hirdetés
szellem.png

A világ legismertebb szellemvárosai és történetük

A szellemvárosok általában teljesen lakatlanok, de vannak olyanok is köztük, ahol még élnek néhányan. Mutatunk párat Amerikától Japánig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.


hirdetés

A szellemvárosok elhagyott települések, amelyek jól látható emberi emlékeket őriznek. Sokféle oka lehet annak, hogy a város szellemvárosává válik, akár gazdasági visszaesés, a háború, a természeti katasztrófák vagy a környezetszennyezés. A szellemvárosok általában teljesen lakatlanok, de vannak olyanok is köztük, ahol még élnek néhányan. Némelyiküket megkörnyékezni is tilos, míg mások turisztikai látványosságokká, vagy parkokká alakultak. A BoredPanda gyűjtötte össze a 30 legismertebb szellemvárost, íme az első tíz!

1. Craco, Olaszország

A terület története 540-be nyúlik vissza, amikor a görögök beljebb költöztek a Metaponto tengerparti városból és a Montedoro nevű területet választották ki. Évszázadokon keresztül sikeres egyetem működött itt, egyre növekvő népességgel. 1656-ban a pestis tizedelte meg a lakosságot, majd 1892-től az itt élők nagy része Észak-Amerikába költözött, elsősorban a rossz mezőgazdasági körülmények miatt. Aztán 1963-ban Cracót egy földcsuszamlás miatt elkezdték evakuálni. Az 1980-as földrengést követően a helyszín teljesen elhagyottá vált.

2. Bodie, Kalifornia

A 19. században, az arany kereskedelmi értékének felfedezését követően Bodie virágzó várossá vált. Annak idején 7 ezren lakták, és kétezer épület volt a településen. A 20. század elején a lehetséges profittal együtt a városlakók száma is elkezdett csökkenni. Ma Bodie egy autentikus vadnyugati szellemváros, amely csak 110 épülettel rendelkezik. A látogatók szabadon sétálhatnak az elhagyott utcákon, és megnézhetik a belső tereket is, akár egy múzeumban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

?️ | A r i d G r a s s | ?? - ? BODIE S. H. PARK - CALIFORNIA ------------------------------------------------------------------------- ? - Aug 2018 - Bodie State Historic Park, Mono County, California, United States Of America, America ------------------------------------------------------------------------- All my pics on: #ASgo_photo @my_extremefacedown_travel | Wanderlust | TRAVEL | Photography | _ #ghosttowns #bodiestatehistoricpark #bodie #bodiecalifornia #bodiestatepark #californiaroadtrip #hikecalifornia #hikingcalifornia #westcoasttrip #westcoastusa #americasbestidea #usroadtrip #usaroadtrip #visittheusa #nationalparksusa #usnationalparks #national_park_photography #nowdiscovering #iamatraveller #travelbucketlist #getlostnow #thetravellingnomads #worldwonder #worldwonders #wanderlusttravel #wanderlust_mentality #speechlessplaces #wanderlustique

Alessandro Sgorbati | TRAVEL (@my_extremefacedown_travel) által megosztott bejegyzés,

3. Pripjaty, Ukrajna

Talán az egyik legismertebb szellemváros a világon Pripjaty, Ukrajnában. A település története 1970-ben kezdődött, ez volt a kilencedik olyan város a Szovjetunióban, amit azért építettek, hogy a közeli csernobili atomerőmű dolgozói ide költözzenek. A csernobili katasztrófát követő napon evakuálták mind a 49 ezer 360 lakóját. Napjainkban, ahogy a sugárzási szintek csökkentek, egyre több turista látogat el a helyszínre, és a különböző ukrán vállalatok szervezett túrákat is kínálnak a környéken.

4. Oradour-Sur-Glane, Franciaország

Oradour-sur-Glane egy falu, ami Nouvelle-Aquitaine régióban fekszik, Nyugat-Franciaországban. 1944. június 10-én megsemmisült, amikor 642 lakosát - köztük a nőket és a gyermekeket - egy náci katonai egység teljesen elpusztította. Az egész falu népességéből csak 30 körül élte túl a mészárlást, 20 embert elmenekült a faluból, mielőtt az SS-egység megérkezett. A háború után az akkori francia elnök, Charles de Gaulle úgy döntött, hogy a falu teljes egészében történelmi emlékhellyé válik. A közelben egy új, azonos nevű falu épült.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
wedding-1031493_1920.jpg

Esküvője napján kómába esett, majd nem emlékezett feleségére egy vőlegény

Felesége szerint az imádkozás segített férjén, aki először nem ismerte fel őt, ám egy dal hatására visszatért az emlékezete is.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 24.A 49 éves, skót Chris Mallon nagy napja nem éppen úgy alakult, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Júniusi esküvőjük után a dubaji nászút helyett a lélegeztetőgép várt rá, "hála" egy szörnyű balesetnek - írta meg a brit Mirror.

Chris négy métert zuhant, és kómába került, ám csodával határos módon tíz nappal később magához tért, amikor felesége épp közös esküvői dalukat énekelte.

A férfi a londinernek segített a nászajándékok pakolásával, amikor megbotlott, és egy korláton keresztül az udvarra zuhant.

Koponyatöréssel, repedt gerinccel, törött és elmozdult vállal, törött kézzel, valamint a szívében és a tüdejében lévő sérülésekkel szállították kórházba.

43 éves hitvese, Avril először azt hitte, soha többé nem kapja vissza újdonsült férjét, azonban kitartóan virrasztott mellette, és többször is elénekelte neki közös dalukat, ami a lakodalmon is felcsendült az első táncuknál.

Chris a tizedik napon felébredt, viszont nem ismerte fel a feleségét.

"Láttam, hogy nagyon zavaros tekintettel körülnéz, és fogalma sem volt, hogy házasok vagyunk. Amikor újra belekezdtem az első táncos dalunkba, lassan ő is velem együtt kezdett énekelni, láthatóan kitisztult az elméje, már sok minden eszébe jutott. Nagyon szép pillanat volt"

– mesélte a most már boldog ara.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
aszteroidapixabay.jpg

Egy óriási aszteroida közeledik és halad el a Föld mellett heteken belül

Az égitest 5,3 millió kilométerre közelíti majd meg bolygónkat, ezért aggodalomra nincs ok.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 25.A NASA szerint egy hónapon belül méretes aszteroida száguld majd el a bolygónk mellett - számolt be róla a Live Science.

Aggódnunk azonban nem kell, hiszen az égitest 5.3 millió kilométerre közelíti meg a Földet - tehát 14-szer olyan messze halad majd el, mint a Hold és a Föld közötti távolság, ami 384 400 km.

Márciusban a 68-150 méter átmérőjű 2019 CM4 aszteroida kb. 5.2 millió kilométernyire "utazott" mellettünk, májusban pedig egy autó méretű példány be is csapódott Ausztráliánál.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
cosmo.png

Egy rejtélyes futballista fizethette ki a nő születésnapi számláját az étteremben, most keresi, hogy ki lehetett

A lány nagyon szeretné megtalálni a nagyvonalú férfit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 25.A Metro oldalán jelent meg egy fiatal nő története, aki múlt héten ünnepelte születésnapját, amin a legszebb ajándékot végül olyasvalakitől kapta, akit nem is ismer.

Shauna Wilson 4 főre foglalt asztalt 21. születésnapján, és fogyasztásuk számlája 142 fontra, vagyis több mint 50 ezer forintra rúgott. Ezt az összeget fizette ki valaki helyettük, akit a nő csak a "rejtélyes focistának" hív.

A férfiről annyit tudni, hogy Shauna és családja mellett ült Manchesterben, a Cosmo nevű helyen, amikor észrevette a léggömböt, és megkérdezte, ki ünnepel. Percekkel később felállt, és elment, majd visszatért, hogy elmondja Shaunának, hogy

kifizette a 142 fontos számlát. Ezen kívül egy rakás borravalót is adott az étterem munkatársainak.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szovjet_level.jpg

Szovjet tengerészek 50 éve írt palackpostáját találták meg Alaszkában

A levél egyik szerzőjét meg is találták - kiderült, hogy az iromány óriási utat járhatott be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 24.A pezsgősüvegbe zárt üzenetre egy amerikai családapa bukkant rá Alaszka nyugati partján.

Mivel nem érette az orosz szöveget, Facebookon kért segítséget a fordításhoz - végül kiderült, hogy egy 50 éves levelet tart a kezében, melyet szovjet tengerészek írtak.

A rövid, lényegre törő sorok szívélyesen üdvözlik a megtalálót, az írók bemutatkoznak, jó egészséget és hosszú életet kívánnak, majd meghagynak egy vlagyivosztoki címet, hátha a szerencsés megtaláló válaszolna nekik.

"Bogyókat szedtünk a családommal és tábortüzet akartam rakni, amikor belebotlottam a parton a palackba. Izgatottan vártam, hogy megtudjam, ki írta a benne lévő üzenetet. A gyerekeim kíváncsiak voltak, hogy kalózok írták-e"

– mesélte a tanárként dolgozó Tyler Ivanoff, aki rálelt az üvegre.

Később az is kiderült, hogy a palackposta váratlan fordulattal ért a helyszínre - feladásánál nem gondolták, hogy a "rivális nagyhatalom" partjainál köthet ki.

Az egyik szerzőjét is megtalálták.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x