hirdetés
A világ legismertebb szellemvárosai és történetük
A szellemvárosok általában teljesen lakatlanok, de vannak olyanok is köztük, ahol még élnek néhányan. Mutatunk párat Amerikától Japánig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.


hirdetés

A szellemvárosok elhagyott települések, amelyek jól látható emberi emlékeket őriznek. Sokféle oka lehet annak, hogy a város szellemvárosává válik, akár gazdasági visszaesés, a háború, a természeti katasztrófák vagy a környezetszennyezés. A szellemvárosok általában teljesen lakatlanok, de vannak olyanok is köztük, ahol még élnek néhányan. Némelyiküket megkörnyékezni is tilos, míg mások turisztikai látványosságokká, vagy parkokká alakultak. A BoredPanda gyűjtötte össze a 30 legismertebb szellemvárost, íme az első tíz!

1. Craco, Olaszország

A terület története 540-be nyúlik vissza, amikor a görögök beljebb költöztek a Metaponto tengerparti városból és a Montedoro nevű területet választották ki. Évszázadokon keresztül sikeres egyetem működött itt, egyre növekvő népességgel. 1656-ban a pestis tizedelte meg a lakosságot, majd 1892-től az itt élők nagy része Észak-Amerikába költözött, elsősorban a rossz mezőgazdasági körülmények miatt. Aztán 1963-ban Cracót egy földcsuszamlás miatt elkezdték evakuálni. Az 1980-as földrengést követően a helyszín teljesen elhagyottá vált.

2. Bodie, Kalifornia

A 19. században, az arany kereskedelmi értékének felfedezését követően Bodie virágzó várossá vált. Annak idején 7 ezren lakták, és kétezer épület volt a településen. A 20. század elején a lehetséges profittal együtt a városlakók száma is elkezdett csökkenni. Ma Bodie egy autentikus vadnyugati szellemváros, amely csak 110 épülettel rendelkezik. A látogatók szabadon sétálhatnak az elhagyott utcákon, és megnézhetik a belső tereket is, akár egy múzeumban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

?️ | A r i d G r a s s | ?? - ? BODIE S. H. PARK - CALIFORNIA ------------------------------------------------------------------------- ? - Aug 2018 - Bodie State Historic Park, Mono County, California, United States Of America, America ------------------------------------------------------------------------- All my pics on: #ASgo_photo @my_extremefacedown_travel | Wanderlust | TRAVEL | Photography | _ #ghosttowns #bodiestatehistoricpark #bodie #bodiecalifornia #bodiestatepark #californiaroadtrip #hikecalifornia #hikingcalifornia #westcoasttrip #westcoastusa #americasbestidea #usroadtrip #usaroadtrip #visittheusa #nationalparksusa #usnationalparks #national_park_photography #nowdiscovering #iamatraveller #travelbucketlist #getlostnow #thetravellingnomads #worldwonder #worldwonders #wanderlusttravel #wanderlust_mentality #speechlessplaces #wanderlustique

Alessandro Sgorbati | TRAVEL (@my_extremefacedown_travel) által megosztott bejegyzés,

3. Pripjaty, Ukrajna

Talán az egyik legismertebb szellemváros a világon Pripjaty, Ukrajnában. A település története 1970-ben kezdődött, ez volt a kilencedik olyan város a Szovjetunióban, amit azért építettek, hogy a közeli csernobili atomerőmű dolgozói ide költözzenek. A csernobili katasztrófát követő napon evakuálták mind a 49 ezer 360 lakóját. Napjainkban, ahogy a sugárzási szintek csökkentek, egyre több turista látogat el a helyszínre, és a különböző ukrán vállalatok szervezett túrákat is kínálnak a környéken.

4. Oradour-Sur-Glane, Franciaország

Oradour-sur-Glane egy falu, ami Nouvelle-Aquitaine régióban fekszik, Nyugat-Franciaországban. 1944. június 10-én megsemmisült, amikor 642 lakosát - köztük a nőket és a gyermekeket - egy náci katonai egység teljesen elpusztította. Az egész falu népességéből csak 30 körül élte túl a mészárlást, 20 embert elmenekült a faluból, mielőtt az SS-egység megérkezett. A háború után az akkori francia elnök, Charles de Gaulle úgy döntött, hogy a falu teljes egészében történelmi emlékhellyé válik. A közelben egy új, azonos nevű falu épült.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ő a legjobban fizetett prosti Amerikában - évente 1 millió dollárt keres, legalábbis ezt állítja
Azt mondja: szereti, hogy munkája lehetővé teszi, hogy személyes kapcsolatokat alakítson ki az ügyfelekkel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.A The Sun oldalán jelent meg Alice Little története, aki 3 évvel ezelőtt kezdett dolgozni a híres Moonlite Bunny Ranch-ben, Carson Cityben, Nevadában. Ez a szexi ír lány azt mondja: ő a legjobban fizetett prostituált Amerikában - évente 1 millió dollárt keres a törvényes bordélyban.

A tarifa 2000 dollárnál kezdődik és a nő azt mondja, ő az ősi hivatás mellett szexuális pedagógus, a szexjáték tesztelő, aki írni is szokott élményeiről. Azt mondja: szereti, hogy munkája lehetővé teszi, hogy személyes kapcsolatokat alakítson ki az ügyfelekkel, akiket gyakran meglep, ha a nő szigorú neveltetéséről hallanak.

Azt mondja: „Mindenkinek megvan a maga elképzelése arról, hogy egy szexmunkás hogyan néz ki, mit mond és mit cselekszik. Én nem illeszkedek ezekhez a sztereotípiákhoz. Jól képzett vagyok és jól beszélek. Nem vagyok tragikus körülmények áldozata sem. Volt több lehetőségem, de úgy döntöttem, hogy szexmunkás leszek" - árulta el a 27 éves lány.

„Annak ellenére, hogy a szexmunkát olyan erősen megbélyegzik, szeretem a munkámat, mert segítek az embereknek, hogy újra felfedezzék a személyes kapcsolatokat és az intimitást” - mondja a nő hozzátéve, hogy a szülei válása a tizenévesként megerősítette benne a házasságban való intimitás és romantika fontosságát.

Éppen ezért szakosodott a párterápiákra, és olyanokkal dolgozik, akik kapcsolatukban újra azt a bizonyos szikrát keresik.

Alice azt mondja, ő segít „újra felfedezni az intimitást, javítani a hálószobai kommunikációt és teljesíteni egymás fantáziáit”.

Lapozz a további részletekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
64 évig együtt élt egy kémmel, de csak a férj halála után jött rá annak kettős életére
Már a kezdetekben is megvolt párja „másodállása”, egy brit hírszerző csoport tagja volt. Az idős asszony most könyvet is írt történetükről.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. május 26.A Metro oldalán megjelent történet egy idős nőről szól, aki nagyon megdöbbent, amikor felfedezte, hogy elhunyt férje eltitkolta munkáját. Audrey Phillips-nek fogalma sem volt róla, hogy építőmérnök párja valójában kém volt, annak ellenére, hogy 64 évig együtt voltak.

A titkos másodállásra az idős hölgy csak három évvel a férj halála után jött rá.

Miután 2015 januárjában meghalt a férje, az özvegy úgy döntött, hogy rendet rak a papírok között. Audrey Phillips ekkor fedezte fel, hogy a férje, Glyn részt vett titkos küldetésekben.

A dokumentumok azt mutatták, hogy Phillips úr egy brit hírszerző csoport tagja volt, akit csak „kapitánynak” neveztek a többiek és csak édesapja tudott az állásról.

A műveletben a britek a náci ügynököket használtak arra, hogy a téves információkat adjanak a Németországban lévő kontrollereiknek. Phillips úr is velük dolgozott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elefánt mászkált a 6-os főúton, füvet eszegetett
Mint kiderült, az őt szállító kamion lerobbant, és míg átkísérték a gondozói egy másik járműbe, kicsit levegőzött, az autósok legnagyobb megdöbbenésére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.A bama.hu adott hírt arról az elég abszurd jelenetről, ami péntek délután játszódott le a 6-os főúton, Szigetvár és Barcs között.

Egy cirkuszi elefánt "szabadult el" az őt szállító kocsiról, majd békésen tett egy kört. Az autósok persze nem győztek hüledezni, sőt, volt, aki le is videózta az emlékezetes pillanatokat.

Elefánt a 6-os uton?

Közzétette: Bözse Egresi – 2019. május 24., péntek

Később a Richter Flórián Cirkusz közleményben reagált a történtekre. Ebben leírták, hogy a Szandra névre hallgató elefánt szállítójárműve technikai okok miatt nem haladhatott tovább, így egy másik kamiont indítottak útnak. Amíg azonban a csere megtörtént és egyikből a másikba átkísérték őt a gondozók, addig az állat harapott egy kis füvet.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
10 alkalom, amikor a rajzfilmek megjósolták, mi fog történni
Még Trump elnökségére is ráéreztek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.Nyilván a véletlennek köszönhető minden egybeesés, amit a BoredPanda talált, ám akkor is különös, hogyan láthatta előre néhány meseíró, hogy Trump elnök lesz vagy azt, hogy Bruce Jenner nővé operáltatja magát.

Lássunk néhány esetet azok közül, amikor a rajzfilmek valahogy megjósolták a jövőt!

1. Donald Trump elnöksége

2000-ben, 16 évvel a tényleges bejelentést megelőzően a Simpson család már azt jósolta, hogy Donald Trump elnökjelölt lesz, és még azt is sikerült megjósolniuk, hogy nyerni fog.

2. Hibás szavazógép

Simpsonéknak nem csak egyszer sikerült beletrafálnia. 2008-ban Homert a választásokon ábrázolták, amint Obama mellett voksol, ám a szavazás automatikusan megváltozott Mitt Romney javára. 4 évvel később ugyanez történt Pennsylvaniában, ahol egy hibás gépet kellett eltávolítani, mert megváltoztatta az emberek szavazatait Mitt Romney javára.

3. Háromszemű hal

Az ikonikus háromszemű hal a Simpsonsban, a hatalmas környezetszennyezés miatt fejlődött ki. Később egy nagyon hasonló halat találtak Argentínában, az atomerőmű közelében.

4. A Disney megvásárolja a 20th Century Foxot

1998-ban a The Simpsons alkotói kijöttek egy olyan résszel, amiben a 20th Century Fox szerepelt, de az epizódban észrevehetjük, hogy a stúdió központja előtt van egy jel, amely azt mondja, hogy "a Walt Disney Co. részlege". És tényleg: 19 évvel később Disney tényleg megvásárolta 20th Century Fox-ot, 52,4 milliárd dollárért.

5. Nobel-díj

A The Simpsons egyik epizódjáben Bengt Holmström, a MIT professzora Nobel-díjat vesz át. Meglepő módon 6 év után valóban megkapta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x