hirdetés
corvinter_nyito.jpg

A zajos Fő utca mellett bújik meg Buda egyik legkülönlegesebb tere

A Corvin tér titka szépségében és építészeti változatosságában rejlik.
SzE, Fotó: Fortepan, SzE - szmo.hu
2017. május 16.


hirdetés

A budai oldalon, a Vízivárosban számtalan izgalmas helyet találni. Közülük az egyik legromantikusabb hely, a környéken élők egyik kedvence a Corvin tér.

Egyrészt talán azért, mert a keleti oldalán futó Fő utca zajos forgalmának ellenére a tér mégis nyugalmat áraszt. Másrészt azért, mert építészeti szempontból meglehetősen változatos. És persze gyakran találni szabad padot a téren, ahol órákig lehet üldögélni, olvasgatni, csendesen szemlélődni.

Sokan nem tudják, milyen izgalmas a tér története, és mennyi látnivaló akad itt. Most körbejárjuk, úgy, mintha a Batthyány tér felől sétálnánk ide.

hirdetés
corvinter1941_tele

A Corvin tér 1941-ben

A tér rövid története

Harminc-negyvenezer éve a Fő utca és környéke dunai sziget volt, a mai Iskola utca például a folyó egyik ága volt.

A római korban a városrészen át vezetett a Dunával párhuzamos, észak–déli közlekedési útvonal Aquincum felé, s a mai Batthyány tér területén ágazott el nyugat felé a hadiút. A rómaiak itteni települését a szarmaták pusztították el a III. században. Az ókorban a rómaiaknak volt itt temetője, ezt a Budai Vigadó építésekor tárták fel.

A tatárjárás után alapított Buda város lakóházai álltak itt a mai Fő utca mentén, a pincéi ma is ott húzódnak a tér alatt. A középkortól kezdve a Vízivárosban kikötő működött, a környéken élénk kereskedelem folyt, a mai Corvin tér keleti oldalán látható házsor valószínűleg kereskedelmi épület lehetetett.

A török hódoltság alatt a tér egyik oldalán dzsámi állt. A hódoltság után követően a dzsámit a jezsuiták kapták meg, majd a kapucinusok ők építettek templomot a dzsámi helyén.

A templomuktól délre és északra fekvő területen a 18. száuzadban kertet hoztak létre, ám a kertet később II. József elvette, hogy ott tereket alakítsanak ki. Az északi téren tett koronázási esküt 1792-ben II. József.

kapcsi

A kapucinusok temploma

kapucinus_temlom1967

A kapucinusok temploma 1967-ben

Mi minden látható a téren? A keleti oldalon néhány középkori alapokra épült barokk ház. A 3. számú épület falán Nepomuki Szent János szobra áll.

kozepkorihazak

A tér déli oldalán Budai Vigadót láthatjátok, amelynek a helyén a 17. században még a törökök által épített raktár állt. Évszázadokig raktárként működött az épület, végül a város tulajdona lett, és budaiak elhatározták, hogy a helyén vigadót építtetnek.

A Budai Vigadót, a Corvin tér egyik ékességét az 1890-es években kezdték el építeni, eklektikus stílusban, Árkay Aladár és Kallina Mór tervei alapján. 1900-ban nyílt meg a közönség számára.

18671

A Vigadó 1917-ben

budaivigado_ma

A Vigadó a felújítási munkák előtt

budaivigado_ma3budaivigado_ma2budaivigado_ma4

A nyugati oldalon látható egy csodaszép, rokokó lakóház.

barokkhaz

Az északi oldalt pedig a kapucinusok templomának fala zárja le. Ugyancsak az északi oldalon látható az 1904-ben állított Lajos-kút. Millacher Lajos szikvízgyáros ugyanis végrendeletében erre a célra hagyott egy összeget. A szökőkút Holló Lajos tervei alapján készült.

lajoskut1lajoskut2corvinter
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-telen-fenyek-fenyvillamos-mervai-mark-1000x667.jpg

Budapest a legszebb európai város télen a CNN szerint

Szerintük a magyar főváros egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Budapest egyre inkább az egyik fő európai úticéllá válik, különösen télen, amikor Magyarország fővárosa igazán életre kel - írja a CNN a cikkében, amelyben Budapestet a legszebb európai városnak nevezik a téli időszakban.

Szerintük Budapest egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával és a romantikus építészeti alkotásaival. A gazdag kultúrával és hagyománnyal rendelkező fővárosban nem csak úgy érzi magát az ember, mintha egy mesében lenne, hanem úgy is néz ki.

A szezonális élvezetek sora a világ minden tájáról idevonzza a látogatókat a "Duna gyöngyéhez", akik mind át akarják élni ezt a varázslatos élményt. A karácsonyi vásárok és a szabadtéri korcsolyapályák is is hozzájárulnak a tökéletes téli csodaország megteremtéséhez, míg a helyi gyógy- és termálfürdőkben még télen is a szabadtéren lehet fürdőzni.

hirdetés

Az amerikai oldal ezután fel is sorol 10 dolgot, amit érdemes Budapesten csinálni télen.

1. Karácsonyi vásárok

Fotó: Mervai Márk

A CNN szerint a közép-európai karácsonyi vásárok olyanok, mint az álom, de Budapest kiemelkedik mind közül. Lehet forralt bort szürcsölni, hagyományos magyar ételeket enni, és kézműves alkotásokat venni, az egész pedig

egy "autentikus magyar karácsonyi élményt ad, amit soha nem lehet elfelejteni".

Kiemelik azt is, hogy a Vörösmarty téri vásár az egyik legnépszerűbb Közép-Európában, ahol például lángost, kürtős kalácsot és helyi kolbászokat is lehet kóstolni. A Szent István Bazilikánál lévő vásárban pedig számtalan édesség, sütemény és karácsonyi ajándéknak való várja a látogatókat. Azt is előnynek tartják, hogy mindkét helyszínen ingyenesen lehet látogatni a standokat.

2. Városligeti Műjégpálya

Fotó: Mervai Márk

A cikk szerzője szerint ez a régió, ha nem Európa leghíresebb, és egyben a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb korcsolyapályája. Kiemeli, hogy a Városligeti-tó medre nyáron csónakázó tóként funkcionál, télen viszont korcsolyázni lehet rajta, ráadásul gyönyörű környezetben, mivel a Vajdahunyad Várával szemben áll, nem messze van a Hősök tere. és a Széchenyi fürdő is egy köpésre található.

3. Fényshow a Bazilikánál

hirdetés

Fotó: Mervai Márk

Azt írják, a Szent István Bazilika egy gyönyörű építészeti alkotás, de a látványos fényshow még szebbé varázsolja.

"Lélegzetelállító és korszakalkotó. Ez egy kötelező látnivaló, ha az ember Budapesten jár."

4. Gyógy- és termálfürdők

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy Budapestet a fürdők városának is nevezik, mivel 118 természetes termálforrás található itt. Szerintük a török fürdők elképesztően gyönyörűek, világszerte híresek pihentető és gyógyhatású vizükről. De a Széchenyi fürdő is egy semmihez sem hasonlítható élményt nyújt télen a szabadtéri medencéivel. Ajánlják még a Rudast, a Gellért fürdőt, a Szent Lukács Gyógyfürdőt, a Király Fürdőt és a Palatinust is.

5. Magyar Állami Operaház

"A lenyűgöző épületet rendszeresen alkalmazzák helyszínként blockbuster filmekben, és mára már egy ikonikus nemzeti kinccsé vált.

Évente több ezer látogató érkezik Budapestre, hogy megcsodálhassa az Operaház szépségét, a szerencsésebbek pedig jegyet is tudnak venni egy előadásra" - írják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-szuletesnap-kisfilm-1000x601.jpg

Boldog születésnapot Budapest! - Különleges kisfilm készült a fővárosról

A videóban az alkotók egy táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A kiegyezés korabeli döntésnek azóta is élvezhetjük jótékony hatásait, hiszen mára Budapest meghatározó gazdasági és turisztikai központ lett a régióban.

Ennek alkalmából készített filmet a fővárosról a különböző helyszíneket és az őket kereső filmeseket, fotósokat összekötő új magyar startup, a spotager.com.

A videóban az alkotók Bíró Emese balett-táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket, ezzel szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy nézzünk ezen az egy napon mi is egy kicsit más szemmel Budapestre.

hirdetés

Itt tudod megnézni a filmet:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!