Advent Debrecenben: a világ legnagyobb mobil óriáskerekére ülhetsz fel, és ez csak egy ok, miért látogass oda
Ingyenes korcsolyapálya, rengeteg árus, remek ételek és italok, valamint jó néhány kulturális program is vár az ünnepi időszakban.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. december 10.Debrecenről sok minden eszünkbe juthat: a legtöbben valószínűleg a Virágkarneválra, a Tankcsapdára, a focicsapatra, vagy esetleg a Campus Fesztiválra asszociálnak a név hallatán, de az ország második legnagyobb városa ennél jóval többet nyújt.

Rengeteg látnivaló, kulturális és szabadidős program van itt, ami miatt egész évben érdemes felkeresni. Mi most azt néztük meg, mivel várják a turistákat az adventi időszakban: a kínálat mára bőven felnőtt Budapesthez.

Vásári forgatag óriáskerékkel, korcsolyapályával és temérdek árussal

A debreceni Kossuth tér eleve az ország egyik legszebb tere, de a díszkivilágítással ez hatványozottan igaz.

A legújabb attrakció az óriáskerék, amit a tavalyi adventkor állítottak fel először, idén pedig tovább emelték a tétet: 45 méterével ez a legnagyobb mobil kerék a világon. Sötétedés után a legjobb felülni rá, lenyűgöző panorámát nyújt a ünnepi fényekbe öltözött városra.

A Nagytemplommal szemben a Piac utca két oldalán egymás mellett sorakoznak az árusok bódéi: van itt minden, ami csak eszedbe juthat, az illatos gyertyáktól, és szappanoktól kezdve a mézeskalácsokon át egy csomó más kézműves termékig, ami akár karácsonyi ajándéknak is ideális.

Fotók (három kivétellel): C. Kiss Ilona

Ráadásul ingyenes korcsolyapálya is van bérlési lehetőséggel, ahol 200 négyzetméteres jégfelület várja a 14 év alatti gyerekeket (egy felnőtt kísérő természetesen rámehet a jégre, de nem korcsolyában). Az idősebbeknek jó hír, hogy december közepétől a Nagyerdei Stadionnál is lesz egy mobil jégpálya, amit bárki használhat.

A téren vannak színpadi programok is: ottjártunkkor épp az igazi finn Mikulást köszöntötte hatalmas tömeg, de karácsonyig fellép még például Hangácsi Márton, a székelyhídi Katolikus kórus és Búzavirág Népdalkör, az Új Remény Baptista Gyülekezet zenekara, a M.É.Z. együttes, a Flaska Banda és a Jazz Five is.

December 1-je óta be lehet menni a Régi Városháza udvarára, amit a korábban már nagy sikert aratott Angyalliget keretében nagyon szépen feldíszítettek. Az ide vezető utat a Városháza előtt álló két „édes házikó” mutatja: a Debreceni Mézeskalács Háza és a Debreceni Cukrászok Háza. Idén a Galiba Gyermekfesztivál csoportjainak kiskarácsonyfái mellé Debrecen településrészeinek nagy karácsonyfái is beköltöztek az udvarba.

Újdonság, hogy közvetlenül is támogathatod az Angyalliget Alapítványt és a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt, ha a főtéren felállított közös faházukban vásárolsz az általuk készített karácsonyi ajándékokból.

Mit lehet enni-inni?

Ott vannak egyrészt a tipikus vásári ételek (lepény, lapcsánka, kenyérlángos, kürtőskalács), na és persze az elmaradhatatlan puncs és forralt bor (ez több különböző ízben is kapható, a mi kedvencünk az aszalt szilvás volt).

Ha nagyon átfagytál, az óriáskeréktől balra a fűtött hüttébe is beülhetsz felmelegedni.

Ha komolyabb gasztronómiai élményre vágysz, a Kossuth tértől alig pár perc sétára található az ország egyik legjobb éttermeként számon tartott IKON, ahol válogatott, magyar farmokról és kézművesektől beszerzett alapanyagokból dolgoznak.

A minőség mellett a kiszolgálásra sem lehet panasz, minden fogás után érdeklődnek róla, hogy ízlett. Ráadásul az árak is megfizethetőek, ár/érték arányban aligha lehet ennél jobb, felső kategóriás helyet találni a környéken.

Ha kultúrára vágysz

Debrecen ezen a téren sem szégyenkezhet. Az egyik legnagyobb attrakció Munkácsy Mihály trilógiája, amelyet a Déri Múzeumban őriznek. A három festmény sorsa kalandosan alakult: még az alkotójuk sem láthatta őket soha egyszerre, és hatalmas erőfeszítések kellettek hozzá, hogy ma ugyanannak a teremnek a három falán lógjanak.

A Krisztus szenvedéstörténetét bemutató monumentális képek részletgazdagságát a legjobban akkor lehet megfigyelni, ha a kísérő fényjátékra is jegyet váltasz: ekkor 20 percen át mindig más kis részletet világítanak meg, ami alatt vagy komolyzene, vagy bibliai magyarázó szöveg szól.

A Kölcsey Központ is bővelkedik kulturális programokban: mi a Tennessee Állami Gospel Kórus koncertjét néztük meg, akik pozitív, életigenlő dalaikkal azonnal elvarázsolták a közönséget.

Karácsonyig ugyanitt látható lesz még a Orlai Produkciós Iroda Second Life, avagy Kétéletem című előadása, a Lautitia kóruscsalád adventi koncertje, sőt Dés László is fellép.

Ugyanebben az épületben található a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ), ahol december 8-án nyílt meg a világhírű fotográfus, Man Ray kiállítása.

Ő az, akinek a munkássága a XX. század első felében teljesen forradalmasította a fényképezést, a szakmában a mai napig hivatkozási alapnak számít. További részletekért KATT IDE!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x