensúlyára törekedett, amelyet majdnem sikerült is elérni, a jelöltek között ugyanis - rajta kívül - tizenkét nő és tizennégy férfi van.

A Brüsszelben kiadott lista megerősítette, hogy a magyar jelölt Trócsányi László.

A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra: a bolgár Marija Gabrielt, az ír Phil Hogant, a lett Valdis Dombrovskist és az osztrák Johannes Hahnt, a holland Frans Timmermanst és a szlovák Maros Sefcovicot, illetve a dán Margrethe Vestagert és a cseh Vera Jourovát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
vihar-cimkep.jpg

Ítéletidő Szegeden: villám csapott a jogi kar épületébe, a színház tetejét letépte a szél

Személyi sérülések is történtek, sorra dőltek ki a fák, szakadtak le az ágaik. A katasztrófavédelemhez több száz bejelentés érkezett.
Címkép: olvasói fotó - szmo.hu
2019. szeptember 09.Brutális erejű vihar pusztít Szegeden, írja több helyi hírforrás is.

A Délmagyar azt írja,

a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületébe villám csapott, egy darab le is szakadt a tetejéből.

Az épületet evakuálták.

Ugyancsak a Délmagyar írta meg, hogy

a Szegedi Nemzeti Színház mozi felőli oldalának lemeztetejét visszahajtotta a viharos erejű szél,

emiatt védelem nélkül maradt a deszkázat. Azóta az érintett részeket lefóliázták, hogy ne ázzanak tovább, az irányítópultot is letakarták. A portál videót is közzétett a tető kifordulásáról:

A Szegedma.hu arról számol be, hogy

a Széchenyi téren az erős szél hatalmas faágakat szakított le, ráadásul az egyik ráesett a fa alatt lévő padon ülőkre.

A mentők pillanatok alatt a helyszínre érkeztek, hogy ellássák a sérülteket, ugyanígy a tűzoltók is, akik a lezuhant faágakat darabolták fel.

A Szeged Televízió szerint

az egyik sérült életveszélyes koponyasérülést szenvedett.

A vihar okozta áramkimaradás és fakidőlések miatt a Szegedi Közlekedési Társaság minden vonalon járatkimaradásokra, csúszásokra figyelmeztet.

Kollégánk videója a viharos erejű szélről:

Olvasóink fotói az ítéletidőről és a pusztításról, amit maga után hagyott:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
matolcsy-gyorgy-jegybank-elnok.jpg

Matolcsy György vitába szállt Varga Mihály kijelentéseivel

Elég keményen fogalmazott a jegybankelnök.
MTI, Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2019. szeptember 09.Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?

- tette fel a kérdést a jegybankelnök legújabb írásában, amelyben vitába szállt a pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével.

Matolcsy György szerint Varga Mihály a múlt heti Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy "vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak".

"Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez"

- írta Matolcsy György.

Optimizmusát a gyors gazdasági bővülésre és az ezt megelőzően szavai szerint az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelésére (2010-2012 között) alapította. Magyarország ennek köszönhetően dinamikusan közeledett (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt - írta a növekedés.hu-n. A felzárkózás folytatható, mert "rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány. Azért, mert jól ötvözzük az állam és a piac eszközeit, a hagyományos és a nem-hagyományos megoldásokat" - írta.

Matolcsy György szerint Varga Mihály azt is mondta, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba.

"Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása" - tette fel a kérdést.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hitel-forint-csalad-bank-banki-adategyeztetes.jpg

Kötelező banki adategyeztetés: október végéig kell elvégezni

Csaknem félmillió lakossági ügyfél nem tett eleget még a kötelezettségének.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 09.A banki adategyeztetés október végi határidejére hívta fel a figyelmet a Bankszövetség főtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Kovács Levente elmondta:

körülbelül félmillió lakossági, illetve csaknem 150 ezer vállalati ügyfél nem tett még eleget a kötelezettségnek.

Ez a lakossági számlák 5, a céges ügyfelek 10-15 százalékát jelenti.

Azt is elmondta, hogy a kötelező azonosításra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem miatt van szükség.

A lakossági ügyfelek közül azoknak kell megjelenni a bankokban, akik erről értesítést kaptak

- döntően olyan ügyfelek, akik 2017 júniusa előtt nyitottak számlát és dokumentumaikat korábban nem másolták le -,

a cégeknek viszont mindenképpen egyeztetniük kell.

A kötelező banki adategyeztetésre június 26-a volt az első határidő, amelyet október 31-éig hosszabbítottak meg.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x