hirdetés
szellem.png

A világ legismertebb szellemvárosai és történetük – 2. rész

Sokféle oka lehet annak, hogy a város szellemvárosává válik, akár gazdasági visszaesés, a háború, a természeti katasztrófák vagy a környezetszennyezés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.


hirdetés

A szellemvárosok elhagyott települések, amelyek jól látható emberi emlékeket őriznek. Egy korábbi cikkünkben a BoredPanda róluk szóló összeállításának első részét mutattuk be, most jöjjön a második!

Sokféle oka lehet annak, hogy a város szellemvárosává válik, akár gazdasági visszaesés, a háború, a természeti katasztrófák vagy a környezetszennyezés. Ebben a listában olyan település is akad, amit egy út építése tett tönkre.

11. Glenrio, Texas / Új-Mexikó

Glenrio Texas és Új-Mexikó államok találkozásánál található, eredetileg vasúti város volt. Népszerű megállóhely volt az utazók számára is az Egyesült Államok 66-os útjának mentén. Mivel a város két állam határán volt, érdekes üzleti gyakorlatok terjedtek el, melyeknek köszönhetően a település hamar népszerű lett. Az utazók a benzint Texasban vásárolták, mert Új-Mexikónak magasabb volt az üzemanyag-adója. Az új-mexikói oldalon több bár és motel épült, mert Texas megyében tiltott volt az alkoholfogyasztás. Ám miután megépítették az országot átszelő Interstate 40 autópályát, a 66-os úton utazó tömegek kikerülték a Glenriót, ami a város elnéptelenedéséhez vezetett.

12. Lifta, Izrael

A története falu az ókorba nyúlik vissza és közel 100 évvel ezelőttig virágzó település volt. 1945-ben még 2250 ember élt a Liftában, ebből 2230 muzulmán volt, a fennmaradó 20 pedig keresztény. Az 1947–48-as polgárháború alatt a település elnéptelenedett. A háború után már csak néhány zsidó család élt ott, ezt követően a terület egy részét kábítószer-rehabilitációs klinikaként használták. Az utolsó lakosok 2017-ben hagyták el a Liftát, és azóta a kormány izraeli természetvédelmi területként tartja számon.

13. Dhanushkodi, India

Dhanushkodi egyszer egy egyszerű indiai város volt, tele élettel. Lakói az egyik oldalon a Laccadive-tenger látnivalóit csodálhatták meg, a másik pedig Palk-szorosét. Ám minden megváltozott, amikor az 1964-es Rameswaram-ciklon elérte a várost. A 280 kilométer/órás szelek mellett 170 méter magas árapályhullámok érték el a várost 1964-ben. Körülbelül 1800 ember halt meg, ami után rögtön szellemvárossá vált a település. Ma népszerű idegenforgalmi célpont, ahová az emberek azért járnak, hogy megnézzék a hátrahagyott romokat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

"The old church in Dhanushkodi" In 1964 there was a massive cyclone taking the lifes of several people which destroyed Dhanushkodi completely. After that it is named as the ghost town which is unfit for living by the government of Tamil Nadu. It is the smallest town located in the pamban island of the indian state Tamil Nadu. This church is one of the ruins standing strong for the tourists to see. ‌"It was my dream to visit this place ❤" ****** ‌@ranjitankofficial #discoveryindia #discovery #history #travel #discoverindia #travelphotos #traveler #tourism #insta #indiatourism #indiatravel #solotraveller #instagram #instapic #ruins #pamban #cyclone #tourists #vacations #canonphoto #canonphotography #mycanonstory #canonindia #canon #netgeoindia #photographers #photography #island #tamilnadu #dhanushkodi

RN_solotravelphotos (@rn_solotravelphotos) által megosztott bejegyzés,

14. Thurmond, Nyugat-Virginia

Thurmond egykor virágzó város volt, számos vállalkozással és kifogyhatatlannak tűnő szénbányákkal. Mára szinte minden lakosa elhagyta, jelenleg 5 ember lakja az egykor virágzó bányavárost.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
csernobil.jpg

Mégsem haltak meg heteken belül a csernobili önfeláldozó búvárok?

A legenda szerint már a merülés után nem sokkal sugárbetegség végzett velük. Utánajártunk, mi lehet az igazság.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 27.Az HBO Csernobil sorozatában egy pár snitt erejéig nyomon követhettük a három hős búvár akcióját is, akik szembenézve a halállal, önként vállalták, hogy leeresztik az olvadó mag alatti medencét.

Láthattuk, ahogy térdig gázolnak a radioaktív vízben, velük izgultunk, miközben a vaksötétben tönkrementek lámpáik, és együtt örültünk, amikor a küldetést sikeresen teljesítve kijutottak a felszínre.

A sorozat egyelőre nem tért ki rá, de vajon mi lett a búvárokkal?

A legenda szerint - amelyet korábban mi is megírtunk -, már a merülést követő hetekben meghaltak sugárbetegségben.

Egy kutatás azonban ellentmond ennek a verziónak.

Lávaszerű massza az alagsorban

Az első robbanás után tíz nappal egy még komolyabb fenyegetéssel szembesültek a csernobili atomerőműnél. A tűz megfékezésére használt agyag, homok és bór lávaszerű anyaggá változott, ami felgyűlt a reaktormag körül. A massza elkezdte átégetni magát az alatta található vízzel teli medencéig. Ha eljutott volna odáig, akkor a keletkező gőz és az abból képződő radioaktív csapadék Európa nagy részét radioaktív sivataggá változtatta volna.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a robbanást, le kellett engedni a reaktor alatti medencében felgyűlt vizet. Ám az alagsor, így a szelepek is víz alatt voltak.

A csernobili „öngyilkossági csapat” népszerű legendája

Az események legnépszerűbb (és valószínűleg kitalált) változata öngyilkos búvárokról szól. E szerint egy katona és két csernobili mérnök önként jelentkezett, és bátran búvár ruhát öltve alámerült a radioaktív vízbe. A lámpáik használhatatlanná váltak a sugárzástól, ám a csapat a sötétben is sikeresen véghez vitte a feladatot. Sikerült megtalálniuk a zárószelepet és kinyitniuk a kapukat, hogy a víz távozzon.

A búvárok tudták, hogy az alagsorban nagyon nagy a sugárzás. A feletteseik megígérték nekik, hogy ha meghalnak, gondoskodni fognak a családjaikról. Tudták, hogy nagy eséllyel öngyilkos küldetésre mennek.

A történet ezen változata szerint, mire elhagyták a medencét, a búvárok már szenvedtek a sugárbetegség hatásaitól, és mindannyian heteken belül meghaltak.

A három csernobili búvár legendájáról mi is írtunk. Erről a verzióról ITT olvashatsz részletesen.

Mi történt valójában?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
vojnics-kezirat-titka-konteo.png

Megfejtették a legendás Voynich-kézirat titkát?

Bár komoly kódtörőknek is beletört a bicskája, és évszázadok óta nem tudjuk, miről és milyen nyelven írnak benne, egy kutató azt állítja, tudja, mi áll a papírokon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.Megfejtették a Voynich-kéziratot. Ezt állítja legalábbis Gerald Cheshire, a Bristoli Egyetem munkatársa, aki román (vagyis újlatin) nyelvekkel foglalkozik.

A Voynich-kézirat a világ egyik legtitokzatosabb irománya.

Máig nem lehet tudni, mi a szerző, pontosan miről ír, milyen céllal, és azt sem, milyen nyelven, milyen ABC-t használva.

A Konteó blog a kéziratról szóló posztjában azt írja, hogy csak a következőket tudni róla:

"– valamikor a XV. század Európájában készült; egy friss (idei) laboratóriumi szénizotópos vizsgálat, amelyre az Arizonai Egyetemen került sor, 1405 és 1440 közé datálta a keletkezési időintervallumot;

– nagyon finom borjúbőrből készült pergamenre íródott;

– eredetileg 272 darab, 23 x 15 centis lapból állt, amelyből mára 235 maradt meg;

– rajzokat és betűkből álló írásnak tűnő jelsorozatokat tartalmaz;

– a szerző víziszárnyas (liba vagy kacsa)-tollat használt;

- az írásnak tűnő részek 30 különböző jelet ('betűt') tartalmaznak

– a rajzok (ábrák) színesek; növények, csillagászati és/vagy csillagjóslási szimbólumok, valamint stilizált emberalakok (például meztelen nők) egyaránt megtalálhatók közöttük, akárcsak a térképrészletnek tűnő grafikák;

– a kézirat körülbelül 35 ezer „szóból” (180 ezer írásjelből) áll".

Az írás a nevét Wilfrid Voynich-ról, egy lengyel régiségkereskedőről kapta, aki 1912-ben megvásárolta.

Bár komoly, felkészült kódtörőknek sem sikerült rájönnie, milyen nyelven írták a kéziratot, Gerald Cheshire azt állítja, rájött a dokumentum titkára.

Lapozz, hogy megtudd, milyen nyelven írták a kutató szerint:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A_Mengele_lany02.jpg

Aki legyőzte Mengelét – a négy koncentrációs tábort túlélő magyar lány igaz története

A szlovákiai magyar nő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.„A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön” – így jellemzi Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth zsurnaliszta írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel. Viola, korábbi nevén Ibolya az egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit.

Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték.

És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van” – ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová az Animus Kiadó által gondozott regényben.

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maxresdefault-1.jpg

Másfélmillió lépés tíz kilós felszereléssel, esőben, sárban, hegyen-völgyön át

Negyven év telt el azóta, hogy Rockenbauer Pálék elindultak az országos Kék túra útvonalán, hogy megmutassák a nézőknek az ország szépségeit.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 23.Pont négy évtizede telt el azóta, hogy a világutazó és természetjáró Rockenbauer Pál és tízfős csapata kamerákkal és fényképezőkkel felszerelve elindult az országos Kék túra útvonalán, hogy a Másfélmillió lépés Magyarországon című 14 részes sorozattal megmutassák a nézőknek Magyarország értékeit, és kedvet csináljanak a túrázáshoz.

A jó kedélyű, művelt természetjáróról ekkor még senki nem sejtette, hogy cirka 10 évvel később ettől az útvonaltól nem messze leli tragikus halálát.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat ötlete Peták István szerkesztő fejéből pattant ki, aki rögtön bevonta tervébe kollégáját Rockenbauer Pált. Az eredeti terv az volt, hogy az Ifjúsági Osztályon csinálják meg a sorozatot “Fiatalok, induljatok!” címmel, ám a forgatáshoz

Tizenhatezer méter színes negatív filmre volt szükségük, ami elvitte volna az egész főszerkesztőség színes negatív keretét.

Természetesen nemet mondtak nekik. Rockenbauer ekkor Nagy Richárd elnökhöz fordult, s habár nem szerette a vadászokat, elvállalta a vadászatról szóló Natura műsor szerkesztőséget, cserébe a vadászat kedvelő Nagy - szigorú spórolás mellett - zöld utat adott a Másfélmillió lépésnek.

„Indulj el egy úton, én is egy másikon/ Hol egymást találjuk, egymáshoz se szóljunk./ Aki minket meglát, mit fog az mondani/ Azt fogja gondolni, idegenek vagyunk."

A sorozat emlékezetes főcímdalát a Muzsikás együttes adta elő. Érdekesség, hogy e népdal eredetileg egy titkos testvérszerelemről szólhat. Megváltoztatták a szöveget, és nem hangzik el az eredeti változat egyik szakasza: „Idegenek vagyunk, szeretetet tartunk, ahol összegyűlünk, ketten szeretkezünk”.

Noha úgy tűnhet, spontán vették fel a jeleneteket, valójában kétéves, alapos előkészítés előzte meg a nagy túrát. Rockenbauer Pál és Sáfrány József rendezőasszisztens az előző évben végigjárta a teljes útvonalat. Tapasztalataik alapján és szakértők bevonásával előre összeállították melyik falusi háznál, templomnál, útkereszteződésnél fognak interjút készíteni, és milyen helytörténeti, néprajzi, geológiai érdekességekről szólnak majd.

A stáb 1979. július 31-én indult el az Országos Kéktúra akkori keleti végpontjától.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x