hirdetés
konyvbar_cim
Ahol megfőzik neked a kedvenc könyveidet
A KönyvBárban minden héten más regény által ihletett ételekből állítják össze a menüt, elképesztő kreativitással.
Láng Dávid, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2015. január 21.


hirdetés

„Olvastad? Filmen is láttad már? Nálunk meg is kóstolhatod!” – így szól a két hete megnyílt KönyvBár mottója. A hely tulajdonosai, Ildi és Gábor korábbi tapasztalatok nélkül, teljesen újoncként döntöttek úgy, hogy belevágnak a vendéglátós szakmába. Ami viszont mindkettejükben megvolt, az egyrészt a gasztronómiai érdeklődés, másrészt a könyvek szeretete.

Néhány éve elhatározták, hogy időről időre lakáséteremmé alakítják otthonukat, és teljesen hobbiból vacsoraesteket rendeznek. Ezek kapcsán jutott először eszükbe, hogy a menüt egy-egy híres regény alapján állítsák össze. Így került az asztalra például Harry Potter sütőtökös derelyéje, valamint Regős Bendegúz „cipőpertlis” levese az Indul a bakterházból.

konyvbar_20konyvbar_09

A koncepciónak óriási sikere volt, ezért szép lassan felmerült bennük, hogy az ötleteket ne csak egyszeri alkalommal, illetve ilyen szűk körben valósítsák meg. Nekiálltak megfelelő üzlethelyiséget keresni, amit végül a lehető legideálisabb helyen, a bulinegyed határán találtak meg.

Az ajtón belépve először nem is tudatosult bennünk, hogy vendéglátóhelyen vagyunk.

Az egész helyiség inkább egy olvasóteremre emlékeztet, az asztalokkal és a faltól falig sorakozó, megrakott könyvespolcokkal.

Ildi elmondása szerint ezzel gondban is vannak, mert aki nem célzottan hozzájuk érkezik, csak előzetes tervek nélkül szeretne ebédelni valahol a környéken, az utcáról bepillantva nem igazán tudja hová tenni a helyet. Emiatt a közeljövőben mindenképp kitesznek majd néhány figyelemfelkeltő táblát és egyéb jelzést, ami a valódi profilra utal.

Maga a választék két részből áll. Van egy állandó (vagy legfeljebb szezononként cserélt) étlap, amelyen összesen 75 fogás található, az előételektől a tésztákon és frissensülteken át egészen a desszertekig. Ez a kínálat is impozáns, a valódi különlegességet viszont a hetente változó menü adja.

konyvbar_13konyvbar_14

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, minden egyes alkalommal más regényre alapozva állítják össze az étel- és italsort. Nem is akárhogy: valamennyi receptjük saját találmány, mi például még csak hasonló kompozíciókra sem emlékszünk sehonnan. És akad jó néhány meghökkentő is köztük.

Elsőként a már említett Indul a bakterház című klasszikus volt a középpontban, hamisítatlan tanyasi fogásokkal, ezen a héten pedig A szürke ötven árnyalata a soros. A könyv szellemiségét egyrészt szürke színű ételekkel, másrészt olyan összetevőkkel idézték meg, amelyek a hiedelem szerint csábító és vágykeltő hatásúak.

Az előétel kaviárkrém pirítóssal és egy korty pezsgővel, majd bódító mákleves következik pirított mandulával. A főételek közül a szürke tészta fokhagymás-tejszínes garnélával elsőre elég bizarr látványt nyújt, de megkóstolva annál finomabb. A Waldorf-salátát pedig roston sült csirkemellel és dupla adag zellerrel tálalják, ugyanis ez is közismert afrodiziákum.

konyvbar_01

Kaviárkrém pirítóssal

konyvbar_02

Bódító mákleves pirított mandulával

konyvbar_05

Balra a szürke tészta fokhagymás-tejszínes garnélával, jobbra Waldorf-saláta roston sült csirkemellel

konyvbar_03

Amilyen ijesztőnek tűnik, annyira finom

Az egészre a koronát a desszert teszi fel, ami nem más, mint dió- és vaníliafagylalt macarondarabokkal – természetesen ez is szürke. A mű színvonaláról lehet vitatkozni, az viszont biztos, hogy az általa inspirált fogások után mind a tíz ujjunkat megnyaltuk.

Tele vannak ötletekkel

Ildi lelkesen meséli, hogy mióta megszületett az étterem koncepciója, gyakorlatilag folyamatosan azon töpreng, melyik könyvből milyen ételeket lehetne kihozni. Jelenleg nagyjából fél évre elegendő menüsor van letisztázva, illetve még egyszer ennyi félig-meddig. A sorrend viszont mindig csak az utolsó pillanatban dől el, az alapanyagok beszerezhetőségének függvényében.

Az ételek mellett a tálalásra is nagy hangsúlyt helyeznek. Ezen a héten szürke tálakban hoznak ki mindent, az előző hétre pedig olyan mázas tányérokkal készültek, amiket alighanem a nagyszüleink generációja használt utoljára rendszeresen. Még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy háborús regényhez kapcsolódó ételeket majd alumínium csajkában szolgálják fel. Ami persze mind plusz költség, de ebből is érződik, hogy valóban szívüket-lelküket beleteszik.

konyvbar_08

Vágykeltő teaélmény afrodiziákumokkal

konyvbar_06

Macaron-fagylalt

konyvbar_07

Mismás, egy specialitás az állandó étlapról: piskóta meggyel, csokiöntettel és tejszínhabbal

Ami az árakat illeti: az állandó étlap átlagosnak mondható, a levesek és desszertek 600-900, a főételek 1600-2200 forint között mozognak. A könyves fogások is hasonló árfekvésűek, bár itt nagyban közrejátszik az is, mi milyen összetevőkből áll össze. A bakterházas tanyasi ételek például érthető módon olcsóbbak voltak a mostani egzotikusabb felhozatalnál.

Délután 3-ig ebédmenüt is kérhettek, ennek keretében két szürke-fogás 2290, három pedig 2590 forintba kerül. (Múlt héten ugyanez 1490 és 1890 forint volt.)

A KönyvBárba akkor is visszatérnénk, ha mindig ugyanaz lenne a választék, hiszen a fix kínálatban is nagyon sok, ránézésre remek étel szerepel. Így viszont, hogy hétről hétre más újdonsággal rukkolnak elő, egész biztosan gyakori vendégeik leszünk. Nektek is csak ajánlani tudjuk. Ha minden igaz, jövő héten a Micimackó lesz a soros. Kíváncsian várjuk, mit hoznak ki belőle... :)

konyvbar_10konyvbar_19
Infók

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 45.

Asztalfoglalás: 06 30 288 4867, vagy booking@konyvbar.hu

Nyitva tartás: hétfő-szombat délelőtt 11-tól éjjel 1-ig, vasárnap délután 3-ig

Honlap: KATT IDE

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Eldőlt: elbontják a Nyugati téri felüljárót
A döntést viszont még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.A Főváros Közfejlesztések Tanácsa 2019. május 14-i ülésén döntött arról, hogy hamarosan elbontják a Nyugati téri felüljárót - írja a pestbuda.hu. A felüljáró bontása már évek óta tervben volt, de úgy tűnik, hamarosan tényleg eltűnik. Tarlós István főpolgármester a szerda reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta,

a bontásra azért van szükség, mert a felüljáró városképi szempontból rendkívül csúnya.

A Nyugati téri, kétszer egysávos, 420 méter hosszú felüljárót 1981. november 10-én adtak át, építése az észak-déli metró beruházásához kapcsolódik, ugyanis akkor úgy gondolták, hogy az autós felszíni közlekedésnek kell előnyt adni. A felüljáró bontása viszont az elmúlt években többször is felmerült a portál szerint, de eddig a szakemberek azt mondták, csak akkor lehet elbontani a felüljárót, ha épül helyette egy közúti aluljáró. Ez pedig a portál szerint azért lett volna költséges, mert a "Nagykörút tele van nagy átmérőjű alapközművekkel, így azok alá kellett volna vinni az alagutat".

A főpolgármester viszont azt mondta, hogy a tervezést végző FŐMTERV szerint mégis megoldható a szintbeli keresztezés. A közfejlesztési tanács pedig ezt a javaslatot elfogadta. Ugyan utaltak rá, hogy a megoldás nem lesz egyszerű, hiszen azt is biztosítani kell, hogy az ott közlekedő a 4-es és a 6-os villamosok a jelenlegi gyakorisággal közlekedhessenek.

Tarlós István ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felüljáró lebontását még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia, de a portál szerint azt is megemlítette, hogy eddig mindkét testület minden esetben jóváhagyta a közfejlesztési tanácsi döntéseket, így most is erre számít.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Agyonszerkesztett fotóval hirdeti Budapestet egy thaiföldi utazási iroda
Hát, így még biztos soha nem láthattuk a magyar fővárost... De talán nem is baj. :D
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Érdekes hirdetésre bukkant egy thaiföldi utazási iroda oldalán a Bangkok Charlie Facebook-oldal. A plakáton ugyanis eredetileg egy európai körutazását hirdetnek, viszont az egész tulajdonképpen egy Photoshop-katasztrófának tűnik.

Ha ránézünk a fotóra, akkor először a magyar főváros, Budapest ugrik be, igen ám, de közben egy képen igazából minden szerepel, amit egy turista a Magyarország-Csehország-Ausztria körúton láthat.

A másik poén, hogy az utazás igazából 7 nap és 4 éjszaka, tehát körülbelül mondjuk pont ennyi fog megmaradni egy turista fejében a körútról. A Facebook-oldal, ami rátalált a különleges ajánlatra tulajdonképpen csak "szelfikörútnak" nevezi ezeket az ajánlatokat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Látványos videó: így néz ki madártávlatból a megújuló Városliget
A magasból is megnézhetjük, hol tartanak a Liget Budapest Projekt fejlesztései.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 11.A Városligetbe látogatók idén is több elkészült projektelemet vehetnek majd birtokba.

Még ebben az évben átadják Magyarország egyik legkomplexebb játszóterét. Befejeződik az egyik legszebb épület, az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, az épületet Millennium Háza néven ősszel nyílik meg a századfordulós Budapestet megidéző interaktív tárlattal. A Millennium Háza előtt egy kialakítanak egy új, gyönyörű rózsakertet is.

Hamarosan elkészül az Európa legnagyobb és legmodernebb múzeumi háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is.

A végéhez közelít a Szépművészeti Múzeum szoborgyűjteményének a jövőben otthont adó Komáromi Csillagerőd. A Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak, a kivitelezés magasépítési szakaszba lépett, az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit. Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is átadnak.

Az ifjúsági sportpályákat rengeteg iskolás és hobbi futó használja, de oda járnak edzeni a Rippel fivérek és a Rippel Brothers Akadémia artista növendékei is.

A nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek Rippel Ferenc és Rippel Viktor gyakran tart növendékeinek órát a modern pályákon.

2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst.

A Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése már javában zajlik az 56-osok terén, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A megújuló Városliget parkrészei igazán népszerűek. A Kutyás élményparkban negyedmillióan jártak az elmúlt évben. Gyakori vendégek itt a sztárok is, köztük Kulcsár Edina, aki kiskutyájával Fifikével elsőként tesztelte a parkot.

Látogatott a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, amit Agárdi Szilvi énekesnő is kipróbált sorstársaival.

A Liget Budapest Projekt keretében tavaly befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.

Ha érdekel a látványos videó is, lapozz

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Bezár a Keleti 2 hétre, teljesen megváltozik a vonatok menetrendje
Május 13-tól és május 26-ig a Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatokat más budapesti pályaudvarra irányítják. Ne indulj útnak rutinból!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 09.Jövő hétfőtől bezár a Keleti pályaudvar, szinte az összes budapesti vonalon változások lesznek. A hírről az MTI is megjelentetett egy közleményt, de a Máv a honlapján is megírta, mi minden módosul.

Mint azt korábban már megírtuk, május 13-tól 26-ig, két hétre zárják le Keletit karbantartás miatt.

Ebben az időszakban az érintett vonatok mindegyike módosított menetrend alapján közlekedik.

A felújításra azért van szükség, hogy a Keleti pályaudvaron csökkenjen az üzemzavarok, a meghibásodások száma, megelőzzék a sebességkorlátozások bevezetését, pontosabban közlekedjenek a vonatok. A munkák azzal kezdődtek egyébként, hogy megtervezték egy sor bódé elbontását a pályaudvar épületében.

A legfontosabb változás a menetrendben: a győri vonalról az IC-k és a railjetek a Délibe érkeznek, a pécsi IC-k Kelenföldön fordulnak. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalról a személyvonatok és zónázók egy része Kelenföldre érkezik, másik fele Kőbánya-felsőn fordul. A Pécelig közlekedő személyvonatokat és a piliscsabaiakat összekötik. A Békéscsabára induló és onnan érkező vonatok a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, a záhonyi sebesek Szolnokon fordulnak vissza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x