hirdetés
youtube_print_screen
A világ 10 legszuperebb munkahelye, ahol fontosak az alkalmazottak
Mekkora szerencse kell ahhoz, hogy az embernek ilyen főnökei legyenek!
Fotó: Instagram, Youtube print screen - szmo.hu
2017. szeptember 27.


hirdetés

A cégvezetők nagy része valószínűleg úgy tartja, a bevétel fontosabb, mint az alkalmazottak. Ezek szerint ők nem ismerik a nagy titkot:

egy vállalat sikere közvetlenül összefügg az ott dolgozók hangulatával.

A Bright Side erre bizonyítékot is talált. Az alább felsorolt cégek töretlenül virágoznak, és minden nappal magasabbra törnek. Sikerük kulcsa: a beosztottak elégedettsége.

Chatri Sityodtong például 400.000 fontot költött arra, hogy 100 alkalmazottját a Maldív-szigetekre küldje vakációzni.

A küzdősport-bizniszben utazó Evolve cég alapítója úgy döntött, megjutalmazza munkatársait, mivel hozzájárultak ahhoz, hogy a cég évente harminc százalékos növekedést produkál.

Ráadásul nem ez volt az első ilyen út. Sityodtong már korábban is szervezett hasonló vakációkat, és az úti cél mindig meglepetés. Az alkalmazottak csupán annyit tudnak előre, hogy egy ötcsillagos hotel luxuslakosztályaiban szállásolják majd el őket.

A BrewDog sörfőzde vezetősége egyhetes szabadságot ad annak a munkatársának, aki befogad egy kutyát.

Amikor egy család négylábú családtaggal bővül, sok időbe telik, mire mindenki megszokja az új helyzetet. Korábban a skót sörfőzde dolgozói, ha új házi kedvenc került a családba, bevihették magukkal a munkahelyükre.

Most viszont már egyhetes fizetett szabadság is jár nekik, ha menhelyről vesznek magukhoz kutyát.

Dan Price megosztotta a bevételt az alkalmazottaival.

A Gravity Payments alapítója, Dan Price vaskos jutalommal köszönte meg alkalmazottai munkáját: saját fizetése kárára minden dolgozónak évi minimum 70.000 dollárra emelte fel a fizetését.

A beosztottak a gáláns kedvességért cserébe hat hónapig spóroltak, és meglepték a világ legjobb főnökét. Mivel Price – a saját bérének megvonása miatt – nem tudta megvenni magának a Teslát, amire régóta vágyott, a dolgozók összedobták az árát, és ők vették meg neki.

VIDEÓ: Amikor a főnök kap jutalmat a beosztottaktól

Savji Dholakia eltökélt szándéka volt, hogy 5 év alatt minden beosztottját lakáshoz és autóhoz juttassa.

A Hare Krishna Exports egy gyémántkereskedelemmel foglalkozó hatalmas indiai vállalat, több száz alkalmazottal. Nem csoda, ha a főnöknek volt pénze gáláns gesztust gyakorolni. Savji 1260 autót és 400 lakást ajándékozott a 2016 áprilisában legjobban teljesítő alkalmazottainak.

Érdekes adalék, hogy a nagylelkű főnök a fiát viszont nem kényezteti el túlzottan: a 21 éves fiatalembert elküldte az ország déli részébe, egy kisvárosba, hogy ott szerezzen értékes tapasztalatokat. A fiú fizetése 7000 rúpia volt (nem egészen 30.000 Ft).

Stefan Sagmeister hétévente egyéves szabadságot ad alkalmazottainak.

A híres grafikus, a Sagmeister &Walsh tulajdonosa úgy gondolja, ha az embernek nincs elég szabadsága, művészként könnyen kiég és elveszti kreativitását.

Stefan, ezt bizonyítandó, első szabadsága alatt nem csak feltöltődött és beutazta a világot, hanem rengeteg új ötlettel a tarsolyában tért haza, amiket a következő 7 év alatt meg is valósított.

VIDEÓ: Egy TED-es előadáson mondta el, milyen inspiráló volt számára a szabadság

Lee McAteer az irodát óriási labdamedencévé alakította át.

A jó főnök arra törekszik, hogy az alkalmazottak a lehető legkellemesebben érezzék magukat a munkahelyükön, hiszen akkor jóval hatékonyabban dolgoznak. A manchesteri székhelyű Invasion tulajdonosa még tovább ment. Azzal lepte meg dolgozóit, hogy az irodát gigantikus labdamedencévé alakította át. A 250.000 színes labda behordása nem kevesebb, mint 5 órát vett igénybe.

Talán azt gondolhatnánk, a munkatársak élete ezután nem sokat változott, de persze ez nem így van. A liberális gondolkodású főnök olyasmit adott alkalmazottainak, amit senki sem vehet el tőlük: boldogságot, jó hangulatot, amire egész életükben emlékezni fognak.

A Hime &Co vezetősége szabadnapot ad azoknak a női alkalmazottaknak, akik éppen szakítottak párjukkal.

A marketingcég megértő a szerelmi gondok terén, hiszen az ilyesmi óriási zűrzavart okoz az ember lelkében. És idő kell a feldolgozásához. Érdekes adalék, hogy a 20 év körüli hölgyek egy napot kapnak szívük gyógyítgatására, a 25 évnél idősebbek két napot, míg a 30 év felettiek három napot.

A cégvezetés úgy gondolja, hogy egy hölgy minél idősebb, annál több időre van szüksége a regenerálódáshoz. Ráadásul nem ez az egyetlen bónusz, amiben a Hime & Co. alkalmazottai részesülnek: a szezonális kiárusítások idején fél napot mindenki vásárlással tölthet el.

Az Asana dolgozóit kitűnő ebéddel és csokoládéval vendégeli meg.

A Facebook ötletgazdái által alapított cég vezetése úgy véli, a finom, egészséges ételek nem csak a dolgozók teljesítményére vannak pozitív hatással, hanem boldogabbá is teszik őket.

A vezetőség első osztályú szakácsokat vett fel, hogy minden nap kitűnő ételeket készítsenek az alkalmazottak számára. Ezen felül mindig kellő mennyiségű csokoládé is van az irodákban. Apró gesztusnak tűnik, ám annál becsesebb, hiszen éppen a kis dolgokat szoktuk a leginkább értékelni.

Alex Rios autót vett a szakácsának, aki elkésett a munkából.

Veronica Solis igyekezetével és kemény munkájával több éven át bizonyította Alex Rios előtt, hogy ő a lehető legideálisabb szakácsnő a férfi által üzemeltetett óvodában.

A daganatos betegséggel küzdő asszony kitartása mindig is ösztönző erővel hatott főnökére. Veronica azonban egyik nap sírva hívta fel a férfit, hogy vegyen fel helyette másik szakácsnőt, mert a tömegközlekedési problémák miatt nem ér be idejében dolgozni, és ez rossz fényt vetne az intézményre.

Alex, ahelyett, hogy elküldte volna Veronicát, úgy oldotta meg a problémát, hogy vásárolt az asszonynak egy autót. A férfi úgy gondolja, ha megteheti, hogy ilyen ajándékkal lepjen meg valakit, miért ne tenné.

A ráadás: Stacey Thompson fitneszmodell Flex Lewis testépítővel készített interjút egy műsor háziasszonyaként.

Ahhoz, hogy valaki szerese a munkáját, nem kell feltétlenül a fentiekben felsorolt cégeknél dolgoznia. Nézzünk csak rá a fotón látható hölgyre! Szemmel láthatóan elemében van.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Innen ismered fel az érzelmileg elérhetetlen embert – még mielőtt beleszeretsz
Egy kicsit már beleestél, de falakba ütközöl. Vergődsz, de nem tudsz szabadulni. Mert NEM ELÉRHETŐ. Elmondjuk, miből derül ki.
IHeartIntelligence. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. május 16.Először csak titokzatosnak tűnik. Magába fordulónak. Nehezen mutatja ki az érzelmeit. Csak türelem kell, és megnyílik. Nos, a pszichológusok szerint nem. Sajnos vannak korai jelek, amelyek egyáltalán nem azt jelentik, hogy majd idővel minden jobb lesz. Hanem azt, hogy lelkileg soha nem lesz teljes értékű társ. Mert hiába érzed őt a nagy Ő-nek, érzelmileg áthatolhatatlan falak veszik körül. Íme a jelek.

1. Amikor már azt hiszed, minden tökéletes, hirtelen kihátrál

Egy érzelmileg elérhetetlen emberben épp az a rossz, hogy nem lehet vele egyről a kettőre jutni. Amikor végre közel kerültök egymáshoz, érzed végre a valódi intimitást, hirtelen lezár. Elég egy cinikus megjegyzés, pl. ha azt mondod neki, mennyire megnyugtat a közelsége, felnevet: “Na persze!”, vagy ami még bántóbb: “Blablabla!” Te pedig nem érted, miért ilyen kegyetlen, mit rontottál el.

Soha nem érzed, hogy eleget kaptál belőle, mindig úgy váltok el, hogy hiányérzeted van. Juttatott neked ugyan egy kis adagot, de ő maga kívülálló maradt.

2. Az érzéseid nem befolyásolják a cselekedeteit

Mivel a saját érzelmi világát sem tudja kezelni, ezért a tiédet is képtelen empátiával szemlélni. Egyszerűen nem fogja fel, hogy bizonyos cselekedeteivel, mondataival milyen fájdalmat okoz neked. Egy darabig nagyon cuki, aztán hirtelen flörtölni kezd mással, esetleg ghostingol, vagy beszól egy olyat, hogy csak pislogsz. Mondjuk egy szerelmes éjszaka után, egy átlagos beszélgetésben odaveti neked: “De hát még csak pár hónapja ismerlek, köztünk nincs semmi!” Ez részéről persze védekezés, de neked tőrdöfés a szívbe. Nem érti, nem érdekli. És sajnos soha nem is fogja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
„A fiam exe nem engedi hozzám a kislány unokámat, mert szerinte nem jó neki, ha egy öregemberrel van”
Ezt írta egy 58 éves nagyapa a The Sun párterapeutájának. Nagyon hiányzik neki a kislány, tanácsot kért, mit tegyen.
The Sun - szmo.hu
2019. május 16.Az 58 éves, brit férfi végső elkeseredésében kért tanácsot. "A fiam összejött egy lánnyal, és született egy kisunokám. Kislány, most négy éves. Bár a fiam rengeteget volt vele, szerintem nagyon jó apa, a kapcsolata a barátnőjével mégis tönkrement, szakítottak. Az ex-menyem (bár nem házasodtak össze, de akkor is van egy közös gyerekük) külön költözött, és azóta gyakorlatilag ő szabja meg, hogy én és a feleségem mikor láthatjuk a kislányt. A feleségemmel már mi is régen elváltunk, de jóban vagyunk, és nagyon sokat vigyáztunk a kicsire, hiszen az unokánk.

Most viszont az anyja egyfolytában kifogásokat talál ki, hogy ne kelljen áthoznia hozzám a kislányt, mert szerinte "nem tesz jót neki", ha egy ilyen öregemberrel van. Nem értem, 58 éves vagyok, ő meg harmincegynéhány, ez nem érv.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Őrültnek bélyegezték a követelőző vőlegényt, miután öccse kitálalt nonszensz esküvői szabályairól
A menyasszony helyett ezúttal a vőlegény lett elviselhetetlenül hisztis - végül testvére talán el sem megy a nagy napra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 18.Ha az esküvők témaköre jön szóba, az emberek lelki szemei előtt sokkal hamarabb jelenik meg egy aggodalmaskodó, hisztis, vagy díváskodó menyasszony képe, mint egy hasonló vőlegényé.

Sőt, a leendő férjek a maguk részéről gyakran el is lopódzkodnak az esküvői előkészületek stresszes kavalkádja elől. Vagy legalábbis olyan álarcot öltenek, ami azt sugallja, hogy ők kevésbé veszik drámaian a menyegző előtti tennivalók okozta nyomást.

Persze az ember számára fontos, hogy a nagy napon minden rendben menjen, de azért az mégis meglepő, amikor a vőlegény válik parancsolgató, követelődző hisztérikává. Egy Redditen elmesélt történet szerint azonban van rá példa.

A 28 éves leendő férjet őrültnek is bélyegezték az olvasók, miután öccse kitálalt kissé túlzásba eső esküvői igényeiről.

A testvér kapott egy listát, melyen a vőlegény többek között arra kéri, hogy szedjen fel néhány kilót, festesse át a haját és ne hozza el szerelmét a ceremóniára. A srác jelenleg ott tart, hogy talán el sem megy a menyegzőre.

"A bátyám május végén házasodik. Először is, mindez a 15. születésnapomra esik. Ezt nem is kommentáltam. De az ember, teljesen beleőrül a szervezésbe. Még a menyasszonya sem aggódik ennyit."

Ha kíváncsi vagy a listára, amit a vőlegény írt a testvérének és a kommentelők véleményére, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Miért nem emlékszik az álmaira néhány ember, és mit lehet tenni ez ellen?
Az ok az alvási ciklusok összetett rendszerében keresendő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.Ha egy gyermekkori álmomat kellene felidéznem, akár egy 20 évvel ezelőtti éjszaka gyümölcsét is részletről részletre le tudnám festeni lelki szemeim előtt.

Persze nem mindegyik álmot, de biztos, hogy van egy-két olyan darab. Arra pedig kifejezetten emlékszem, hogy gyermekkorban álmodni szinte olyan volt, mintha filmet néznék a fejemben, amit aztán másnap mindenféle nehézség nélkül visszaidézhetek.

Akkor hogy lehet az, hogy például a tegnap éjszaka álomképei közül egyáltalán semmire sem emlékszem? Egy üres, fehér oldal a fejemben az egész.

Noha a biológia azt sugallja, hogy minden valószínűség szerint álmodtam, miután felébredtem, az egész szertefoszlott.

Miért is van ez? És hogy lehet, hogy néhány ember egyáltalán, soha nem emlékszik az álmaira, vagy csupán nagyon felületesen?

A válaszokat egy friss kutatás szerint az alvási ciklusok bonyolult rendszerében kell keresnünk.

Tehát ha emlékszünk, ha nem, mindegyik opció alvó testünk és a tudatalattink biológiájában gyökerezik.

Amikor álomra hajtjuk a fejünket, lényegében "befizejtük" az agyunkat egy hullámvasútra.

Az alvás ugyanis sokkal bonyolultabb, mint ahogy régebben gondoltuk. Ahelyett, hogy az eszméletlenség fennsíkjára érkeznénk, majd onnan távoznánk, pihenő agyunk mentális állapotok hullámvasútján megy keresztül, és az egyes részek mentális aktivitással rendelkeznek.

Az álmok születését általában a REM nevezetű fázissal hozzák összefüggésbe. Ezt deszinkronizált alvásnak is nevezik, mivel az ébrenlét néhány jelét produkálhatjuk közben.

A REM-alvás során a légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély, viszont az izomtónus átmenetileg megszűnik. A szemek gyors mozgást végeznek, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra.

A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt. Az agy arra használja ezt az időt, hogy az éberen gyűjtött információkat feldolgozza, elraktározva azt, ami az egyén hasznára válik és eldobva, amire nincs szüksége.

A REM-állapot alatt az agyunk kulcsfontosságú részeibe extra adag vér áramlik: az agykéregbe, ami tartalommal tölti meg álmainkat, és a limbikus rendszerbe, amely az érzelmi állapotunkat dolgozza fel. Miközben ebben az álom-barát állapotban vagyunk, ezek heves elektromos tevékenységet folytatnak. A frontális lebenyek azonban - amelyek kritikus képességeinket irányítják - csendesek.

Ez azt jelenti, hogy gyakran vakon elfogadjuk, bármi is történjék álmaink nonszensz narratíváiban, amíg fel nem ébredünk.

"A probléma az, hogy minél zavarosabb a kép, annál nehezebb megragadni. Azokra az álmokra, amelyek világosabb szerkezettel rendelkeznek, sokkal könnyebb emlékezni"

- fejtette ki Deidre Barrett pszichológia professzor és szerző.

De van egy kémiai komponens, amely elengedhetetlen annak biztosításához, hogy az álomképek megmaradjanak: a noradrenalin.

A noradrenalin egy, a pozitív izgalmi állapotért felelős hormon, amely a testet és az elmét cselekvésre sarkallja, a szintje pedig alacsonyabb a mély alvás során.

Francesca Siclari, a Lausanne Egyetemi Kórház alváskutatója szerint nem véletlen az, hogy az ébrenlétünk és alvó állapotunk között egyértelmű különbségek vannak.

"Valószínűleg az egy jó dolog, hogy az álombéli életünk és az ébrenléti életünk teljesen más. Szerintem ha minden részletre pontosan úgy emlékeznél, ahogy az ébrenléted során, előbb-utóbb elkezdenéd összekeverni, hogy mi az, ami valóság, és mi az, ami álom"

- mondja.

Azt állítja, hogy az alvászavarokban, például narkolepsziában szenvedő emberek számára nehézséget okozhat az ébrenléti és az alvó életük közötti különbség észrevétele, és ettől összezavarodhatnak és szégyenérzet telepedhet rájuk.

"Vannak olyanok is, akik túl jól emlékeznek álmaikra, és ténylegesen elkezdik exportálni ezeket az emlékeket a napjukba."

Nem véletlen az sem, hogy azok az álmaink, amelyekre a leginkább emlékszünk, az alvási ciklusunk bizonyos időszakaiból származnak, ezeket pedig az alvó testünkben áthaladó vegyi anyagok befolyásolják.

"Általában leginkább a REM-alvásában álmodunk élénken, vagyis amikor a noradrenalin szintje alacsony az agyban"

- magyarázza.

Lehet, hogy a felébredésünk előtti pillanatban még álmodunk - de a reggeli rutinunk áll majd az emlékezés útjába. Gyakran egy ébresztőórára riadunk fel, ami egy tüske a noradrenalin szintünknek. Ezáltal nehezebben tudjuk visszaidézni álmainkat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x