cm
A Vasember is beájulna a magyar robotkesztyűtől
Póka Károly kesztyűjében saját készítésű vezérlőpanel és kis beépített számítógép mozgatja a motorokat.
Képek: Youtube - szmo.hu
2014. november 23.


A 17 éves Póka Károly exoskeleton-kesztyűjétől Tony Stark, a Marvel-képregényfilmek legendás Vasembere is el lenne ragadtatva. Károly célja az volt, hogy segítsen azokon, akiknek sérülés vagy betegség miatt gyenge a kezük, és nem tudnak rendesen fogni vagy emelni vele.

A pneumatikus robotkéz ujjait motorok mozgatják, ezeket egy saját készítésű vezérlőpanel és egy kis beépített számítógép irányít. A speciális kesztyű megsokszorozza az emberi kéz erejét: egyetlen ujja 6,6 kilogrammos nyomást tud kifejteni.

Károly maga mutatja be a kesztyű működését:

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány idén is megrendezte a 19 Szabadfogású Számítógép Versenyt. Erre "kreatív, szokatlan és újító" pályamunkákat vártak, amelyek amelyek számítógéppel, számítógéphez, számítógépből, számítógépre vagy számítógépnek készültek. Egyetlen megkötés volt: 19 éves kor felett nem lehet nevezni.

E korosztály tehetsége kiderül abból, hogy melyek voltak a győztes pályázatok az elmúlt években: pókerező robot, nagysebességű fényképek rögzítésére alkalmas házi kamera, a számítógépvezérelt távirányítós autó, intelligens kerékpáros ruha - vette sorra az Origo.hu. De elég csak annyit mondani, hogy az Időkép is innen indult. Bár az idei győztes pályaművek lenyűgözőek, kiemelkedik közülük a "robotkesztyű".

golyo

ladaban

A kesztyű nem csupán fogyatékossággal élőkön és betegeken segíthet. Ennél jóval szélesebb területen, például ipari célokra is használható. "Jóleső érzés olyan munkát látni, amely egy valós problémára keres megoldást, ahol a számítógép nem egyedüli eszköze, hanem segítője a feladat megoldásának. Megalkotásához sokrétű tudásra volt szükség: az informatikai – programozási – jártasságon túl élettani, mechanikai és hardware ismeretek is kellettek a megvalósításhoz" - olvasható az Alapítvány honlapján Károly találmányáról.

kozeli

Az idei díjazottak között nem az exoskeleton-kesztyű volt az egyetlen figyelemre méltó újdonság. A tizennyolc éves Kiss Tamás és a tizenhét éves Barát Krisztina egy drónokhoz csatlakoztatható mérőegységet dolgozott ki, amivel például az időjárási előrejelzések jóval pontosabbak lehetnek. A tizenkét éves Zsigó Miklós Rajzás munkacímű projektje a méhészek munkáját segíti.

A nyerteseknek szombaton adták át díjakat az Erzsébet téri Design Terminálban, ahol november 29-ig nézhetitek meg a pályázatokat. A díjazottak értékes nyereményeket, például ösztöndíjakat, notebookokat, GoPro-kamerákat, okostelefonokat és egyéb számítástechnikai eszközöket, kiegészítőket kaptak jutalmul.

A díjazott pályamunkákról részletes infókat találtok a C3 Alapítvány honlapján.

Ha örülsz a tehetséges magyar fiatalok sikereinek, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x