hirdetés
605_38235708994_5673_n.jpg

„Afrika legeldugottabb pontján is hallottam magyar szót” - interjú Földvári András utazóval, aki 796 reptéren járt már

Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

- Honnan jött az ötlet, hogy könyvet írjon az élményeiből?

- A könyv alcíme volt meg először.

A Nobel-díjas író, Kertész Imre életét Citrom Bandi mentette meg. Az ő nővére volt a nagybátyám felesége. Tőle, a Citrom Bözsi nénitől kaptam ajándékba karácsonyra a 80 nap alatt a föld körül című könyvet. Azóta is a világjárás a kedvencem.

Amikor nyugdíjba mentem, akkor támadt az ötletem, hogy írjak 80 történetet a föld körül.

Először egy rokonomat kérdeztem meg a kiadásról, de azt mondta, mivel ismeretlen ember vagyok, nem állnak szóba velem a kiadók. Azt tanácsolta, adjam ki szerzői kiadásban. Megmondtam neki, ha nekem ennyi pénzem lenne, akkor a Seychelle-szigetekről beszélnék, nem a Sváb-hegyről.

Van egy nagyon aranyos történetem. Amikor nyugdíjba mentem egy szakmai újságban megjelent egy kis cikk rólam, hogy nyugdíjba megy a Turkish Airlines magyar piacon legaktívabb kollégája, András. Nyugdíjazásáig 172 országban járt.

Rá talán egy hónapra a Maradj talpon! nevű tévévetélkedődben megjelent egy kérdés: Nyugdíjazása előtt Földvári András hány országban járt?

Két hét múlva felhívott az egyik ismerősöm, és megkérdezte, hogy tetszett. Kiderült, ő küldte be a kérdést. Megköszöntem, és mintegy mellékesen megkérdeztem, nem tud-e egy kiadót.

Ez az ismerős Rényi Ádám volt, és mint kiderült, ő a XXI. század kiadó egyik tulajdonosa.

Elmeséltem neki az ötletemet. Elolvastatta a kollégáival az anyagot, mert mint mondta, ő maga elfogult velem. Tetszett nekik, és kaptam magam mellé egy csodálatos szerkesztőt Laik Eszter személyében, ő segített a történeteket formába önteni.

Ő javasolta azt is, hogy minden fejezet elé írjak valamit röviden a családomról. Úgy látszik jól csináltuk.

A Bookline eladási listáján a harmadik a könyv, nem is álmodtam erről.

A 100-ba sem gondoltam, hogy bekerülök.

- Mi volt meg előbb, az utazási vágy, vagy a foglalkozása hatására vált világjáróvá?

- Már a szüleim is nagyon szerettek utazni. Az átkosban jártunk Kassára, Pozsonyba. Apám elvitt minden megyeszékhelyre. Később végigeveztem szinte minden magyarországi vízi utat.

1968-ban, 16 éves koromban részt vettünk egy NDK csereutazáson. Akkor ültem repülőn először.

A következő nyáron pedig Lengyelországban voltunk ugyanilyen csereutazáson. Akkoriban, az „átkosban” ez még nagy dolog volt. Program volt felülni egy repülőre, és enni a finom, Malévos hidegtálakat.

Már akkor nagyon tetszett a repülőterek hangulata. Ahogy előkészítik a járatokat.

Aztán kis protekcióval és szerencsével bekerültem a Malévhez, és azon belül az idegenforgalmi osztályra. IFO-nak hívta mindenki, ebből lett később a Malév Airtours. Csoportokat kísértem, velük is tudtam utazni. Az első szervezett Malév úton Finnországba mentünk.

A Malév annak idején Il 18-as repülőgépeket használt, amin 104 ülés volt. Talán kevesen tudják, de az Ikarusz a Malév részére gyártott külön 52 személyes buszokat, hogy két busz el tudjon vinni egy repülőnyi utast. Amúgy az Ikaruszokon 44 ülés volt.

Nagyon fiatalon, 27 évesen kikerültem Stockholmba, a Malév kirendeltségre. Onnan is sokat utaztunk. Emlékszem, nagyon nehezen kaptunk ausztrál vízumot.

Bárhol jártam, mindig azt néztem, hová repülhetnék tovább. Például mielőtt Svédországba kerültem, sosem jártam Ausztriában.

Stockholmból utaztunk el egy hétvégére Bécsbe, mert onnan már elég messze volt.

- Volt egy sajátságos bakancslistája is.

- Kaptam egy könyvet a világ 100 építészeti csodájáról. Gondoltam milyen jó, lesz egy sillabusz, amiben majd sorban kipipálhatom azt, amit már láttam. Elkezdtem felkeresni ezeket a csodákat.

Az utolsó a Húsvét-sziget volt, ahová 2018. húsvétján érkeztem.

- De gondolom rögtön talált új úti célokat.

- Igen. Elgondolkoztam, hogy állok az ENSZ tagországokkal. Akkor írtam egy újabb listát.

Van egy honlap a világ legtöbbet utazott embereiről. Az élbolyban természetesen multimilliomosok vannak. Valahol láttam egy cikket, hogy magyar lehet a világ legtöbbet utazó embere. Ez nonszensz. Nem lehet bírni anyagilag.

Minden esetre ezen a honlapon felosztották a világot kilencszáz valahány helyre. Például az USA minden tagállama külön szerepel rajta, és mindenki kipipálgathatja, hogy hol járt már.

Épp a héten néztem, ezen a listán én a 64. vagyok.

- Az látszik, hogy a nyugdíjas éveiben felgyorsultak az események. 2014-ben szerepelt a Turkis Airlines reklámjában. Ennek a történetét megírja a könyvben. A reklám lényege, hogy ön épp elutazik az 500. repterére. A könyv tanúsága szerint viszont 795 reptéren járt, tehát az elmúlt hat évben több mint feleannyi helyen fordult meg, mint addig egész életében.

- Ráadásul azóta már 796-nál tartok, tehát sikerült egy új repteret kipipálni.

Persze most felmerülhet az olvasóban, honnan volt nekem pénzem ennyit utazni.

Ha valaki légitársaságnál dolgozik, kap szolgálati jegyeket. Nem ingyen, de akkor is legalább fél áron. Igaz, alapvető feltétel, hogy csak akkor lehet utazni, ha van szabad hely a gépen.

Volt olyan hogy két napot vártunk Párizsban, mire felfértünk egy Sao Paulo-i járatra, mert tele volt.

Amikor nyugdíjba mentem, még három hónapig tudtam jegyeket szerezni más repülőtársaságoktól, és egy évig utolsó munkáltatómtól, a Turkish Airlinestól.

Az utolsó hosszabb utam a több mint 12 órás Isztambul-Manila járaton volt, ahol szolgálati ülésen utaztam, és egy biztonsági övön lógva aludtam.

- Szinte elképzelhetetlen, hogy a 70-es 80-as években egy olyan pozícióban, mint az öné, ne „vigyáztak” volna Önre.

- Természetesen megfigyeltek. Amikor kiosztották a személyi anyagokat, akkor láttam egy feljegyzést, hogy „Földvári elvtárs jó gazdasági munkát végzett, de kispolgári életmódot folytatott Svédországban”.

Megtanultam svédül, színházba jártam, és hasonló borzalmakat követtem el.

- Tegyük hozzá fiatalabb olvasóink kedvéért, hogy ez abban a korban tényleg bírálandó dolognak számított.

- Igen, inkább a szovjet követségre kellett volna járnom. De sose legyen nagyobb bajom.

- Az, hogy utazik mindenfelé, egy dolog, de egészen filmekbe illő helyzetekbe került. Például vízvezetéket épített az indiánoknak. Ez hogy történt?

- A Malév brüsszeli kirendeltségére úgy kerültem ki, hogy nem tudtam sem franciául, sem flamandul. De azt mondták, Brüsszel multikulturális hely, mindenki beszél angolul. Sőt, amit nem biztos, hogy mindenki tud, hogy Belgium egyik hivatalos nyelve a német. A Malév vezérigazgatója azt mondta, „András, te jól tudsz »airline-ul«, és ez a lényeg.”

Valaki javasolta, hogy lépjek be a helyi Rotary Klubba. A klubtársaknak is szerveztem utakat, például Kínába.

Egy közös vacsorán láttunk egy előadást arról, hogy van Mexikóban, a dzsungelben egy faluközösség, akiknek nincs ivóvizük, a falutól másfél kilométerre van a legközelebbi vízlelő hely.

A tagság fellelkesedett, hogy vezettessük be a faluba a vizet.

Felmerült, hogy valakinek azért jó volna elmenni és megnézni, tényleg létezik-e a falu, mi a helyzet. Mindenki rám nézett, tudták, hogy én vagyok a nagy utazó, jegyet is tudok szerezni.

Meggyőztem egy flamand rendőr barátomat, hogy jöjjön velem. Ő Spanyolországban gyerekeskedett, ezért jól tudott spanyolul.

Elmentünk, megtaláltuk a falut, minden úgy volt, ahogy hallottuk. Úgyhogy a klubtagságban gyűjtést indítottunk, és egy évvel később átadtuk a faluban a csapot. Nagyon megható volt, nagy ünnepséget rendeztek a falu lakói nekünk. Voltak mindenféle kalandjaink ott, ezek elolvashatóak a könyvben.

- Állítólag magyarok mindenütt vannak a világon. Ön hogy tapasztalta?

- Mindenütt ott vagyunk. A legextrémebb helyeken is lehet magyarokkal találkozni.

- Mi volt a legmeglepőbb?

- Afrika legeldugottabb pontján is hallottam magyar szót. Például Zanzibárban, amikor még nem volt olyan felkapott turista célpont.

Képzelje, Tanzániában, Dar es-Salaamban működik egy magyar klub, aminek csak nem magyar tagjai lehetnek.

Olyan emberek – orvosok, mérnökök, közgazdászok –, akik Magyarországon tanultak.

Rendszeresen összegyűlnek, és magyarul beszélnek. Ott teljesen véletlenül találtam egy magyar kanapészörfös hölgyet. Nagy kanapészörfös vagyok egyébként, most is fogok menni Olaszországba, Bergamóba így. Tehát találtam egy magyar hölgyet, aki ha jól emlékszem, UNESCO alkalmazott volt, és ő mesélt nekem a magyar klubról.

- A külföldi kollégák visszajelzései alapján hogy érzi, Magyarország hogy áll világviszonylatban, mint turisztikai célpont?

- Büszkék lehetünk a kultúránkra. Fantasztikus a földrajzi elhelyezkedésünk, a kulturális sokszínűségünk, Budapest a hidakkal...

A következő könyvemből súgok valamit. Londonból Johannesburgba akartunk utazni szabadjegyekkel. Elkövettem azt a hibát, hogy csak azt kérdeztem meg, hány üres hely van a repülőn, azt nem, hogy hány alkalmazott áll sorba ezekre a helyekre várva.

Végül kettő üres hely maradt a gépen, mi viszont négyen voltunk. Az alkalmazott gyorsan elszaladt a kapitányhoz, és mondta, hogy van egy négyfős magyar család.

A gyerekeket beültették az üres helyre, mi pedig a feleségemmel beülhettünk a pilóták pihenő foteljeibe, ami business class szintű helynek számít. Az utat éjszaka tettük meg, ilyenkor a személyzet priccseken alszik, a pihenő fotelek szabadok.

Bemutatkoztunk a személyzetnek, és az egyik hölgy mondja, hogy ő pont most volt Budapesten. Úgyhogy valószínűleg azért is voltak ilyen segítőkészek velünk, mert a személyzet egyik tagja dél-afrikai létére akkor járt Magyarországon.

Amikor a gép Johannesburg fölé ért, a pilóta kikapcsolta a robotpilótát, és mutogatni kezdte nekünk a várost. Közben 460 ember ült mögöttünk a gépen, biztos csodálkoztak, miért billeg ennyit a repülő.

- Muszáj megkérdeznem: a járvány helyzet nem ijesztette el az utazástól?

- (nevet) Nem. Fatalista vagyok. Szerintem kicsit túl van exponálva a helyzet. Hogy mondjam... Távol álljon tőlem, hogy bármit is elbagatellizáljak. De én úgy látom, ez egy nagyon erős, nagyon veszélyes influenzajárvány.

Elmentem egy orvos barátomhoz, beadattam magamnak az influenza elleni oltást. De úgy tapasztaltam, hogyha az ember betartja fegyelmezetten az előírásokat, akkor nincs különösebb veszélyben.

- Van még valami a bakancslistán?

- Hogyne, Antarktisz. Olvastam, hogy chilei felségterületen, az Antarktiszon van repülőtér. Nem közforgalmú repülőtér, de rendszeres járatok mennek.

2021-22 telére tervezem az utat. Hosszabb időre talán le is költözöm Chile déli részére, és bejelentkezem a helyi utazási irodáknál, hogyha lesz szabad hely, gondoljanak rám.

Azt szoktam mondani, hogy a világ minden országában jártam, még egy kicsit több-ben is.

Hiszen számos olyan területen is megfordultam, amelyek nem mindenki által elismert országok, mint például Abházia, Észak-Ciprus.

Viszont nem voltam még minden földrészen! Ezen feltétlenül változtatni kell, irány Antarktisz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
egymazsas-torta-godo-cukraszda-scaled.jpg

Egymázsás tortát készítettek egy szlovákiai lagzira Salgótarjánban

Több száz marcipán rózsa és tucatnyi masni díszítette a hétszintes, háromszáz szeletes tortacsodát, amelyet egy salgótarjáni cukrászdában készítettek.
Címkép: Facebook/Godó Cukrászda/Tandi Cuki - szmo.hu
2020. szeptember 07.


hirdetés

Több száz marcipán rózsa és tucatnyi masni díszíti azt a hétszintes, háromszáz szeletes tortacsodát, amelynek minden részletét kézzel készítették a salgótarjáni Godó cukrászdában - írja a Nool.hu.

A hatalmas torta elkészítése igazán különös kihívást jelentett a cukrászoknak, csak a marcipán rózsákon közel egy hetet dolgoztak.

"A torta magassága meghaladja az egy métert, a legalsó és legfelső szinteket pedig mintegy 250 rózsa díszíti, ehhez jön a tucatnyi marcipánból készült masni és szalag, a csöppnyi gyöngyök, valamint az aprólékos díszítés"

- mondta a lapnak a desszertkölteményt megvalósító cukrász, Kovács Judit.

Godó Cukrászda/Tandi Cuki

godocukraszda #weddingcakes #redandwhite #salgótarján #cukrász #cukrászda #7emeletes

hirdetés

A több mint egy mázsás, dobos ízű süteménytorony egyes szintjeit különböző tartó és merevítő elemek tartják össze, hiszen már maga a marcipán burkolata is több mint 30 kilót nyom.

"Amikor felvettem a rendelést, tudtam, hogy egy nem mindennapi esküvői tortát fogunk elkészíteni, de bíztam a cukrászaim szakértelmében, több évtizedes tapasztalatában. A fő tortához még kisebb torták is tartoznak, így nagyjából egy 700 fős násznép is jól lakhat a desszertekkel"

- mesélte Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, a cukrászda tulajdonosa.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
119039275_3520845648054321_2683170713649142902_o-1000x662.jpg

Lovával együtt úszta át a Dunát a Nemzeti Vágta abonyi versenyzője

Így készülnek az októberi megmérettetésre.
Fotó: Abony város hivatalos oldala - szmo.hu
2020. szeptember 09.


hirdetés

Már közeleg az idei Nemzeti Vágta végső megmérettetése, ennek megfelelően a lovasok is különböző módokon edzik magukat és állataikat. Az Abonyt képviselő Zboray Viki nem mindennapi gyakorlást választott: lovával, Marokkóval átúszták a Dunát – írták Abony Facebook-oldalán.

Petrik Tamás, aki néhány éve Csemő színeiben nyerte a Vágtát, most Zborayt edzi, gyakorlásként pedig egy különleges feladatot adott a lovasnak és Marokkónak. A poszt szerint évek óta készültek erre, és most teljesítették is: a páros sikeresen átúszott a Dunán Szigetmonostornál.

A Nemzeti Vágtát idén október 10-11-én rendezik meg a budapesti Hősök terén.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tanar-1.jpg

Átadták az Év tanára díjakat, elismerést kapott még az Év külhoni tanára és az Év virtuális tanára is

'A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás. A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége' - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.
MTI, fotó: Mónus Márton - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás - erről beszélt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjak átadóünnepségén, Budapesten szombaton.

A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége - hangoztatta a miniszteri biztos.

A kormány a magyarság közjogi egyesítése után nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az anyanyelvi oktatás mindenhol elérhető legyen a magyarok számára. Támogatja azokat a határon túli családokat, amelyek magyar oktatási nyelvű intézménybe íratják gyermekeiket, továbbá 140 óvodát bölcsődét létesített, és támogatta 750 intézmény megújulását, több tízezer tanár és diák kárpát-medencei utazását, valamint a középiskolai tanárok továbbképzését - sorolta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa.

Az Év tanára díjat 2020-ban Orosz Tamás, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium testnevelés tanára kapta.

hirdetés

Az Év tanárának ezüst elismerő oklevelét kapta Juhász Jánosné, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója, magyar-, történelem- és filozófiatanára, valamint Pálné Varga Valéria, a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és orosz-történelem szakos tanára, továbbá Góczán Bettina, a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nyelv és irodalom, valamint német hon- és népismeret tanára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Red-Carpet-PIECES-OF-A-WOMAN-Vanessa-Kirby-Kornél-Mundruczó-Kata-Wéber-1-Credits-La-Biennale-di-Venezia-Foto-ASAC-ph-Jacopo-Salvi-scaled.jpg

Két díjat nyert Mundruczó Kornél filmje Velencében

Vanessa Kirby főszereplő a versenyzsűri legjobb színésznőnek járó díját hozta el, a film megkapta a 30 fiatal diákból álló zsűri Legjobb Filmnek járó, Arca CinemaGiovani díját is.
Címkép: Biennale di Venezia – Foto ASAC, ph Jacopo Salvi - szmo.hu
2020. szeptember 13.


hirdetés

Szombat este adták át a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyének díjait. A hét tagú nemzetközi zsűri, melyben a filmszakma olyan nagy nevei vettek részt mint Cate Blanchett zsűrielnök vagy Matt Dillon, a Legjobb Színésznőnek járó Coppa Volpi díjat Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró Pieces of a Woman című filmjének főszerepét alakító Vanessa Kirby-nek ítélte oda.

A hír azután érkezett, miután egy nappal korábban a film megkapta a 30 fiatal diákból álló zsűri Legjobb Filmnek járó, Arca CinemaGiovani díját is. Az idén 19. alkalommal átadott diákzsűri díj is a versenyfilmeket jutalmazza, és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnépszerűbb hivatalosan elismert párhuzamos díja.

A fesztivál versenyprogramjában idén különösen nagy presztízs volt részt venni, mert a járvány hatására a legtöbb A-kategóriás filmfesztivál elmaradt, vagy online formára váltott. Velence ezzel szemben úgy döntött, hogy idén is megtartja az eseményt, így különösen erős szerzői filmes mezőnyből válogathatott.

Végül 18 film versenyezhetett Európa legrégebbi filmfesztiváljának hivatalos versenyprogramjában, ebbe válogatták be a Pieces of a Woman című alkotást is.

hirdetés

Jelenet a Pieces of a Woman című filmből

A világpremiert a Variety (“Érett, mesterien eljátszott emberi dráma”), The Guardian (“A színészi mesterkurzusnak is tekinthető film a maga módján okoz sérülést és nyűgöz le”), The Wrap (“Nemcsak új nyelvezetre való áttérés, de a forma jelentős visszatérése”), és számos más rangos filmkritikus értékelése követte.

A legismertebb nemzetközi filmkritikákat összesítő oldalon, a Rotten Tomatón jelenleg 89%-on áll, amely kimagaslónak számít.

A pozitív hangvételű kritikákat a nemzetközi filmforgalmazás nagy neveinek megkeresése kísérte. A Pieces of a Woman legközelebb az amerikai kontinensen, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be, ahol épp a velencei díjátadóval egyidőben tartották első gálavetítését.

Vanessa Kirby Mundruczó Kornéllal és Wéber Katával a vörös szőnyegen

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmjének történetében Martha (Vanessa Kirby) és Sean Carson (Shia LaBeouf) szülői örömök elé néző bostoni pár, akiknek az élete visszafordíthatatlanul megváltozik egy tragikus otthonszülés hatására. A transzcendens történetben a fiatal édesanya gyásza az egész családját megrázza. A nő saját utat választ, amely során megtanul együtt élni hatalmas veszteségével és képessé is válik a továbblépésre.

Mundruczó Kornél első angol nyelvű külföldi gyártású filmjének executive producere Martin Scorsese.

A produkció főbb szerepeiben Vanessa Kirby és a világhírű Shia LaBeouf játszanak, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Jimmy Fails és Sarah Snook is láthatóak lesznek.

A Pieces of Woman az amerikai-kanadai BRON Studios és a Little Lamb gyártásában, a Creative Wealth Media és a hazai Proton Cinema közreműködésével készült. A film forgatókönyvét Wéber Kata saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta. Az alkotás Executive Producere Petrányi Viktória (Proton Cinema), aki Mundruczó Kornéllal együtt alapította meg produkciós vállalatukat, a Proton Cinemát, és az egyetemi évektől kezdődően minden filmjükön együtt dolgoznak. A vágást Jancsó Dávid jegyzi.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!