hirdetés
hands-1222866_1920.jpg

1700 milliárd dollár és egy kisebb forradalom – erre lenne szükség, hogy elkerüljük az éghajlati katasztrófát

A semmittevés sokkal többe fog kerülni, figyelmeztet egy bizottság, amelynek tagjai közt van a korábbi ENSZ-főtitkár, Ban Kimun, Bill Gates, a Világbank vezetői, Kína, India és Kanada környezetvédelmi miniszterei, és ENSZ-tisztségviselők.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 11.


hirdetés

Sok milliárd dollárra lenne szükség az "éghajlati apartheid" elkerüléséhez, de a tétlenség költsége még többre fog rúgni - számol be egy friss jelentés tanulságáról a The Guardian.

A jelentést a Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) készítette, melyben 18 nemzet képviselői foglalnak helyet.

Köztük a korábbi ENSZ-főtitkár, Ban Kimun, Bill Gates, Microsoft-társalapító, a Világbank vezetői, Kína, India és Kanada környezetvédelmi miniszterei, illetve az ENSZ éghajlati és környezetvédelmi osztályainak vezetői.

Szerintük a készenlét szintje "elégtelen", ez pedig a szegénység és a vízhiány súlyosbodásához, illetve a migráció szintjének emelkedéséhez vezethet - mindezek pedig "cáfolhatatlanul befolyásolják majd az emberi életet".

Billió dolláros beruházásra van szükség az "éghajlati apartheid" megakadályozásához, különben a gazdagok elkerülhetnék a következményeket, a szegények viszont nem. Azonban még ez az összeg is jóval alacsonyabb, mint a semmittevés következményeinek költsége.

Úgy gondolják, hogyha a következő évtizedben 1700 milliárd dollárt költenénk alkalmazkodásra, az nagyjából 7000 milliárd dollár hasznot termelhetne.

A tanulmány szerint a legnagyobb akadály nem a pénz, hanem a homokba dugott fejek.

Egészen pontosan a "politikai vezetés hiánya, amely felébresztené az embereket a kollektív szendergésből", mivel egyfajta forradalomra lenne szükség ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a globális felmelegedés veszélyeit, majd terveket, megoldásokat készítsünk, finanszírozzunk.

Az ajánlott legsürgetőbb intézkedések közé tartozik a közelgő katasztrófák korai előrejelző rendszereinek kidolgozása, az aszályoknak ellenálló növények "kifejlesztése" és a mangrove-mocsarak helyreállítása a partvonalak védelme érdekében.

De az intézkedések között szerepel az ivóvízforrások védelme, a házak tetejének fehérre festése is a hőhullám hőmérsékletének csökkentése érdekében, illetve az árvízvédelem kérdése Sanghajban és egyéb kínai "szivacsvárosokban", melyek esetében porózus járdák, tetőtéri kertek és minél több fatelepítés a parkokban oldaná meg a felszíni vizek felszívódását.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-burki.jpg

A lerakott térköveket másnap felszedték a 47 millió forintos cserkeszőlői parkolóban

Az ünnepélyes átadás után már bontották is a burkolatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Cserkeszőlőn ünnepélyes keretek között adtak át egy parkolót kedden.

Az eseményről Boldog István fideszes képviselő közzé is tett egy fotókkal illusztrált bejegyzést Facebookon.

"Újabb értékkel gazdagodott Cserkeszőlő. A most kialakított 56 férőhelyes parkoló az ott élők kényelmét, az iskolába járók biztonságát szolgálja majd!"

- áll a poszt szövegében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Levente_Riz_2.jpg

Meghalt Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere

44 éves volt. 2006 óta volt polgármester és a Fővárosi Közgyűlés tagja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.A főpolgármester azt írta:

"Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról"

Riz Levente 2006 óta volt a kerület polgármestere, Tarlós, mint egyik legközelebbi munkatársáról azt írta:

"Közös munkánk során tapasztaltam, hogy minden törekvése, minden kerületéért és a fővárosért tett intézkedése Budapest érdekeit szolgálta."

Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti Riz Leventét.

"Őszinte részvétemet nyilvánítom családjának"- írta Tarlós István.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dozsa-gyorgy-uti-baleset-video.jpg

Magát videózta a Dózsa György úti gázoló a tragédia előtti pillanatokban

A felvételt a bíróságon mutatták be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Folytatódott szeptember 19-én a tárgyalás a budapesti Dózsa György úti halálos baleset ügyében.

Mint arról mi is beszámoltunk, 2017 májusában két autó összeütközött egy kereszteződésben, majd az egyik kocsi belecsapódott egy trolimegállóba. Ketten meghaltak.

A két áldozatról később kiderült, hogy kollégák voltak. Az egyik egy Citroënben ült, a másik pedig a buszmegállóban vesztette életét. Azt is megírták híroldalak annak idején, hogy a balesetet okozó férfi, M. Richárd a baleset előtt nem vásárolta meg a Mercedest, amivel aztán karambolozott.

Mint azt a Blikk írja a bírósági tárgyalással kapcsolatban, a baleset azért is következett be, mert ketten is hibáztak:

a szakértő megállapítása szerint a két halálos áldozatot követelő baleset elkerülhető lett volna, ha a Citroën vezetője nem vágja le a kanyart, illetve ha M. Richárd nem hajt akkora sebességgel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kelvin-maynard-1000x583.jpg

Fejbe lőtték a Kecskemét korábbi játékosát Amszterdamban

Kelvin Maynardot sajtóértesülések szerint a saját kocsijában lőtték agyon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Meggyilkolták Kelvin Maynardot, a korábban Magyarországon játszó holland focistát. A közeli tűzoltók próbálták megmenteni az életét, de a 32 éves labdarúgó belehalt a sérüléseibe - számol be a BBC.

A holland jobbhátvéd 2011-ben fél évet a Kecskemétben játszott, 8 őszi NB I.-es bajnokin lépett pályára.

Maynard Suriname-ban született, Hollandiában nevelkedett. Magyarország után Belgiumban, majd Angliában játszott. Egy súlyos sérülése után egy évet ki kellett hagynia, 2017-től holland alsóbb osztályokban kapott lehetőséget.

A KTE együttérzését fejezte ki a tragédiával kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x