hirdetés
abellabel-blues.jpg

Mihalik Ábel két tucat vendégzenésszel tiszteleg blues gyökerei előtt – Abel Label lemezpremier

A Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag egykori dobosa egy éven belül második szólóalbumát készítette el, ráadásul rekordszámú közreműködővel. Hallgasd meg, milyen lett!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 18.


hirdetés

Mihalik Ábel lassan négy éve mondott búcsút Lovasi András zenekarainak, azóta a saját útját járja. Bár ma is jó néhány zenekarban dobol, ezzel párhuzamosan viszont dalszerzőként és énekesként is aktív. Abel Label névre hallgató szólóprojektje 2017 óta működik, Won't give a funk című első nagylemezének szintén itt volt a premierje tavaly novemberben.

Egy évet se kellett várni, máris megérkezett a folytatás, ami Blues Overthought névre hallgat és nem kevesebb, mint 24 közreműködőt vonultat fel.

Kicsit lejjebb végig is lehet hallgatni, Ábel pedig először az album koncepciójáról, majd a dalokról külön-külön is mesélt.

"Egyértelműen tisztelegni akartam blues gyökereim előtt ezzel a lemezzel. A régi Blue Point nevű zenekarunk is épp feléledt kicsit hamvaiból, és valahogy ezzel egy időben dőlt el, hogy a következő Abel Label lemezt is ennek jegyében szeretném írni. Az első nóta a Red meat and booze című dal volt, ami már fejben majdnem kész volt, ami a harmóniavázat illeti. Aztán gurultak ki a fejemből a dalötletek. Van egy-két tipikus bluesos lüktetés, amikből akartam egyet-egyet az albumra, de valahogy kicsit másképp, mint az autentikus blues-körök. Úgy érzem, sikerült is.

hirdetés

Sok gitárost szerettem volna elhívni, és persze énekest is, de a blues ugye elég gitárcentrikus műfaj. Végül két dal kivételével minden dalba került legalább egy gitárszóló.

Valahogy a mai zenéből kivesztek a szólók. A rádiókban úgy tudom, nem is nagyon adnak le olyan dalt, amiben egyáltalán gitár van. A fiatal generáció nem is nagyon ismeri a blues műfajt. Pedig anélkül semelyik mai sláger sem létezne. Fontos, hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk. Ez is valahol egy ilyen emlékeztető.

Nagyon büszke vagyok erre az albumra, mert sikerült 24 vendégzenészt elcsábítani. Ők mind játszanak a lemezen: Lee Olivér, Kolta Gergő, Csadó Attila, Éles Gábor, Takács "Jozzy" József, Jánosi "Cicó" Szabolcs, Bokodi Bálint, Nádor Dávid, Jónás Vera, Méhes Adrián, Domján Gabi, Szabó Árpád, Pintér Zsolt, Csókás Zsolt, Mészáros Ádám, Sabák Péter, Angyal Ákos, Paczári Viktor, Meggyes Ádám, Élő Márton, Kováts Gergő, Hock Ernő, Bécsy Bence és Bubenyák Zoltán, aki egyben ránézett a keverésemre, mielőtt masterre leadtam Szelényi Pistának, aki jófejségből elvállalta. Petyánszki Krisztián csinálta a képeket rólam, Sör Kasszandra pedig az egész grafikáját. Mindenki remek munkát végzett és szerintem nagyon jó lemez lett. Viccen kívül. :D

Jön a vinyl/bakelit is, csak a francia céggel kissé nehézkes volt a kommunikáció, ezért nem ma jöttek meg, hanem kicsit várni kell rá, de számítottam erre."

(A teljes dalok eléréséhez előbb be kell jelentkezni, erre egy Facebook-profil is elég – kattints a jobb felső ikonra!)

Bővebben a dalokról:

Red meat and booze

Ez egy ironikus dal. Itthon valahogy mióta kapitalizmus van, mindig minden valaminek a másolata. A barbecue is ilyen, meg ettől valahogy amcsinak érezzük olyankor magunkat. Pedig sose voltunk. Persze nem csak ez az üzenete a dalnak. Ehhez azonnal Lee Olivér gitározása jutott eszembe. Szóltam is neki, aztán náluk Budaörsön fel is vettük. Már ott is baromi jól szólt a gitárja.

Deer in your spotlight

A dalt Csadó Attila írta, a szöveget-énekdallamot én. Szóltam neki, ha van ötlete, ne tartsa magában. Ebben két gitárost is szerettem volna, ezért szóltam Éles Gabinak, akinek imádom az éneklését és a gitárjátékát is. Kolta Geri az egyik kedvenc hazai basszusgitárosom, így őt kértem meg a posztra.

Trippin'

Ezt a dalt egy másik húzós groove ihlette meg, de persze sajátot találtam ki, csak a lüktetés hasonló. Ez az egyik személyes kedvencem. Amolyan lassan derékból bólogatós. Jozzy lemészárolja a dal közepét a teljesen "Lipótmező" gitárszólójával.

Szövegileg arról szól, hogy az élet olyasmi maga eleve, mint egy LSD utazás. Azt se tudod, mi van, vagy mi fontos, mit kéne követni és egyáltalán valóság-e az egész, aztán meghalsz. Tiszta üzlet, nem? :D

A többi dal ismertetőjéért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
byealex.png

X-Faktor: kiszórták az egyik legtehetségesebb zenekart, és a másik is épp csak átcsúszott

A zenekaroknál extrán kritikusak voltak a mentorok, különösen ByeAlex. De azért lesz kik miatt nézni az élő show-t.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

A mentorház legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Speranta csaknem kiesett. Produkciójukat ByeAlex vendéglátósnak titulálta, Peti pedig úgy döntött, hogy a három zsűritagra bízza sorsukat.

A Plan B-vel kellett megvívniuk, és ByaAlex továbbra is ellenük érvelt, mondván, a Plan B-n lehet még építeni, és Peti kódolt üzenete az volt, őket szeretné. De Gáspár Laci kitartott mellettük, és bár Bogi elbizonytalanodott, végül mégiscsak döntőbe kerültek.

VIDEÓ: a Speranta előadása

hirdetés

Mennie kellett az Inverz Duónak és kiesett a végig saját dalokkal érkező, tehetséges erdélyi zenekar, a Kalandor is. Szerencsére azt mondták, folytatják.

VIDEÓ: a Kalandor produkciója

Bejutott viszont a mentorok által összerakott lánycsapat, a Take3, ami nem volt nagy meglepetés a székes feladat során kiváltott zsűri-reakciók alapján. Igaz, most ByeAlex rajtuk is talált fogást, azt állítva össze-vissza énekeltek, Puskás Peti azonban kiállt mellettük. És döntöbe kerül a C.O.O.L., annak ellenére, hogy a most az előadásuk sem volt teljesen meggyőző.

VIDEÓ: a C.O.O.L. produkciója

Összességében azért lesz kikért izgulni, és remélhetően az élő adásokban okoz még meglepetéseket mindhárom továbbjutó csapat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bogisirvafakadt.jpg

X-Faktor: ByeAlex beszólt Dallos Boginak, mire ő sírva hagyta ott a forgatást

Az egyik produkció miatt sikerült ilyen csúnyán összeveszniük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Heves vita alakult ki Dallos Bogi és ByeAlex között - ez pedig kiboruláshoz vezetett.

Ruszó Tibi produkciója után ugyanis Bogi az évad legjobb énekesének nevezte.

"Nekem is nagyon tetszett, de nem az én világom"

hirdetés

- mondta először ByeAlex. Majd Gáspár Lacival kezdett vitatkozni a versenyzőről.

Bár ByeAlexnek alapvetően tetszett a produkció, nemcsak azt hangsúlyozta, hogy túlzás az, hogy az évad legjobb énekese,

sőt, szerinte a teljesen más stílusú zenét hallgató énekesnő szájából nem hiteles a dicséret.

Dallos Boginál erre, és sírva kirohant a forgatásról.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByeAlex a történteket, Gáspár Laci viszont vitatkozni kezdett vele, főleg azzal az állítással, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti.

"Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát" - mondta Laci.

ByeAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Bogisir.png

X-Faktor: ennyi sírás még nem volt a mentorházban, mint most

Viszont Vanek Andor beválasztásában egyetértett minden mentor. 'Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki ByeAlex.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Először Dallos Bogi fakadt sírva, amit a pénteki műsorpromóból már lehetett tudni, most viszont leadták a teljes vitát ByeAlex és közte. A kiboruláshoz vezető előadás Ruszó Tibié volt, akit a produkciója után Bogi az évad legjobb énekesének nevezett.

Bár ByeAlexnek alapvetően szintén tetszett az éneklés, azért ezt a minősítést már költői túlzásnak érezte, és ezt folyamatosan szóvá is tette. Addig, hogy a végén Bogi hangja elcsuklott, majd sírva rohant ki.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByaAlex a történteket, Gáspár Laci azonban vitába szállt vele, főleg azzal az állításával, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti. "Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát." - kérte Laci.

ByaAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

hirdetés

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita

A következő sírós jelenet rögtön ezután jött. Markovics Kristóf ugyanis elhunyt nagymamájáról rappelt. Bogi ezúttal a meghatottságtól könnyezett, de meghatódott maga Kristóf is.

"Nagymamád most biztos nagyon büszke rád" - kommentálta Ramóna.

VIDEÓ: Markovics Kristóf rapje

Amiben az összes mentor egyetértett: Vanek Andor remekelt a mentorházban, így nem okozott meglepetést, hogy ByeAlex elsőként őt juttatta tovább. "Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki.

VIDEÓ: Vanek Andor produkciója

Gödöllői Emanuelt annak ellenére viszi az élő show-ba ByeAlex, hogy hibázott a produkciójában, elfelejtette a saját maga által írt rap részt. Viszont olyan számot írt, ami mindegyik mentornak tetszett.

VIDEÓ: Emanuel produkciója

Markovics Kristóf és Ruszó Tibi sorsáról a másik három mentor dönthetett. ByeAlex abban reménykedett, hogy Kristóf mellett teszik le a voksukat, hiszen a többiek "ismerik őt". Sokféle érv csapott össze, végül Ruszó Tibi lett a befutó. Izgalmas kérdés, hogyan folytatódik innen a történet. Jövőhéten, az élő show-ból kiderül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZG_2642.jpg

X-Faktor, Mentorház 2: „Nyálas, a B oldal 5. száma" – hazamentek, akik gyengék voltak, jönnek az élő adások

A zenekarok rossz napot fogtak ki, a fiúknál viszont túlkínálat volt tehetségekből.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Puskás Petivel és a zenekarokkal kezdődött a második Mentorház adás.

A 6-os mezőnybe két olyan csapat is bekerült, akiket a mentorok raktak össze. Ezek egyike a Plan B, amely két rapper srácból és egy énekesnőből áll. Alex nagyon várta őket, de a Punnany Massiftól az „Élvezd” kifogott rajtuk. Enikő hamisan énekelt, pedig hát lássuk be,

azért ez a dallam nem olyan nagy kihívás.

A mentorok kicsit összevitatkoztak a kérdésen, Alex védte a formációt, nem egészen értem, miért.

hirdetés

A zenekarok szinte mind rossz formát mutattak. A Cool egy USNK dalt hozott, de nem sikerült elérni az eddig meghozott szintet.

A Speranta most bevallottan könnyedebb dalt akart hozni. Számomra ők azok a mezőnyben, akik bármit játszhatnak, meghallgatom. Sajnos a mentorok két táborra szakadtak. Lacinak és Boginak nagyon tetszett, Peti és Alex viszont nem volt megelégedve.

A Kalandor profi zenekar, de Peti már a Táborból is csak a többi mentor tanácsára engedte tovább őket. A mostani meghallgatásra nem épp a legjobb dalukat hozták, a szövegben volt néhány furcsa fordulat. Például rögtön az elején:

„Úgy érzem, nem számít más, csak hogy mennyit keresel / Amikor egy jó barát folyton felesel”

Többszöri nekifutásra sem sikerült értelmeznem.

„Nyálas, a B oldal 5. száma” hangzott a mentorok kritikája.

A Take3 kapcsán a mentorok folyamatosan azt sulykolják, hogy mennyire különleges, mert gyakorlatilag 20 éve nincs Magyarországon lánycsapat. Mintha ez baj lenne!

Tudtommal senki nem vágat fel az ereit, amiért a Fresh vagy a Bestiák eltűnt a süllyesztőben.

Az Inverz Duót kedvelem, nekem a mostani előadásuk is tetszett, annak ellenére, hogy a Dédapám című dal nem tartozik a kedvenceim közé.

Ebből már szinte egyenesen következik, hogy a mentoroknak nem tetszett a produkció.

Végül a Kalandor és az Inverz Duó hazament (utóbbit sajnáltam, én bennük többet éreztem), továbbjutott a Take3 és a Cool, a vigaszágon pedig Bogi, Alex és Laci a Plan B-vel szemben a Sperantát juttatta tovább.

Amiben az a fura, hogy a Speranta egyáltalán vigaszágra került. Alex egy ideig a Plan B mellett érvelt, mert kicsit túlkombinálva a dolgokat azt gondolta, hogy Peti üzenni akart nekik, azt sugallni, hogy ő a Plan B-t szeretné vinni.

De miután megkérdezték, és Peti elmondta, hogy szó sincs semmiféle kódolt üzenetről, Alex beismerte, hogy tévedett.

Jegyezzük meg, mert nem lesz sok ilyen.

Következett az utolsó kategória: a fiúk, és mentoruk, Alex. Mint tudjuk, Alexnek a rapperek a kedvencei. Rögtön az első színpadra lépő is egy rapper volt, Alfréd, akit én elsősorban a pozitív, mindig mosolygós személyisége miatt kedvelek. Alexet és Lacit meggyőzte, Petit nem.

Ruszó Tibor Járóka Sándor „Úgy mentél el” című dalát hozta, amit eredetileg Bangó Margit énekel.

A 15 éves fiú most sem hibázott, az azonnali továbbjutás csak azért nem volt egyértelmű, mert ott volt a mezőnyben még Emánuel és Andor.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!