hirdetés
Bosco-Verticale-milano.jpg

A világ 35 nagyvárosa tett ígéretet a légszennyezettség csökkentésére

A szennyezett levegő évente hétmillió embert öl meg főként a városokban, és hozzájárul a globális klímakatasztrófához.
MTI - szmo.hu
2019. október 12.


hirdetés

A világ legszennyezettebb nagyvárosai közül 35 tett ígéretet a légszennyezettség csökkentésére pénteken Koppenhágában, hogy így megvalósítsák az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a levegő minőségére vonatkozó célkitűzéseit.

A világvárosok, köztük London, Párizs, Los Angeles és Újdelhi főpolgármesterei közös ígéretet tettek arra, hogy

a következő két évben a szennyezettség csökkentése érdekében ambiciózus célokat tűznek ki, amelyekkel elérik vagy túl is szárnyalják a nemzetközi kötelezettségvállalásokat, és 2030-ra elérik a WHO által célul kitűzött minimális levegőminőséget.

Az eredetileg negyven nagyváros által alapított, ezért C40-ként ismert, de már 94 várost tömörítő csoport csúcstalálkozójának további résztvevői és az egyezséghez csatlakozó további városok között van Berlin, Buenos Aires, Dubaj, Tokió és Washington. Kötelezték magukat arra is, hogy nyilvános jelentéseket tegyenek arról, hogyan haladnak célkitűzéseikben, a WHO által kitűzött célok elérésében.

A WHO határérték-javaslata az évente átlagosan 10 mikrogramm - 2,5 mikrométernél kisebb - részecske egy köbméter levegőben. Ha a 35 városnak sikerül elérnie ezt, azzal akár 40 ezer ember idő előtti elhalálozása előzhető meg - vélik a szervezők.

A városok egészségessé tételét és a klímaváltozás megfékezését többek között az autóforgalom háttérbe szorításával, olcsó buszjáratok indításával, fák ültetésével igyekeznek elérni a polgármesterek.

A WHO szerint az emberek több mint 90 százaléka szennyezett levegőt lélegez be, amely idő előtti halálozást és betegségeket okoz.

"A szennyezett levegő évente hétmillió embert öl meg főként a városokban, és hozzájárul a globális klímakatasztrófához" - mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Koppenhágában.

A dán fővárosban a világ több mint 90 városának vezetői jelentek meg több mint 700 millió ember és a világgazdaság negyedének képviseletében, hogy beszéljenek a klímavédelemhez szükséges intézkedésekről.

A polgármesterek találkozóját is kísérték azonban tiltakozások. A Klima Aktion DK nevű csoport demonstrált Koppenhágában. Facebook-oldalukon is üzentek a tanácskozóknak: "Azt üzenjük a polgármestereknek: az emberek figyelnek titeket! Lépéseket akarunk látni!"

Lapozz a nyilatkozatokért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kevin-ku-w7ZyuGYNpRQ-unsplash.jpg

Lebuktatták a Kubatov-listát Kaposváron, az ívek a helyiekről készültek

Fotót készített péntek délután a kaposvári ellenzéki összefogás a Fidesz által nyilvántartott lista egy oldaláról. A polgármesterjelölt kijelentette, hogy azonnal feljelentést tesznek az ügyben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 12.A kpsvr.hu számolt be róla, hogy a helyi ellenzéki összefogás tagjai lefotózták a fideszes ívet. A vonalkóddal ellátott papírlapon helyi lakosok neve, lakcíme, telefonszáma van feltüntetve, ez a fotón jól látható.

Horváth Ákos Ervin, helyi független polgármesterjelölt elmondta a lapnak, hogy fideszes aktivisták házaltak, bekopogtattak az ajtókon, ami szembetöltött a lakóknak is. Az aktivistát kérdőre vonták, majd bizonyítékot készítettek a listáról. A polgármesterjelölt kijelentette, hogy azonnali hatállyal feljelentést tesznek az ügyben.

Az ún. Kubatov-lista egy adatbázis a párt potenciális szavazóinak adataival. Ennek a listának a segítségével pártaktivisták kopogtatják végig a lakásokat a szavazás napján, így felkeresve minden potenciális Fidesz szavazót. A listán ellenzéki szavazók nevei is szerepelhetnek, de mindenki csak beleegyezéssel kerülhet az adatbázisba a Fidesz szerint. A néven és a lakcímen túl a polgárokról szóló információk között sokszor a pártszimpátia is szerepel.  A lista ugyan legális a kormánypárt állítása alapján, jogszerűsége azonban sokak szerint vitatott, és talán nem csak azok adatait tartalmazza, akik ezt jóváhagyták.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
fonda-Copy.jpg

Őrizetbe vették Jane Fondát - a washingtoni Capitoliumnál a klímaváltozás ellen tüntetett

'Ezt a válságot emberek okozták' - jelentette ki a színésznő, aki megígérte, hogy minden pénteken ott lesznek és tiltakozni fognak.
MTI - szmo.hu
2019. október 11.Őrizetbe vették pénteken az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén Washingtonban Jane Fonda amerikai színésznőt, aki békésen tiltakozott a klímaváltozás ellen.

A színésznő közösségi oldalára feltöltött videó tanúsága szerint a 81 éves Fonda tiltakozók egy kis csoportjával együtt, jól látható élénkvörös kabátban, békésen tüntetett a Capitolium épületénél, amikor rendőrök mennek oda hozzájuk, igazoltatják, majd elvezetik őket.

A Capitolium rendőrsége arról számolt be, hogy 16 embert vettek őrizetbe, mert illegálisan tiltakoztak.

"Minden pénteken 11 órakor ott leszünk, ha esik, ha fúj"

- jelentette ki Jane Fonda az egyik, a Capitoliumhoz közeli parkban nem sokkal őrizetbe vétele előtt.

A csoport mintegy 10 percig tüntetett a Capitoliumnál, mielőtt elvezették őket. "Ezt a válságot emberek okozták" - jelentette ki a tüntetésen a színésznő. "A bolygó lángokban áll" - kiáltották kórusban tiltakozó társai az AFP francia hírügynökség jelentése szerint.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tájfun.jpg

Tokiónál söpör át a szupertájfun szeme, egy ember már meghalt a viharban

A vihar egyetlen nap alatt 300-400 millimétert meghaladó csapadékot hozhat, ami Magyarország éves csapadékmennyiségének a háromnegyede.
MTI, SZM - szmo.hu
2019. október 12.Várhatóan a japán főváros, Tokió közelében halad el a legmagasabb kategóriába sorolt Hagibisz szupertájfun - mondta Tóth Tamás meteorológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A meteorológus kiemelte: a trópusi ciklon eddig lakott területet nem érintett, azonban szombat délutánra elérheti Japán Honsú szigetét, az ázsiai ország legsűrűbben lakott területeit, köztük a fővárost.

Hozzátette, mire a tájfun eléri a hidegebb tengervizet és a szárazföldet, valószínűleg csökken az ereje.

A vihar egyetlen nap alatt 300-400 millimétert meghaladó csapadékot hozhat, ami Magyarország éves csapadékmennyiségének a háromnegyede. Ez pusztító árvizekkel járhat. A Hagibisz 140-160 kilométer per órás széllökésekkel éri el a szigetországot

- tette hozzá.

Egyébként még el sem érte a nagy vihar a szigetországot, egy ember már meghalt: Csibában akkora széllökések voltak, hogy felborították az autóját.

A japánok nagy erőkkel készülnek a Hagibisz támadására, és a tájfun miatt törölték a rögbi-vb két mérkőzését, valamint a Forma-1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is egy nappal elhalasztották. Bezártak boltokat, gyárakat és vasúthálózatokat is.

A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az Ida tájfunhoz hasonlította, amelyben 1200 ember halt meg 1958-ban.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
sziria_egoauto_haboru_tuzolto.png

Kiszabadulhatnak az Iszlám Állam terroristái a török offenzíva miatt

A török bombázások miatt öt terrorista pénteken kiszabadult a kurdok által ellenőrzött börtönökből. A török offenzíva alatt álló területen nagyjából 1500 ISIS-katonát tartanak fogva.
Fotó: YouTube/DW News - szmo.hu
2019. október 12.Kevesebb figyelem összpontosul az Iszlám Állam elleni harcra, amióta Recep Tayyip Erdoğan török elnök október 9-én meghirdette a Béke Forrását. A hadművelet során a török-szír határ 450 kilométer hosszú és 30 kilométer mély szakaszából a török hadsereg kiszorítja az SDF-et. A kurd felkelők helyére pedig Erdoğan szír menekültek milliót akarja visszatelepíteni.

Az invázió kezdetével egyidőben Amerika bejelentette csapatainak kivonását a területről, ezzel a kurdok szerint Trump elárulta őket, pedig napokkal korábban is még együtt harcoltak az ISIS terroristái ellen.

A beszámolók szerint 17 civilt öltek meg a támadás első három napja során, míg az ENSZ becslése szerint mintegy 100 ezer ember hagyta el lakóhelyét.

A kialakult helyzetről részletesebben itt írtunk:

Még pénteken figyelmeztetett arra Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a török offenzíva miatt könnyen kiszabadulhatnak a kurdok által ellenőrzött északkelet-szírai területekről az Iszlám Állam terroristái. Néhány órával később több lap is beszámolt arról, hogy öt ISIS-katona szabadult ki a török bombázások közben Kamisli város börtönéből. Ezzel párhuzamosan az Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője elismerte, hogy leállították a terroristacsoport elleni műveleteket, és minden erejükkel a török offenzívára összpontosítanak.

Közben a Washington Post arról ír, hogy a nagyjából 10 ezer fogva tartott Iszlám Állam-harcos közül csupán 1500 van a kurdok által felügyelt területen. A cikkben idézik az SDF szóvivőjét, aki mindenkit megnyugtat, hogy a kialakult helyzet ellenére továbbra is őrzik a börtönöket és táborokat, ahol a terroristákat fogva tartják.

A lap kitér arra, hogy az ISIS katonái közül több ezer továbbra is szökésben van. Sokan közülük a sivatagban rejtőztek el, mások pedig egyszerűen beépültek azokba a közösségekbe, amelyeken korábban uralkodtak. A török ​​behatolást megelőző héten az SDF erõi a koalíciós partnerekkel együtt három IÁ-terroristát fogtak fel, akiket robbantásokhoz és fegyveres sejtekhez kapcsolódtak.

Az Iszlám Államnak több ideje volt újraszerveződni a vereségek után, és gyorsan halad a hálózat reaktiválása is. Azok a fegyveresek, akik elmenekültek a szervezetre nagy csapást mérő szíriai Baghuz-csata után, Irakban köthettek ki, hogy megerősítsék a helyi sejteket.

A Pentagon tisztviselői azt mondják, nem fedezték fel, hogy a Bagdadot és Irak déli részét elárasztó tiltakozások befolyásolták volna az Iszlám Állam elleni műveleteket. Ezzel szemben a kurd hírszerzők szerint egyértelmű, hogy a harcok elvonták a figyelmet a terroristacsoport elleni műveletek összehangolására irányuló erőfeszítésekről.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!