hirdetés
zallatorvos.jpg

A Zállatorvos elmagyarázza, hogyan kell értelmezni a koronavírus halálozási adatait

Avagy mennyire (nem) halunk meg Covid-19 fertőzésben?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 14.


hirdetés

Újabb videóval jelentkezett a népszerű és humoros videóról híres Zállatorvos. Ezúttal is a koronavírus volt tematikája középpontjában. Most arról beszélt, hogy mennyire kell félnünk a halálozási arányszámoktól.

Mint videója elején elmondja:

bár ijesztően hangzik, hogy 2020. március 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust, a gyakorlati teendőkön ez nem sokat változtat, mert eddig is szigorú előírások voltak érvényben.

A járványt egy akadályversenyhez hasonlítja, amelyben néhány indulónak esélye van meghalni, de ez a halálozási arány nagyon sok mindentől függ.

A fő baj az, hogy ebben a versenyben van, aki már célba ért, és van, aki még el sem indult, azaz végeredményt és halálozási számot nagyon nehéz hirdetni.

hirdetés

Azaz vannak olyanok, akik már ún. lezárt esetnek számítanak (vagy meghaltak vagy kigyógyultak), míg sokan még nem kapták el a vírust. Eddig ráadásul soha nem volt még ilyen verseny (azaz járvány), így korábbi számokból sem tudunk kiindulni.

A Zállatorvos többször felhívja a figyelmet, hogy az eltérő körülmények teljesen eltérő halálozási statisztikát mutatnak. Mint mondja, nem arra érdemes figyelni, hogy milyen halálozási arányszámot mondanak be aktuálisan (az jó esetben is csak közelítés lesz), hanem hogy milyen körülmények közt születtek a számok.

Kitér arra is, hogy a vírus terjedésének minden bizonnyal az elején tartó Magyarországnak milyen előnyei vannak pl. Vuhannal szemben:

egyrészt mi már tudunk a vírusról, több tapasztalatunk van, mint azoknak, akik "letolt gatyával" álltak a vírus előtt, míg nálunk a népsűrűségi adatok és a beköszöntő meleg és napsütéses idő is kedvez a vírus elleni harcnak.

Végezetül szót ejt arról is, hogy kedvezőbb egy vírus lefolyásánál az úgynevezett lapos, de elnyújtott járványgörbe, mert az azt jelenti, hogy

ugyan hosszabb ideig tart a járvány, de egyszerre, egy időben valamivel kevesebb beteg van, ami kevésbé terheli az amúgy sem stabil lábakon álló egészségügyi ellátást.

Azonban mindenkinek, akinek akad szabad 20 perce az életében (önkéntes karanténok idején ez nem ritkaság), érdemes rászánni a Zállatorvosra, mert nem csak nagyon hasznos, de roppant szórakoztató is.

VIDEÓ: Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
top10-mesterlovesz.jpg

A világ 10 leghalálosabb mesterlövésze, akiktől minden ellenség retteghetett

Amerikai, sri lankai, kínai és orosz lövész is szerepel a listán. Mindegyikük fontos szerepet töltött be, ijesztően pontos célzási képességekkel voltak megáldva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Nevük nem mindig ismerős, a történelemkönyvekben jellemzően nem ők szerepelnek, de nélkülük sokszor máshogy alakultak volna nagy háborúk végkimenetelei is.

A mesterlövészek speciális feladatot látnak el. Különleges kiképzésükkel és fegyvereikkel, halálos pontossággal, nagy távolságokból képesek végezni az ellenséggel.

Egy háborúban feladataik közé tartozik a felderítés, fontos célpontok likvidálása vagy épp végeznek mindenkivel, amikor csak adott a lehetőség. Puszta jelenlétük is félelmet kelthet az ellenség soraiban, főleg ha olyan legendás alakokról van szó, mint a listán szereplő emberek.

A Tízes lista YouTube-csatorna legújabb videójában a világtörténelem 10 legpontosabb és leghalálosabb mesterlövészét szedte össze.

A történelem 10 leghalálosabb mesterlövésze

A mesterlövészek speciális feladatot látnak el. Különleges kiképzésükkel és fegyvereikkel, halálos pontosággal, nagy távolságokból képesek végezni az ellensé...

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
maffiavezerek.jpg

A 10 leghatalmasabb maffiavezér, akik közül néhányan máig szabadlábon vannak

Mindegyikük története megér egy misét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Al Capone, Pablo Escobar, El Chapo - csak néhány jól ismert név a maffiavilágból. Ők is a leghatalmasabb vezérek közé tartoznak, akik bűnszervezetek élén építettek ki hatalmat és szereztek hírnevet.

A Tízes lista YouTube-csatorna most a 10 leghatalmasabb maffiavezért mutatja be új videójában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
micimacko-Copy.jpg

10 rajzfilm, amit betiltottak más országokban

Mi volt a baj Micimackóval? Mi volt a bűne Peppa Malacnak? Néha furcsa politikai ok, néha a gyerekeknek szóló mesében felbukkanó véres jelenetek miatt űzték őket el a képernyőkről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Ezen a listán olyan sorozatokról lesz szó, amik Észak-Amerikán kívül kevés helyen mennek már a TV-ben. A tiltás nem mindig jelenti ugyanazt. Van, amit teljesen kitiltottak, de párat ezek közül egyszerűen csak nem sugároznak már egyes országokban.

Mi volt a bűne Peppa Malacnak? Mi volt a baj a Tündi Bündi barátokkal? Miért nem volt megfelelő Micimackó? Hogy került le a képernyőről a Lármás család?

VIDEÓ: Top 10 rajzfilm, amit betiltottak más országokban

Milyen trükköt vetettek be a Trónok harca vagy a Harry Potter forgatásán? Kiderül a videóból!

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hide-the-pain-harold-pamkutya-interju.jpg

Hide The Pain Harold: „Megláttam az első mémeket, és az egy borzasztó, ijesztő élmény volt”

Arató András, a magyar mémhős Pamkutyáéknak mesélt arról, hogyan lett egy csapásra népszerű az egész világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

A PamKutya YouTube-csatorna új videójában Hide The Pain Harold, azaz Arató András volt a vendégszereplő.

Pista és Béla, vagy igazi nevükön Norbi és Márk a magyar mémhőssel forgattak több karanténos reklámvideót is, amit most a nézőknek is bemutattak.

Ezekben a fiúk különböző módokon segítik a férfit a koronavírus-járvány idején, például bevásárolnak, gyógyszert visznek neki, vagy csak videóhíváson keresztül beszélgetnek vele, hogy ne érezze magát egyedül.

Majd egy hosszabb, a koronavírus miatt csak videóhívásos interjút készítettek Arató Andrással, aki a róla készült stockfotókkal vált világhírű mémmé.

A vloggerek arról faggatták őt, hogyan indult be "netes" karrierje, hogyan fogadta a hirtelen jött ismertséget, és milyen más lehetőségeket kapott ennek köszönhetően.

hirdetés

Találkoztunk Hide the Pain Harolddal ! Pamkutya

Ez a videó a Coca-Cola támogatásával jött létre. Találkoztunk Hide the Pain Harolddal, aki a világ egyik legnépszerűbb mémje! INSTAGRAM: http://www.instagram...


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!