hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
konyvbar_cim
Ahol megfőzik neked a kedvenc könyveidet
A KönyvBárban minden héten más regény által ihletett ételekből állítják össze a menüt, elképesztő kreativitással.
Láng Dávid, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2015. január 21.


hirdetés

„Olvastad? Filmen is láttad már? Nálunk meg is kóstolhatod!” – így szól a két hete megnyílt KönyvBár mottója. A hely tulajdonosai, Ildi és Gábor korábbi tapasztalatok nélkül, teljesen újoncként döntöttek úgy, hogy belevágnak a vendéglátós szakmába. Ami viszont mindkettejükben megvolt, az egyrészt a gasztronómiai érdeklődés, másrészt a könyvek szeretete.

Néhány éve elhatározták, hogy időről időre lakáséteremmé alakítják otthonukat, és teljesen hobbiból vacsoraesteket rendeznek. Ezek kapcsán jutott először eszükbe, hogy a menüt egy-egy híres regény alapján állítsák össze. Így került az asztalra például Harry Potter sütőtökös derelyéje, valamint Regős Bendegúz „cipőpertlis” levese az Indul a bakterházból.

konyvbar_20konyvbar_09

A koncepciónak óriási sikere volt, ezért szép lassan felmerült bennük, hogy az ötleteket ne csak egyszeri alkalommal, illetve ilyen szűk körben valósítsák meg. Nekiálltak megfelelő üzlethelyiséget keresni, amit végül a lehető legideálisabb helyen, a bulinegyed határán találtak meg.

Az ajtón belépve először nem is tudatosult bennünk, hogy vendéglátóhelyen vagyunk.

Az egész helyiség inkább egy olvasóteremre emlékeztet, az asztalokkal és a faltól falig sorakozó, megrakott könyvespolcokkal.

Ildi elmondása szerint ezzel gondban is vannak, mert aki nem célzottan hozzájuk érkezik, csak előzetes tervek nélkül szeretne ebédelni valahol a környéken, az utcáról bepillantva nem igazán tudja hová tenni a helyet. Emiatt a közeljövőben mindenképp kitesznek majd néhány figyelemfelkeltő táblát és egyéb jelzést, ami a valódi profilra utal.

Maga a választék két részből áll. Van egy állandó (vagy legfeljebb szezononként cserélt) étlap, amelyen összesen 75 fogás található, az előételektől a tésztákon és frissensülteken át egészen a desszertekig. Ez a kínálat is impozáns, a valódi különlegességet viszont a hetente változó menü adja.

konyvbar_13konyvbar_14

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, minden egyes alkalommal más regényre alapozva állítják össze az étel- és italsort. Nem is akárhogy: valamennyi receptjük saját találmány, mi például még csak hasonló kompozíciókra sem emlékszünk sehonnan. És akad jó néhány meghökkentő is köztük.

Elsőként a már említett Indul a bakterház című klasszikus volt a középpontban, hamisítatlan tanyasi fogásokkal, ezen a héten pedig A szürke ötven árnyalata a soros. A könyv szellemiségét egyrészt szürke színű ételekkel, másrészt olyan összetevőkkel idézték meg, amelyek a hiedelem szerint csábító és vágykeltő hatásúak.

Az előétel kaviárkrém pirítóssal és egy korty pezsgővel, majd bódító mákleves következik pirított mandulával. A főételek közül a szürke tészta fokhagymás-tejszínes garnélával elsőre elég bizarr látványt nyújt, de megkóstolva annál finomabb. A Waldorf-salátát pedig roston sült csirkemellel és dupla adag zellerrel tálalják, ugyanis ez is közismert afrodiziákum.

konyvbar_01

Kaviárkrém pirítóssal

konyvbar_02

Bódító mákleves pirított mandulával

konyvbar_05

Balra a szürke tészta fokhagymás-tejszínes garnélával, jobbra Waldorf-saláta roston sült csirkemellel

konyvbar_03

Amilyen ijesztőnek tűnik, annyira finom

Az egészre a koronát a desszert teszi fel, ami nem más, mint dió- és vaníliafagylalt macarondarabokkal – természetesen ez is szürke. A mű színvonaláról lehet vitatkozni, az viszont biztos, hogy az általa inspirált fogások után mind a tíz ujjunkat megnyaltuk.

Tele vannak ötletekkel

Ildi lelkesen meséli, hogy mióta megszületett az étterem koncepciója, gyakorlatilag folyamatosan azon töpreng, melyik könyvből milyen ételeket lehetne kihozni. Jelenleg nagyjából fél évre elegendő menüsor van letisztázva, illetve még egyszer ennyi félig-meddig. A sorrend viszont mindig csak az utolsó pillanatban dől el, az alapanyagok beszerezhetőségének függvényében.

Az ételek mellett a tálalásra is nagy hangsúlyt helyeznek. Ezen a héten szürke tálakban hoznak ki mindent, az előző hétre pedig olyan mázas tányérokkal készültek, amiket alighanem a nagyszüleink generációja használt utoljára rendszeresen. Még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy háborús regényhez kapcsolódó ételeket majd alumínium csajkában szolgálják fel. Ami persze mind plusz költség, de ebből is érződik, hogy valóban szívüket-lelküket beleteszik.

konyvbar_08

Vágykeltő teaélmény afrodiziákumokkal

konyvbar_06

Macaron-fagylalt

konyvbar_07

Mismás, egy specialitás az állandó étlapról: piskóta meggyel, csokiöntettel és tejszínhabbal

Ami az árakat illeti: az állandó étlap átlagosnak mondható, a levesek és desszertek 600-900, a főételek 1600-2200 forint között mozognak. A könyves fogások is hasonló árfekvésűek, bár itt nagyban közrejátszik az is, mi milyen összetevőkből áll össze. A bakterházas tanyasi ételek például érthető módon olcsóbbak voltak a mostani egzotikusabb felhozatalnál.

Délután 3-ig ebédmenüt is kérhettek, ennek keretében két szürke-fogás 2290, három pedig 2590 forintba kerül. (Múlt héten ugyanez 1490 és 1890 forint volt.)

A KönyvBárba akkor is visszatérnénk, ha mindig ugyanaz lenne a választék, hiszen a fix kínálatban is nagyon sok, ránézésre remek étel szerepel. Így viszont, hogy hétről hétre más újdonsággal rukkolnak elő, egész biztosan gyakori vendégeik leszünk. Nektek is csak ajánlani tudjuk. Ha minden igaz, jövő héten a Micimackó lesz a soros. Kíváncsian várjuk, mit hoznak ki belőle... :)

konyvbar_10konyvbar_19
Infók

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 45.

Asztalfoglalás: 06 30 288 4867, vagy booking@konyvbar.hu

Nyitva tartás: hétfő-szombat délelőtt 11-tól éjjel 1-ig, vasárnap délután 3-ig

Honlap: KATT IDE

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
1,8 millió forintos rekordbüntetést fizetett ki a BKK-nak egy bliccelő
205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kéri a jegyeket és bérleteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Többeknek nagyon mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk tavaly a lógások miatt tudta meg a 24.hu a Budapesti Közlekedési Központtól. Az öt legnagyobb egyösszegű befizetés így alakult:

• 1 848 648 Ft

• 1 792 069 Ft

• 1 745 977 Ft

• 1 462 081 Ft

• 1 332 905 Ft

Mellettük több százan fizettek be a BKK-nak több mint 100 ezer forintot. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint tavaly mintegy 220 ezer esetben büntettek meg – hivatalosan: pótdíjaztak – utasokat. 2017-ben a megbüntetett utasok száma még 250 ezer volt. A BKK szerint az utasok többsége ugyan csak egy-egy alkalommal mulasztja el a jegy- vagy bérletvásárlást, de vannak olyanok is, akik havonta 10-20 pótdíjat begyűjtenek, és ezzel több százezer vagy akár több millió forintos tartozást halmoznak fel.

A 24.hu információi szerint 2018 év végére 205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kérte a jegyeket és bérleteket.


KÖVESS MINKET:Felújítják a 4-es és a 6-os villamos két szakaszát idén nyáron
Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is, erről jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz idén nyáron – írja az Infostart.

A portál információi szerint a nyári szünetben a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját. Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az M3-as metróvonal északi szakaszának korszerűsítése hamarosan befejeződik, ezt követően kezdődik a rekonstrukció a déli szakaszon, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között folytatódik. Az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig várhatóan 2019 nyarán fejeződik be.


KÖVESS MINKET:

Minden eddiginél nagyobb sportcsarnok épülne Budapesten
Itt rendeznék a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Húszezer férőhelyesnél is nagyobb sportcsarnok építéséről döntött a kormány.

A hírt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a február 21-én rendezett kormányinfón.

Az építkezés pontos helyét Gulyás Gergely nem mondta meg, az államnak még meg kell vásárolnia a területet. a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra, aminek Magyarország Szlovákiával közösen lesz a házigazdája. A döntő itt lenne a budapesti sportcsarnokban.

Ahhoz, hogy megépülhessen, legkésőbb ősszel dönteni kell a kivitelezőről, és legkésőbb 2020 januárjában meg kell történnie az első kapavágásnak - mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Arról is beszélt, hogy a kézilabda bajnokságnak több helyszíne lesz Szegeden és Veszprémben is lesznek emiatt sportfejlesztések.


KÖVESS MINKET:

Mit keres az amerikai a Szabadság-szobor a New York-palota tetején?
És miért szúrtuk ki ilyen nehezen? Mutatjuk, és közben elmeséljük a történetét!
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ti is jártatok már úgy, hogy láttatok valamit, kiszúrtatok egy részletet valahol, olvastatok egy cikket, megnéztetek egy fotót, és csak évekkel később esett le a tantusz, hogy mit is láttatok valójában? Mert én nemrég így jártam a New York-palota egyik ikonikus szobrával. Láttam, gyönyörködtem az egyik róla készült fotóban, amit Bódis Krisztián készített a Szeretlek Magyarországnak. Megcsodáltam a New York-palotát kívül és belül a megnyitása után, majd a róla készült képeket.

És csak akkor jöttem rá, mit láttam, amikor Instagramon megláttam Vincze Miklós posztját.

A New York-palota homlokzatát ugyanis a New York-i Szabadság-szobor egyik változata díszíti: a nőalak jobbjában ott a magasba emelt fáklya, a fején pedig a hétágú korona.

És még valami.

A Szabadság-szobor nem csak az épület homlokzatát díszíti: a kávéház egyik freskóján is látható a New York-i Szabadság-szobor,

ráadásul erről az a legenda terjedt el, hogy előbb került a falfestményre, minthogy az amerikai szobrot felállították volna.

Menjünk végig sorra, és mire a végére jutunk, nem csak az derül ki, mit keres a Szabadság-szobor a Nagykörúton, hanem az is, miért nem szúrhatta ki senki a homlokzaton már évtizedekkel ezelőtt.

Bódis Krisztián 2012-es fotója, amit a New York-palota tetején készített

És így néz ki most, 2019-ben a "Szabadság-szobor" a New York-palotán

Hogyan kezdődött a New York-palota története? Arányi Miksa az 1870-es években Párizsba utazott, és ott ismerkedett meg a New York biztosítótársaság igazgatójával, aki egy magyarországi hálózat kiépítésével bízta meg.

A kor ünnepelt építészét, Hauszmann Alajost kérték fel, hogy tervezzen számukra egy reprezentatív székházat Budapesten. Az olasz reneszánszból kiinduló, ám összességében eklektikus stílusú épületet 1894-ban adták át, kávéháza is ekkor nyitott ki.

A New York Kávéház a XX. századra lett az irodalmi, kulturális és társasági élet egyik központja, amikor a Harsányi-fivérek odavonzották az írókat, 1908-tól pedig itt működött a Nyugat szerkesztősége. A kávéházban alapították meg az impresszionista festők is a csoportjukat, Szinyei-Merse Pál vezetésével.

A New York Kávéház, mint arról Saly Noémi beszélt nekünk korábban egy interjúban, a háború után is kivételes hely volt: „majdnem az összes újság szerkesztőségét és rengeteg kiadót beraktak az épület felső szintjeire. Sajtópalotának is hívták. A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatjátok el.

Sokan a Szabadság-szobor hasonmásának nevezik a New York-palota díszét, ám valójában nem egy az egyben másolja. A neve pedig: a Szabadság géniusza. „Az épület leghangsúlyosabb eleme a körúti főhomlokzat. A bejáratok tengelyében kiemelt, erőteljes kiugrású rizalitok vertikálisan tagolják a főhomlokzatot, minden részletük hangsúlyos, díszítésük gazdagon megformált.

A középtengelyeket díszítő allegorikus szobrok a New York Biztosítótársaságra utalnak

(az emberi élet teljességét szimbolizáló négy különböző életkorú atlant, a gazdagság és takarékosság, Amerika és Magyarország szimbolikus figurái, a sarokrizalit csúcsán a szabadság géniusza, a tornyok csúcsán a kiterjesztett szárnyú szimbolikus sas). A köztes visszahúzott felületek nyugodt hátteret adnak, bár a díszítés innen sem hiányzik. Az épületszobrok Senyei Károly, az ornamensek Köllő Miklós és Szabó Antal munkái” - írják az épület helyreállításáról szóló dokumentumban.

Senyei Károly 1854-ben született Budapesten, és tanulmányai után gyakorlatilag "teleszobrozta" a várost. Az ő munkái voltak a budavári királyi palota főhomlokzati timpanonjának a szobrai - ezek sajnos az ostrom alatt megsemmisültek. Ő készítette többek közt az Oroszlános udvarban, a Történeti Múzeum bejáratánál látható Béke és Háború szobrokat, a halászó gyerekek kútját a Nemzeti Galéria épületénél, a Vigadó előtt látható szökőkút szobrait az ürgét öntő srácokkal, és Szent István szobrát a Hősök terén álló emlékműhöz. De az ő munkája a Kossuth téren álló volt Kúria, illetve volt Néprajzi Múzeum oromzatán is a triga, a háromlovas diadalszekér a géniusz figurájával.

Engem egyébként a trigán álló géniuszra és a Budai Vigadó oromzatán látható nőalakra emlékeztet a „Szabadság szobor budapesti mása”.

Nézzétek csak meg az alábbi képeket: ez a géniusz is (szintén Senyei alkotása, 1896, az 1990-es években Madarassy István szobrászművész állította helyre) fáklyát emel a magasba, a Budai Vigadó dísze pedig (eredetileg Árkay Aladár alkotása) bár a bal kezében tartja a fáklyát, hasonló pózban ül a sason, mint a New York palota géniusza.

Olyanok, mintha a New York-palota szobrának a testvérei lennének. Mint ahogyan a Rezső téri katolikus templom is az esztergomi bazilika kistestvérének tűnik.

A Szabadság géniuszának a sorsa egyébként viszontagságos volt. A BudapestCity.org hívta fel rá a figyelmet, hogy 1903. február 4-én tűz ütött ki a padlástérben, és megsemmisítette a tetőzetet. A sors fintora, hogy pont egy biztosítótársaság épületében… Mire a tűzőrök megérkeztek, a tető lángokban állt, és a palota párkányzatának részei, a vasrácsos erkélyek darabjai és a homlokzat díszítőelemei egymás után estek le. A Szabadság géniuszának a sasmadara is megsérült, és egyik szárnya a járdára zuhant.

Budapest ostroma és az 1956-os utcai harcok alatt is súlyos károkat szenvedett el az épület. Az 56-os események után készült fotókon még látszik a szobor a homlokzaton,

de később lekerült róla, a Fortepanon találtam is ezt igazoló fotókat. Azért nem szúrhatták ki a járókelők a szobrot hosszú, hosszú évekig, mert már nem volt palota oromzatán.

A palota a rendszerváltás után üresen állt, és akkor esett át teljes körű felújításon, amikor a 2000-es évek elején megvásárolta a Boscolo-csoport, hogy szállodává alakítsa át. Mint azt a Köztérképen Dénes Ildikó írja,

a New York Palota homlokzatán Senyei Károly szobrainak rekonstrukciós pótlását Szűcs László Szűcs László kőszobrász, restaurátor végezte el.

A New York-palota 1956-ban - A "Szabadság-szobor" még a helyén

A New York-palota 1957-ben- a szobor még mindig az épületen

A New York-palota a Dohány utca felől, 1960-ban - a Szabadság géniusza már nem látható a homlokzaton. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

Na, és mi a helyzet a freskón látható Szabadság-szoborral és a legendával? A Szabadság-szobor kicsinyített modellje 1870-ben készült, a szobrot Amerikában 1886-ban állították fel, míg a New York Café csak 1894-ben nyitott, tehát nem a szobor felállítását megelőzve készült a freskó.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x