hirdetés
kepatmeretezes_hu_DSC_0300.jpg

Ahol világűrben járt magokat ültettek el – a Veresi Paradicsom üvegházban jártunk

Megkóstoltuk a télen is tökéletesre érő, mézédes és különleges koktélparadicsomokat.
Vass Adrienn Csákvári Péter - szmo.hu
2020. március 08.


hirdetés

A héten a Veresi Paradicsomhoz hívtak minket, hogy részesei lehessünk az Űrparadicsommag vetésének. Tetszett az ötlet, de titkon leginkább abban a reménykedtünk, hogy némi kóstoló is becsúszik majd, és a saját ízlelőbimbóinkkal bizonyosodhatunk meg róla, hogy valóban náluk teremnek Magyarország legfinomabb üvegházas koktélparadicsomjai.

Űrparadicsom? Az meg mi?

Az űrmagok a NASA kutatási projektjéből kerültek Magyarországra Schuminszky Nándorhoz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta a különleges magokat a Veresi Paradicsomnak, ahol a szakszerű vetés után folyamatos kontroll alatt fejlődnek palántává, és növekednek majd... ha egyáltalán kikelnek.

Mert ezek a magok 23 éve jártak az űrben, így nem kecsegtetnek túl sok jóval. De sose lehet tudni, a természet csodákra képes, és ha valahol, hát a Veresi Paradicsomnál alkalmasak a körülmények arra, hogy életre keljenek ezek a magok.

A NASA más amerikai kutatóközpontok közreműködésével indította el SEED II elnevezésű oktatási programját. A most elültetett szetthez három különálló vetőmagcsomag tartozik. Mindegyik mag azonos változathoz, a California Rutgers Supreme paradicsomhoz tartozik, mindegyik magot azonos módon készítettek elő, majd 1997. szeptember 25. és 1997. október 6. között egy 9 napos időszakra különböző körülmények közé juttatták el. A magok egy részét az Atlantis űrrepülő rakterében a világűrbe juttatták, a másik részét száraz tartályban a floridai Key Largónál víz alá eresztették, míg a kontrollmagok a szárazföldön maradtak a Park Seed vállalatnál. A magokat két évvel később, 1999-ben oktatási-kísérleti céllal iskoláknak, tanintézményeknek, gyűjtőknek juttatták el.
De miért olyan különleges a Veresi paradicsom?

A Veresi Paradicsom idén elnyerte a Forbes magazin különdíját a Highlights of Hungary díjátadóján, így a megszokottnál is több figyelem irányul most rájuk.

A 2018 végén megnyílt mesterséges megvilágítású üvegházukban hidrokultúrás módszerrel – tiszta termesztésben, fenntartható, környezetbarát módon, biológiai növényvédelemmel – termesztenek prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb és legaromásabb paradicsomát.

hirdetés

A Cukorfalat és Piccolo fajta Brix-értéke, azaz édességi foka 12 – ami a szőlőével vetekszik.

Márkus Zsolt alapító-tulajdonostól megtudtuk, hogy ma már 100%-ban Magyarországon értékesítik a paradicsomokat, és a Michelin-csillagos éttermek mellett a háztartásokban is van igény erre a minőségre.

Talán elsőre furcsán hangozhat, de ezek az üvegházi paradicsomok nem csak extra ízletesek, hanem adott esetben egészségesebbek is, mint a szabadföldi társaik. Ráadásul a technológiának köszönhetően az év minden napján – így a hideg hónapokban is garantálni tudják ezt.

A termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket; a beporzást a poszméh, a kártevők elleni védelmet fürkészdarázs és ragadozó poloska végzi. Klímakomputerrel elemzik és vezérlik a hőmérsékletet, páratartalmat. A töveket organikus kókuszrostpárnába ültetik, így a szabadföldivel ellentétben a földből nem tud káros anyagokat vagy vegyszermaradványokat felszívni a növény. Az öntözővizet is ellenőrzik, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak. Az üvegházban szigorú higiéniai előírásokat kell betartania mindenkinek, aki belép, illetve az egész munkafolyamatra – az ültetéstől kezdve a szedésen át egészen a zöldhulladék takarításáig – szintén szigorú higiéniai előírások vonatkoznak.

A Veresegyház termálkútjaiból kinyert vízzel üzemel a fűtésrendszert, és a technológiának nincs környezetterhelése, mert az elhűtött víz nem a szennyvízhez kerül, hanem visszasajtolják. Az öntözővíz 100%-át összegyűjtik, és tisztítás után újrahasznosítják. Mindkét tevékenység egyedülálló Magyarországon. A csomagolások FSC-sztenderd újrafelhasznált papírból készülnek, idén bevezették a magyar piacra az első műanyagmentes csomagolóanyagot. A cég évente több mint ezer tonna, 50 autóbusznyi éves szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű szén-dioxidot használ fel a fotoszintézis támogatásához.

A paradicsom próbája az evés

Az Űrparadicsommag vetése volt a fő attrakció, de mi végig azt vártuk, hogy mikor kóstolhatunk majd bele a legszebb és legédesebb példányokba. A kutató-demó üvegházban ugyanis csak virágzó palántákkal találkoztunk, és az igazi finomság egy másik üvegházban várt minket.

A látvány, ami elénk tárunk, egy ilyen borongós, esős napon, igazán lenyűgöző volt. A mesterséges fényeknek köszönhetően olyan volt itt bent, mintha ragyogott volna a nap. A palántákon pedig csak úgy roskadoztak a tökéletes szemek. Már csak egy mondatra vártunk: Egyetek róla nyugodtan!

Nem kellett kétszer mondani.

Március elején, zöldellő fürtről, piros paradicsomot falatozni csodálatos élmény. Ráadásul több fajtát is kipróbálhattunk.

Ha az ember kicsit koncentrál, pontosan érzi azt is, hogy mennyire különböző aromákat produkálnak a különböző fajták. És a Piccolo valóban veri édességi szempontból a többit.

Ha pedig valaki az ízeket nem tartja elég meggyőző érvnek, válassza az egészségének megőrzése érdekében a prémium minőséget. Én a magam részéről inkább hetente egyszer eszem borsosabb áron finom és tápláló veresit, mint azokat az ízetlen és műanyag példányokat, amikkel sajnos gyakrabban találkozni a boltok polcain...


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kepatmeretezes_hu_IMG_2343-1.jpg

Újra kapható a Bambi – megkóstoltuk!

50 évvel a megszűnése után éledt újjá a legendás üdítőital. Persze nem pont ugyanúgy.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Az eredeti Bambi annak idején cukrosabb üdítő volt mint a későbbi Coca-Cola, és népszerűségét nem a minőségének köszönhette, hanem sokkal inkább annak, hogy nem nagyon volt más a piacon.

Amint jött a Cola, a Bambi el is tűnt. Ennek ellenére azok is ismerik a nevét, akik sosem kóstolták, így a magyar piacon igazán jól cseng.

Ennyi, meg egy Bambi

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit. 1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét.

A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

hirdetés

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Forrás: Wikipédia

Ez a Bambi már nem az a Bambi

A név maradt, de nagyjából minden más változott. A régi, szintetikus alapanyagokból készült, 12%-os cukortartalommal bíró receptúrát teljes egészében lecserélték. Ez talán nem is baj.

Az új Bambit az Art Water Kft. gyártja, a vas megyei Horvátzsidányban. A termék megjelenését 4 év kutatói és fejlesztői munka előzte meg, és egy 100%-ban természetes alapanyagokból álló üdítőt alkottak.

Az alapja forrásvíz és fermentált gyömbérlé. A hét napos fermentálás után, természetes növényi összetevőket és természetes aromákat adnak hozzá, és csak nagyon minimális cukrot.

Milyen ízekben kapható és mennyibe kerül?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_1636.jpg

Titkos kertek, tetőteraszok – 8 hely budapesti pihenéshez, ahol kiszakadhatsz a forgatagból

Budapest nyáron sokkal szabadabb! Ha a városban pihennél, nyaralnál, akkor is megannyi lehetőség vár rád. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. július 28.


hirdetés

Ez a nyár kicsit más mint a többi. Bár jelenleg lehet utazni és sokan élnek is a lehetőséggel, sokan vannak úgy vele, hogy nem szívesen hagyják el az országot, vagy adott esetben még a lakóhelyüket sem.

Ha budapesti vagy, akkor biztosan tudod, hogy nem kell kétségbeesni nyáron sem, hiszen ilyenkor amúgy is kevesebb a turista és sok olyan hely nyit meg, vagy sok olyan új szolgáltatás jön létre, ami a városban nyaralásnak kedvez.

Néha elég csak egy reggeli, vagy egy vacsora a Rómain, hogy az ember máris feltöltve érezze magát. Mutatjuk a mi tuti tippjeinket, hogy hova érdemes menni munka után... vagy munka helyett!

KIOSK Budapest

A KIOSKot minden évszakban és napszakban tudjuk ajánlani, de újdonság náluk a reggeli, úgyhogy most mi is emellett kampányolunk.

hirdetés

Kovászos kenyér, buggyantott tojás szabadtartású csirkétől, zabkása, croissant, vegán és magyaros menü. Te melyiket választanád?

9-től 11:30-ig érhető el náluk a reggeli étlap, és megtalálható rajta gyakorlatilag minden, amivel ünnepien lehet indítani a napot. A csodás teraszukon sütkérezni már önmagában is élmény, de pezsgővel a kézben, eggs benedictet falatozva meg aztán végképp!

Zárójelben azért megjegyzem, hogy van náluk remek ebédmenü is, ha későn kelő típus vagy (2 fogás: 2100 3 fogás: 2550).

Bővebben a reggeliről itt olvashattok: Az élet szép! - KIOSK reggeli

Cím: Március 15. tér 4.

Majomhoz - Buda titkos kertje

Buda titkos kertjének valószínűleg nem sok szüksége van a reklámra, hiszen estéről-estére teltházzal üzemel. Nem is csoda, hiszen Budán nem igazán van hasonló szórakozási lehetőség, pedig az igény láthatóan óriási rá.

Másrészt pedig a Majomhoz nem csak pár pultot és középre dobott kerti széket jelent. Változatos programok és finom ételek, italok várják ott az embert.

Mindig van valami kis muzsika, hol élő zene, hol pedig DJ. És az étkezési lehetőségek is egyre bővülnek. Van már Blitz pizza és Burger Market truck, de tervben van a vegetáriánus vonal bővítése is.

Szóval érdemes követni őket, mert minden este más meglepetést hoz.

Cím: Maros u. 56.

Westend Tetőkert 

Nem hiszem, hogy van még egy olyan tetőkert Budapesten, ami ingyenesen látogatható! A Westend egy nagyon csinos, zöld füves, raklapbútoros teret épített ki a Nyugati tér felett, ahova az ember csak úgy simán felsétálhat, és leülhet piknikezni, dolgozni, ejtőzni.

Július 3-tól augusztus 15-ig minden nap 9 órától várják az odalátogatókat, és zenés, valamint sport programok is akadnak bőven, de nekünk mégis a kedvenc momentumunk a piknik.

Egy praktikus kosarat is ki lehet váltani 3.000 Ft letétért (melyet készpénzben visszaadnak ha távozáskor leadod a kosarat), amivel kedvezményesen lehet ételt és italt vásárolni a házban.

Bővebben itt olvashattok erről, és a Facebook eseményhez is csatlakozhattok:

https://westend.hu/tetokert

Westend Tetőkert Piknik - 5. hét 

Cím: Váci út 1-3

A Tetőkertet kizárólag a Westend 1. emeletén található kijárat felől lehet megközelíteni.

360 Bar

A 360 Bar régi motoros, de egy évvel ezelőtt még inkább turistákkal volt tele. A vírus azonban egész Budapesten megváltoztatta a játékszabályokat, és ez a remek terasz is inkább a városiak játszótere most.

Hogy ne csak üldögélés és koktélozás legyen minden nap, változatos zenei programok is futnak most a tetőn, és elég szépen meg is telik minden este. Érdemes tehát még napnyugta előtt érkezni, és harapni valamit, majd belevetni magunkat az iszogatásba.

A koktélárak 2550-tól kezdődnek, de csapolt sör például már 750 forinttól lehet vásárolni, így nem feltétlenül kerül itt sem egy vagyonba a lazítás.

Csütörtöktől vasárnapig 1000 Ft a belépőjegy, ezzel azért érdemes számolni!

Cím: Andrássy út 39.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_5737.jpg

Noszvajt mindenkinek látnia kell! – felfedeztük a Glampinget és a Barlanglakásokat is

Noszvaj meseszép, és rengeteg programlehetőséget is tartogat az ide utazók számára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Kevés olyan hely van Magyarországon, mint Noszvaj. Csodás környezet, különleges szálláslehetőségek, szívélyes vendéglátás. Bármerre mész a településen, szinte kivétel nélkül ezzel találkozol. Egy hosszúhétvégét éppúgy élmény itt eltölteni mint egy hetet.

Legújabb videónkban ehhez szeretnénk kedvet csinálni nektek.

A videóban említett helyek és programok:

Nomád Hotel & Glamping

hirdetés

A Nomád Hotel története 1980-ra vezethető vissza.

Minőségi vendéglátás, együtt és hosszútávon gondolkodás, a helyi értékek ismerése és megmutatása – ezek az alapgondolatok, amelyek ma is működtetik a Nomádot Noszvaj Síkfőkúton, a völgyben.

Tuti tipp:

Kérd ki vacsorakor a traktát, igyál egy jó gin tonicot a bárban, és pihenj egyet a Luca székében.

Barlanglakások, Farkaskői Alkotótelep 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Tuti tipp:

Kérj idegenvezetést, hogy megismerhesd az alkotótelep történetét.

Farkaskő Vendégház

A Farkaskő domb lábánál, a Pocem szomszédságában, csendes, zöld környezetben ideális hely a kikapcsolódásra, a természet és termál fürdők felfedezésére.

Állatsimogatásra és házias ízek kóstolására is van lehetőség, de dézsában fürdeni és a diófa árnyékában pihenni is élmény itt.

Tuti tipp:

Simogasd meg az őzikét és kóstolj bele a tulajdonos főztébe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2871.jpg

A Budai Várnegyed most a nyugalom szigete - turistáskodás a fővárosban

Miért mennél külföldre vagy a Balatonra, ha Budán ilyen béke és nyugalom van?
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. augusztus 16.


hirdetés

Ez a nyár más mint a többi. Lehet ugyan utazni, de a koronavírus miatt folyamatosan számolni kell az esetleges szigorításokkal, és így sokkal nehezebb előre tervezni. Ráadásul nem is biztos, hogy a legfelősebb döntés járni a világot, ha nem muszáj. És ha nyaralásról van szó, akkor nem muszáj.

Ott van nekünk a Balaton, ami most tagadhatatlanul a top úti cél. Ha pezsgő, vízparti élményre vágyik az ember, érdemes arra venni az irányt. Ha azonban a nyugodt pihenés a cél, nem a legideálisabb választás.

Ha nagybetűs relaxálásra vagyunk, érdemesebb most a főváros bizonyos részeit célba vennünk. Furcsa leírni is, hogy az ember pont itt találhat most nyugalmat, de igaz. A Budai Várnegyed soha nem látott arcát mutatja, ki kell hát használni ezt az időszakot.

Míg a mindig forgalmas belváros ilyenkor sem pihen, a Várban tavasz óta kicsit megállt az idő. Vannak szállodák és éttermek, amik még mindig nem nyitottak ki, de van egy erős mag, ami már vendégfogadó, és jelenleg a béke szigete.

Pont annyi turista van, hogy ne tűnjön kihaltnak a környék, de élvezet legyen egész nap sétálni, teraszon ülni, múzeumban nézelődni. Nincs most ennél ideálisabb idegnyugtató.

hirdetés

Látnivalók a környéken:

Középkori Zsidó Imaház, Koller Galéria & Műkereskedés, Mária Magdolna Torony, Bölcs Vár, Mátyás-templom, Várkert Bazár, Reneszánsz kert, Szent István torony, Oroszlános udvar, Savoyai terasz, Halászbástya

 Múzeumok:

Magyar Nemzeti Galéria:

www.mng.hu

Budapesti Történeti Múzeum:

http://www.btm.hu

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum:

http://www.varmuzeum.hu

T9:

https://t9.hu

Houdini ház:

http://www.houseofhoudinibudapest.com

Sziklakórház és atombunker:

www.sziklakorhaz.eu

És ha az ember egész nap csavarog, könnyen meg is éhezik. Szerencsére a város egyik legjobb magyar étterme is a környéken van, és a teraszon lágy zene mellett mehet a falatozás, poharazás.

A 21 A Magyar Vendéglő kivétel nélkül olyan ételeket kínál, amiket mi is szívesen fogyasztunk a vasárnapi asztalnál, csak a tálalásban ügyesebbek mint mi, otthon.

Ez az a hely, ahová elhozhatod a külföldi ismerőst, hogy megmutasd neki, milyen a magyar konyha, és ez az a hely, ahová akkor ülsz be, ha nyugalomra, eleganciára és tisztességes adagokra vágysz.

Mi lecsós kacsamájat, hortobágyit, csirkepaprikást és borjú bécsit választottunk, és minden szempontból elégedetten távoztunk.

Az adagok mérete miatt a desszertet már erőltetni kellett egy kicsit, de megérte, mert az este koronája volt ez a ropogós krémes. A könny kicsordul tőle. De tényleg!

Egy ilyen vacsora után kinek van kedve hazamenni? Nekünk nem volt. És bár elsőre tényleg furcsának tűnt pestiként Budán szállást foglalni és itt aludni, a Várban töltött éjszaka olyan élmény volt, mintha egy vidéki város legszebb hoteljébe szálltunk volna meg. Tökéletesen elfeledtette velünk ez a környék, hogy ha nagyon akarnánk, akár haza is sétálhatnánk innen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!