hirdetés
snapshot-4.jpg

AIDS: évi 37 ezer halott a másfélmillió fertőzött országában – tarol a betegség az őskonzervatív Oroszországban

A szovjet típusú tájékoztatás egyik alapelve volt, hogy „amiről nem beszélünk, az nincs”. E hagyományt a putyini Oroszország is őrzi. Nincs szexuális nevelés az iskolákban, kevés embert teszteltek, pedig a HIV-vírust 57%-ban heteroszexuális nemi kapcsolatok útján adják tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

Az 1980-as évek közepén a világ az AIDS-tól való rettegésben élt. Már áldozatul estek az első hírességek: a német avantgárd kontratenor Klaus Nomi, a francia filozófus Michel Foucault, vagy az amerikai filmsztár Rock Hudson. 1986-ban – Csernobil évében! – egy évvel azelőtt, hogy az első HIV-fertőzöttet regisztrálták a Szovjetunióban, egy Vlagyimir Trofimov nevű egészségügyi illetékes az állami tv-ben kijelentette, hogy „az AIDS a Nyugat betegsége, és nincs is alapja annak, hogy a Szovjetunióban elterjedjen, mivel nálunk nincsen sem drogfüggőség, sem pedig prostitúció”. E két utóbbi társadalmi probléma létezéséről legfeljebb a rezsim által „ellenségesnek” minősített forrásokból értesülhetett a külvilág.

Napjainkban azonban aligha lehetne letagadni, hogy az AIDS Oroszországot is elérte. Több mint 340 ezren estek áldozatául az elmúlt évtizedben, és számuk minden évben ijesztően növekedett. Az eddigi legfrissebb adat szerint 2018-ban 37 ezren haltak meg, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új fertőzések növekedési rátáját 10-15% közé teszi – írja a Politico.

Bár korábban a kábítószeresek közös tűhasználata volt a betegség gyors terjedésének egyik fő oka, az orosz szövetségi AIDS-kutatási és megelőzési központ adatai szerint a HIV-vírust 57%-ban heteroszexuális nemi kapcsolatok útján adják tovább, a drog 40%, míg a homoszexuális érintkezések csupán 3%-ban felelősek.

Ennek ellenére Oroszország nem hajlandó bevezetni a szexuális nevelést az iskolákban, sőt, a hatóságok igyekeznek ellehetetleníteni azokat a civil szervezeteket, amelyek a maguk módján próbálják megfékezni a további fertőzések áradatát.

Ezek egyike a szentpétervári EVA, amely elsősorban HIV-pozitív nőket támogat. Koordinátoruknak, Marija Godlevszkajának, aki maga is 20 éve él ezzel a fertőzéssel, meggyőződése, hogy a betegség azért terjedt el ilyen mértékben az országban, mert nagyon kevés embert teszteltek. Ezért sokan úgy fertőztek meg másokat, hogy nem is tudták magukról, hogy HIV-pozitívak. Sok nőről például csak a terhességi vizsgálatok során derült ki.

hirdetés

Ugyancsak a támadások középpontjában áll az alig 25 tagú Andrej Rilkov alapítvány, amelynek tagjai tiszta tűkkel és óvszerekkel látják el a moszkvai drogfüggőket. Az orosz kormány 2016-ban a „külföldi ügynökök” listájára helyezte az alapítványt, amely amerikai pénzügyi támogatást kap. Az idén áprilisban arra kényszerítették őket, hogy korlátozzák a web-oldalukhoz való hozzáférést, miután Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke azzal vádolta a szervezetet, hogy a kábítószerélvezetet hirdeti. Holott csupán arról volt szó, hogy egy ellenzéki portálon beszámoltak a drogfüggőknek nyújtott tevékenységükről a moszkvai koronavírus-zárlat idején.

Ma egész Oroszországban a hivatalos statisztikák egymillióra teszik a HIV-fertőzöttek számát, a szakértők szerint a valós adat 1,5 millió lehet. Öt szibériai és Ural-menti városban, Cseljabiszkban, Irkutszkban, Szamarában, Togliattiban és Jekatyerinburgban megállapították, hogy a lakosságnak több mint 1,5 %-a HIV-fertőzött.

Bár Vlagyimir Putyin elnök nem nevezte az AIDS-et „a Nyugat betegségének”, soha nem mutatott túl nagy hajlandóságot arra, hogy mélyrehatóbban foglalkozzon a kérdéssel. Utolsó komoly megszólalása HIV-ügyben 2006-ra nyúlik vissza, amikor sürgős akcióra szólított fel a vírus megfékezésére.

A rendszer kritikusai szerint a betegség terjedése elleni határozott fellépéstől való vonakodás egyenes következménye annak az ultrakonzervatív politikának, amelyet a nagy befolyással rendelkező orosz pravoszláv egyház támogat Putyin 2012-ben kezdődött harmadik elnöki ciklusa óta. Jellemző, hogy 2013-ban Pavel Asztakov, aki akkor a gyermeki jogok bizottságának elnöke volt, kijelentette, hogy az olyan klasszikus orosz írók, mint például Lev Tolsztoj, mindent megírtak regényeikben, amit egy gyermeknek tudnia kell a szerelemről és a szexről. Őt ugyan három évvel később menesztették, de a helyzet ezután sem javult. 2017-ben az oktatási minisztérium elutasította azt a tervet, hogy online előadásokat tartsanak diákoknak a HIV/AIDS témakörben, mert kerülni kell „a kényes témákat”, vagy az olyan kifejezéseket, mint az „óvszer”. Ehelyett a kormány jelszót ad ki a fiataloknak: „A HIV elleni legjobb fegyver a szerelem és a hűség”.

„Putyin hallgatásával és tradicionalizmusával nagy mértékben felelős az oroszországi HIV-járványért” – írta Iszkander Jaszavejev szentpétervári szociológus a Novaja Gazeta című ellenzéki lapban.

A HIV-aktivisták szerint az orosz drogpolitika is bűnös. Betiltották ugyanis a metadont, amely a nemzetközi kutatások szerint csökkenti a vírusátadást azáltal, hogy helyettesíti az intravénás droghasználatot, és terjesztését 20 évi börtönnel büntetik. Ez különösen azután vált feltűnővé, hogy Oroszország 2014-ben elragadta a Krim-félszigetet Ukrajnától. Az egykori szovjet köztársaságban ugyanis a metadont receptre írták fel a heroin-függőknek.

Egy ENSZ-jelentés szerint mintegy 800 korábbi heroinistának szakadt meg így a helyettesítő terápiája. Közülük 100-an egy éven belül öngyilkosok lettek, túladagolták magukat, vagy pedig a HIV-vel és a tüdőbajjal kapcsolatos komplikációba haltak bele. Moszkva tagadta, hogy ezek a halálesetek összefüggnének a metadon-tilalommal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
crew_dragon_kabin.jpg

Igazi sci-fi: videóban mutatják be Elon Musk űrhajójának belsejét

Akármelyik tudományos-fantasztikus filmben megállná a helyét a Crew Dragon kabinja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Május 27-én, magyar idő szerint 22 óra 33 perckor indul útra Floridából a Nemzetközi Űrállomásra a SpeceX Crew Dragonja. A fedélzetén két amerikai űrhajós, Robert Behnkent és Douglas Hurley foglal majd helyet. Ezzel ők lesznek az első asztronauták, akik egy magáncég rakétájával jutnak el az űrállomásra.

A Crew Dragon névre keresztelt kapszulát évek óta készítik fel az útra, tavaly márciusban már ember nélküli próbaúton is járt a világűrben. A NASA az akkori kilövés előtt töltött fel egy videót a Youtube-ra, amiben bemutatták az SpaceX sci-fibe illő űrhajójának kabinját.

Ugyanezzel a kapszulával indul útnak szerda este a két amerikai űrhajós. A videóban jól látható, hogy a funkcionalitás mellett Elon Musk és csapata azért adott a dizájnra is. A cég több termékéhez hasonlóan a Crew Dragont is az egyszerű, letisztult formák jellemzik, és süt a videóból, hogy semmin nem spóroltak, a minőség is fontos szempont volt a kabin kialakításánál:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
eloszor-kuld-embereket-a-vilagurbe-elon-musk-spacex.jpg

Történelmi pillanat: először küld Elon Musk embereket az űrbe

Május 27-én Bob Behnken és Doug Hurley elindul a SpaceX által épített Crew Dragon kapszulában a Nemzetközi Űrállomásra.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press/NASABill IngallsCover Images - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Új korszak indul az űrutazás történetében a NASA szerint május 27-én. Elon Musk cége, a SpaceX két amerikai űrhajóst küld a világűrbe.

Robert Behnkent és Douglas Hurley a Falcon9 hordozórakéta segítségével, a Crew Dragon Demo-2 űrhajón indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Először érkeznek amerikai űrhajósok az űrállomásra azóta, hogy a NASA 2011-ben leállította űrsikló-programját. A SpaceX 18 éves fennállása alatt ez az első alkalom, hogy embereket szállít, és ugyancsak első ízben utaznak 1981 óta amerikai asztronauták egy újonnan tervezett űrhajóval.

Az együttműködés a NASA kereskedelmi űrhajós programja (Commercial Crew Program) keretében zajlik, amelynek későbbi fázisaiban embert juttatnának el a Holdra és a Marsra.

Ez lesz egyben a SpaceX emberi szállítórendszerének végső tesztje a kilövőállástól az űrkabinig. A NASA űrhajósai most először az űrben tesztelik az űrhajót működtető rendszereket. Behnkent és Hurley-t éppen nagy tesztpilóta- és repülési tapasztalataik miatt választották ki erre a küldetésre.

hirdetés

Douglas Hurley ezredes lesz a Demo-2 parancsnoka, ő a felelős a kilövésnél és a leszállásnál, majd az űrhajóból való kiszállásnál végzendő tevékenységekért. 2000 óta a NASA űrhajós-csapatának a tagja, 2009-ben és 2011-ben vett részt űrsikló-utazásban. 1966-ban született a New York állambeli Endicottban, mérnöki képzettségű, 25 különféle harci gépet tesztelt pilótaként a tengerészgyalogságnál. Felesége, Karen Nyberg szintén űrhajós.

Helyettese, Robert Behnken ezredes felelős a Nemzetközi Űrállomáshoz való csatlakozásért, az arról való leválásért, valamint a közös repülés idején végzendő feladatokért. Behnken júliusban lesz 50 éves, a Missouri állambeli St. Anne-ben született, mérnöki doktorátusa van. Szintén 2000-ben került be a NASA keretébe, két űrsikló-úton vett részt 2008-ban, illetve 2010-ben, azt megelőzően repülési tesztmérnök volt az amerikai légierőnél. Az ő felesége is űrhajós, Katherine Megan McArthur egyben óceánkutató is.

Mindketten több ezer órát töltöttek szuperszonikus repülőgépeken, ezért is választották ki őket 2018-ban erre az újabb tesztrepülésre. Ismét előkerültek az olyan vakmerő, nagy tapasztalatú, az ismeretlentől nem félő, rendíthetetlen nyugalmú berepülő pilóták, mint akik a legelső, még 1959-ben kiválogatott amerikai űrhajós-csapat tagjai voltak, akikről Tom Wolf Az igazak című regénye és az ebből készült nagy sikerű film is készült. A felkészülési programot is közösen dolgozták ki az űrhajósok a NASA és a SpaceX szakembereivel együtt.

Hurley szerint ennek az útnak a kockázata semmivel sem nagyobb, mint egy bármilyen más űrutazásé. Behnken megmutatta fiának a korábbi útjairól készült felvételeket. „Azt akarom, hogy tudja, ez a küldetés milyen fontos nekünk, embereknek és amerikaiaknak. És azt akarom, hogy büszke legyen az apjára” – mondta a CNN-nek.

Hurley és Benhken barátok, ott voltak egymás esküvőjén. Nagy az összhang közöttük, ma már ott tartanak, hogy ha egyikük elkezd egy mondatot, a másik be tudja fejezni.

Ha minden a tervek szerint megy, a kilövés után a Crew Dragon egészen 27.360 km/órás sebességre gyorsul fel, és kb. 19 óra múlva már lehetőség nyílik a Nemzetközi Űrállomással való találkozásra és a dokkolásra. Az űrhajónak ez utóbbit önállóan kell végrehajtania, az űrhajósok és az űrállomás személyzete csak ellenőrzi a műveletet, és csak szükség esetén avatkozik be.

Bár a Crew Dragon, amelyet a tesztrepüléshez felhasználnak, mintegy 120 napig tud az űrben tartózkodni, mert a külsején lévő napelemek ennyire vannak hitelesítve, a misszió hosszát az űrállomásra való érkezéstől számítva részben attól teszik függővé, hogy a következő személyzet mikor áll készen az indulásra, és hogy mikor áll készen a SpaceX Crew-1 űrkabinja, amely négy űrhajóst szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Ebben a csapatban három amerikai és egy japán űrhajós vesz részt, de a Crew-1 csak azután indulhat el, miután a Demo-2 sértetlenül visszatért a Földre. Az űrkapszulákat egyébként újrafelhasználásra tervezték.

A küldetés befejeztével a Crew Dragon önállóan leválik az űrállomásról, fedélzetén a két űrhajóssal, majd, miután visszatérnek a Föld légkörébe, Florida közelében az Atlanti-óceánra szállnak le, ahol a SpaceX Go Navigator mentőhajója veszi fel őket.

Ha a Crew Dragon az első misszió után megkapja a végleges bizonyítványt, a NASA ezzel az űrhajóval folytathatja kutatási programjait. Indíthat a Holdra és a Marsra felfedező utakat, kezdve az Artemis programmal, amelynek keretében 2024-ben először léphet nő a Hold felszínére.

De ismerkedjünk meg magával az űrhajóval is! A Crew Dragon a személyszállító változata a SpaceX Dragon robot teherszállító űrhajójának. Belseje látványnak is megkapó fekete-fehér ultramodern dizájnjával. Hét ülése szénrostból van, Alcantara huzat védi. Ehhez tervezték az űrhajósok kényelmes, divatos öltözékét is, amely sokkal könnyebb, mint azok, amelyeket az űrsétákhoz szoktak felvenni, de azok is ott várják őket a kabinban.

Négy ablaka van, és digitális táblán követni lehet, merre tart az űrhajó az űrben, és hogy milyenek a körülmények a kabinban. Az űrhajósok ezt egy külön rendszerrel is ellenőrizhetik, és beállíthatják a fedélzeti hőmérsékletet 18 és 26 Celsius fok közé.

Az űrhajóba beépítettek egy olyan különleges védelmi rendszert, amely a kilövés sikertelensége vagy baleset esetén lehetővé teszi, hogy az űrkabin gyorsan leváljon a rakétáról, és az űrhajósok megmenekülhessenek. Ez a rendszer a kilövéstől kezdve egészen addig működtethető, amíg az űrhajó le nem válik a hordozórakétáról.

A Crew Dragonnak négy nagy ejtőernyője van az óceáni leszálláshoz, de ezen kívül egész sor kis ejtőernyő lassítja a Föld légkörébe való visszatérés után az űrhajót, mielőtt a nagy ejtőernyők kinyílnak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tortenelmi-urutazas-nasa-spacex-mti-epa-foto.jpg

Elhalasztották a történelmi űrutazást

Május 27-én indult volna Bob Behnken és Doug Hurley a SpaceX által épített Crew Dragon kapszulában a Nemzetközi Űrállomásra, de az időjárás közbeszólt.
MTI, Címkép: MTI/EPA/SPACEX - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották.

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással - a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével - közösen indította volna asztronautáit az űrbe. A Musk tulajdonában lévő SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várták az indulást.

A helyszínen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, Mike Pence alelnök és a felesége, valamint Elon Musk is.

hirdetés

"A küldetést az Egyesült Államokban történelmi eseménynek minősítik, mivel utoljára kilenc évvel ezelőtt járt amerikai a világűrben.

Az indítás elhalasztását sok izgalom előzte meg, hiszen Florida keleti partvidékén szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított, az országos meteorológiai szolgálat pedig kora délután tornádóriadót is kiadott.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője a Twitteren, majd televíziós interjúkban az utolsó pillanatokig bizakodó volt, hogy a mostoha idő ellenére is fellőhetik az űrhajót.

"Az amerikai űrkutatás új hajnala virradt ránk"

- fogalmazott a Fox televíziónak adott interjújában, kiemelve annak a jelentőségét, hogy ez lesz az első, magánvállalkozással közösen indított misszió, s az űrhajó fedélzetén végzendő kutatásokkal komolyan hozzájárulhatnak több tudományág, köztük az orvostudomány fejlődéséhez is.

"Az űrhajózás kereskedelmiesítése a várakozásainkat is felülmúló pozitív eredményeket hozott"

- hangoztatta a NASA vezetője.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Mégis betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

Fél évvel az eredetileg tervezett időpont után. A 15 mikron vastagság feletti egyszer használatos műanyagok gyártását is megszüntetik. Erről Gulyás Gergely beszélt a csütörtöki kormányinfón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón "állandó rovatnak" nevezte az egyszer használatos műanyagok kérdését. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány egyelőre visszavonta az ilyen termékek betiltásáról szóló törvényjavaslatot.

Most a miniszter elmondta, a kormány továbbra is a teljes betiltásban gondolkodik, viszont ennek úgy kell sorra kerülnie, hogy ez ne veszélyeztessen munkahelyeket.

Bravúrnak nevezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter teljesítményét, aki egy hét alatt 24 fontos ágazati vezetővel és a leginkább érintett területek képviselőivel egyeztetett. Megállapodásuk szerint az egyszer használatos műanyagok betiltására 2021. július 1-jétől van lehetőség. Ezzel a kormány lényegében tartja az Európai Unió előirányzott dátumát.

Ezeket a műanyagokat 50 mikron felett kell betiltani, de Magyarország szigorúbb lesz: a 15 mikron vastagság feletti egyszer használatos műanyagok gyártását is megszüntetik. A kormány 10 milliárd forintot biztosít az érintett cégek technológiaváltására.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!