hirdetés

A vizes területek háromszor olyan gyorsan tűnnek el, mint az erdők - veszélyben az édesvízi ökoszisztémák

Az elmúlt négy évtizedben a 30 kilogramm feletti állatok 88 százaléka eltűnt. Válságterv készült a folyamat megállítására.
MTI, Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Válságtervet készítettek a veszélyeztetett édesvízi ökoszisztémák megmentésére osztrák kutatók.

A folyók, tavak és vizes területek a fajokban leggazdagabb ökoszisztémák közé tartoznak. Ez a faji sokszínűség azonban drámai módon csökken, miközben hiányoznak az ennek megállítását célzó irányított intézkedések.

A BioScience című szaklapban ezért egy kutatócsoport, köztük Klement Tockner ökológus, az FWF tudományos alapítvány elnöke egy válságtervet mutatott be, melynek célja a vizek biológiai sokszínűségének védelme és helyreállítása.

Az édesvízi ökoszisztémák a Föld felszínének kevesebb mint egy százalékát borítják, mégis az összes faj több mint tíz százaléka és a gerinces fajok egyharmada ilyen területeken él.

Ugyanakkor ezek az ökoszisztémák jelentik emberek milliárdjai életének alapját például az ivóvízellátás, a halállomány és a mezőgazdasági öntözés biztosítása révén.

hirdetés

A faji sokszínűség és az ökoszisztémák teljesítménye azonban erőteljesen fenyegetett:

a vizes területek háromszor olyan gyorsan tűnnek el, mint az erdők, a biológiai sokszínűség visszaesése pedig kétszer olyan erőteljes az édesvizekben, mint a szárazföldön vagy a tengerekben.

"Az elmúlt négy évtizedben az édesvizek megafaunája, vagyis a 30 kilogramm feletti állatok 88 százaléka eltűnt" - mondta el Trockner. A kardorrú tok (Psephurus gladius) kínai halfajt például éppen nemrég nyilvánították hivatalosan kihaltnak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján szereplő 30 ezer, édesvizektől függő fajnak a 27 százalékát fenyegeti a kihalás. Köztük van a teknősök mintegy 62 százaléka, az emlősök 42 százaléka és minden harmadik kétéltűfaj.

A tudósok a folyamat ellen hat fő intézkedést javasolnak: ide tartozik a folyók és patakok minimális vízszintjének biztosítása, a vízminőség javítása és a fontos élőhelyek védelmét és helyreállítását célzó intézkedések.

A szakértők szót emeltek a vizekben rejlő források fenntartható felhasználásáért, valamint a nem honos fajok behurcolása ellen is.

"Minden, általunk javasolt intézkedést valahol már alkalmaznak. A kihívás abban rejlik, hogy az ad hoc intézkedésektől olyan stratégiai megközelítésekre jussunk, melyek még nagyobb eredményeket hozhatnak" - írták a kutatók.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
egegszsegugyi-dolgozok-koronavirus.jpg

Kevesebb pénzt kaphatnak az egészségügyi dolgozók

Korábban egy zárt csoportban írta le több egészségügyi dolgozó is, hogy kötelező, vagy fizetés nélküli szabadságra küldték, amíg várnak a koronavírus-fertőzött betegekre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Egy zárt Facebook-csoportban írtak az egészségügyi dolgozók korábban arról, hogy kötelező vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket a kórházak, szakrendelők, amíg a koronavírus-fertőzött betegekre várnak.

"Emiatt jelentősen visszaesik a dolgozóknak a jövedelme is, hiszen a pótlékok, túlmunka pótlék, illetve másodállásból származó jövedelmek kiesnek. Nekünk az a véleményünk, hogy ilyen esetben nem lehet fizetés nélküli szabadságra elküldeni senkit. Tudom, hogy ezt a munkáltatók úgy oldják meg, hogy a munkavállalóval közös megegyezést próbálnak kierőltetni, de ezt nem tartjuk elfogadhatónak"

- mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Híradónak.

A Híradó egyik nézője a műsornak elküldött egy megállapodást is, amelyet szerinte egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban íratnak alá a szakdolgozókkal. A szerződés alapján áprilistól 12 havi munkaidőkeretre térnek át, amely idő alatt a dolgozó az alapbérét kapja.

A szakszervezet levélben kérte az egészségügyért is felelős minisztert, hogy adjon ki általános rendelkezést és biztosítsa a dolgozókat, hogy az alapbérüket minden esetben megkapják.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál az RTL Híradó kérdésére azt írták, ilyen problémáról nem érkezett hozzájuk jelzés.

"Egyetlen állami kórház sem kötelezi az ápolókat fizetés nélküli szabadságra, még azok sem, ahol jelenleg kiüresedett valamelyik osztály”

- írták az RTL Híradónak.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
europai-neppart-fidesz-felfuggesztes.jpg

13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Európai vezetők szerint nem elég a felfüggesztés, a Fidesz intézkedései bizonyítják, hogy nincs helye a Néppártban. Kovács Zoltán szerint boszorkányüldözés zajlik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

13 uniós országnak a felhatalmazási törvénnyel szembeni aggodalma után most 13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Az erről szóló levelet a két belga, a dán, a finn, a cseh, a két svéd, a holland, a görög, a litván, a szlovák, a norvég és a luxemburgi tagpártok vezetői írták alá. Köztük van két miniszterelnök, a görög Kiriákosz Micotákisz és a norvég Erna Solberg aláírása is, ezekben az államokban ugyanis a Néppárt tagpártjai vannak épp kormányon.

A levél aláírói régóta figyelik a liberális demokrácia és a joguralom elvének leépítését Magyarországon, és szerintük a felhatalmazási törvénnyel Orbán Viktor kormánya példátlanul széles jogköröket szerzett a koronajárvány miatti vészhelyzetben.

hirdetés

Mint fogalmaznak, szerintük is fontos a hatékony fellépés a járvány ellen, de nem az EU és a Néppárt alapértékeinek felrúgásával.

Megemlítik a Fidesz tagságának korábbi felfüggesztését is, és szerintük az azóta történt dolgok csak megerősítik, hogy a magyar kormánypárt nem is lehetne tagja a pártcsaládnak. Szerintük most már csak a konkrét kizárás lehetne megoldás.

A 13 aláíró emellett teljes támogatásáról biztosítja Donald Tuskot, a Néppárt elnökét.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejárató kampány zajlik”. Mint az MTI-nek elmondta: az elmúlt tíz évben, ha Magyarország bizonyos kérdésekben az Európai Uniótól eltérő utat választott és az intézkedéseket, a meghozott törvényeket hozzáigazította a saját szükségrendszeréhez, illetve azokhoz a keretekhez, amelyekben létezik, hazai és nemzetközi kritikusai azonnal megnyilvánultak. Meghökkentőnek nevezte, hogy miközben Nyugat-Európáról és Dél-Európa néhány országáról egészen döbbenetes képek érkeznek a vírus pusztításának következményeiről, illetve arról, hogy milyen mulasztásokat követtek el az ottani kormányok és szervek, Magyarországot ismét sikerült "megtalálni".

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
korhaz-beteg-agy-needpix.jpg

„Ez volt életem legfélelmetesebb élménye” - koronavírus-fertőzöttek mesélték el, hogy küzdöttek meg a betegséggel

„A nővérek is legalább annyira meg voltak rémülve, mint én. Úgy mondták el, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztem, mintha biztos lenne, hogy meg fogok halni” - mondta az egyik gyógyult beteg.
Címkép: illusztráció (Needpix) - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Már több mint 900 ezer embert fertőzött meg eddig a világon a koronavírus, amely sajnos rengeteg halálos áldozatot is szedett: a fertőzöttek közül eddig már több mint 47 ezren haltak meg. Szerencsére azonban sokkal magasabb a gyógyultak száma: már több mint 190 ezren győzték le a fertőzést.

Sok tragikus esetről is beszámoltunk már, de olyanokról is, akik bár veszélyeztetettnek számítottak, mégis kigyógyultak a betegségből.

A Guardiannek négy különböző korú ember mesélte el, hogyan élte meg és gyűrte le a koronavírust.

A 41 éves, Skóciában élő Ati a fertőzés minden eddig ismert tünetét észlelte magán: belázasodott, folyamatosan köhögött, hasi és mellkasi fájdalmai voltak, légszomj gyötörte, nem érzett sem ízeket, sem szagokat. Azt tanácsolták neki, hogy kezelje magát otthon, de amikor már vért köhögött fel, azonnal kórházba került Edinburgben.

hirdetés

"A nővérek is legalább annyira meg voltak rémülve, mint én. Úgy mondták el, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztem, mintha biztos lenne, hogy meg fogok halni"

- mondta a nő.

Az első tünetek megjelenésétől számított 13. napon tetőzött nála a betegség, akkor már harmadik napja kórházban feküdt. Ati még több vért köhögött, tovább emelkedett a testhőmérséklete, és a szorító érzés a mellkasában is erősebb volt, mint addig. Aztán éjszaka elkezdett jobban lenni.

"Legnagyobb meglepetésemre utána már nem voltam lázas. A testem végre elkezdte legyűrni a vírust, másnap pedig olyan jól voltam, hogy azt mondták, ha minden rendben lesz, hamarosan hazamehetek. Annyira megkönnyebbültem. Végig az járt a fejemben, hogy hamarabb be kellett volna jönnöm a kórházba, attól féltem, hogy már túl későn kerültem be. Ez volt életem legfélelmetesebb élménye"

- mesélte a nő.

Az 51 éves Lou-nak is halálfélelme volt, annyira megviselte a szervezetét a betegség.

Az angliai Chalfont St Peter nevű faluban élő nő egy nap olyan rosszul érezte magát, hogy nem kapott levegőt, és az eszméletét is elveszítette. Amikor a mentők kimentek hozzá, kiderült, hogy 40 fokos láza volt, a vérnyomása és az oxigénbevitele pedig nagyon lecsökkent. Férjén is jelentkeztek már a tünetek, ezért mindkettejüket kórházba vitték.

A nőt két nappal később tesztelték, egyelőre nem kapta még meg az eredményt. Infúziót kapott, és gyógyszerekkel sikerült stabilizálni az állapotát. Néhány nappal később már nem fulladt és a láza is lement, így hazaengedték.

"Legalább már ki tudok kelni az ágyból, ami nagy dolog. Pár napja még azt hittem, meg fogok halni"

- mondta Lou.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-maszk-no-illusztracio-pixabay.jpg

Egy hétig dolgozott fertőzötten egy New York-i nővér, aki csak titokban tesztelhette magát koronavírusra

Két kórházban is dolgozott, de hiába mutatta a fertőzés tüneteit, megtagadták tőle a koronavírus-tesztet.
Címkép: illusztráció (Pixabay)) - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Döbbenetes dolgokról számolt be egy New Yorkban dolgozó nővér a CNN-nek.

A név nélkül nyilatkozó ápoló két kórházban is dolgozik, két hete pedig elkezdte rosszul érezni magát. Fájt a háta, éjszaka pedig mellkasi fájdalmakkal küzdött.

Amikor megkérdezte, hogy csináltathat-e koronavírus-tesztet, azt mondták neki, hogy a kórház nem teszteli a dolgozóit. A nővér így kénytelen volt tovább dolgozni ugyanabban a védőfelszerelésben, miközben sok beteggel érintkezett.

Mivel azonban biztos volt benne, hogy ő is fertőzött, az éjszaka közepén megkereste az egyik kollégáját, akivel jóban voltak, hogy segítsen neki megcsinálni a koronavírus-tesztet, mert nem szeretne másokat is megfertőzni, ha esetleg benne van a vírus. A kolléga mintát vett tőle, öt nap múlva pedig megérkezett a pozitív eredmény.

A nővér körülbelül hét napig dolgozott úgy, hogy fertőzött volt. "Aggódom, hogy megfertőzhettem a betegeket, a kórház dolgozóit, vagy akár a látogatókat..." - mondta.

hirdetés

A nő már jobban van, jelenleg otthoni karanténban pihen.

Biztos benne, hogy rajta kívül több kollégája is fertőzötten dolgozik anélkül, hogy tudnák, hogy megfertőződtek.

A nevét és arcát azért nem vállalta, mert fél attól, hogy kirúgják a munkahelyéről.

Dr. Peter Pronovost, a University Hospitals (UH) egészségügyi ellátórendszer klinikai fejlesztésért felelős vezetője a CNN-nek azt mondta, bár emberként és orvosként is szívszorítónak tartja, de sajnos

az Egyesült Államokban jelenleg nincs annyi teszt, hogy az egészségügyi dolgozókat is rendszeresen tesztelhessék.

Más országokban ez alapvető eljárás. Izrael egyik kórházában például ötnaponta végeznek teszteket a dolgozókon. Eddig 18 embernél mutatták ki a fertőzést, akiknek nem is voltak tünetei. Köztük volt egy olyan ápoló is, aki az intenzív osztályon dolgozott, így súlyos állapotban lévő betegekkel is érintkezhetett.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!