A világhírű José Cura lesz a IV. Cziffra György Fesztivál díszvendége
Fellép többek között Miklósa Erika, Lajkó Félix és Rúzsa Magdi is.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. december 05.


2019. február 17-19 között negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált, amelyet a Virtuózok zsűrijéből is ismert Balázs János Liszt-díjas, Prima-díjas zongoraművész hozott létre 2016-ban.

A Fesztivált több kísérő esemény vezeti fel, melyek november 5-től, Cziffra György születésnapjától kezdődtek és tartanak folyamatosan a februári fesztiválig. Többek között decemberben street piano a MOMParkban, gyereknek szóló rajzverseny és februárban mesterkurzus várja az érdeklődőket.

2019-ben olyan művészek tisztelik meg fellépésükkel a fesztivált, mint a sztártenor José Cura, a Fondation Cziffra művészeti vezetője Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész. Fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűvirtuóz, akik Balázs János zongoraművésszel adnak hármasban koncertet.

Ott lesz Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt-díjas csellóművész és a Kossuth-díjas Hot Jazz Band is. Hallhatjuk a Kállai Vonósnégyest, de lesz kerekasztal beszélgetés is Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutatóval, Lackfi János Prima Primissima-díjas költővel, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművésszel valamint Lukács Miklós és Balogh Kálmán Magyar Örökség-díjas cimbalom művészekkel.

Az igényes könnyű műfajt idén Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő képviseli, aki Balázs János kíséretében lép színpadra. A gyerekeknek szóló Hangszerbemutató koncert a Cziffra Fesztivál és a Virtuózok fiatal díjazottjainak közreműködésével valósul meg.

A Cziffra György Fesztivál és a Budapest Borfesztivál együttműködnek a fiatal tehetségek felkarolásában. A 2019-es Fesztivál ezen programja a régi idők kávéházi cigányzenéjének népszerűsítése érdekében indul útjára. Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás tart 2019 februárjában mesterkurzust, majd a Cziffra György Fesztivál a cigány zenét magas színvonalon játszó művészeket szólítja meg, közülük válogat a szakmai zsűri, a legjobbakat emeli ki a februári fesztivál során.

Az így megtalált tehetségek számára jövő év szeptemberéig a Cziffra Fesztivál a Budapest Borfesztivál segítségével fellépéseket szervez olyan helyeken, ahol a cigányzene leginkább otthon érzi magát: éttermekben, borvacsorákon, borkóstolókon, pincékben, az ország legnevesebb borászai kóstolótermeiben. Országos turné szerveződik, amelyet a magyar borászok is nagy örömmel fogadnak, közösen dolgozva azon, hogy ezt az értékes műfajt ismét az őt megillető helyre emeljék. A program záró eseményeként jövő szeptemberben, a 28. Budapest Borfesztiválon lesz.

A 2019-es Fesztivál keretein belül újra átadják a Cziffra Fesztivál Életműdíjait, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjait és Ifjú Tehetség-díjait.

Cziffra György 1921-ben született Budapesten. Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, ahol Dohnányi Ernő, Weiner Leo, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott. 1934-ben ezt írták róla a Magyar Hírlapban: „Igazi, tiszta, meleg érzéssel zengő muzsikát kaptunk ettől a zseniális kis művésztől.”

1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben börtönbe zárták disszidálási kísérlete miatt. Hosszú ideig bárzongoristaként kellett dolgoznia. Vásáry Tamás egy interjúban így emlékezett meg erről az időről:

„Kérdem a tulajdonostól, amikor beadtuk a kabátokat, hogy ki a másik zongorista? Mert azt tudom, hogy az egyik a Cziffra. Azt mondja: nincs másik zongorista.”

Cziffra 1956 után Párizsban telepedett le, ahol szinte azonnal berobbant a zene nemzetközi élvonalába. A romantikus zongorairodalom (Schubert, Chopin, Liszt, Brahms, Rahmanyinov) mestere lett. Improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte. 1994-ben hunyt el.

További információk a fesztivál honlapján:

http://cziffrafesztival.hu


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x