hirdetés
A világ emlőseinek negyede el fog tűnni 100 éven belül az emberek terjeszkedése miatt
A kevésbé alkalmazkodó fajok, mint az orrszarvú, teljesen kihalhatnak egy új tanulmány szerint.
Daily Mail. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. május 24.


hirdetés

A Southampton University természettudósokból álló csoportja a Nature Communications című szaklapban tette közzé az újabb, megrendítő jövőképet festő tanulmányt. A tudósok több, mint 15 ezer emlőst és madarat követtek nyomon, vizsgálták élettartamukat, szaporodási szokásaikat, az élőhelyeik szűkülését, és alkalmazkodási képességüket. Az eredmény lesújtó.

Rob Cooke vezető kutató szerint a világ emlőseinek mintegy negyede fog eltűnni a Föld színéről a következő száz év alatt, és gyakorlatilag teljes mértékben az ember pusztító tevékenységének következtében.

"A Föld emlőseinek és madarainak megkérdőjelezhetetlenül legnagyobb ellensége az ember - mondja a professzor. "Az erdőirtás, a vadászat, az egyre nagyobb területeket igénylő gazdálkodás, a városiasodás, és természetesen a globális felmelegedés, amely áttételesen szintén az ember műve."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Kiderült, mennyit kell visszafizetned a babaváró hitel után, ha mégsem születnek gyerekeid
Ha egy baba sem jön össze, a 10 millió forint után 18 milliót kell visszafizetni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Érdekes kalkulátor jelent meg a babaváró hitellel kapcsolatban.

A Bank360 oldal a 10 millió forintos kedvezményes állami hitel törlesztőrészleteiről készített kalkulátort, amellyel ki lehet számolni azt, hogy mennyi pénzt kell visszafizetni, ha mégsem lesz meg a kedvezményes hitelhez a 3 gyermek.

Mi a bababáró hitel? Ez a kormány februárban kihirdetett családvédelmi akciótervének része.A kedvezményes hitelt minden 40 év alatti nő igényelheti, aki első házasságát köti.

A hitelt igénylő nők 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhetnek.

A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni.

Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

Az összegekhez kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Két hegymászó halt meg a Mount Everest csúcsán feltorlódott tömegben
Hatalmas 'dugó' alakult ki a csúcs előtt, több százan várakoztak a halálzónában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Két hegymászó halt meg csütörtökön a Mount Everest megmászására várva.

Mint azt korábban mi is megírtuk, hatalmas dugó alakult ki az Everesten, annyi mászó akart feljutni a hegy csúcsára.

Az egyik áldozat az 55 éves indiai Anjali Kulkarni - fia elmondása szerint - a 4-es tábor fölött akadt el, ahol a tömeg a csúcs előtt összetorlódott 8000 méteren - írta a CNN.

A másik hegymászó egy amerikai férfi volt, az 55 éves Donald Lynn Cash a magassági betegség miatt halt meg, a csúcstámadás után, a csúcsról visszafelé vezető úton.

A Föld legmagasabb pontját már rengetegen próbálták megmászni. Az idei szezon a rossz időjárási viszonyok miatt később kezdődött.

A héten szerdán nyílt lehetőség a csúcstámadásra, amit több százan próbáltak teljesíteni, emiatt "dugó" alakult ki a csúcs előtt.

Ezt a szakaszt halálzónának tartják, mert itt már rendkívül veszélyes a várakozás és a mászás is, ennek ellenére 320-an várták, hogy nekiindulhassanak az utolsó szakasznak.

1922 óta több mint 200 hegymászó halt meg az Everest megmászásakor.

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Theresa May bejelentette lemondását
Június 7-től már nem ő vezeti a Konzervatív Pártot, és csak addig marad miniszterelnök, amíg kiválasztják az utódját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy június 7-én lemond a Konzervatív Párt vezetéséről.

Csak addig marad miniszterelnök, amíg kiválasztják az utódját.

Ez a folyamat akár másfél hónapig is tarthat, de ha egyértelmű lenne a többség egy jelölt mögött, akkor sokkal rövidebb is lehet.

May azután tartott sajtótájékoztatót a Downing Street előtt, hogy találkozott a befolyásos tory 1922 Bizottság vezetőjével, Graham Bradyvel.

Downing Street-i hivatala előtt felolvasott, könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy

háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel.

Azt is mondta, hogy most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek.

Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Theresa May bejelentette, hogy a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata az ő távozásának időpontja utáni héten kezdődik.

VIDEÓ: a lemondás pillanata

A brit sajtó már napokkal ezelőtt azt írta, hogy hamarosan várható Theresa May lemondása. A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb szakpolitikai testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselőkből álló 1922 Bizottság május 22-én értekezletet tartott a pártszabályzat módosításának lehetőségéről, annak érdekében, hogy Theresa May ellen a frakció azonnali hatállyal újabb bizalmatlansági indítványt terjeszthessen be. A tory pártcsoport decemberben már tartott egy bizalmi szavazást, ám Theresa May azt megnyerte.

Theresa May távozásának fő oka a Brexittel, vagyis a britek EU-ból való kilépésével függ össze. 2016-ban népszavazáson győztek a brit kilépés hívei.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, az EU-val kialkudott brexitmegállapodása sorozatos alsóházi visszautasításai után Theresa May kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását. Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig szólhat, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kellett vennie az európai parlamenti választásokon, amit csütörtökön tartottak.

"May azzal érvelt, hogy a szavazást ugyan megtartják, de ha június elején elfogadják a kilépési megállapodását, akkor még azelőtt távozhatnak az EU-ból, hogy július 2-án felállna az új Európai Parlament. May kedden, két nappal a briteknél tartott európai parlamenti választások előtt jelentette be, milyen változtatásokkal szeretné a brexit feltételeit törvénybe iktatni, és ezzel lényegében elfogadtatni a már háromszor leszavazott kilépési megállapodását. Ezeket a változtatásokat szerdán az alsóházban is bemutatta, a törvénytervezetet pedig pénteken akarta nyilvánosságra hozni. A javaslatot azonban minden oldalról támadták" - írja az Index.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Robbanás történt Lyonban, egy sétálóutcában
Sajtóhírek szerint nyolc ember sérült meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Robbanás történt a franciaországi Lyon belvárosában pénteken kora este - írja az Index. Sajtóhírek szerint nyolc ember sérült meg. Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy nincsenek halálos áldozatok. Szerinte támadás történt.

A robbanóeszköz a Victor Hugo sétálóutcában robbant a La Brioche Dorée nevű pékség előtt. A hatóságok az egész környéket lezárták.

A Lyon Capitale helyi lap úgy tudja, a sérültek főként a lábukon sebesültek meg, mivel a robbanóeszköz a földre volt lerakva.

Francia hírportálok szerint egy csomagba rejtett bombáról lehet szó. Egy szemtanú azt mondta, egy lobbanást látott, aztán az embereket fehér füst terítette be.

Egy rendőrségi forrás arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a csomagban csavarok és szegecsek voltak. Olyan információ is napvilágot látott, amely szerint egy biciklis tette le a bombát a pékség elé.

Videók és képek a helyszínről:

Melisa on Twitter

?Scene of the incident from #Lyon, #France: Via @News_Executive

Breaking News Global on Twitter

BREAKING: At least 10 injured after bombing in Lyon, France. President Macron confirms "an attack" has occurred. https://t.co/V5noQU4uik

Cikkünket frissítjük...


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x