hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
A belvárosi palota, ahol sorra fordulnak meg a hollywoodi sztárok
A Szabadság téren álló Adria-palota számtalan titkot rejt. Több világhírű filmet forgattak itt, földszintjén pedig gyilkos rablótámadás is történt.
Láng Dávid; képek forrása: Hosszúlépés - szmo.hu
2019. január 18.


hirdetés

A mai Szabadság tér területe a 19. század második felében még nagyon máshogy nézett ki. Az úgynevezett Újépület, egy hírhedt erőd- és laktanyaszerű katonai objektum állt itt, amelyet II. József császár parancsára építtettek fel, és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc bukása után tömeges kivégzőhelyként szolgált.

A kiegyezést követően több ötlet is született a hasznosítására, de végül 1897-ben lebontották. A szomszédságában időközben épülő Országház hatására a környék felértékelődött, ezért úgy döntöttek, hasonlóan reprezentatív épületeket húznak fel itt is.

A Tőzsdepalota és a mai Magyar Nemzeti Bank (akkoriban Osztrák-Magyar Bank) székháza mellett ilyen volt az Adria-palota is, amelyet a Szabadság tér hajójaként is gyakran emlegetnek, mégpedig azért, mert eredetileg az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. központjának épült.

Ez már a kinézetére is rányomta a bélyegét: a homlokzatot csupa vízközeli motívum (pl. delfinek, kötelek) díszíti, valamint a sarki erkélyek is hajóorrot formáznak.

Maga a cég szintén a kiegyezés utáni évtizedekben alakult meg, hogy ne csak osztrák irányítás alatt legyen a Monarchia tengerhajózása. 1891-ig kizárólag teherszállítással – főleg gabonaexporttal – foglalkoztak, egyre messzebb terjeszkedve. Egészen Észak- és Dél-Amerikáig eljutottak, ennek ellenére sokáig csak az állami támogatásnak köszönhetően nem volt veszteséges a működésük.

1891 után lett hivatalosan Királyi a nevük, innentől még több állami támogatást kaptak, így végre saját hajókat is vásárolni tudtak, a teherforgalom mellett pedig a személyszállításba is belevágtak.

Fénykorukban egy brit vállalattal közösen ők üzemeltették a Carpathia gőzöst is, amely a Titanic-katasztrófa után az elsüllyedt hajó több száz utasának életét mentette meg.

A fiumei székház után – itt volt az üzleti központ – pár évvel, 1902-re épült fel a Szabadság téri palota, amely már kinézetében is eleganciát sugároz. Ezt járhattuk most be a Hosszúlépés jóvoltából. A főbejáraton belépve a tágas, márványborítású díszlépcsőházba érkezünk, ami első pillantásra sem mindennapi látvány.

Ezen felsétálva, a szebb napokat látott félemeleten helyezkedtek el az egykori irodák, a szerencsére jobb állapotban fennmaradt első emeleten pedig egy ebédlő, valamint két hatalmas lakosztály kapott helyet, amelyeket a cég vezetői használtak.

A sors fintora, hogy eredeti funkcióját alig két évtizedig tölthette be az épület. Az elvesztett I. világháború után Magyarország tenger nélkül maradt, az Adriát felszámolták, a székházba pedig több különálló társaság költözött be.

A félemeletem helyet kaptak bányász- és méhészvállalat irodái is, a II. világháborút követően a Partizán Szövetség vette birtokba, a ’70-estől a 2010-es évek elejéig pedig a Heim Pál Gyermekkórház fogszabályozási osztálya működött itt.

Az első emeleti volt lakosztályok az ’50-es évektől egészen a rendszerváltás utánig az Express nevű ikonikus utazási iroda székhelyéül szolgáltak. A tágas szobákat ekkor gipszkarton falakkal több részre osztották, de ezeket szerencsére azóta visszabontották.

A szocializmus idején rendszeresen megfigyelték innen a pont átellenben található amerikai nagykövetséget, különös tekintettel az ’56-os forradalom leverése után ott menedékjogot kért Mindszenty József bíborosra.

A félemelettől a második emeletig ma magánkézben van az épület, egy német házaspár tulajdona. Ők rendszeresen bérbeadják filmforgatások céljára, ennek köszönhető, hogy egy sor magyar, sőt hollywoodi profukcióban visszaköszön a palota.

Itt forgatták többek között a Budapest Noir, a Kém, a Die Hard 5, a Maigret felügyelő, illetve a Vörös Veréb című filmek bizonyos jeleneteit, így például Rowan Atkinson, Jennifer Lawrence, Keira Knightley, Charlize Theron és Jude Law is megfordult a falak között.

Bár az épület 2007-ben műemlékvédelmet kapott, így azóta semmit nem szabad megváltoztatni rajta, ez csak azokra a részeire vonatkozik, amelyek eredeti állapotukban maradtak fenn. Amit korábban, például a szocializmus évtizedeiben alakítottak át, ahhoz ma is szabadon lehet nyúlni.

A filmesek élnek is ezzel a lehetőséggel: az első emeleti kisebb lakosztályban (ami egyébként szintén óriási) majdnem minden szobában más a tapéta, és jó néhány ott felejtett kelléket, például zongorát is látni lehet.

A második és a harmadik emeleten a mai napig önkormányzati lakások találhatók, a körfolyosó jellegzetessége, hogy eredeti Zsolnay-csempével burkolták. A földszinti helyiségeket eredetileg üzleteknek szánták, később aztán ide költözött a párizsi stílust nálunk is meghonosító Ypszilon kávéház, valamint a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank egyik fiókja is.

1934 szilveszterén véres rablótámadás zajlott itt le: két embert – akik egyike a pénztáros volt – agyonlőttek, és még négyen súlyosan megsérültek. A három tettest napokon belül elfogták, mindannyian halálbüntetést kaptak. A tragikus eset után a fiók nem nyitott ki többé.

Ha te is részt vennél A Szabadság tér hajója sétán, legközelebb január 27-én teheted meg. Bővebb infó és jelentkezés itt! A Szabadság tér történetéről és további épületeiről részletesen ebben a korábbi cikkünkben írtunk.


KÖVESS MINKET:
Leszámol a MÁV a színvonaltalan bódékkal a Keletiben és a Nyugatiban
Azt ígérik, összesen ötven állomást tesznek csinosabbá.
Fotó: MÁV Zrt. - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

"A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására" - írja a Magyar Államvasutak hozzánk eljuttatott közleményében. "Ennek érdekében

elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása."

Mint arról korábban beszámoltunk, első lépésként a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit mondták fel, és elkezdték a MÁV üzemeltetésében álló keresztfolyosó rendbehozatalát. A nem működő felvonót már korábban befalazták.

A MÁV következő lépése az, hogy a Keleti pályaudvaron tapasztalható állapotok megszüntetésére

az állomás látképét romboló vagy nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó tizenkét bérlő bérleti szerződését felmondták.

Azt írták a közleményben, hogy a pályaudvaron azért továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol ételt, italt, újságot tudtok venni vagy pénzt tudtok váltani. A későbbiekben utascentrum kialakítását tervezik a Keletiben, megújulnak a tervek szerint az utasforgalmi területek. Az épületben már tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak működik.

Elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások megújulása is, ez 50 állomást érint, és ehhez kapcsolódva vizsgálják meg az állomási funkciókat és a szolgáltatásokat.

A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben részben megújul a Bicske alsó; Alsógöd; Felsőgöd; Nagymaros-Visegrád; Szob; Sződ-Sződliget és Albertirsa megállóhely. Rákospalota-Újpest állomáson tavasszal lebontják a raktárépületet és nyáron a vágányhálózatot is karbantartják. Dunakeszi-Gyártelep állomáson P+R parkoló épül az önkormányzattal közösen.

"A beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén vizsgálják az állomás, illetve megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületek, illetve építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható."


KÖVESS MINKET:Hétfőtől megszűnik az Arany János utcai trolimegálló, park lesz a helyén
Városi ligetet terveznek a nagyforgalmú Bajcsy-Zsilinszky út mellé, a Podmaniczky térre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Hétfőn megszűnik a trolibusz-végállomás a budapesti Arany János utcai metróállomásnál lévő Podmaniczky téren. A járművekre ezen túl a tér túloldalán, a Bajcsy-Zsilinszky úton lehet majd felszállni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Az V. kerületi Podmaniczky teret az önkormányzat közösségi térré, városi ligetté alakítja át, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. Emiatt helyezik át a 72-es és a 73-as trolibusz végállomását.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő tér felújításáról Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere nemrég tartott tájékoztatóján azt mondta: a trolibusz végállomás helyén 82 új fát ültetnek, megújul a közvilágítás, és természetes kőburkolattal látják el a területet. A cél az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon.

A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból fővárosi támogatással valósul meg. A munkálatok a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.


KÖVESS MINKET:
Felújítják a 4-es és a 6-os villamos két szakaszát idén nyáron
Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is, erről jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz idén nyáron – írja az Infostart.

A portál információi szerint a nyári szünetben a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját. Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az M3-as metróvonal északi szakaszának korszerűsítése hamarosan befejeződik, ezt követően kezdődik a rekonstrukció a déli szakaszon, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között folytatódik. Az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig várhatóan 2019 nyarán fejeződik be.


KÖVESS MINKET:

Átadták a Nemzeti Táncszínház új épületét
Különleges fotósorozat készült az avatásra, amellyel azt sugallják: az épület mindannyiunk közös játéktere lehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A korábban a The New York Times-ban is publikáló Juhász Norbert fotóst kérte fel a TSPC Csoport annak a képsorozatnak az elkészítésére, amelyen a Nemzeti Táncszínház most átadott új épületének terei különleges hangulatban láthatók. A táncosok a balett, a néptánc és a latin tánc lépéseivel járják körbe az épületet és mutatják meg annak szépségét.

A fotós arra kérte a képeken szereplő táncosokat, hogy a Táncszínház színpadára illő mozdulataikat az építkezés "díszleteiben" mutassák meg. Így került például a balerina mellé egy létra.

A Nemzeti Táncszínház azért költözött a Millenárisra, hogy a táncművészet előadásait a korábbinál jóval hangsúlyosabban bekapcsolja a város vérkeringésébe. Az egykori Ganz-gyár épületében helyet kapó Millenáris Teátrumot Zoboki Gábor és a ZDA építésziroda tervei szerint alakították át.

Az ipari műemléképület kiegészítéseként létrejött legyezőtetős előcsarnok különleges játszóteret hoz létre, hiszen az itt megtartott előadások a város mindennapi életével egy szintben láthatók majd. A nívós előadótermek kialakítása mellett fontos az is, hogy a Táncszínházat igazgató Ertl Péter és társulata a szakmai teljesítményükhöz méltó, modern próbatermekben, öltözőkben és technikai háttérrel készülhetnek majd az előadásra.

Fotók: www.tspc.hu


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x